בעקבות מציאת שרידים לנגיף הפוליו במערכת הביוב במקומות שונים בדרום החליט משרד הבריאות על השלמת החיסונים לכל הילדים שאינם מחוסנים לפוליו עד גיל 6 בכל הארץ, בדגש מיוחד על אזור הדרום. חשובה ערנות ההורים לבחון את פנקסי החיסונים של ילדיהם ולפנות לטיפות החלב להשלמת חיסונים.
אין ממצאים במערכת הביוב של ערד. כמעט כל הילדים בערד מחוסנים אך עדיין יש כמה ילדים בודדים שלא חוסנו וזו הזדמנות לקרוא להורים להגיע לתחנה לקבלת חיסון.
מאת: ענת רסקין
נגיף הפוליו נמצא בסוף מאי-תחילת יוני בשפכים הגלמים של רהט וכן בריכוזים מאוד נמוכים גם בשפכי ב"ש (ולא בכל אזור הדרום). בעקבות כך שלחה בתאריך 4/6/13 מהנדסת מחוז דרום של משרד הבריאות, הדסה אדן, מכתב לכל מנהלי תאגידי המים בדרום ולמהנדסי המים של רשויות ובו היא מבקשת לעשות מאמצים למניעת התפשטות נגיף פוליו שהתגלה בשפכים של העיר רהט.
המהנדסת פנתה בבקשה לעשות מאמצים לשמור על תפקוד שוטף ואמין של מערכת הביוב ותגובות מהירות לטיפול בתקלות ביוב, על מנת להקטין עד למינימום את החשיפה של בני האדם לביוב גלמי. המהנדסת מציינת כי אין דיווחים על תחלואה אבל חשוב לנקוט אמצעי זהירות כמו גם שמירת כללי היגיינה אישית (רחיצת ידיים במים וסבון אחרי כל ביקור בשירותים, אחרי החתלת תינוקות וכו') ומניעת חשיפה של הציבור לביוב גלמי.
לאחרונה שרידים של נגיף הפוליו התגלו במוקדים נוספים בנגב: בערערה, תל שבע ובמט"ש שוקת (מכון טיהור השפכים של הפזורה הבדואית ודרום הר חברון). לדברי פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, הנגיף הנוכחי זהה גנטית לנגיף שנמצא במצרים לפני חצי שנה ולכן משערים במשרד הבריאות שזהו המקור המשותף.
מלשכת הבריאות המחוזית דרום נמסר היום (18/6/13) כי בעקבות ההתייעצויות עד כה, החליט משרד הבריאות לפעול באופן הבא:
1. איתור והשלמת החיסונים לכל הילדים שאינם מחוסנים לפוליו עד גיל 6, בכל הארץ, בדגש מיוחד על אזור הדרום. במטרה לממש זאת, טיפות החלב יזמנו באופן אקטיבי את הילדים שאינם מחוסנים באופן מלא על פי תכנית החיסונים המותאמת לגילם. חשובה ערנות ההורים לבחון את פנקסי החיסונים של ילדיהם ולפנות לטיפות החלב להשלמת חיסונים.
2. משרד הבריאות יצא בימים הקרובים בהסברה באמצעי התקשורת המתאימים כדי להגביר מודעות לחשיבות השמירה על היגיינה. שטיפת ידיים עם סבון לאחר שירותים , החלפת חיתולים ולפני מגע עם אוכל.
3. בימים הקרובים יתבצעו דיגומים נוספים ויאספו נתונים בהיקף רחב יותר. כמו כן תבוצע הערכת סיכונים נוספת. בהתאם למכלול הנתונים שיצטברו, יתקיימו התייעצויות נוספות עם ארגון הבריאות העולמי וה CDC , כדי להחליט על המדיניות המתאימה למאפייניה הייחודיים של ישראל כמדינה עם כיסוי חיסוני גבוה של 95% כנגד פוליו.
להלן התייחסות דוברות עיריית ערד, בהתאם לבירור שנעשה מול גורם בכיר במשרד הבריאות:
1. בדיקות הביוב נעשות בישראל באופן שגרתי והיא אחת מהמדינות הבודדות בעולם שעושות זאת. בבדיקה שגרתית נמצאו ממצאים במערכות הביוב של רהט וב"ש.
2. אין ממצאים במערכת הביוב של ערד, ומערכת זו אינה קשורה למע' של רהט-ב"ש.
3. הממצאים הם במערכת הביוב בלבד ולא במערכת המים של יישובים אלה, בניגוד לשמועות שהחלו להתפזר בב"ש.
4. בערד פועלות שתי תחנות של טיפת חלב המחסנות כל תינוק נגד פוליו בגילאי 1, 4 ,6. מעל 90% מהתינוקות והילדים בעיר מחוסנים.
5. עדיין יש כמה ילדים בודדים שלא חוסנו וזו הזדמנות לקרוא להורים להגיע לתחנה לקבלת חיסון.
על נגיף הפוליו
נגיף הפוליו הינו וירוס מדבק מאד. ההדבקות בדרך כלל דרך הפה על ידי מזון מזוהם או ידיים לא נקיות, שבאו במגע עם הפרשות שמכילות את הנגיף. הנגיף מתרבה במערכת העיכול ובלוע. ברוב המכריע של הנדבקים בנגיף פוליו לא מופיעים סימפטומים של מחלה (זיהום אסימפטומטי) או שמתפתחים סימפטומים קלים, כגון: כאבי גרון, "קלקול קיבה", כאבי בטן, שלשולים, חום. בחלק קטן של הנדבקים בווירוס פוליו מופיעה פגיעה במערכת העצבים. בתחילת שנות החמישים הוכנס לשימוש חיסון כנגד נגיף פוליו, אשר הביא למהפכה ולמעשה כמעט לחיסול המחלה בעולם המערבי. כאמור יש לשמור על היגיינה אישית ונטילת ידיים בסבון לפני האוכל ואחרי יציאה מהשירותים! והצמדות לתוכנית השגרה של חיסונים בטיפות חלב.