(צילום-ענת רסקין)
בפגישת עבודה שנערכה ביום שני השבוע (18/1/16) בין השרים בשיתוף צוותים מקצועיים הוחלט כי משרד הממשלה יכין תסקיר השפעה חדש על הסביבה שלא יתבסס על נתונים ומחקרי עבר אלא מ׳אפס׳. העובדה שאת התסקיר החדש תערוך הממשלה ולא היזם נראית מבטיחה, יותר מציניות מעורבות משרד ראש הממשלה שלא מבטיחה פתיחת דף חדש בסכסוך
בפגישת עבודה שנערכה ביום שני השבוע (18/1/16) בין שר הבריאות יעקב ליצמן, השר להגנת הסביבה אבי גבאי, וצוותים מקצועיים בראשות ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות פרופ׳ איתמר גרוטו וסמנכ"לית תעשיות במשרד להגנת הסביבה, גב׳ שולי נזר, נסקרו כלל הפעולות והסקרים שנעשו בנושא שדה בריר. לאור החלטת המועצה הארצית לתכנון ובנייה הוחלט כי לפני קידום של התכנית המפורטת של שדה בריר יוכן תסקיר השפעה חדש על הסביבה שלא יתבסס על נתונים ומחקרי עבר אלא מ׳אפס׳.
כתיבת ההנחיות לתסקיר החדש תעשה על ידי צוות משותף של משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה. התסקיר עצמו יוכן על ידי הממשלה ולא על ידי היזם, כפי שנהוג בד"כ. במקביל, תנוסח תכנית להפחתת זיהום האוויר באזור.
אחד התנאים לבחינת הפרויקט יהיו נקיטת אמצעים להפחתת זיהום האוויר בערד, בכסייפה ובישובים הסמוכים כך שבכל מקרה לא תגדל רמת הזיהום.
השר גבאי: "מדובר בנושא כבד משקל ששרוי במחלוקות מקצועיות ולכן נמשיך לפעול במשותף, מקצועית ועניינית על מנת שנוכל לקבל את ההחלטה הנכונה.
השר ליצמן: "אני מברך את אבי גבאי, השר להגנת הסביבה, על החלטתו המקצועית והמאוזנת בנושא סכנת הכרייה בשדה בריר. מדובר בשיקול דעת נכון ובראייה מפוכחת ללא משוא פנים, לטובת בריאות אזרחי ישראל ובטיחותם הסביבתית."
שרית עוקד, יו"ר עמותת "רוצים לחיות בלי מכרות" מערד הגיבה: "ההחלטה שהתקבלה השבוע חשובה מאוד, ויישר כוח לאנשי משרד הבריאות ובראשם לשר הבריאות, הרב ליצמן ולראש שירותי הבריאות פרופ' איתמר גרוטו. וכמובן לכבוד השר גבאי שהראה אומץ ציבורי והחליט לבדוק מחדש את התסקיר. ההחלטה שהתסקיר החדש יעשה בשקיפות ובשיתוף הציבור, הינה חשובה מתבקשת, וראויה להערכה גם היא." אך לדעת עוקד זה לא מספיק, "היות והתסקיר הקודם הינו שגוי ועל בסיס התסקיר השגוי התקבלה ההחלטה במועצה הארצית שטוענת שכל עתודות הפוספט במדינה ל30 השנים הקרובות הן בבקעת ערד, (27 אלף דונם שזה בערך מחצית מגוש דן) אנחנו מצפים שעכשיו משהוחלט על הכנת תסקיר חדש יבוטלו כל ההחלטות שהוחלטו על סמך התסקיר הקודם שהוא שגוי ושהתסקיר החדש יכלול גם תסקיר על חלופות, זאת אומרת תסקיר גם על המקומות הנוספים בהם יש פוספט, מקומות שלא יפגעו בילדים ובמבוגרים".
לקס יעקב פעיל בעמותה שנאבק בשדה בריר מזה עשרות שנים אמר לא פעם שביבי תומך בכי'ל ומפעיל לחץ על ראש מנהל התכנון במשרד הפנים. לדעתו רוב חברי המועצה הארצית לתכנון ולבנייה אינם מקצועיים אלא אנשים פוליטיים והמועצה כבר 'הגניבה' סעיף לאישורי כרייה וחציבה לתוך ות"ל ועדה המדלגת על הציבור וכול מה שיכול להוות תהליך הוגן, צודק ודמוקרטי.
ות"ל זו הוועדה הארצית לתכנון ולבניה של תשתיות לאומיות (ות"ל) שהיא מוסד תכנון ארצי בכיר לעניין תשתיות לאומיות הפועל לצד המועצה הארצית לתכנון ולבניה. התכניות המונחות על שולחן הוועדה הן תכניות מתאר ארציות עם הוראות של תכנית מפורטת שהוכרזו כתשתיות לאומיות. הוועדה מקדמת תכניות לתשתית לאומיות עפ"י ההליכים הקבועים בחוק וממליצה לממשלה לאשרן. לוועדה מסלול מואץ לקידום תכניות וסמכות לתת היתרי בניה מכוח תכניותיה. כפי שציינה שרית עוקד ההחלטה כבר התקבלה בוועדה שאזור בקעת ערד הוא אזור תשתית לאומית, בלעדי (ללא ציון חלופות אפשריות) לכריית פוספטים.
לקס מזכיר לנו כי ראש הממשלה כבר ניסה לקדם נושא המכרה בעבר, כולל ערוב המזכיר הצבאי שלו, כאשר פנה למשרד הבריאות והודיע להם שכשר הבריאות הוא מפקיע מהם את הטיפול בנושא. הוא מינה את פרופ' שפירא, רופא מרדים ומומחה לרפואה צבאית, שיערוך תסקיר מטעמו. התוצאה הייתה שכל חוות הדעת נגד המכרה נפסלו ע"י פרופ' שפירא. עצם מינויו של פרופ' שפירא וחוות הדעת שלו נשמרו בסוד ורק לאחר פנייה לבג"ץ נחשפו זהותו וחוות דעתו. בעקבות זאת מומחי משרד הבריאות דחו את חוות דעתו כלא מקובלת עליהם.
לאור זאת אומרת עוקד "לעומת המצב הקודם שבו היזם (כי"ל) הוא זה שערך את התסקיר, וזה מצב אבסורדי, אנחנו מאמינים שפקידי הממשלה יעשו את עבודתם נאמנה". יש לקוות שבתסקיר החדש לא תהיה השפעה למשרד ראש הממשלה כי אז זו תהיה ציניות יותר מפתיחת דף חדש בסכסוך..
במקביל במהלך שבוע הבא תוגש עתירה לבג"ץ בשם עיריית ערד ואלפי תושבי בקעת ערד במטרה לבטל את ההחלטה של המועצה הארצית שאישרה את מסמך המדיניות בו נקבע כי שדה זוהר דרום הוא אזור כרית הפוספט העיקרי של מדינת ישראל במהלך 30 השנים הבאות.
תגובת ראש עיריית ערד, עו"ד ניסן בן חמו: "אני מברך על החלטתם של השר לאיכות הסביבה, אבי גבאי ושר הבריאות, יעקב ליצמן, לערוך תסקיר משותף לבחינת השפעת הכרייה על תושבי ערד והפזורה הבדואית. התנגדות העירייה לכרייה בהר בריר מתמקדת בהשלכותיה על בריאות התושבים, ועריכת תסקיר ללא מעורבות החברה היוזמת תאפשר למומחים בתחום קבלת החלטות מקצועית ואובייקטיבית. השר לאיכות הסביבה, אבי גבאי, נענה לבקשתי להגיע לערד, והוא יהיה כאן בשבוע הבא לדיון בנושא זה, ובנושאים נוספים בעיר שבתחום אחריותו."