(צילום-ענת רסקין)
פסטיבל אומנות הרחוב, street art, נערך בין התאריכים 4-6/6 ברובע האומנים בערד. 15 אומנים של POW WOWציירו על כ-30 קירות במהלך 3 ימים במסגרת שהותם בסיור בישראל ויצרו סצנת אמנות רחוב עכשווית.
מאת: ענת רסקין
"פאו" זה מה שאומנות עושה לאנשים הצופים בה ו- "וואוו" זה מה שהם מבטאים כשהם מסתכלים עליה וכך נוצר POW WOWכותבת קבוצת האומנים בבלוג שלה. המונח הגיע במקורו מהתרבות האינדיאנית ומתאר מפגש חגיגי של תרבות, מוסיקה ואמנות ועשיית חברים. בהמשך הפך למושג עירוני, אורבני, המתאר מפגש אנשים לשיחה מהירה בנושא מסוים שעל הפרק.
קבוצת האומנים ובראשם האומן הישראלי למחצה, קמי הדר (Kamea Hadar ) פועלת בעיקר בהוואי. קמי הדר גדל בין העולמות של אמו היפנית ואביו הישראלי. הוא החל ללמוד ציור ורישום מגיל צעיר. כילד הוא לקח שיעורים באקדמיה לאומנות הונלולו, באוניברסיטת הוואי; בילה תקופות חיים בסורבון בפריז, באוניברסיטה של סנט לואיס במדריד, ובאוניברסיטת תל אביב. הוא כרגע מתגורר בהונולולו. הוא החבר הצעיר ביותר של מועצת המנהלים של ברית אמנויות הוואי ואחד המנהלים המובילים של הוואי Pow Wow . בחודשים מאי-יוני הוא הגיע עם מספר אומנים לסיור בישראל וירדן בכדי לתרום ולשתף ולקשט מקומות קהילתיים באומנות. הפסטיבל שהחל ביום האהבה בהונלולו מתרחב ערים ומדינות כמו טייוואן, לונג ביץ, ישראל, סינגפור, ג'מייקה, וושינגטון די. סי, גואם, ניו-זילנד, גרמניה ועוד..
ציורי קיר יכולים לרגש וגם לעורר מחשבה. זה החל כאומנות מחתרתית, מחאתית. צעירים מוכשרים פושטים עם לילה על בניינים ריקים, קירות עזובים ולפעמים כל דבר שעומד, כדי למחות נגד הממסד, נגד הממשלה או נושאים חברתיים אחרים שעומדים על הפרק. ברוב המקומות בעולם זוהי פעילות האסורה לפי חוק ולכן האומנים מסכנים עצמם ופועלים במחתרת תוך התחמקות מרשויות האכיפה.
בכדי לשלוט בפרץ האנרגיות של הצעירים המורדים ובכדי למנוע ונדליזם, החלו רשויות, גם בערד, להעמיד לרשות הצעירים קירות המיועדים לציוריהם ולכתובות הגרפיטי שלהם. הרמה הגבוהה של חלק מאומני רחוב אלו הוסיפה לא פעם צבעוניות ושמחה לנוף האורבני. היא גם לא נעלמה מעיני גופים עירוניים ומסחריים שגייסו את האומנים ואומנותם לעבוד במקומות מורשים. האם העובדה שזו אומנות מחתרתית או אומנות מוזמנת משנה? האם היצירות מתרוקנות מתוכן בגלל שהאומן מקבל שכר ומצייר בצורה גלויה וחוקית? יש שיאמרו שאכן היצירות אומנותיות, יפות ומעוררות התפעלות אך שהקסם האפל של אומנות מחתרתית נעלם כתוצאה מכך. אין ספק שהמסר המועבר הוא אחר. המחאה, הקריאה לשינוי המציאות ע"י פעולה על המציאות, ההתגרות בחוק ובממסד- כל אלו נעלמים ברגע שמגייסים אומן.
בשונה מעבודות גרפיטי, שברובן מורכבות מכיתוב כלשהו, לפעמים מופשט למראה וכמעט תמיד מרוססות בצבע-ספריי, יצירות אמנות הרחוב עשויות ממגוון של חומרים וצבעים ונראות כציורים של ממש. כאלו היכולים להיות תלויים בגלריה לאמנות עכשווית או בסלון. לא פלא שאומנות זו , street art, הפכה לטרנד החם בערים ברחבי העולם (המובילות בהן הן ברלין, ניו-יורק, סן פרנסיסקו, לונדון ועוד). הרצון לקשט את הסביבה שבה אנחנו חיים הפך את אמנות הרחוב, בין אם היא נעשית באופן מחתרתי או בתמיכת הרשויות, לסצנת אמנות הרחוב העכשווית.
בניסיון לעורר את רובע האומנים בערד החליטו העירייה ומתנ"ס ערד להביא את אומני POW WOW המסיירים בישראל לבצע את אומנותם על קירות הרובע וליצור עבור המבקרים מסע צבעוני בין קירות מצוירים בנוסף למסע התרבותי בין גלריות, מוזיאונים ומסעדות הפועלים במקום.