קבוצת קשר ערד-מדבר יהודה בראשות דב פוניו הוקמה ב2004 ויצרה תשתית של שבילי הליכה בקרבת ערד ודואגה להוביל את תושביה על שבילים אלה כדי להתחבר אל סביבתה ונופיה.
קבוצת קשר ערד – מדבר יהודה
ביסוד הרעיוני של הקבוצה מונחת ההבנה שאי אפשר להחזיר עם לארצו אחרי גלות בת אלפי שנים – מבלי לעשות פעילות חינוכית מודעת ומוגברת ליצירת קשר נפשי עם הסביבה, פעילות מתמדת ומתמשכת. הצורך בפעילות חינוכית זו יפה לכל גיל – אבל היא יעילה יותר בגיל צעיר ולכן חשובה פעילות בקרב הנוער.
הבנת הצורך הייתה קיימת לפני הקמת המדינה ובשנותיה הראשונות – אך הלכה ונחלשה עם השנים. הגענו למצב בו הנוער מכיר את ארצו הכרה שטחית בלבד – וברוב המקרים אינו מכיר כלל את סביבת בית גידולו.
עם שאיננו מכה שורשים בסביבתו, עלול לאבד את אחיזתו בארצו ולמצוא את מקומו בנכר.
האם לשם כך חזרנו לכאן אחרי העדרות של 2000 שנה?
הקבוצה נוסדה בשנת 2004 וחברים בה תושבים מכל רבדי האוכלוסיה בערד (עולים, ותיקים, בני גילאים שונים ובעלי השקפות עולם שונות). הקבוצה, שחבריה פועלים בהתנדבות, נפגשת מעת לעת לדון במיגוון רחב של נושאים שהמשותף להם הוא קידום הקשר אל סביבתנו. כפועל יוצא מדיונים אלה, נוצרים צוותי פעולה למימוש הרעיונות שהועלו בדיונים.
הקבוצה אינה רשומה כעמותה, אין לה תקנון ואינה גובה דמי חברות. קיומה מותנה במוסריות ובשקיפות פעילותה ובהעדר מניעים של אינטרס אישי או פוליטי.
אחד היעדים המרכזיים, (כפי שהוזכר בפתיח): לגרום לנוער הגדל בערד וגם לתושבים המבוגרים יותר, להכיר את סביבת העיר וכתוצאה מכך להכות שורשים בחבל ארץ זה. לכן פעילויות הקבוצה מתרכזות במוקדים אלה:
> סימון שבילי הליכה בסמוך לעיר על מנת לאפשר לכלל התושבים לצאת להכרת הסביבה בתחושת בטחון. (עד כה סומנו כ-75 ק"מ שבילי הליכה סביב ערד).
> ארגון סיורים ללא תשלום אחת לשבועיים על שבילים אלה.
> שילוב אתרים ארכאולוגיים – כמוקדי עניין במסלולי טיול.
> קשר עם מערכת החינוך העירונית- להעברת מסר על פעילותינו כמכשיר חינוכי.
> החייאת חוגי הסיור לנוער בכלל וכמשימה עירונית בפרט.
>קיום קשר עם ארגונים, כמו החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, רשות העתיקות.
אפיקי פעילות נוספים הם עסוק בשמירת טבע בסביבת העיר, התרעה על מפגעים סביבתיים, גילוי אתרים ארכיאולוגיים למניעת הריסתם, שמירה על נגישות שטחים פתוחים לציבור.
חלק מהקבוצה פועל נגד הקמת מכרה פוספטים בסמוך לעיר ומהוה ראש החץ בהובלת המאבק נגד המכרה. המאבק זכה עד כה להצלחה זמנית ואנו עוקבים בדאגה אחר העתיד לבא.
איננו עוסקים בתיירות גרידא. עם זאת, לתפישתנו טיפוח התיירות העממית הוא גורם מסייע וממריץ להכרה מוחשית של ארצנו. אנו מודעים לבעיות ה"קיימות"- הצורך לנהל את חיינו בתיאום עם בטבע, ההכרח לשמור על האנרגיה הקיימת בעולם, לא להזיק לו ולא לבזבזו ללא חשבון- תוך התחשבות בצורכי הדורות הבאים.
כקבוצה שעוסקת בקשר עם הסביבה. זו כוללת גם את השכנים הבדואים שהכרתם, כיבודם, לימוד אורח חייהם ומאמצים לשילובם במרקם החיים המתהווה באזור, הם חלק בלתי נפרד ממטרות הקבוצה.
איננו פועלים במקום הממסד- אך אין סיבה שלא ננקוט יוזמות כאשר הממסד מגלה אדישות.
לשנת 2010