חורבות ישוב עתיק המצויות בבקעת ערד, בשדות הלס של צפון-מזרח הנגב, בשוליים המזרחיים של כביש 80 המחבר בין צומת תל ערד להר עמשא. חלק משמורת טבע קריות או בשמה האחר שמורת עמשא. היישוב העתיק תל קריות הוא מתחם של כמה דונמים המשובץ במערות מגורים בתוך הגבעות, בארות מים חצובים וחורבות מבנים עיליים. אפשר להסתובב בין המערות ברגל.בתחום חרבת קריות וקצת דרומה לה נמצא ריכוז מרשים של פריחת הגביעונית הערבית הפורחת בסביבות מרץ.
מאת: ענת רסקין
חורבת תל קריות
מפה- מפת סימון שבילים מס' 11
קושי- קל. אך לא נגיש לבעלי מוגבלויות.
כיצד מגיעים?
לבאים בכביש: בצומת תל ערד פונים צפונה לכיוון אתר העתיקות תל ערד. כ-2 ק"מ אחרי בסיס נח"ל-קריות (הבסיס הצפוני מבין שני בסיסי הנח"ל באזור), ולפני עיקול הכביש העולה להר עמשא, מצד ימין של הכביש, נמצאת חורבת תל קריות. קצת קשה לראות את החורבות מעל פני הקרקע שכן זהו ישוב הבנוי בתוך ההר!
אפשר להחנות בשולי הכביש ולהיכנס רגלית (100מ') או להיכנס עם מכונית על שביל עפר (אחרי הגשמים בשביל יכול להיות מחורץ ואולי לא עביר למכוניות פרטיות).
היישוב העתיק תל קריות ובערבית- ח'רבת קריתין ("שני הכפרים") הוא מתחם של כמה דונמים המשובץ במערות מגורים בתוך הגבעות, בארות מים חצובים וחורבות מבנים עיליים בעיקר מן התקופות הרומית והביזנטית. אפשר להסתובב בין המערות ברגל.
יש להיזהר, במיוחד עם ילדים! כיוון שבמקום פתחים בקרקע של מערות ובארות.
מתחם המגורים גובל בצפון בנחל אל-עקוד היורד מהר עמשא מזרחה ולאורכו אפשר לראות סכרים נמוכים. נחל אל-עקוד מתחבר במזרח עם נחל טוב (ומכאן שמו של בסיס הנח"ל: "נח"ל טוב", הנמצא דרומית לבסיס "נח"ל-קריות").
קצת לפני חורבות תל קריות ישנה שמורת טבע תל קריות. באביב יש בה שפע של פריחה האופיינית לאזור ספר המדבר ואדמות הלס של בקעת ערד. בשמורה ריכוז גדול של פריחתה הייחודית והיפה של הגבעונית הערבית השחומה. גבעול עליו תלויים פעמוני פריחה בצבע בורדו-סגול עמוק. גובה הגבעול תלוי במשקעים שירדו באזור בחורף וינוע מ-20 ס"מ ועד 50 ס"מ.