עובדי מפעל "אמיליה קוסמטיקס" בירוחם הפגינו היום בבוקר (2/8/17) בשערי המפעל במחאה על תנאי העסקתם, בגיבוי מלא של הסתדרות העובדים. במקום נכחו כ-120 איש וראשי ועדים מהאזור והמרחב. יו"ר ההסתדרות במרחב נגב מרכזי, ארמונד לנקרי: "קורא לחברה לשבת עם העובדים להסכם עבודה, למנוע התעללות בעובדים ולהפגין אחריות ולמנוע משבר עמוק עוד יותר".
יו"ר ההסתדרות במרחב נגב מרכזי הוסיף: "לא ייתכן שהחברה תנצל את ההון האנושי שלה עד תום, תעסיק את העובדים בשכר מינימלי ותוציא אותם לפנסיה כנזקקים. לצערי מדובר בהנהלה דורסנית שתעשה הכול על מנת שהעובדים בפריפריה יפחדו לדבר על זכויות כדי שלא לאבד את מקום עבודתם. ההסתדרות מגבה במלוא העוצמה את עובדי אמיליה במאבקם".
עובדי "אמיליה קוסמטיקס" בירוחם החלו להיאבק על הסכם קיבוצי ופתחו בצעדים ארגוניים כבר בסוף פברואר 2017 אחרי שעברו גל פיטורים בסביבות ספטמבר 2016 . ארמונד לנקרי, אז מ"מ יו"ר ההסתדרות במרחב ציין כי: "נראה שניהול כושל ומכירת המותג המוביל של המפעל הובילו למצבו הקשה. ככל הנראה יש פה כוונה לבצע באמיליה מה שעשו במגבות ערד ולהבריח מכונות וציוד לחו"ל בעישון לילה. על ההנהלה להבין שהעתיד של המפעל זה העובדים".
עובדי 'אמיליה קוסמטיקס' החלו, בגיבוי והובלת ההסתדרות, צעדים ארגוניים במחאה על סירוב ההנהלה לנהל משא ומתן להבטחת עתידם של עובדים המפעל. החברה שנוסדה ב-1981 ונמכרה ב-2009 לאיש העסקים עודד פלר. בחברה מועסקים כ-250 עובדים. מחזור החברה בשנים האחרונות עומד על כ-230 מיליון שקל בשנה, כאשר עובדים עם וותק של 20 שנה מרוויחים שכר מינימום.
חברת 'אמיליה קוסמטיקס' – יצרנית מוצרי קוסמטיקה וטואלטיקה – מייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה לשוק האמריקאי והאירופי ומייצרת מוצרי היגיינה עבור חברות מובילות כמו סנו ואחרים. בין הרשתות שעבורן מייצרת אמיליה מוצרי קוסמטיקה של ניוטרוג'ינה, רוק, לוריאל ו-Olay של פרוקטר אנד גמבל, נמצאות: וול-מארט, קיי-מארט, וולגרינס, טארגט.
פולה עמר, יו"ר וועד העובדים עובדת במפעל משנת 1986 ומעבר לתפקידה כיו"ר ועד העובדים, היא עובדת במפעל כמבקרת איכות: "נכנסתי לעבוד במפעל הזה כשהוא היה עוד מאוד קטן, מפעל של תרופות וקוסמטיקה. עם השנים התרחב המפעל וגדל. פותחו כאן מוצרים ויצא לו שם של מפעל המייצר מוצרים איכותיים. לצערנו, לפני כחמש שנים נמכר המפעל וגם המותג. התחלפה מנהלים במפעל ומובילים את העובדים והמקום לכישלון".
דבורה שמעוני, חברת וועד עובדת עם 28 וותק משתכרת שכר יסוד של 5,040 ש"ח : "הנהלת המפעל שידעה לייצר רווחים אדירים מהעבודה שלנו צריכה להבין שללא העובדים אין יכולת למפעל להתקיים. לא נוותר ונתמיד במאבק שלנו לפרנסה מכובדת".
יפה אבוקסיס, מלגזנית, 33 שנות וותק, שכר יסוד 5,244 ש"ח: "השכר שאנו מקבלים לא הולם את הוותק והרווחים שאנו מייצרים לבעלים. לצערי הגענו לצומת שבה לא משנה לנו אם המקום ייסגר, שכר מינימום שכזה אקבל בכל מקום ובלי להיות מושפלת לאחר 33 שנות ותק. לא פעם רמזו לנו שבגלל שאנו מירוחם כדאי שנתנהג יפה ולוא יסגרו את המפעל. לא יכולים אחרי 33 שנות עבודה לחיות בחששות. תנו לנו להתפרנס בזכות ובכבוד".
מחברת 'אמיליה קוסמטיקס' נמסר בתגובה: "תנאי העבודה במפעל אמיליה קוסמטיקס הם מעולים, והעובדים יודעים זאת היטב. ההבנות שהושגו עד כה במשא ומתן היו אמורים לשפרם אפילו יותר. השבתת המפעל היא צעד מיותר, המסכן את קיומו. בדיונים שנערכו אתמול לאורך הלילה הושגה התקדמות משמעותית, והפערים הנותרים גם הם ניתנים לגישור."
ארמונד לנקרי: "צר לי שהנהלות בוחרות לזלזל בעובדים המסורים לעבודתם ולהתייחס אליהם בחוסר כבוד מוחלט. לא ניתן לחברה שמייצרת מחזור של כ-230 מיליון שקלים בשנה לשלם שכר מינימום לעובדים עם וותק של 20 שנה. לא ניתן לזלזל ולפטר עובדים כאילו היו סחורה. פה לא יהיה שוק עבדים. מנכ"ל שמרוויח 1.2 מיליון שקל בשנה ומרשה לעצמו לבקש מעובדות המשתכרות מינימום, להוריד בתנאים שלהן כדי לשפר את רווחיות המפעל, זו בושה. אני קורא לחברה לחשוב שוב על עובדיה ולקוחותיה, לשבת עם העובדים להסכם עבודה, למנוע התעללות בעובדים ולהפגין אחריות ולמנוע משבר עמוק עוד יותר".
לנוכח הארועים האחרונים בדרום להלן התייחסות ראש המועצה המקומית ירוחם מר מיכאל ביטון ביחס למפעל אמיליה קוסמטיקס:
מפעל אמיליה הוא דרמטי וקריטי לפרנסה בירוחם יש בו מאות עובדים שזה העתיד והחיים שלהם על פני עשרות שנים. המפעל נקנה על ידי עודד פלר זה בסדר. נמכרו המותגים שלו לסנו והקטינו את הבעלות על הקניין הרוחני של המפעל הדבר הזה הקטין את הרווחים של המפעל לכן, מי שמכר את המותגים יש לו אחריות לדאוג לשגשוג המפעל. העובדים שמשתכרים בשכר צנוע דורשים הסכם שכר.
המפעל מצד אחד צריך להרוויח ומצד שני כן צריך לכבד את תביעת העובדים להסכם שכר ראוי ומכבד המועצה המקומית מגבה את הוועד ואת היו"ר פולה עמר שעושה עבודה מצוינת.
היום הוחלט שהעובדים ישובו לעבוד ובמקביל יהיה משא ומתן מהיר על הסכם שכר רב שנתי לעובדי אמיליה. עצם זה שהמפעל יפתח מחדש מחר בבוקר זה מעיד על אחריות של הוועד ואני מקווה שהמשא ומתן יעלה יפה ונקבל יציבות במפעל הזה. "