ביום שלישי 5/2/13 הנפיק השרות הבולאי של דואר ישראל בול לכבוד 50 שנה לערד. הבול עוצב ע"י צביקה וזינה רויטמן. ערד שהוקמה כעיר המחוז של הנגב המזרחי חגגה בשנה החולפת יובל להקמתה ומנסה למתג עצמה מחדש בכדי למשוך צעירים, תעשייה ונופשים. ערד מציעה חיים עירוניים שלווים בחיק הטבע הפראי, לא רחוק ממרכז הארץ. תמהיל ייחודי של עיר מדבר המאפשר לכל אחד למצוא את מקומו ולהצטרף אלינו! ראש עיריית ערד, טלי פלוסקוב: "זהו ציון דרך ואבן בוחן לתהליכים שעברה העיר עד כה.. בימים אלה נעשים מאמצים גדולים להעלות את העיר על מסלול הצמיחה, ויש לי הרגשה טובה (וידע מבוסס) שאנחנו בכיוון הנכון".
את: ענת רסקין
ערד הוקמה בתאריך 21/11/1962 (חשוון תשכ"ג) בעקבות יזמה של אריה לובה אליאב והייתה בין שתי הערים המתוכננות הראשונות שהוקמו בישראל (העיר השנייה הייתה כרמיאל) מה שאמר ששכונות תוכננו ע"י ארכיטקטים ידועים (כמו: יונה פיטלסון, אלכסנדר שר, אדם אייל ודוד בסט) תוך הקפדה על יצירת סביבת מחייה קהילתית והתאמה לתנאי מזג האוויר במדבר. כמו כן הגרעין הראשון של התושבים-המייסדים נבחר כך שיהיו בעלי מקצוע שיוכלו לקיים חיי עיר עצמאית מבחינה כלכלית. בגלל איכות האוויר שלה יצא שמה בארץ ובעולם כעיר מרפא ובמשך תקופה ארוכה שמשה גם אבן שואבת למתרפאים, נופשים ומטיילים.
שטח השיפוט שלה הוא 105,000 דונם, והיא העיר השלישית בגודל שטח שיפוטה בישראל. היא הוכרזה כעיר בשנת 1995 בעקבות התיישבות מאסיבית של עולי ברה"מ לשעבר שהגיעו בשנת 1990 והכפילו את מספר תושבי הישוב. מקור השם "ערד" הוא בספר במדבר פרק כ"א פסוק א': "וישמע הכנעני מלך ערד והוא יושב בנגב בארץ כנען". העיר ערד החדשה הוקמה בקרבת העיר העתיקה תל-ערד, שבה נחשפו שרידי ישוב מהתקופה הכנענית לפני כ-5,000 שנה ומהתקופה הישראלית לפני כ-3,000 שנה. עתיקות תל-ערד מוצגים לקהל הרחב במוזיאון הממוקם במרכז המבקרים שבמדרחוב ערד בצמוד למסעדת 'כדים'.
ערד החדשה הוקמה על רכס כידוד המתנשא לגובה של 600 מ' מעל פני הים ומשקיפה על ים המלח והרי מואב, דרום מדבר יהודה, בקעת ערד ודרום הרי חברון, מישור רותם. שכונות העיר ממוקמות בצורה המשתלבת עם רכסי ההרים כאשר וואדיות הנחלים חוצים ביניהן ויוצרים 19 שבילי טיול סובב ערד שסומנו בשנים האחרונות ע"י תושבים מתנדבים של 'קבוצת קשר ערד-מדבר יהודה' ומהווים אטרקציה למטיילים. גם שביל ישראל עובר בעיר ושבילנים מתארחים אצל מלאכי שביל-תושבי ערד.
העיר ערד הוקמה במחשבה להוות עיר מחוז של הנגב המזרחי (לובה אליאב התנגד נחרצות להגדרה 'עיירת פתוח') ועורף עירוני לעובדי המכרות והמפעלים באזור- מפעלי ים המלח, הכור בדימונה, המפעלים הכימיים ומלונות ים המלח. עיר המקשרת בין אזור סדום-ים המלח לצפון הנגב ויושבת על מרבץ פוספטים מהגדולים בארץ. ערד היא העיר היהודית היחידה באזור. הגישה אליה נעשית דרך כביש 31 כביש הרוחב הארצי החוצה את המרחב הצפוני-מזרחי של הנגב מצומת להבים ועד ים המלח. סביב העיר נמצאת הפזורה הבדואית– עיירות מוכרות וכפרים בלתי מוכרים הנמצאים בתהליך הסדרת הבעלות על האדמות ויש קשרי גומלין בין האוכלוסיות.
בשנת 2012 חגגה ערד יובל להיווסדה ולכבוד כך הופק גם הבול החגיגי. כיום ערד מונה כ- 24,000 תושבים המהווים פסיפס אנושי מגוון של עדות ומגזרים. בעיר פועלות עמותות התנדבות רבות והיחס של מתנדבים בקרב האוכלוסייה הוא מהגבוהים בארץ. רשות העיר פועלת להשארת הדור הצעיר בעיר ומשיכת משפחות צעירות להתיישב בערד לצד ניסיונות לבסס עצמה כעיר תיירות במרחב. ערד מציעה מאות חדרי אירוח בבתי מלון וצימרים ששודרגו, המציעים מגוון אפשרויות לינה לכל כיס. רובע האומנים הנמצא באזור התעשייה בכניסה לעיר בסס את שמו כמקום מושב למוזיאונים של אומנים ידועים בארץ ובעולם (מוזיאון הזכוכית של גדעון פרידמן, מוזיאון הבובות של מירי ואדי ליבוביץ-שרוסטר, המשכן לאומנויות של דורית יעקובי ומוזיאון מראה במדבר של אלון ורויטל אהרוני) לצד גלריות של אומנים מקומיים. ברובע מתקיימות גם הצגות יחיד, הרצאות ובחודשי הקיץ אף הופעות רחוב ויריד אומנים הפתוח לקהל הרחב.
אמנים מפורסמים נוספים הציבו מפסליהם בערד כמו: הפסל יגאל תומרקין שפסלו במצפור מואב המשקיף לים המלח הפך כבר לסמלה של ערד והאמן ישראל הדני ופסלו 'דלת למדבר' המשקיף לדרום מדבר יהודה מעל מצפור גורני. ואי אפשר שלא להזכיר סמל עירוני נוסף- את מסעדת-פאב 'מוזה' בכניסה לעיר שעיצוב הפנים המיוחד שלו, מצעיפים של קבוצות ספורט, הפך לשם דבר ברחבי הארץ ובעולם (!)
קסם האוויר הצח, נופי מדבר פתוחים, יערות קק"ל בחבל יתיר ויער להב, אתרי עתיקות וארכיאולוגיה (מצדה, תל ערדובשבילי הטיולים באזור), פריחות מגוונות ומעיינות במדבר מהווים מקור משיכה לנופשים ומטיילים. מקור המשיכה של העיר והאזור הוא גם בקרבה היחסית לאזור מרכז הארץ כך שמטיילים לא צריכים להרחיק נסע בכדי להגיע לטבע הפראי ולמראות המדבר. יתרונה של ערד בהיותה מקום המציע חיים עירוניים שלווים בחיק הטבע עם מגוון אפשרויות דיור ומעורבות קהילתית גבוהה של התושבים, עובדה ההופכת אותה למקום עם פוטנציאל פתוח אדיר. זאת מקביל לתהליך של התרחבות המרכז כלפי הפריפריה ורצונם של אזרחים לאיכות חיים ויציאה מתוך חיי הערים הצפופות של המרכז וסביבותיו הקרובות.
לדברי ראש עיריית ערד, טלי פלוסקוב: "הנפקת הבול לערד על ידי השירות הבולאי הינה מחווה נאה לעיר שחוגגת בימים אלה 50 שנים להיווסדה. גיל חמישים במושגים היסטוריים הוא גיל צעיר למדי, אבל זהו ציון דרך ואבן בוחן לתהליכים שעברה העיר עד כה בדרכה לחמישים השנים הבאות. העיר ערד ידעה ימים יפים וימים קשים. ימים של פריחה ושגשוג לצד ימים של קשיים אמיתיים של עיר הנאבקת על עתידה ואיכות חיי תושביה. בימים אלה נעשים מאמצים גדולים להעלות את העיר על מסלול הצמיחה, ויש לי הרגשה טובה (וידע מבוסס) שאנחנו בכיוון הנכון".
עוד חדשות על ערד והנגב המזרחי, טיולים, אטרקציות, אומנים ואירועי תרבות וספורט אזוריים המתעדכנים בכל שבוע תוכלו למצוא באתר האינטרנט: 31 מזרח- פורטל קהילה ותיירות של ערד והנגב המזרחי www.goarad.co.il