אטרקציות בדרך (בתאום מראש): מתחם לינה וארוח אקולוגי 'זמן מדבר' של ספי הנגבי, מתחם רחף לאירוח ולינה, אירוח בדואי. אתר מגורים עתיק, מערת קומתיים-
רמת הקושי של המסלול: בינונית. משך הטיול: כ-3 עד 4 שעות.
טלפונים: להתייעצות או הדרכה או תאום ארוחות עם חלילי או סלימאן: ספי הנגבי- 054-4961888
נכתב עבור אתר 31 מזרח ע"י ספי הנגבי, 'זמן מדבר', ערד (10/2014)
כללי:
המסלול מופיע בחלקו הראשון במפת סימון שבילים כשביל ירוק (11242) שמוצאו מהשלט המפריד בן שטחה של עיריית ערד למועצה האזורית תמר (תמונה 1) על כביש ערד-מצדה מערב 3199 (הגעה דרך ערד) בהמשך נסטה מהמסלול המסומן ונלך בשבילי המדבר ובערוצי הנחלים רחף וסלעם.
* אנא ידעו את המארחים שלכם בערד, או בני משפחה/חברים על יציאתכם וחזרתכם בשלום! על מנת לא להדאיג איש! יש לקחת בחשבון את זמן כניסת החשיכה בכדי לצאת מהשטח לפני שקיעה!
המסלול מתאים להליכה במשך כל ימות השנה למעט ימי גשם (במידה ומתחיל בטיולכם גשם אנא צאו מערוצי הנחלים!)
רמת הקושי של המסלול: בינונית
משך הטיול: כ-3 עד 4 שעות.
מומלץ בימי הקיץ החמים לטייל בקצוות היום (מוקדם בבוקר או אחה״צ)
בתרמיל:
ליטר וחצי מים בחורף ושלוש בקיץ!!
כיסוי ראש ונעלי הליכה נוחות מאד.
מפת סימון שבילים מס' 11 – מדבר יהודה דרום, או תוכנת עמוד ענן.
ערכת תה חובה!! 😉
פירות וחטיפי בריאות, אפשר כריך.
מצלמה או סמארט פון.
מגדיר צמחים, באביב גם חרקים.
פנקס קטן ועט לשאלות!!
תאור המסלול:
התמצאות בשטח: לפני היציאה לדרך עצרו רגע והביטו סביבכם. בצפון תוכלו להבחין- במצוקי נחל צאלים ומאחור משתרע צפון מדבר יהודה ממנו מזדקרים: הר בדר, הר הרדוף, הר איתי, הר ריבי, הר הידי ולכיוון מזרח וקרוב יותר אלינו- הר צפירה, בקעת קנאים, גבעת גורני, הר בן יאיר, הר קנאים ובמזרח הרחוק יותר- ים המלח, ובאופק רכס הרי מואב המסתיים דרומה יותר בשנץ נופי של ואדי חסה בירדן ומכאן בדרום הרחוק מתחילה שרשרת הרי אדום עד אילת.
בדרום הקרוב אלינו נראה את האתרים: זמן מדבר ומשעולי רחף, העיר ערד ומדבר יהודה הדרומי ממנו מזדקר הר יעלים. ורכס כידוד שאנחנו ברגע זה חלק ממנו.
במערב אנחנו יכולים לראות- את בקעת ערד,תל ערד, הרי ענים, הר עמשא, לוציפר, יער יתיר, באופק נראות שכונות דרומיות של חברון.
בחרו את השביל השמאלי והמסומן בירוק ורדו בשביל עזים צר ולסירוגין נעלם תחת שיחי המלחית האשלגנית שצמחה עליו אחרי הגשם האחרון של השנה. ירידה איטית וזהירה של כ-20 דקות עם נוף מרהיב של המדבר, הביטו על האדמה, מפעם לפעם תוכלו להבחין בערמות קטנות של עפר, התכופפו וראו שאלו מאין ערמות של לוחיות עפר. עשוי להיות שתבחינו במתגורר בערמות האלו (תמונה 2) איזופודוס, או בעברית סרטן שווה רגלים- נצר לסרטנים ששחו פה על גדות ימת טטיס שהתרוממה ויבשה לפני מיליוני שנים. איזופודוס נשאר לאכול עפר ולמצות את הנוזלים ממנו (עליו נאמר אוכל עפר ומחרבן קוביות!!)
לקראת תחתית המורד נוכל לראות מחשוף לבן שבהמשכו 3 תלוליות של אבנים. אם ננטוש רגע את השביל ונעלה אליהם נראה שאלו 3 קברים, כנראה בדואים. אם נתייחס להמשך הדרך בגדות הרחף היכן שהנוף נפתח ומקבלים מישורון, נבחין באתר מגורים עתיק. המקום מאד נוח לחניית לילה לגמלים, כך שבמשך השנים הגמלים תיחחו את הקרקע וקשה להבחין, אבל מצאתי במקום כלי צור מהברונזה (4,000 לפנה"ס).
אנחנו בנחל רחף נפרדים מהשביל המסומן ועולים לאוכף ממול. מתחברים לשביל שעולה צפונה מעל נחל רחף.רגע לפני ניתן להבחין בשורה של אבנים, חלק מטרסה רדודה. המשיכו לערוצון הזה ותבחינו בבור מים מהתקופה המוסלמית. בור אגס, צוואר של כמטר וחצי עד שנים המתרחב ומגיע לעומק של כ-5 מטר. הבור שלנו סתום לצערי, אבל יפה ומלמד על דרך אגירת מים קדומה.(תמונה3)
מבור המים נחזור לשביל מעל מצוק נחל רחף. נלך לאורכו עד האוכף שנפתח לנוף בקעת קנאים וחוות הנוקדים. בנקודה זו נראה עוד שבילים המתקבצים לשביל שיורד מטה לנחל במורד גמלים חצוב. הנוף הנגלה לעינינו הוא נוף מצוקי של נחל רחף והמערות המדהימות.
ממש ממולנו נבחין במערת קומתיים ואנחנו נרצה להגיע למערה מימינו תחת מפל המים היבש. המערה נקראת בערבית: מאערת אל זבאיידה מלשון עברית זבדה= שמנת, מוצר חלב. ואכן המערה שימשה כנראה מאות בשנים כמקרר ענק ומיד לאחר חליבת העזים באביב, היו נוהגים תושבי האזור לדורותיהם, לאסוף את השמנא ואת גבינת העביק ולאכסנם במעמקי המערה.
המערה ענקית ומכילה שכבת חיים עתיקה של יותר מ-2 מטר (שווה מחקר!) שרידי קיר הדומה לקירות מתקופת בית ראשון, כנראה סגר את המערה בעבר ואפשר כניסה דרך פתח צר אחד. הקיר גם מסגיר את הגיל המשוער לשימוש המערה!!
זהו אמצע המסלול מתאים מאד להפסקת התה!! ולא האחרונה!!
לפני שנחזור למסלול הירוק והמסומן כדי לשוב למורד הנחל ולתת הצצה למפל היפה והמקושט בשיחי צלף מצרי, חוזרים דרך הקניון המדהים של נחל רחף. בדרך אנחנו עשויים לפגוש רועים מ-19 המשפחות הבדואיות הגרות בבקעת קנאים.
במעלה הערוץ נפגוש לא מעט צמחים שימושיים כמו: יפרוק המדבר המשמש לסבון, ריכפתן שפירותיו ראויים למאכל, אזורית המדבר שטובה לפתיחת מעברי הנשימה, קשוח עקום שטוב למרק עוף נטול עוף בחורף וסתם תה מעורר בקיץ, אכילאה ריחנית על שום ריחה החזק ועל שום היותה צמח ים תיכוני שהשתקע גם במדבר שלנו ומשמש לעיסוי (מספרים שאכילס היה מעסה את קרסולי לוחמיו בשמן האכילאה!) יש לנו סיכוי גם למצוא את לענת המדבר- נסיכת צמחי המרפא במדבר המשמשת למיגור אלרגיות, שיגרון, כאב זה או אחר וגם לתה מחמם בחליטה מהירה בימי החורף, קטלה חריפה, וגעדה שיצילו אתכם מכאבי בטן. נראה גם מציץ סורי צמח נדיר לסביבתו.
בינתיים הגענו למישור שמשמאלו נתחבר חזרה לשביל הירוק המוריד אותנו למשפחות הבדואיות בבקעת קנאים. נחלוף על המאהלים של חליל קבועה ושל סלימאן אבו ג׳ועד. שניהם בתאום מראש יכולים לארח אתכם לתה, קפה או לארוחה טובה ומגוונת.
את הדרך חזרה ניתן לעשות או דרך נחל סלעם היפה (אשר לאחר ימות גשם מלא בגבים) עד כביש ערד-מצדה 3199
או דרך הג׳יפים מעלה מנחם בואך אתר רחף של סער כרמיאלי ולכביש 3199.
טלפונים: להתייעצות או הדרכה או תאום ארוחות עם חלילי או סלימאן: ספי הנגבי- 054-4961888