הסגר נפתח ומכל רחבי הארץ קוראים לכם- סעו ימה וקדמה, צפונה ונגבה. אך כשמדברים על מרחבים בטבע מדברים על הנגב והערבה. בערבה הדרומית החליטו להכיר לכם אטרקציות ביישובי המועצה ואין טוב מהכרות דרך הבטן..
בסיור הקולינרי בערבה הדרומית בוחרים 5 סיפורי אוכל ומטעמים בתאריך המתאים לכם (הסיורים הבאים בימי שישי 12/3 + 19/3), מגיעים עצמאית לכל נקודה (מותאם קורונה) אוכלים, פוגשים אנשים מעניינים ונהנים! לכל הפרטים ולהזמנות > https://arava-dromit.ussl.co.il 08-661-6976
מאת: ענת רסקין
הסיור של טעימות קולינריות נערך בשטח המועצה האזורית חבל אילות או כפי שנקראה בעבר ערבה דרומית. זוהי המועצה האזורית הדרומית ביותר בארץ. בתחומי המועצה 12 יישובים, מתוכם 10 קיבוצים. עיר המחוז היא אילת. יישובי המועצה הם קיבוצים: אילות, אליפז, גרופית, יהל, לוטן, נאות סמדר, נווה חריף, יטבתה, סמר וקטורה. ישובים קהילתיים: באר אורה ושחרות. ההתיישבות בקבוצים החלה כהיאחזויות נח"ל, התיישבות פוליטית-ביטחונית. בהמשך, וגם כיום, הם קולטים חברים מבחוץ. הענפים העיקריים הם: רפת, מטעי תמרים, שדות סולאריים וברובם גם תיירות חדרי אירוח. אז יצאתי להכרות עם אנשי הערבה הדרומית…
ואם נגבה אז יטבתה ולגלידת התמרים..
הקבוץ שנמצא בדרום הערבה, כ-45 ק"מ צפונה לאילת, משתייך לזרם השיתופי בתנועה הקיבוצית. הוא נקרא על שם תחנה בנדודי בני ישראל במדבר ופרוש השם- "הארץ הטובה". כ-370 חברי הקבוץ מתפרנסים ממטעי תמרים, רפת ומחלבת יטבתה המפורסמת. במתחם השייך לקבוץ תוכלו למצוא את הפונדק, פארק מבקרים וגלידרייה.
תוצר הקסם של השילוב בין הרפת למחלבה הן הגלידות! 100 טעמים מציע פונדק יטבתה שעל כביש 90 והדובדבן שבקצפת או יותר נכון- התמר שבתמרים, היא גלידת יוגורט תמרים. מרקם קטיפתי עם חמצמצות עדינה של היוגורט כשחתיכות תמר המג'הול הטריות שבתוכו מעניקות לחיך נגיסות מתוקות מהנגב.
אלון, מנהל השיווק של הפונדק מציין בגאווה שהטריות היא שם המשחק. את הגלידות הם מכינים מידי יום בחדר ייצור הנמצא ממש בפונדק. לדבריו הגלידה בפונדק נשמרת רק יומיים במקרר הגלידות. מעבר לטריות אלון מבטיח שאין בגלידות חומרים משמרים או חומרים לשיפור הטעם.
אלון, נשוי +4, הוא חבר קבוץ יטבתה אבל הגיע מקבוץ אפיק שברמת הגולן. כפרסומאי התגורר הזוג הצעיר בתל אביב עד שנולדו הילדים ואז החליטו שצריך לחפש מקום איכותי לגידול המשפחה. הם בחרו ביטבתה שהוא קבוץ שיתופי. "אחת ההחלטות הטובות שלנו" הוא אומר כשפניו מתמוגגות מנחת.
הבטחה שלנו- אחרי שתטעמו את גלידת התמרים גם אתם תתמוגגו כמוהו…

השף הפרטי שלכם בקבוץ אליפז עם בשרים
אל מתחם האירוח נוסעים בשביל עפר החוצה את מטעי התמרים של הקיבוץ. במתחם המוצלל מחכה לכם השף רוברט ביטון עם עלי מנגולד ממולאים בבשר מעושן ומפורק. השף הגיע לקבוץ כשזה הופרט בשנת 2016. הוא מארח בביתו משפחות או קבוצות קטנות של מטיילים ומוכן גם להגיע אליכם, איפה שאתם מתארחים, כדי לעשות לכם סעודה מהסרטים של הנגב.. הוא מתמחה בבשרים מעושנים ששוהים זמן ממושך במעשנה או בשרים שמסתובבים במשך שעות על הגריל. אבל גם בארוחות המבורגר או להבדיל בארוחות הודיות טבעוניות. לקבוצות של רוכבי אופניים הוא מגיש ארוחות מועשרות בפחמימות וחלבונים כנדרש..
השף במדבר הגיע מקריית גת ומצא חן בעיניו שקבוץ אליפז הוא קבוץ מופרט אבל חברתי. כך הוא יכול לשלב בין פרנסה ועיסוק עצמאי לבין חיי שותפות בחקלאות ובתרבות ובקהילה.
עלי מנגולד ממולאים
חולטים עלי מנגולד רחבים. ממלאים אותם בבשר מעושן ומפורק ברוטב ברביקיו וגרידת תפוזים + סלט כרוב אסייתי + בצל מקורמל. מגלגלים את העלה כמו שמגלגלים עלי גפן או כרוב. על הגליל הממולא מפזרים רוטב צ'ימיצ'ורי, שום קונפי ורוטב חריף מפלפלים מהחממה. מדמיינים?…
תוכלו להזמין ארוחת שף – 054-6150751

סיורים וקטיף בשדה התבלינים של אביאל באליפז
עוד בסככה של קבוץ אליפז סיור וקטיף בשדה התבלינים והירקות שבמקום השייך לאביאל. ב"חממת 5 החושים" תשמעו ספורים, הסברים, תטעמו ואפילו תראו איך קולים ירקות בתנור סולארי. בזמנים רגילים, שלא בימי שישי הקולינריים, הסיור בתשלום ובתאום מראש. ההגעה למקום דרך צומת חי בר יטבתה ופנייה ימינה לכיוון מטעי התמרים. יש לעקוב אחר השילוט. אל תשכחו לבקש שקית לקטיף תבלינים!

עוגת התמרים של גילה בבית הקפה שבקיבוץ יהל
קבוץ יהל הוקם בשנת 1977 ובו 90 חברים. רק בשנתיים האחרונות הצטרפו 10 משפחות חדשות מכל רחבי הארץ, חזרו בני משק ויש גם הרחבה. זהו הקבוץ הראשון של התנועה הרפורמית ומתאפיין בהתנהלות מסורתית- חדר אוכל כשר ופעילות חברתית בימי שישי-שבת וחגי ישראל. לפני 15 שנה הופרט אך הם שומרים על הקהילתיות בחינוך ובבריאות. בקבוץ יש בית אריזה גדול, חדרי הארחה והאכסניה שפעלה במקום עשתה הסבה לדירות אירוח משפחתיות.
במתחם הקבלה המרווח של בתי האירוח יש גם בית קפה קטן אותו מנהלת גילה. גילה היא מוותיקי הקבוץ, עוד מהגרעין הראשון.. במקור ממושב יערה שבגליל המערבי, ולא מתחרטת לרגע שעלתה על הקרקע ביהל לאחר מאבקים לא קלים עם אביה שהתנגד למהלך הזה שלה להשתקע בשום מקום בקצה הדרומי של ישראל. בבית הקפה תוכלו להנות מתה, קפה שחור או קפוצ'ינו בליווי עוגת תמרים חַבְלָ"ז ולא רק כאורחי המקום אלא גם כעוברי אורח על כביש 90..
העוגה הבחושה מטעה במראה כי ברגע שאתם מכניסים ביס לפה אתם מבינים שיש פה הפתעה לטובה. בעוגה יש לחות מרעננת ותמרים במידה הדרושה כדי שלא תהיה מתוקה מידי. אין ספק שלא תסתפקו במשולש אחד!
הפודטראק באקו כיף של קיבוץ לוטן
הקבוץ נקרא על שם אחת המשפחות לשבטי אדום ושֵׂעִיר (מי שניתן לשייכם כבני עשו), אשר גרו באותו האזור בימי המקרא. זהו הקיבוץ הרפורמי השני בישראל שהוקם בתחילה כ"יהל ב' ". קבוץ מתחדש שזה אומר שכל משפחה משתכרת לעצמה אבל יש מיסי קהילה הנכנסים לקופה משותפת לצרכי חינוך, בריאות, ערבות הדדית וארוחות שישי בחדר האוכל. זהו קבוץ קטן וצעיר שהערך השולט בקהילתו הוא "לעבדה ולשמרה" – ז"א את האדמה.. ההתנהלות בקבוץ היא לפי התפיסה הירוקה של חברי המקום שלמדו את נושא הבר קיימות בעצמם, בעיקר את נושא מחזור הפסולת, ופיתחו את ענף התיירות החינוכית.
בנוסף לפעילות לקהל הרחב בקבוץ לוטן מארחים סטודנטים מכל העולם במרכז לאקולוגיה יצירתית שלהם. שם לומדים הסטודנטים גינון אורגני, שימוש במים אפורים ובנייה בבוץ. הסטודנטים מתארחים למשך חודש במבני קמפוס הבנויים מבוץ ומתנסים בהתנהלות בסביבה ברת קיימא.
המקום הוא גן עדן לילדים ולכן מקום טוב להפסקה שלכם בנסיעה על כביש 90. יש בו פארק שעשועים אקולוגי עם פסלים צבעוניים הבנויים מבוץ, סיורים לפרטים, לקבוצות, לגנים ולבתי ספר. סדנאות בניית לבני בוץ וגינון אקולוגי הכולל: כיצד לעשות שימוש בקומפוסט מייצור עצמי, איך ליצור לחרקים בית כדי שיעזרו לנו בגינה, איך להנביט זרעים ע"י צפויים בבוץ או ע"י Hagel Kultur ז"א ע"י שימוש בערימת זרדים וענפים כמדגרה לזרעים, יצירת גינות רבועיות- גינות 120*120 ס"מ בהן שותלים וזורעים צמחים שונים שיש ביניהם תרומה הדדית או בניית ערוגה אנכית בעזרת משטחי עץ שמעמידים אותם אנכית ויוצרים כך גדר עם שתילים. ובמתחם לא פסחו על השירותים וגם בהם יש שימוש בצורה ברת קיימא ואחרי שעושים מה שעושים מפזרים קומפוסט וסוגרים…
לאחרונה פתחו את הפודטראק- משאית האוכל המציעה תפריט חלבי-צמחוני הכולל הרבה סופרפוד כמו: מורינגה (אפשר גם לקנות עלי מורינגה לתה!), מנגולד וקייל לפי העונה. התארחנו שם וזכינו לטעום את מנת הדגל
גספאצ'ו בריאות
שזה מעין רסק עדין מעגבניות מכל מיני צבעים עם מעט אבוקדו, מורינגה, בזיליקום, שום, ושמן זית ומעל מפוזרים עלי קייל קראנצ'ים שהומלחו ונאפו בתנור. הרסק/מרק בריאות הזה מוגש בקערית טורטיה מטוגנת. והצטערנו שזו הייתה רק מנת טעימה…

מי שאחראית על הפודטראק היא דבי שהגיעה לארץ לפני 14 שנה מאיטליה והצטרפה לקבוץ לוטן לפני 7 שנים. ליד הפודטראק יש בית תה, מבנה בוץ גדול ומיוחד ששימש כמסעדה וכיום משמש לאירוח. אפשר להזמין אותו לאירועים קטנים! תמר האחראית על תיירות הקיבוץ הגיעה לפני 6 שנים מקבוץ מגשימים שבמרכז הארץ בגלל רצון לשינוי והגשמה.
אם אתם רוצים להזמין סדנאות, סיורים או צימרים צרו אתה קשר 052-4254343
בערבה הדרומית מחכים לכם! www.aravaway.co.il
לכל שאלה ניתן להתקשר: 08-6616976
ממש מפתה.
מגוון רב של מאכלים ואווירות.
נראה לי שכבר אני יוצאת לעשות כיף בערבה הדרומית.