(צילום-ענת רסקין)
אורי בן-חור הבעלים של מפעל הקוסמטיקה ג'ורדאל- "Sea Of Life" בערד שנשרף ביוני השנה ונפגע אנושות טוען שמערך הכיבוי לא פעל במקצועיות: "נתבע אזרחית את כל האחראים: רוה"מ, שר הפנים ועיריית ערד". 30% מעובדי המפעל הוצאו לחל"ת, "מפעל החיים שלי נהרס אך אמשיך לפתח את הנגב וכנגד כל הסיכויים נתאושש".
מאת: ענת רסקין
בסוף יוני השנה פרצה שריפה בשעות הלילה במפעל הקוסמטיקה "Sea Of Life" מקבוצת ג'ורדאל, המייצרת מוצרי קוסמטיקה טבעיים המבוססים על מים ובוץ מים המלח ומפעלה שוכן באזור התעשייה של ערד. שבעה צוותים מתחנות כיבוי והצלה של האזור- מבאר שבע, דימונה, נתיבות וערד, נחלצו לעזרה עם זאת התוצאה הייתה פגיעה אנושה במפעל הקיים בערד מזה 15 שנה ומעסיק 150 עובדים.
אבי אמזלג, מנכ"ל המפעל בערד מספר כי עקב הפגיעה הקשה במבנה המפעל ובציוד הם הוצרכו להעביר את פעילות המפעל למבנה אחר, להשאיל ציוד מקולגות ולפעול להשמשת ציוד שנפגע. כואב יותר הייתה הוצאת 30% מהעובדים לחופשה ללא תשלום ואף פיטורין. "אנחנו פועלים לשיקום המפעל ולהעמדתו על הרגליים. מנסים להחזיר את קצב היצור שנפגע. אין הרבה ברירות – צועדים קדימה".
בעלי חברת "Sea Of Life" אורי בן-חור היה יותר נסער בתגובתו ובתיאור האירועים שעברו על המפעל. בן-חור נפגע שראש עיריית ערד טלי פלוסקוב לא מצאה לנכון להתקשר אליו ולהביע התעניינות באסון שנפל על המפעל. אך יותר מכך בן-חור 'חם' על שירותי הכבאות שאומנם הגיעו מהר, לדבריו, אבל לא תפקדו נכון וגרמו לליבוי האש במקום לכיבויה, ובכך נגרם למפעל נזק של טוטאל-לוסט במקום נזק של 10%.
לדברי אורי בן-חור הכבאים פרצו פתחים בכמה מקומות במבנה המפעל בכדי להחדיר את זרנוקי המים. אלא שהזרנוקים לא פעלו ובמשך שעה וחצי במקום מים נכנס חמצן שגרם לליבוי האש במפעל ולתוצאות העגומות. בנוסף בריכת המים העירונית התרוקנה ולא היה מספיק לחץ מים. "נפגענו בצורה דראסטית ביכולת לספק מוצרים. שירותי הכיבוי פעלו בצורה שלומיאלית, ממש בלאולימלך2 . הגיע הזמן שמי שמטפל בשרותי הכבאות יעשה זאת בצורה מקצועית. היה מחדל ורשלנות".
בן-חור אומר שיגיש תביעה אזרחית נגד ראש הממשלה, שר הפנים וראש העיר ערד בעקבות התפקוד הכושל, לדבריו, של מערך הכיבוי בדרום. "כשלון טוטאלי, חרוץ.. נתבע את כל האחראים כולל העירייה שצריכה לקחת אחריות. העירייה הייתה צריכה לפקח ולבדוק את יכולות התפקוד של מערך הכיבוי בעיר שלה". לתביעה מתכוון בן-חור לצרף סרט של אירוע השריפה שגם יוכיח את דבריו.
בדבר מצב שירותי הכבאות בארץ נכתב כבר רבות במיוחד לאחר אסון הכרמל. בתאריך ה-1/9/2010 מונתה ועדה לבחינת התנהלות איגוד ערים, איזור באר שבע, הסובל בשנים האחרונות מבעיות בכל תחומי התנהלותו. "האיגוד כשל כספית, מבצעית ותפקודית- מדובר בדיני נפשות של ממש" קבעה ועדת החקירה לבחינת תפקוד איגוד ערים לכבאות באר שבע שהגישה דו"ח חמור במרץ 2011 לשר לביטחון הפנים ח"כ יצחק אהרונוביץ' ולמנכ"ל משרדו יעקב גנות.
מכתב עם תכנים דומים הועבר לרוה"מ, לשר הפנים וגורמים בכירים נוספים, כבר בנובמבר 2009 ע"י אלי לוי, ראש מועצת להבים שכיהן כיו"ר איגוד ערים לכבאות אזור באר שבע. במכתבו כתב לוי: "איני רואה צורך להוסיף על המתקנים העלובים בכל תחנות הכיבוי ועל הציוד המיושן שלא מבייש שום מוזיאון לתולדות הכבאות.. ברגע של אמת הכבאים לא יוכלו לתת מענה בהצלת חיי אדם ורכוש לתושבי ב"ש והנגב". אחרי אסון הכרמל אמר לנו לוי: "אני רוצה להאמין שההעברה של מערך הכבאות ממשרד הפנים למשרד לבטחון פנים יביא לשינוי. ראשי הרשויות בנגב אומרים גם היום לשר לבטחון פנים ומנכ"ל משרדו: "תפרקו את איגוד הכבאות ב"ש ותכפיפו את 11 התחנות שברשותו ישירות לנציבות הארצית".
ביוני 2011 פרצה בפתאומיות אש שלא חיכתה לבירוקרטיה הישראלית ושרפה את מפעל ג'ורדאל בערד ולדברי בעל המפעל אכן כוחות הכיבוי לא נתנו מענה להצלת רכושו. טפסר בכיר דני ששון, מפקד שירותי כבאות מרחב נגב סרב תחילה להתייחס לדברים אלו ואמר שכנראה יצטרך לפגוש את בן-חור בבית המשפט. בסופו של דבר הסכים להגיד רק כי "הכבאים פעלו במקצועיות וראויים להערכה רבה".
רשף חי זוהר מפקד תחנת כיבוי והצלה של ערד ספר כי לחצי המים אמנם ירדו בתחילה בגלל שנפתחו ברזים רבים בסביבת המפעל אך עיריית ערד פעלה למילוי בריכות המים העירוניות על גבעת כידוד ופתרה את הבעיה. מעבר לכך מסתבר שכבר בסביבות אוקטובר 2010 הועברה בקשה לנקיטת הליכים משפטיים כנגד מפעל ג'ורדאל בערד כיוון שלא עמדו בדרישות תנאי הכבאות. רשף זוהר ציין שכבר שנים דורשת תחנת כיבוי ערד מג'ורדאל להתקין כנדרש מתזי מים במפעל ודבר לא נעשה. במפעל ג'ורדאל לא מכחישים זאת. את התקנת המתזים דחו בשל העלויות הגבוהות מאד ועם זאת ממשיכים לטעון שזה לא סותר את עובדת התפקוד הלקוי של הכבאים והנזק שנגרם להם בעקבות כך.
נסיבות פריצת השריפה וארועיה נמצאות עדיין בחקירה.
לפתח את הנגב זהו המוטו האישי של אורי בן-חור הבעלים של מפעל ג'ורדאל, המתגורר בירושלים אך פועל מזה 15 שנה בערד. "אני תעשיין, מעסיק פרטי מהגדולים בדרום. הדגל שלי הוא פיתוח הדרום. זו הפילוסופיה והיא לא השתנתה, רק התחזקה ביתר שאת. אמשיך לפתח וכנגד כל הסיכויים נתאושש!"