ביום ד' 24/11/10 קבלה הספרייה העירונית ערד – הצוות והמנהל עופר סלע, את פרס ציון לשבח ע"ש ק"י גולן לשנת תשע"א – 2010.
הוועדה להענקת פרס הספרייה המצטיינת התרשמה לטובה ממכלול הפעילות בספרייה והחליטה להעניק לה פרס ציון לשבח ופרס כספי בסך של 15,000 ₪. "חברי הוועדה התרשמו במיוחד מהמאמצים המבורכים של מר עופר סלע, מנהל הספרייה העירונית ושל הצוות המסור והמקצועי של הספרייה" כותב ויקטור בן נעים מנהל המחלקה לספריות ומוסיף: "ערד השתבחה במנהל ספריות וצוות עובדים מצוינים אשר קידמו, כל אחד לפי דרכו, את הספרייה".
מאת: ענת רסקין
צילומים: לי יצחק, הספריה העירונית ערד
טקס הענקת הפרס התקיים בספריית 'כותר שקמה' בראשל"צ בנוכחות: שר החינוך גדעון סער, ראש עירית ראשל"צ מר דב צור, מנכ"ל מרכז הספר והספריות בישראל מר שואל שם טוב, מר ויקטור בן נעים מנהל המחלקה לספריות וגב' רחלי לשם מנהלת רשת 'כותר ראשון'.
בין הפעילויות המצוינות במסגרת הנימוק לקבלת הפרס:
– העלאת קטלוג הספרים באינטרנט כך שאפשר לערוך חיפוש מהבית ולספרנים יש אפשרות להוסיף פרטי מידע מגוונים כמו: תמונת הספר, תקציר על הסופר וקישור הספר לאתר אינטרנט מתאים.
– אתר המתעדכן כל הזמן ובו מידע חשוב לקורא.
– משלוח הודעות בדוא"ל, במסרונים ופעולות בפייסבוק.
– רכישת מאגרים של פרויקט השו"ת ומאגר 'כותר'.
– העמדת תיבה מחוץ לספריה להחזרת הספרים במידה והספרייה סגורה.
– קשרים הדוקים עם תלמידי בתי הספר והגנים.
– הקמת מדור לספרות יפה למגזר החרדי.
– הצטרפות לפיילוט של ממשל זמין ושילוב שירותי יעוץ לאזרח (שי"ל) בפעילות.
– 10 עמדות מחשב ברשת אלחוטית.
– מחשב וטלוויזיה במעגל סגור לכבדי ראייה.
– הפעלת תלמידים מפרויקט 'מחויבות אישית' בספרייה.
– הגדלת שעות פעילות, כולל ימי שישי, חול המועד וחופשת הקיץ.
– מופעי תרבות והרצאות רבות ומגוונות.
בעיר ערד, שהוקמה בשנת 1962 והשבוע חוגגים לה 48 שנה, הוקמה ספריה כבר בשנת 1963 שפעלה במבנה זמני בחדר במועצת הפועלים.
ראש עיריית ערד פלוסקוב: "אני רוצה לברך את כל עובדי הספרייה ואת מנהל הספרייה העירונית מר עופר סלע על הזכייה. להודות להם בשם כל התושבים על העבודה הרבה, ההשקעה והמסירות שהובילו את הספרייה להישג זה. אין ספק שהפעילות המבורכת שלכם והיחס האישי החם שאתם נותנים לכל קורא עושים את ההבדל והציבו את הספרייה שלנו כאחת מהספריות המוערכות בארץ. יישר כוח!"
מנהל הספרייה עופר סלע הגיע לפני 4 שנים לתפקיד בערד במיוחד מבאר שבע ומתגורר עם משפחתו בערד. הוא בעל תואר ראשון בספרות ופילוסופיה, ספרן מוסמך, מנחה סדנאות כתיבה יוצרת ומחזאי. עופר הביא איתו שינוי בתפיסה ושינוי בגישה שהביאו לפעילויות שמטרתן להפוך את הספרייה לגורם משמעותי בעיר גם מהבחינה התרבותית. הספרייה מקיימת תצוגת אוספים של בני ערד, סדנאות כתיבה, תחרות הספור הקצר של תושבי העיר, מפגשי שישי בבוקר בכדי להציג ספר מקומי, הרצאות, שעת ספור לילדים, קורס מספרי סיפורים, קורסים לכתיבה יוצרת וגם מפגשים עם יוצרים מחוץ לערד.
זו הפעם הראשונה שספריית ערד הגישה מועמדות לפרס הספרייה המצטיינת. עופר: "הרגשתי שהספרייה בשלה לכך ושאנחנו ראויים. בתקווה שבשנים הבאות נקבל מקום ראשון. אנחנו ממשיכים לתת שרות לתושב ולהעמיד אותו במרכז וממשיכים קדימה בתחום התרבותי והטכנולוגי".
עופר סלע הגיע לספריית ערד כשזו הייתה בצומת דרכים. "הגעתי למקום פעיל מאד שהיה תמיד בתודעת התושבים. עם הבסיס הטוב הזה חשבנו איך להעלות את הרמה". ההתקדמות לדבריו נעשתה בעיקר הודות לחוק הספריות שהבטיח הקצבה סדירה וגבוהה יותר ממשרד התרבות ומתמיכה יפה של עיריית ערד לאורך השנים. "כסף, רצון טוב וצוות מקצועי אוהב אדם שמתגייס לכל רעיון ועובד קשה – מביאים לתוצאות".
עיקר השינויים שנעשו בספרייה בשנים האחרונות היו בתחום הטכנולוגי. הספרייה שודרגה עם מחשבים, מחשב לכבדי ראייה, ספריית D.V.D , הקמת אתר אינטרנט לספריה ואתר בפייסבוק והעלאת קטלוג הספרים באינטרנט. לאחרונה קבלה הספרייה 3 מחשבים ניידים שיושאלו בעיקר לסטודנטים לעבודה בתוך תחום הספרייה. כמו כן הספרייה נערכת לקבלת הקורא האלקטרוני שיחליף במרוצת השנים את הפורמט המודפס, לטענת עופר. "צריך להכיר לקוראים את הטכנולוגיה העתידית. עם הקורא האלקטרוני הקוראים יוכלו להטעין ספרים גם בספריה. הטכנולוגיה אינה יריב. אנחנו זורמים איתה ונערכים אליה".
מעבר לשיפורים הטכנולוגיים עופר היה רוצה לראות את הספרייה משודרגת מבחינה חיצונית. "הגיע הזמן למזגן ולהחלפת השטיח שלא מתאים למזג האוויר המדברי".
בבתי הספר כבר לא מלמדים ילדים לחפש באנציקלופדיות, מסביר עופר, האנציקלופדיות מיושנות (האינציקלופדיה העברית עודכנה לאחרונה בשנת 2001) . היום כל המידע קיים באינטרנט ויש ללמד את התלמידים איך להגיע אליו ואיך לסנן מידע. בכדי שלא יעשו 'העתק-הדבק' מערכת החינוך צריכה להתגייס ולחנך בנושא.
עם זאת מודה עופר כי הנוער עדיין קשה לפענוח בנושא הקריאה וקורא פחות. "בשנתיים האחרונות יש גידול במספר הקוראים בספריה. ערד תמיד הייתה בעשירון העליון במספר הקוראים וביחס של קורא-ספר. הנוער קורא פחות אבל הוא מקבל בסיס טוב בצעירותו מהספרייה ומבתי הספר וכאשר הם חיילים, הם חוזרים לקרוא". על החשיבות שהוא רואה בקשר עם בתי הספר תעיד העובדה שהוקצתה עובדת מיוחדת מהספרייה העירונית שמתחזקת את הספריות הבית-ספריות בעיר.
עופר סלע: "עדיין יש חשיבות לתוכן ולקריאה עצמה אבל לא איכפת לי שהניר המודפס הולך ונעלם. כל אמצעי לקבלת מידע הוא נכון. זה תהליך עולמי ולא ניתן לעצור אותו. הספר המודפס ימיו קצרים אבל לא הספרייה והקריאה".