שופטי בג"ץ למדינה: מדוע לא העברתם מסמך עם ההשלכות הבריאותיות?
שופטי בג"ץ, עוזי פוגלמן, מני מזוז ואלכס שטיין הוציאו אתמול בערב (ד' 27/2/19) צו על תנאי המורה למדינה להסביר מדוע לא לקחה בחשבון את השיקולים הבריאותיים בנושא תכניות כרייה, כולל כריית הפוספטים בערד. זאת בהמשך לדיון שנערך בנושא בבג"ץ בשעות הבקר. האם אנו חוזים בנקודת המפנה בספור העלילה על המכרה בשדה בריר שליד ערד?
מאת: ענת רסקין
בהחלטה ציינו השופטים כי "על יסוד עתירות אלה שהובאו לפני בית משפט זה, מצווה בית המשפט כי ייצא מלפניו צו על תנאי המכוון אל המשיבים בעתירות דנן והמורה להם להתייצב וליתן טעם מדוע לא תוחזר תוכנית מתאר ארצית לכרייה וחציבה – תמ"א 14 /ב לדיון במועצה הארצית לתכנון ולבניה".
השופטים הסבירו כי "זאת מן הטעם שלא נקבעה בתוכנית מתודולוגיה לבחינת השפעות בריאותיות שייגזרו ממנה, ואף לא הונח לפני המועצה – עובר לאישור התכנית – מסמך הסוקר את ההשפעה הבריאותית הפוטנציאלית של התוכנית".
משמעות החלטת בית המשפט היא שהנטל עובר כעת למדינה לשכנע מדוע לא שקלה כראוי את עמדת משרד הבריאות ולא קבעה אמות מידה בריאותיות לתוכנית. אם לא תצליח המדינה לשכנע את בית המשפט שלא היה נכון לעשות זאת, תבוטל התוכנית ותוחזר לדיון במועצה הארצית לכרייה וחציבה. השופטים ציינו כי על המדינה וחברת רותם אמפרט להגיש כתבי תשובה תוך 90 ימים.
אל הדיון שהתקיים הבוקר בבג"ץ, גם בעתירה של עיריית ערד המבקשת לבטל את הקמת המכרה בשדה בריר, הגיעו עשרות רבות מתושבי ערד והישוב הבדואי המוכר הסמוך לה, אל פורעה, ראש העיר ערד עו"ד ניסן בן חמו ומכובדים בדואים. כמו כן נכח באולם בית המשפט סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, שמשרדו קבע כי כריית פוספטים בקרבת העיר תגרום לעלייה בתחלואה ובתמותה של תושבי העיר והאזור.
בעתירה טענה העירייה, המיוצגת על ידי עו"ד אפי מיכאלי, ובאמצעות עו"ד ד"ר ערן צין מהקליניקה לצדק סביבתי באוניברסיטת ת"א כי המועצה הארצית החליטה להטיל צל כבד ומסוכן על למעלה מחמישים אלף תושבים", הגרים בערד, במועצה המקומית כסייפה ובכפרים הבדואים הסמוכים, לאחר שבהחלטתה מדצמבר 2015 נעתרה ליוזמת חברת "רותם אמפרט" לכרות פוספטים בשדה-בריר, למרות התנגדות משרד הבריאות.
נציגי המדינה וחברת "רותם אמפרט" ניסו לבטל את הדיון בטענה כי מהבחינה המשפטית אי אפשר לבקש צו מניעה כיוון שעדיין לא התקבלה החלטה סופית בנושא הכרייה בשדה בריר והיקפה ולפי חוק אוויר נקי אפשר להגיש עתירה רק אחרי שיש החלטה לביצוע ולכן יש לדחות על הסף את העתירה של ערד ואל פורעה. לפני כשנה טענה זו צלחה בידם ובית המשפט סגר את הדיון לאחר 10 דק' וקבע שהעתירה לבג"ץ מוקדמת מידי. הפעם החליט בית המשפט שלמרות שאין חובה בחוק לדון בשלב זה בעתירה הוא יעשה זאת מכיוון שהשתכנע שמדובר בסכנה מהותית לבריאות תושבים. כמו כן אמרו השופטים כי מן הראוי לעשות תסקיר בריאותי כזה לפני קבלת ההחלטה על התמ"א כיוון שגם להחלטה עקרונית ברמה של תמ"א יש משמעות כי היא יוצרת ציפיות ונוטה להגשים את עצמה.
הדיון בבג"צ ארך שעתיים ודן במספר עתירות שהוגשו נגד תמ"א 14ב', תוכנית מתאר ארצית לנושא המחצבות שהמדינה מקדמת ללא מתן מענה מספק לנושא הבריאות וההשפעה על בריאות התושבים שגרים ליד מחצבות. כדוגמא דנו במחצבה בטורען שרוצים להרחיבה למרחק של 500 מטר מבתי התושבים וזאת למרות שמשרד הבריאות מתנגד. חמור מכך היא טענת העותרים מטורען שהמדינה לא מעבירה להם את תוצאות ההשפעות של המחצבה הקיימת על בריאות התושבים. לדבריהם בג"ץ חייב את המדינה להתקין חיישנים לצורך מדידת הזיהום בטורען כבר לפני שנה וחצי, ועד היום לא נעשה כלום!
עורכת הדין של הישוב הבדואי אל-פורעה הדגישה את העובדה שזו פעם ראשונה שרוצים לפנות יישוב מוכר על תושביו בגלל המכרה וכי מדובר על אלפי תושבים. היא ציינה שמצד אחד המדינה בנתה זה מכבר קריית חינוך באל-פורעה הכוללת בתי ספר ומרפאה ומצד שני מתכננת להרוס את המבנים ולפנות חלק מהישוב כיוון שהם ממוקמים על אזור המכרה המתוכנן. כמו כן ציינה את הנזק הבריאותי שצפוי למי שיישארו להתגורר בסמוך למכרה המתוכנן.
במהלך הדיון שופטי בית המשפט שאלו את נציג המדינה ונציג "רותם אמפרט", שהתנגדו לדיון, אם יש תסקיר בריאותי עדכני? הנציגים הסתבכו עם עצמם ועם תשובותיהם, כיוון שבפועל תסקיר כזה לא בנמצא. לדברי פעילי עמותת "רוצים לחיות בלי מכרות" מערד השופטים ערכו דיון רציני, שאלו שאלות רבות, העירו הערות ולהפתעת כולם החלטת בית המשפט התפרסמה עוד באותו ערב. בהחלטה דרש בג"ץ מהמשיבים; המדינה, המועצה הארצית לתכנון ובניה, מרכז השלטון המקומי, משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה, וחברת רותם אמפרט להגיש תוך 90 יום הסבר למה שתוכנית תמ"א 14ב' לכרייה וחציבה לא תוחזר לדיון מהטעם שלא הונח בפני המחליטים מסמך הסוקר את ההשפעה הבריאותית הפוטנציאלית של תוכנית זו.
ניסן בן חמו, ראש עירית ערד, מסר: ״אני מברך על החלטת בית המשפט העליון. אני קורא לשר האוצר, משה כחלון, ולמועצה הארצית לתכנון ולבניה לנצל את ההזדמנות ולהודיע על ביטול התוכנית לכריית פוספטים בשדה בריר. בריאותם וחייהם של 55,000 תושבי האזור חשובים יותר מרווחים של בעלי הון״.