היום, ראשון 10/11/13 , בשעות הצהריים מקיימת הממשלה ישיבה מיוחדת במכון למורשת בן גוריון בשדה בוקר. בשלב ראשון הישובים: עומרית וגבעת עדרים ובשלב שני הישובים: תלם, תלמה וטליה. זאת בנוסף לתכנון המתקדם של הקמת 10 ישובים במבואות ערד והעיר הדתית כסיף בתל ערד. מחוץ לישיבת הממשלה המיוחדת התארגנה הפגנה בהשתתפות פעילים המתנגדים לתוכניות אלו ודורשים עיבוי הישובים הקיימים בנגב והפניית המשאבים לפיתוחם.
מאת: ענת רסקין
בישיבת הממשלה המיוחדת בשדה בוקר ייתן שר הבינוי והשיכון סקירה של תכניות בנייה בנגב כולל הקמת יישובים חדשים בנגב: חירן ביער יתיר והעיר החרדית כסיף בצומת תל ערד. שר הפנים ידבר על בחינת הקמת יישוב קהילתי חדש במועצה אזורית רמת נגב.בסמיכות למועצה האזורית, דרומית לצומת משאבים, שיפעל במסגרת מוניציפאלית אזורית של רמת נגב. השר לפיתוח הנגב והגליל ייתן סקירה של פיתוח הנגב והקמת מרכז מבקרים להתיישבות ומורשת בנגב כחלק מהתוכנית הלאומית לפיתוח הנגב. כמו כן יעדכן שר הביטחון על העתקת מחנות צה"ל לנגב.
מחוץ לישיבת הממשלה המיוחדת התארגנה הפגנה בהשתתפות פעילים מפורום דו-קיום, מגמה ירוקה ועוד המתנגדים לתוכניות אלו ותומכים בעיבוי הישובים הקיימים בנגב והעברת משאבים לפיתוחם במקום הקמת ישובים חדשים. שי טחנאי מהחברה להגנת הטבע עדכן שהוא דיבר עם נציג המשרד להגנת הסביבה שאמר לו שהם ניסו לגייס את ראשי הערים להתנגדות ליישובים ולא הצליחו. "אבל עמיר פרץ מתכוון לדבר בישיבה על כך שבן-גוריון לא הקים יישוב חדש אלא הצטרף ליישוב קיים וזאת צריכה להיות המורשת שממשיכים"…
בהתאם למדיניות הממשלה לקידום פיתוח הפריפריה ולמשיכת אוכלוסייה מהמרכז לנגב, ובמטרה להגדיל את היצע הדיור, לאור העתקת מחנות צה"ל לנגב ולנוכח החלטת ממשלה 3161 מיום 17.4.2011, המגדירה לוחות זמנים למעבר מחנות צה"ל לנגב יש החלטה ליזום הקמת ישובים חדשים ואזור תעשייה בצומת ערוער לצדי כביש מספר 25 – ציר באר שבע דימונה. כך נכתב במסמך לביצוע עבודת מטה לבחינת הקמת ישובים חדשים מתאריך 24/10/13
עידוד ההתיישבות בפריפריה יעשה באמצעות הקמת ישובים יהודיים חדשים לאורך דרך 25 בין ב"ש דימונה בשלב ראשון הישובים: עומרית וגבעת עדרים ובשלב שני הישובים: תלם, תלמה וטליה. הישובים היהודיים יוצרים מעטפת של יישובים וכבישים מהירים שתקיף את הבדואים בצורה השוברת את המרחב ומייצרת איים נפרדים של ישובים בדואים המוגבלים בתנועתם ובשטחם. שותפים לתהליך משרד השיכון, החטיבה להתיישבות במשרד רוה"מ, הרשות ומטה היישום להסדרת התיישבות הבדואים בנגב וצה"ל.
החלטה זו היא המשך להחלטות ממשלה שאושרו, ומהוות את מדיניות הפיתוח במרחב המזרחי של מטרופולין באר שבע. מדיניות זו מבוססת על עיבוי וחיזוק ההתיישבות הקיימת בין באר שבע לעיירות הלווין שסביבה: ערד, דימונה וירוחם. ובהמשך החלטת הממשלה מס' 3782 בדבר הקמת חבל התיישבות כפרית באזור "מבואות ערד" (אשר כוללת בתוכה גם המשך הקמתם של הישובים חירן ויתיר) והחלטת הממשלה בדבר גיבוש תכנית להקמת ישוב עירוני חדש בנגב בעל צביון דתי ("כסיף") בצומת תל ערד מס' 1578 .
במסמך לביצוע עבודת מטה לבחינת הקמת ישובים חדשים מתאריך 24/10/13 נכתב: "פעולה זו ממשיכה את מעשה ההתיישבות והחלוציות, בהפרחת הנגב, עליו הכריזו ממשלות ישראל לדורותיהן.".. "הצעה זו מהווה חלק חשוב במדיניות הממשלה, להגדלת היצע הדיור ופיזור הביקושים לדיור ברחבי הארץ."
טלי פלוסקוב ראש עירית ערד מרוצה מאד מאשור קידומה של התכנית להקמת עיר חרדית בתל ערד, כסיף שהתקבלה בישיבת הממשלה. בשנה האחרונה יש תהליך התיישבות מואץ של חברי קהילת 'גור' בערד המעורר סערת רוחות בין התושבים החילוניים. פלוסקוב כותבת בדף הפייסבוק שלה היום: "משמעות ההחלטה עבורנו היא עצומה! מיותר לציין כי עיר זו תהווה מקור משיכה לאוכלוסייה אשר תוכל לקיים בה את אורח חייה באין מפריע. בנייה מאסיבית תוזיל את מחיר הדיור בכסיף והתוצאה הסופית היא ברורה ואינה ניתנת לערעור. זו הסיבה למאמצים הגדולים שהשקענו מול משרדי הממשלה ומשרד ראש הממשלה לזירוז קבלת ההחלטה בממשלה. לא פחות חשוב הוא נושא תכנון הקמת פארק תעשיות היי-טק אשר יתרום לחיזוק האזור כולו. אני סבורה כי החלטת הממשלה מהיום היא אחת מההחלטות החשובות ביותר לעירנו, ואני שמחה שהצלחנו לשכנע בדחיפות ובחשיבות הנושא."