(צילום-ענת רסקין)
בכנס מדעי-גיאולוגי שנערך ב-23/3/17 במצפה רמון בו השתתפו 330 גיאולוגים מהארץ ומרחבי העולם, נערך גם כנס מיוחד שדן בתוכניות הפיכת מכתש רמון וסביבתו לגיאופארק ובכך להפכו לאטרקציה תיירותית בינ"ל שתקדם את הישוב מצפה רמון. כיום יש בעולם כ-120 גיאופארקים בהם נעשה שיתוף פעולה מדעי לטובת קדום התיירות המקומית, ניהול מקיים של המרחבים עם דגש לא רק על הטבע אלא גם על הקהילה המקומית.
מאת: ענת רסקין
הרעיון העומד מאחורי פרויקט גיאופארק הינו לקחת מקום שיש בו ערכי טבע ייחודיים ולצד שמירת הטבע לקדם את הכלכלה המקומית, את החוסן הכלכלי, באמצעות קידום התיירות לאזור. פעולות אלו לא רק שעוזרות לשמר את המורשת המקומית ולפתח את התשתיות אלא תורמות לגיבוש זהות קהילתית וגאווה מקומית. באופן פרקטי נעשה הדבר ע"י הכרה בינלאומית במקום ייחודי ומשיכת קהלי יעד שונים באמצעות עריכת אירועים בינ"ל, כנסים, ירידי אומנות מקומיים, פתוח מסלולי טיול והנגשתם למבקרים.
דר' ירון פינצי שהציג את הפרויקט המתוכנן באזור מצפה רמון ספר שארץ המכתשים, שבה 6 מכתשים שיש להם ייחודיות בינלאומית והישוב מצפה רמון כלב הפארק, זהו אזור עם כוח לימודי שיכול למשוך מחנות לימוד גיאולוגיה, משלחות מחקר, תנועות נוער, מדריכי ומורי דרך לצד מטיילים שיגיעו לאזור כדי לחוות תופעות גיאולוגיות ייחודיות המספרות את ספור היווצרות כדור הארץ. המטיילים יוכלו לראות תופעות געשיות מגוונות כמו: התפרצויות, השתפכויות לבה, מנסרות, דייקים וכו' לצד מאובנים וצמחים אנדמיים, בנוף בראשית המביא ייצוג ל-6 תקופות גיאולוגיות קדומות.
הגיאולוגיה עיסוקה בחומר, זמן ותהליכים ציין הגיאולוג הוותיק דר' אידלמן עמיר. בגלל מיקומה של ישראל ביבשת הקדומה, פנגיאה- אותה יבשת שהורכבה מכלל היבשות הידועות לנו כיום לפני ניתוקם והיפרדותם והתרחקותם האחת מהשנייה בתהליכים געשיים וטקטוניים- נוצר רצף של שכבות בנוף הנגב המספר את ספור "הנשימות של הנגב"- תנועת העלייה-ירידה של היבשת הקדומה שגרמה גם לתנועה מחזורית של הצפת האזור ע"י ים טתיס הקדום ונסיגתו. בנוסף לתנועה זו האירועים הגעשיים יצרו קמרים וקערים ונופי העתקים שנוצרו עם הבקע הגדול. כל אלו מייחדים את נופו של הנגב המספר, ליודעי דבר, את ספור היווצרות כדור הארץ.
להנגיש את סוד היקום לקהל הרחב
את זה בדיוק מנסה לעשות מרכז המדע ים המלח –ערבה. מרכז המדע ממוקם למרגלות הר המצדה שייך ל-5 מועצות (מועצות אזוריות מגילות, תמר, ערבה –תיכונה, איילות והמועצה המקומית מצפה רמון) ופועל בשיתוף פעולה עם משרד המדע. פועלים בו 35 חוקרים העוסקים בנושאים: גיאולוגיה, אקולוגיה, ארכיאולוגיה בדגש מדברי. הייחודי למרכז המדעי זה הקשר שהוא מקיים בין מדע לקהילה באמצעות כלים חינוכיים במאמץ לעודד תיירות לאזור הנגב. כנס ארץ המכתשים הוא דוגמא לפעילות שלהם.
יוני שטרן מנהל תיירות במרכז מדע ים המלח והערבה נלהב מאד מהבאת המדע לקהילה ומייצור החיבורים בין קהילות בנגב לקידום התיירות בנגב. "אנחנו רוצים שאונסקו יכריז על המכתשים כפלא נוף תיירותי" הוא אומר ומספר בגאווה על מכירת ערכות הנגשה של האזור, ערכות וירטואליות, תכניות חינוך להנגשת המדע כמו הכתה הדרומית של "הכתה הארצית למדעי כדור הארץ" (החלה ההרשמה לשנת תשע"ח הכוללת גם כתה אונליין וסיורים!), מרכז הדמית מחקר מאדים, עבודות מחקר ועוד ועוד..
בנוסף למושבי הרצאות עם מטב המרצים בתחומם היו בכנס תצוגות של מאובנים, מינרלים וסלעים, פעילות משפחתית הכוללת חידות גיאולוגיות, יצירה עם חומרים מהמכתש, הצגת עזרי הדרכה והנגשת המדע, הצגת פעילויות בתי ספר ותערוכת צילום של ארץ המכתשים ע"י תלמידים. הפעילות נמשכה לתוך הערב עם סרט על מאדים, מדורה ותצפית על כוכבים וביום המחרת נערכו טיולים מודרכים באזור.
מעבר לאירוע חד פעמי כמו הכנס פתח מרכז המדע אתר מיוחד לחקר המאובנים המגדיר מאובנים של ארץ ישראל. באתר אינטרנט זה (www.fossil.org.il ) אפשר לצפות בסרטוני יוטיוב שעוסקים במדע לקהילה, לראות מאובנים ואף לנסות להגדיר מאובנים שמצאתם. הפלאונטולוגית פרופ' סיגל אברמוביץ ציינה בהרצאתה בנושא שחקר מאובנים הוא בעצם חקר כדור הארץ כאשר המאובנים משמשים ככלי לתיארוך ההיסטוריה הגיאולוגית, כלי לשחזור העבר. כך אפשר לחקור תהליכים אבולוציוניים כיוון שהמאובנים נוצרים בעצם מידע על שינויי אקלים.
בנוסף הפיקו במרכז המדע ערכות לימוד לפי נושאים הכוללות גם אביזרי עזר חינוכיים עבור מורים ומדריכי טיולים. פוסטרים המדגימים נושאים שונים בצורה בהירה וברורה לכל נפש. את הפוסטרים אפשר להוריד חינם מאתר מרכז המדע http://www.adssc.org/ או להזמין סט מוכן שישלח אליכם (לדוגמא: 150 שח עבור סט של ארץ המכתשים, 50 שח לסט בנושא מצפה רמון).
אתר אינטרנט חדש יועלה לאוויר ממש בקרוב בשם: ארץ המכתשים-גיאופארק. שם תוכלו להיחשף לתכנים בשפות שונות, לספרים אונליין של עמנואל מזור, לסרטים מגיאופארקים בעולם ולתיאורי מסלולי טיול באזור עם הסברים מפורטים. גן עדן לאוהבים ללמוד ולהשכיל ובמיוחד למדריכי טיולים ומורים.
מסלול סובב רמון ותוכניות פתוח תיירות
מה חסר? תיירות חוץ, מרכז כנסים, תצוגות, ירידים ובעיקר יצירת שיתופי פעולה לקידום, שיווק, תכנון ומינוף האזור, הישוב מצפה רמון והמותג הייחודי-מרכזי – "הגיאופארק של ארץ המכתשים". כל אלו ייצרו לא רק תיירות מקצוענית של גיאולוגים מכל העולם ומטיילים מקצוענים אלא תיירות חדשה: גיאו-תיירות שתקדם את התיירות בנגב.
על כך עמלים בין השאר גם רשות הטבע והגנים (רט"ג) שפתחה את שביל סובב רמון. ליאור שווימר מנהל מרכז הדרכה רמון מספר שהבקשה עלתה מהתיירנים המקומיים- לחבר את אזורי התיירות בסביבה. לכן רט"ג יצרה שביל טבעתי, אזורי, ברמה גבוהה היוצא ממצפה רמון ובמשך 9 ימים אפשר להסתובב בשטח בכל האטרקציות הידועות והידועות פחות. ממצפה רמון-בורות לוץ בקצה המערבי של מכתש רמון-כביש 40-אתרי מזרח מכתש רמון-חניון בארות-חזרה למצפה רמון. באופן כללי השביל מקיף את מכתש רמון על שבילים קיימים ועל שבילים שנפרצו במיוחד. תוך שימת לב להכללת אזורי תצפיות נוף, חניוני לילה, אתרים ארכיאולוגיים וגיאולוגיים. כולל יצירת שביל טבעתי חדש סביב הר רמון. אפשרות נוספת שנוצרה מיצירת שביל סובב רמון הוא חיבור השביל מהנקודה שלו בבורות לוץ לערבה ובכך ליצור שביל חוצה נגב: הר נגב מערבי-ערבה.
על התשתית הזו, אומר ליאור, שיצרה רט"ג הכוללת גם הדרכות של קבוצות טיול וגן לאומי "צבעי רמון" שנמצא בלב המכתש אמורים התיירנים המקומיים לבנות תכניות שלהם ואספקת צרכים העולים מהשטח לטובת המטיילים והתיירים בברכת המועצה המקומית מצפה רמון.