סמל רון קוקיא ז"ל נרצח בפיגוע בערד לפני כחודשיים. הנטיעות במקום הרצח נערכו בסימן של שלום, תקווה ואחדות, בהשתתפות משפחת קוקיא, עשרות נשים, בדואיות ערביות ויהודיות מתנועת "נשים עושות שלום", תושבים, חיילים, מכובדים בדואים, ראש עיריית ערד עו"ד ניסים בן חמו וראש המועצה המקומית ערערה בנגב מר נאיף אבו עראר.
מאת: ענת רסקין
היום, רביעי ה- 31.1, ט"ו בשבט, נערך אירוע נטיעות משותף לזכרו של סמל רון קוקיא ז"ל שנרצח לפני כחודשיים בפיגוע טרור בערד ע"י בדואים ממשפחת אבו ג'ודה מכסיפה. האירוע, יזמה של תנועת "נשים עושות שלום"* בשיתוף פעולה של עיריית ערד ובהשתתפות משפחת קוקיא וקהל רב יהודי ובדואי, נערך במקום הירצחו של רון קוקיא ז"ל בערד, מקום שאמו כינתה "פסטוראלי לכאורע". .
ראש עיריית ערד עו"ד ניסן בן חמו אמר שביום הרצחו של החייל נפער פצע וערד הרגישה כאילו בן העיר נקלח. "רון נכנס ללב של תושבי העיר" אמר ראש העיר ו"אנחנו מחשבים מסלול מחדש להגברת המודעות ודו הקיום באזור". לדעתו כל ההנהגות צריכות לקחת אחריות "חיינו בשלום ובאחווה.. צריכים להמשיך לחיות ביחד".
גדיר האני פעילה חברתית מחורה וגם חברה בתנועת הנשים טולטלה גם היא כששמעה חדשות על הרצחו של החייל רון. אחרי ששמעה את דברי האב בזמן השבעה, שאמר שהוא עדיין מאמין בדו-קיום, החליטה לעשות מעשה ולארגן את אירוע הנטיעות בסימן של אחדות ותפילה לחיזוק לב האם לבנה קוקיא.
לבנה קוקיא קראה לכך שמשפחת אבו ג'ודה תקבל את עונשה וקראה להם "עשבים שוטים" שעל הקהילה הבדואית לטפל בהם ובשכמותם. עם זאת הודתה לכל האנשים שחיבקו בזמן השבעה והפכו לחברים והכניסו אור לחדרי הלב החשוכים. האב בועז קוקיא קרא לכבד אחד את השני לצד הצורך להעביר מסר שיש מחיר לאלימות ויש להוקיע ולנתק מגע מהמסיתים.
סא"ל ואחיד אל הוזייל מפקד גדוד הבדואים ובעל צל"ש אלוף פיקוד הדרום ותושב רהט ניחם את ההורים וקרא לערוך מפגשים בין בני נוער בדואים ויהודים באזור. קבוצה של בני נוער בדואים מקבוצת "אחריי" נכחה גם היא במקום. "אנחנו צריכים לחיות ביחד זו המדינה שלנו".
אורלי גולדחקלאי היא פעילת תנועת הנשים במיתר ורכזת התנועה בדרום. יש לה ארבעה ילדים בהם בן חייל קרבי ועוד בן שעומד להתגייס. כששמעה על רצח החייל בערד זה "שבר את הלב".. "הבן שלי שרת בבסיס הנח"ל ובקלות זה יכול היה להיות הבן שלי ולא רון קוקיא". אורלי ציינה כי יש קשר מצוין עם הבדואים ויש נשים בדואיות רבות בתנועה. מה שהשפיע עליה במיוחד הייתה העובדה שאמא של רון ז"ל קראה לדו קיום וחיים בשלום. "אם היא מספיק אמיצה להיאבק אז אנחנו מחויבות להצטרף אליה". אורלי הצטרפה לתנועה "נשים עושות שלום" אחרי צוק איתן כאשר הרגישה שהדרום לא יכול לסבול יותר וכי צריך לקום ולעשות משהו. כיום לדבריה, יש בתנועה כ-40,000 נשים שאינן מזוהות פוליטית. דר' שרית עוקד מערד גם היא חברת עמותת הנשים, ציינה את האמפתיות שמגלות הנשים כי גם הן אימהות לבנים חיילים. מעשה הרצח לדבריה, הכתים רבים מהקהילה הבדואית על לא עוול בכפם. היא מרגישה ש"די ומספיק. בואו ננסה את דרך השלום, דרך של שיח.."
יהודים ובדואים חיים זה לצד זה במרחב של הנגב ומנסים לטפח מערכות חיים משתלבות ונותנות כבוד. רצח החייל היה מעשה שבר במערכת חיים עדינה ושברירית מלכתחילה. אבל כל הכוחות באזור התאחדו בכדי לעמוד בפרץ ולהגיד שממשיכים במאמצים לחיים משותפים וטיפוחם. הנטיעות המשותפות במקום הרצח היו בסימן אחדות והן חלק ממאמץ זה של תושבי ערד, תושבים בדואים ומשפחת החייל קוקיא ז"ל.
גם עץ צריך לטפח כדי שנזכה לפרי שלו. נטיעות הן תקווה לפריחה ולפרות, הן מעשה עכשווי לתוצאות בעתיד..
· האירוע נערך ביוזמת תנועת נשים עושות שלום, תנועת השטח הבלתי מפלגתית, הגדולה בארץ, שפועלת לקידום תמיכה ציבורית רחבה לקידום הסכם מדיני, מתוך אמונה שנשים צריכות לקחת אחריות על עתיד ילדיהן ומתוך התפיסה ששילובן בהליכי פיוס מגבירים את הסיכוי לשלום בר קיימא, בהתאם להחלטה 1325 של האו"ם.
עוד כתבה בנושא:
עם סיום השבעה הסתמן- בדואים בנגב המזרחי בגינוי מקיר לקיר של רצח החייל סמל רון קוקיא ז"ל