ראש עיריית ערד עו"ד ניסן בן חמו חזר ממסע התרמה בארה"ב ישר לבידוד בגלל מחלת הקורונה. "הכי קשה הייתה השליטה מרחוק על ענייני העיר. מנהיגות צריכה להיות בשטח בזמן משבר ולא בבית". הוא גאה במשפחתו, וגאה בהתנהלות העיר בזמן המגיפה. "יש הרבה רשויות שנמצאות על סף קריסה כספית אבל לא ערד!" וגם מלא אופטימיות להתאוששות ענף התיירות בערד.
מאת: ענת רסקין
בתחילת חודש מרץ נסע ראש עירית ערד עו"ד ניסן בן חמו לסבוב בקהילות היהודיות בארה"ב להשגת תרומות שיעזרו להגשמת פרויקטים בעיר. בארה"ב בתקופה זו עדיין לא עיכלו את מלוא המשמעות של מחלת הקורונה והתייחסו אליה די בשאננות. בן חמו הצליח להשיג יותר מ-3 מש"ח עד שהוחלט להפסיק את המסע ולחזור ארצה ישר לבידוד ביתי של 14 יום.
"בנסיעה הרגשתי מצוין. יצאנו למסע ומחלת הקורונה נראתה 'רחוקה'. נמלי התעופה, תחנות הרכבת היו מפוצצים, הרחובות היו מלאים באנשים.. תוך שבוע זה הגיע למצב חמור והוחלט שאנחנו חוזרים ארצה. כבר מארה"ב ניהלתי שיחות להכנת יחידת הדיור לבידוד. משדה התעופה נסעתי במכונית ישר הביתה לבידוד".
"בבית המשפחה כבר הייתה בסגר, הילדות היו בבית כי לא היו לימודים וזה לא היה קל להתמודד גם עם טיפול באדם בבידוד" אומר בן חמו. אחרי יומיים חש בכאבי ראש, קצת חולשה וחוסר תיאבון והיה לו חום נמוך. למרות שבקש, במד"א סרבו לבוא לבדוק אותו. רק אחרי שלעוזר האישי, אלחנן רביבו (שליווה אותו במסע בארה"ב), היו תסמינים קשים הסכימו לבוא ולבדוק גם את ניסן והתשובה הייתה חיובית.
"בדיעבד לא היה נכון לנסוע, למרות שהשגנו כספים. החשד שלי שכנראה נדבקנו כשהתארחנו בניו יורק. במזל אף תורם אתו באנו במגע לא חלה.. אחרת זה היה לא נעים.. אבל קשה לדעת בדיוק ממי ואיפה הייתה ההדבקה".
חמישה שבועות, במצטבר, שלא היה במגע עם משפחתו אבל התרומות שהשיג ישמשו לבניית מפעל מוגן חדש ליותר אנשים ובתנאים טובים (פרויקט משולב עם בטוח לאומי וקרן שלב), לפרויקט ההייטק (בשילוב רד-בינת וקק"ל) ללימודי תואר ראשון במדעי המחשב והסייבר עם עבודה לשנתיים בערד ולפרויקט "טיילת סף מדבר" (שביל הביוב) מקטע המלונות ורחוב סהר.
לראש העיר יש גם גאווה אישית על תרומתה של אשתו, ד"ר דבורה מרצ'ק-בן חמו, לעיר ערד בימי הקורונה. דבורה היא ד"ר לכימיה שעסקה בניהול מחקר בתחום כימיה פיזיקלית וננו חלקיקים במכון ויצמן לפני חזרתם לערד. כיום היא עוסקת במחקר בתחום החינוך ומחלקת זמנה בין מכון ויצמן לתיכון אורט-ערד. היא מפתחת שיטות חינוך חדשניות למדעים, "תחום למידה שתלמידים או חוששים ממנו או משועממים ממנו".. בימי הקורונה העבירה סדנאות בהוראה מקוונת למורים בתיכון והביאה לנוכחות מדהימה של 80% מהתלמידים בשיעורי הזום שערכו. את המחקרים של אשתו בתחום טכנולוגיות החינוך למדעים העירייה רוצה לאמץ וליישם על תלמידי התיכון בערד.
באתי, חליתי, ניצחתי
השהייה בבידוד ביתי לא הייתה פשוטה אבל בן חמו אומר שהסוד הוא לארגן סדר יום ברור, "אחרת הזמן לא עובר ואפשר להשתגע". בבקר היה מטפל בנושאים עירוניים ועורך ישיבות זום, הצהריים הוקדשו למנוחה "כי בסך הכול הייתי חולה.." ואחה"צ לספורט, צפייה בסרט או קריאת ספר. הכי קשה הייתה לו השליטה מרחוק על ענייני העיר. "מנהיגות צריכה להיות בשטח בזמן משבר ולא בבית. יש צורך בהחלטות אופרטיביות, יש צורך לעבד החלטות ממשלה לא ברורות, לצמצם עובדי עירייה ועדיין לתת שירות לתושבים.."
למרות הקשיים ניסן בן חמו לא מפסיק לשבח את אנשי הצוות בעירייה שניהלו את העיר במצב מיוחד שכזה ושמרו על עיר מטופחת, נקייה ומתפקדת. 15% מכוח האדם בעירייה (כ100 עובדים) הם בעצם שנשאו בנטל ותפקדו במקום 520 העובדים שפועלים בימי שגרה.
עוד מציין ראש העיר לשבח את מערך ההתנדבות בעיר בניהולו של חננאל מגד. "המתנדבים בעיר התגלו כאחת העוצמות של העיר! לב ענק של אנשים! עיר שלמה מתגייסת למערך חלוקת המזון. במשך 6 שבועות חולקו 14,600 מנות חמות, 21 טון של מוצרים שזה כ2000 ארגזים לשבוע. מעבר לתרומות וכספי הממשלה עיריית ערד החליטה להשקיעה בעצמה 250,000 ₪ של כספי העירייה עבור סיוע למשפחות בקשיים. עשייה לא נורמלית עם יצירת אפליקציית מעקב מתוחכמת ואנחנו מודים ומוקירים על עשייה זו!".
וידאו- ראש עיריית ערד ניסן בן חמו מצטרף למתנדבים המחלקים אוכל בעיר צילום-עירית עשת-מור
עוד אנחנו משוחחים וניסן מקבל שיחה טלפונית המודיעה לו שאחת מהבדיקות שעשה לאחר הבידוד היא בכל זאת חיובית… איך?, שואל ניסן, הרי התוצאות שהתקבלו היו שליליות "אני כבר 3 שבועות מסתובב בחוץ" מעבר לקו נשמע קולה של המבשרת מבולבל ולא החלטי. לא יודעים איך ולמה פתאום הבדיקה חיובית ומשמעות הדבר שניסן יצטרך להיכנס שוב לבידוד וזו בשורה קשה לעיכול ומקוממת.. מה בדיוק קורה כאן? אולי כדאי לערוך עוד בדיקה? ואולי זו הדוגמא להתנהלות המגומגמת בנושא הבריאותי..
"תשתית הבריאות הוזנחה, הפערים בין הדרום למרכז הארץ היו ונשארו. משרד הבריאות לא משתף פעולה עם כל הגורמים. אגו וכוחניות הם שמשחקים תפקיד. צריך ללמוד להתנהל במשברים ולא אד-הוק.. לשלטון המרכזי היו סדרי עדיפויות אחרים במשך שש השנים האחרונות. ממשלות צרות עם אג'נדה ברורה ופחות עניין אותן מצב מערכת הבריאות בארץ. הדרישות והזעקות נעצרו גם במשרד האוצר וגם במשרד הבריאות שמתעסק בדברים אחרים. ליצמן התעסק בהכול, היה "מנכ"ל המדינה", חוץ מלטפל בבריאות- ואלו התוצאות!", אומר ניסן בן חמו המשמש גם בתפקיד יו"ר מועצת הנגב, שעקב ועוקב אחרי חוסר ההתייחסות של המדינה כלפי כל הזעקות והקריאות לעזרה שהשמיע הנגב במהלך השנים בנושא מצב מערכת הבריאות.
בימים אלו תרם ראש העיר ניסן בן חמו פלזמה (מרכיב הדם שבו נמצאים הנוגדנים לנגיף הקורונה) לטובת חולי קורונה. "כחלק מהמאמץ למאבק בקורונה הגענו לתרום פלסמה בבנק הדם של מד"א בתל השומר. כמי שלא אוהב מחטים," מעיד על עצמו ניסן, "היה לי בהתחלה חשש מסוים. זה לא תהליך רגיל של תרומת דם. מוציאים לך 4 מנות דם שנכנסות למכונה שמפרידה בין הפלזמה למרכיבי הדם האחרים. זה תהליך שאורך כ-40 דק'. זה לא כואב. יש אי נוחות מעטה בתחילה ומרגישים קור בוורידים כאשר הנוזל חוזר פנימה לגוף. אבל זה מאד חשוב!! הפלזמה משמשת לטיפול ניסיוני בחולי קורונה ולמטרות מחקר. כשאני תרמתי היו רק 1000 איש שתרמו מתוך 5,300 אנשים שהחלימו מהמחלה. צריך לבוא ולתרום! כולי תקווה שתרומת הנוגדנים של מחלימי המחלה תציל חולים בעתיד."
בשירותי הדם של מגן דוד אדום ממשיכים לקחת מנות פלסמה מחולים אשר החלימו מנגיף הקורונה, על פי פרוטוקול טיפולי שנקבע על ידי וועדת מומחים של משרד הבריאות. הפרויקט מתבסס על ההנחה שבדמם של המחלימים נמצאים נוגדנים בכמות המאפשרת טיפול יעיל בחולים. חולי קורונה אשר חלפו לפחות 14 יום מהחלמתם המלאה, מוזמנים לתרום פלסמה
ביום ד' (22/4/2020) השיק מגן דוד אדום שירות מיוחד, שיאפשר לכל אדם שהחלים מנגיף הקורונה לבוא ולתרום פלסמה להצלת חיי חולים. עבור מחלימי קורונה שאין ברשותם רכב, נהגים מתנדבים במד"א יסיעו את המחלימים לאחת מנקודות התרמת מרכיבי הדם של שירותי הדם של מד"א, בתל השומר או בירושלים, ולאחר איסוף הפלסמה יסיעו אותם חזרה לבתיהם. כל זאת, ללא כל עלות מצד האזרחים.
לשם כך, ניתן לפנות לשירותי הדם של מד"א בטלפון 03-9101101 או באמצעות מוקד עמותת "רחשי לב", שמתנדבת לסייע במענה הטלפוני לשירותי הדם של מד"א בנושא זה, בטלפון 03-7150010
היום שאחרי- תיירות בעיר ערד
התיירות הייתה הענף שנפגע ראשון ממגפת הקורונה וכנראה יהיה הענף שיתאושש אחרון ממנה. מנהיגי העולם מדברים על שנתיים קדימה בהן הכלכלה תושפע באופן חריף ממגפת הקורונה. שום דבר לא יחזור לקדמותו כל-כך מהר. בטח שלא התיירות העולמית. איך יתאוששו עסקים קטנים ועסקים הקשורים לתיירות?, במיוחד בעיר כמו ערד שנשענת על ענף התיירות?
ניסן בן חמו: "עכשיו באה לידי ביטוי ההתנהלות הכלכלית האחראית של ערד במשך חמש השנים האחרונות. יש הרבה רשויות שנמצאות על סף קריסה כספית אבל לא ערד! אנחנו עדיין תומכים בפרויקטים עירוניים כמו שיפוץ בתי הספר וגני הילדים, שיפוץ הקונסרבטוריון ועוד.. יש לנו ניסיון בארץ שפעם בחמש-שש שנים יש אירוע משבית תיירות מקומית. תמיד דגלנו באיזון עדין בנושא התיירות בעיר זאת אומרת התבססות על תיירות בוטיק, תיירות בודדים, תיירות משלימה. 65% מתיירות בערד היא בעיקר תיירות חוץ נכנסת, בעיקר מגרמניה. אני מאמין שהם ימשיכו להגיע למרות עליית המחירים והמצב גם אחרי הקורונה. התיירות העממית היא זו שתפגע בעיקר. אבל ערד יכולה להמציא את עצמה מחדש כי היא מתבססת בעיקר על תיירות של בודדים ומשפחות שימשיכו להגיע לצימרים. עם זאת הצימרים לא עובדים כבר חודשיים ויש צורך לאושש אותם. נצטרך לעבוד ביחד. אני די אופטימי."
"התוצאות מדברות בעד עצמן- המגיפה תחת שליטה אבל שכחו את האתגר הכלכלי, שכחו שיש אנשים בקצה. עיריית ערד החליטה שכל הרכש העירוני יעשה בעסקים בערד. פעלנו לדחיית תשלומי הארנונה (זו הסמכות היחידה שיש לי. לא יכול לבטל או לתת הנחות חוץ ממה שהממשלה נותנת). ביחד עם "מעוף" ניתן יעוץ חינם לעסקים כיצד להניע מחדש את העסקים לאחר הסגר."
לדברי ראש העיר הממשלה התעלמה מערד בתחום התיירות. אנה סנדלר מנהלת מחלקת התיירות הביאה לקפיצת מדרגה בתיירות בעיר אבל עכשיו צריך משהו נוסף הוא אומר. "אנחנו ממשיכים להשקיע בנראות של העיר, בתשתיות תיירות, סדנאות לתיירנים אבל נקווה שעכשיו הממשלה החדשה תבין שערד היא גורם חשוב בתיירות ים המלח וצריך משאבים ממשלתיים כדי לפתח את האזור כאזור תיירות תחת המותג "ארץ ים המלח" ".
יום הזיכרון וחג העצמאות בצל הקורונה
במקום לחגוג את עצמאות המדינה מתבקשים התושבים השנה לשבת בסגר ולחגוג מהבית זאת בכדי למנוע התקהלויות שיכולות להביא לפריצה מחודשת של מחלת הקורונה.
"יום הזיכרון הוא יום קשה גם ככה למשפחות השכולות, גם בלי שיאסרו עליהם להגיע לבית הקברות". אגרת אישית נשלחה לכל משפחה וראש העיר יבקר באופן אישי כל משפחה במהלך יום הזיכרון. יהיה טקס מצומצם- משמר כבוד קטן בכל אחת מ-7 עמדות הנופלים בעיר ונאום מוקלט לתושבים.
"לא דוגל בחגיגות המוניות ובימי עצמאות מופרכים" אומר ראש העיר עו"ד ניסן בן חמו. הפעם תהיה פעילות עם אומנים מקומיים שיסתובבו בכל השכונות בכדי לבדר את התושבים וגם הוא יהיה בשטח. "מקווה שיהיה שמח ואח"כ נחזור לשגרה".
חג שמח ערד! ושימרו על הבריאות..
כתבה ממצה מענינת חשובה ומקיפה. גאים בראש העיר שלנו!