מסלול טיול-אל פריחת החלמונית הגדולה בנגב המזרחי
את המופע הצהוב של הנגב המזרחי תוכלו לראות לאחר הגשמים הראשונים של נובמבר בדרך החלמוניות שביער יתיר, ביער להב ובגבעות גורל ליד הישוב להבים. זהו טיול פריחה מלבב לכל המשפחה ולכל כלי רכב. אפשר לשלב זאת בטיול לשביל בור המים והמערה ולחירבת יתיר. ביער יתיר אזורי פיקניק מוסדרים: שולחנות, ברזי מים ומתקני משחק פזורים לאורך דרכי הנוף.
מאת: ענת רסקין
החלמונית הגדולה (Sternbergia Clusiana) היא ממבשרי הסתיו באזור הנגב המזרחי. כמו הסתוונית הסגלגלה גם החלמונית מופיעה מיד אחרי הגשמים הראשונים של הסתיו. אך להבדיל מהסתוונית של מרכז הארץ, שלה פקעת ופריחה קטנה, פריחת החלמונית גדולה ומרשימה, יש לה בצל והיא שייכת למשפחת הנרקיסים.
הצמח מצמיח פרחים צהובים גדולים בצבע חלמון עמוק ובוהק ומכאן שמו. הפרחים פורחים בקרבת האדמה ללא עלים. אורך עלי העטיף של הפרח נע בין חמישה ס"מ לשמונה. הצמח הוא רב-שנתי ובצלו עטוף קליפות דקות חומות, בדומה לבצלי הצבעוני. הצמח פורש את עלי כותרתו לעבר האור ולעת ערב סוגרם. אפשר למצוא את הפרח בפריחה בודדת או במקבצים מרשימים.
להבדיל מצמחים אחרים שבדרך כלל מתפשטים ע"י האבקה החלמונית מתפשטת בעזרת הנמלים האוכלות גרעינים בעלי רקמה שמנונית המתפתחים בשחלה ומושכים אליהם את הנמלים וכך הן מפיצות את זרעי החלמונית. החלמונית היא פרח מוגן ואין לקטוף אותה!
זמן פריחה- מיד אחרי הגשמים הראשונים של הסתיו באזור הנגב המזרחי. בדרך כלל בסביבות נובמבר. הפריחה היא לתקופה קצרה של כשלושה שבועות.
מקומות לצפות בחלמונית הגדולה: בשביל החלמוניות ביער יתיר, ליד הקולומבריום של חורבת אבו חוף ביער להב ובגבעות גורל ליד הישוב להבים. מקומות נוספים בנגב: נחל להט, ירוחם
מפת טיולים וסימון שבילים: מס' 12 (דרום השפלה ושולי הר חברון)
איך להגיע?
לעמק החלמוניות בגבעות גורל מאחורי הישוב להבים: נוסעים על כביש מס’ 40 (בית קמה- באר שבע) עד לצומת להבים. בצומת פונים שמאלה לכביש 31, חולפים על פני הכניסה המזרחית ללהבים (הכניסה השנייה), מצד ימין ישנו חניון קק"ל. שם ניתן להחנות את הרכב ולהמשיך רגלית על פי השילוט, בדרך עפר המקבילה לכביש הראשי ומובילה לעמק החלמוניות. ניתן לטפס גם לגבעות גורל הנמצאות בסמוך לחניון ומשם לרדת לעמק החלמוניות.
דרך החלמוניות ביער יתיר- (מסומנת בצבע שחור- סימון שבילים קק"ל וארצי). אפשר להגיע במספר כבישים: כביש 60 למיתר ולעבר ישובי דרום-מערב הר חברון. כביש 80 מצומת כביש 31 ותל-ערד לכיוון הר עמשא. וכביש 316 המתפצל מכביש 31 ליד חורה ועולה ליער יתיר.
הפנייה אל דרך החלמוניות היא מדרך היער הראשית המסומנת ירוק. שלט הפניה חום מורה אל דרך החלמוניות מדרך היער הראשית. המשכה מסומן בשחור.
המסלול:
לצד חשיבותו האקולוגית בספיחת גזי חממה יער יתיר הוא גם אתר טיולים המשלב טבע, פריחות וארכיאולוגיה. ביער כמה דרכים מסומנות. דרך החלמוניות מסומנת בצבע שחור.
אפשר לשלב בדרך אל החלמוניות סיור בית היערנים הנמצא בגובה של 658 מ' מעל פני הים וממנו נשקף נוף מרהיב של יער יתיר. בזמן של ראות טובה אפשר לצפות עד למישור החוף.
נשוב לדרך שבאנו ממנה (המסומנת בירוק), וכעבור כקילומטר וחצי נפנה ימינה אל דרך עפר – היא דרך החלמוניות (מסומנת בשחור). נחנה את הרכב ברחבת החניה שליד שביל החלמוניות, ונרד ברגל אל ערוץ הוואדי סמוך למטע של אלת הבוטנה (עצי פיסטוק), ליד טרסה הבנויה שבעה נדבכים של אבנים גדולות. ליד הטרסה פורחות החלמוניות (מהלך הירידה והחזרה ברגל כעשר דקות).
נסיעה על דרך העפר עד שביל סגול תביא אותנו לשביל בור המים והמערה (מסומן בצהוב). ההליכה בשביל טבעתי זה אורכת דקות ספורות בלבד. ליד חניון ובו שולחנות פיקניק. מטפסים על מדרגות בנויות, המוליכות למערות ששימשו בעבר כמגורים זמניים לרועי צאן. בהמשך בור מים חצוב בסלע המשמש גם היום את רועי הצאן ביער. חזרה אל הרכב, מהלך דקות ספורות.
אם נמשיך עם הדרך המסומנת בשחור נגיע לחירבת יתיר. בפסגת החורבה נמצאים שרידי קבר שיח' אל עת'רי ושיח' זעבי. הפסגה מאפשרת תצפית יפה על הסביבה ובמקום שרידי בתים, מערות מגורים, בורות מים, גת ומערות קולומבריום ששימשו לגידול יונים. באתר שרידי כנסייה ביזנטית יפה ובה טורי עמודים ורצפת פסיפס, המכוסה לצורכי שימור.