(צילום: אתר הכנסת, ביה"ס חלמיש)
אברהם בייגה שוחט, ממקימי העיר ערד וראש המועצה המקומית הראשון של ערד: "חשבתי שהעיר ערד תהיה גדולה יותר בשנת היובל שלה. צריך לעשות ולפעול על מנת שהעיר תגיע ל-50,000 תושבים. יש לי אכזבה מסוימת אבל עדיין יש לי תקווה".
מאת: *תלמידי מגמת התקשורת בבי"ס 'חלמיש' בערד
אברהם בייגה שוחט הוא איש ציבור ישראלי. היה בין מקימי העיר ערד בתחילת שנות ה60 והשתתף כמהנדס בצוות ההקמה שלה. מאוחר יותר שימש כראש המועצה המקומית הראשון של העיר ערד וכיהן בתפקיד זה במשך 22 שנים. אברהם (בייגה) שוחט משמש כדמות מרכזית בחברה הישראלית בארבעים השנים האחרונות. בעבר מילא מספר תפקידים בממשלה: שר התשתיות, שר האוצר וחבר כנסת. לרגל שנת היובל לעיר ערד ערכנו, תלמידי מגמת התקשורת בבי"ס 'חלמיש' בערד, ראיון עם אברהם (בייגה) שוחט.
– מה אתה מאחל לעיר ערד לקראת שנת היובל?
"אני מאחל שהחלומות של מי שהיה שותף בהקמת העיר ימומשו. שהעיר ערד תגדל, שהתשתית החינוכית והחברתית תצמח ותהייה יציבה ושיבואו אנשים חדשים שיתרמו לחיזוק הפרט והקהילה".
– האם תוכל לשתף אותנו בזיכרונותיך מהימים הראשונים של העיר ומכהונתך כראש העיר הראשון?
הזיכרונות רבים. אציין כמה משמעותיים והראשון שבהם הוא חג ההתנחלות – חג בו באו ראשוני המתיישבים להתיישב בצריפים בנובמבר 1962 . בחג השתתף ראש הממשלה בן גוריון, יגאל אלון שר העבודה ועוד רבים שהיו שותפים להקמה. הטקס התקיים בחצר בניין העירייה כיום והיה זה אירוע מאוד חשוב שסימל את בואם של ראשוני המתיישבים. הדרך לא הייתה סלולה והכבישים לא גמורים והבתים היו שכונה של צריפים, שכונה שכבר לא קיימת היום. שנה קודם לכן באוקטובר 1961 הגיע הצוות שהחל בהקמת התשתית לעיר.
באוגוסט 1974 נחנך קו המים דרך תל שוקת קו המספק מים לערד עד היום. עד אז הגיעו המים מהדרום בצינור נפט ישן ועל מנת שיהיו ראויים לשתייה התושבים הרתיחו וסיננו אותם.
פתיחת כביש תל שוקת לערד הוא אירוע חשוב נוסף. כביש שחיבר את ערד למרכז הארץ ומספר שנים אחר כך כביש נוסף שחיבר בין תל שוקת ללהבים. עד אז הנסיעה למרכז הייתה חייבת לעבור דרך באר שבע. כביש חשוב נוסף שחיבר בין ערד למצדה- כביש תיירותי וכן כביש ים המלח.
אירועים חשובים נוספים היו פתיחת בית ספר התיכון שתחילתו הייתה בצריף מגן דוד כיום. המתנ"ס שנתן לעיר תנופה תרבותית גדולה, אולם אורון שהיה המפואר בנגב ומבאר שבע באו לצפות בו במופעים.
העלייה מברית המועצות ב-1971 , העלייה מאתיופיה והקמת מפעל מוטורולה.
– העיר ערד שגשגה והתפתחה במהלך 22 שנות כהונתך. מה היו רגעי השיא מבחינתך?
רצף מעשים ואירועים כמו שתיארתי בתשובתי הקודמת סייעו והביאו לפיתוחה של ערד שגשוגה וגידולה. רגעי שיא שבונים עיר הם הקמת תשתיות, כבישים, מים, חשמל, מוסדות חינוך ותרבות ומפעלים – כולם יחד הם פסיפס של בניית עיר.
– האם בחזונך כך צפית ותכננת שתראה העיר לקראת שנת היובל ומה דעתך על העיר היום?
חשבתי שהעיר ערד תהיה גדולה יותר בשנת היובל שלה. בזמנו צפינו שתגיעה ל-50,000 תושבים ולצערי התנופה נעצרה. אני מאמין שיש לעיר פוטנציאל גדול. העיר ממוקמת במקום טוב, האזור יפה, התכנון של העיר נכון וצריך לעשות ולפעול על מנת שהעיר תגיע ל-50,000 תושבים. יש לי אכזבה מסוימת אבל עדיין יש לי תקווה.
– האם יש לך רעיונות, הצעות או טיפים לתת לנו- תלמידי בית ספר חלמיש לתקשורת – לקידום העיר בכלל והתקשורת בפרט?
לתקשורת יש תפקיד חשוב לשדר אופטימיות ולאהוב את העיר. אהבה זו צריכה למצוא את ביטויה בתוצרים. חשוב להעביר את זה לתלמידים אחרים ולתושבים: אופטימיות תקווה ורצון. השפעה חיובית על החיים.
*על מגמת התקשורת בבי"ס חלמיש
בית הספר היסודי 'חלמיש' שבערד, בהנהלת רחל לצ'נר, הינו בי"ס בהתמחות תקשורת. תלמידי מגמת התקשורת, אותם מרכזת אדווה רות, לומדים ונחשפים לכל תחומי התקשורת: צילום, רדיו ועיתונות. התלמידים עורכים ראיונות באולפן הרדיו הנמצא בבית הספר והתוכניות מועלות לאתר הרדיו החינוכי Icast , הם מסקרים ארועים הן בבית הספר והן בעיר ערד, מראיינים בכירים ויוצרים סרטוני וידאו עם חדשות העיר. עורכים ומוציאים לאור עיתון בית ספרי המחולק לתלמידי בית הספר ומשפחותיהם.