בהמשך לציון השנה ה-65 לניצחון על גרמניה הנאצית נפתחה ביום ראשון (30/5/10) תערוכת 'צער וניצחון' במוזיאון לאומנות במתנ"ס ערד. קיום התערוכה היווה ציון דרך חשוב לקהילת העולים מחבר העמים וקבוצת הווטראנים שבתוכה. הכניסה חופשית.
כתבה וצילמה: ענת רסקין
ותיקי מלחמת העולם השנייה עלו ארצה בשנות ה-90. לפני כ-15 שנה כשארגון הווטראנים הוקם בערד היו 350 חברים ביניהם גם נשים. מ-124 וטראנים נכי מלח"הע השנייה, נשארו כיום רק כ-50 עליהם יש להוסיף אלמנות של וטראנים. הלוחמים והנכים מאוגדים באגודות ארציות המקיימות ארועים חברתיים ושומרות על זכויותיהם.
את ותיקי המלחמה, הווטראנים, בערד אנו מכירים מטקסי יום השואה ויום הניצחון על גרמניה הנאצית. ימים בהם גברים ונשים מופיעים בציבור כשהם ענודי מדליות המצביעות על השתתפותם במלחמה כחיילים ועל הצטיינותם במלחמה. ותיקי המלחמה בערד מקיימים מוזיאון הסטורי צנוע בדירה קטנה המשמשת להם גם כמועדון חברים.
קצת הסטוריה: מלחמת העולם השנייה נקראת בברה"מ 'מלחמת המולדת הגדולה' (וליקיה אוטצ'יסטבינייה ווינה) ב-22.6.1941 פלשו הגרמנים לברה"מ במבצע ברברוסה. 190 דיביזיות. 3 מליון חיילים גרמנים. בשנת 1942-3 היה הקרב על סטלינגרד. בועידת קזבלנקה באותה שנה, בה השתתפו רוזוולט, צ'רצ'יל וסטלין, דורשת ברה"מ לפתוח חזית שנייה במערב אירופה כדי לעזור לצבא הסובייטי במלחמה. בועידת טהרן באותה שנה (1943) אושר 'מבצע אוברלורד', היא הפלישה של בעלות הברית למע' צרפת בחופי נורמנדי שבוצעה ביוני שנה זו. 1944 נקראת בברה"מ 'שנת עשרת הניצחונות'. בינואר 1945 נפתחת המתקפה הרוסית הסופית על גרמניה כשהכיוון הוא ברלין. ב- 9.5.1945 נכנעת גרמניה לאחר הקרב הסובייטי על ברלין והתאבדות היטלר.
לפי אומדנים של ארכיון צה"ל ומערכת הבטחון (ביטאון "קול נכי המלחמה" מס' 165 אפריל/מאי 2000) היו 500,000 יהודים לוחמים בצבא ברית המועצות במלחמת העולם השנייה. שהיוו 16.6% מכלל היהודים במדינה. בנוסף היו 23,000 יהודים שלחמו במחתרות בברה"מ.
סה"כ נלחמו כמעט 1.5 מליון חיילים יהודיים בכל צבאות העולם שהשתתפו במלחמה ויותר מ-45,000 לוחמי מחתרות ופרטיזנים. כך שהשם 'יום השואה והגבורה' בהחלט מצדיק את עצמו!! חבל שאין לנו מספיק מודעות ציבורית לפן הזה של המלחמה.
ב 'יד ושם' ישנה אנדרטה מרשימה לזכר הלוחמים נגד הנאצים וגם בערד הוקמה אנדרטה לזכרם (בשכונת גבים) ביוזמת ארגון הווטראנים בערד כשהארכיטקט הוא פרופ' מליכוב, וטראן בעצמו.
את תערוכת 'צער וניצחון' אצר האומן ולדימיר זוחין. בתערוכה מוצגות תמונות אוטנטיות בשחור לבן מתקופת המלחמה לצד רישומים ופסלים של ולדימיר זוחין וצילומי פרוטרט של ותיקי המלחמה מערד שאת רובם צילם הצלם סיימון פליגל. כמו כן מוצגות יצירות וידאו ייחודיות ביניהן יצירת אומנות טקסטקטואלית של אנה קמוסוב ודוד וקנר בת 12 כרכים עם מוזיקה בעלת פס קול דיגיטלי עליה עמלו 6 שנים ואשר מוקדשת לפליטים ולאלו שעזרו להם. בנוסף אפשר לעיין באלבומי תמונות המוצגים לראווה במוזיאון.
ראש העיר טלי פלוסקוב שנכחה בפתיחה החגיגית של התערוכה אמרה: "מדינת ישראל הוקמה גם בזכות האנשים האלו שנלחמו במלחמה הנוראה הזו והשיגו את הניצחון. צריך להגיד להם תודה. חשוב להעביר זאת לדור הצעיר שיראה מה היה אז ומה קורה איתם היום. זהו גם הישג שאנו מציגים עבודות של עולים חדשים תושבי ערד במוזיאון העירוני. חשוב לתת גם להם את הבמה. אני גאה בכוחות המקומיים שמסוגלים להרים תערוכה כזו. כמו כן תודה למרינה גלייזר מנהלת מחלקת התרבות בעירייה ועובדי המחלקה, משרד הקליטה, מתנ"ס ערד וצוות התחזוקה שלו".
נשאר רק לקוות שמחלקת החינוך תדע לנצל התערוכה כהזדמנות להכיר לתלמידים את חלקם במלחמה של ותיקי מלחמת העולם השנייה בצבא ברה"מ ואף תזמן אותם כאנשי עדות שכן לגבורה במלחמת העולם השנייה יש צורות רבות שראוי להחשף אליהן ואנשים אלו הולכים ומזדקנים ולא יחיו בינינו לעד.