קבוצת גימלאים מרחבי הארץ יעשו שנת שירות בערד במסגרת עמותת "אנובנו" ויהוו שחקני חיזוק לעיר. כבר בשבוע הבא הגרעין שלהם יעלה לערד…
מאת: ענת רסקין
עמותת "אנובנו- שנת שרות בגיל השלישי" מתעתדת להביא לערד קבוצת מתנדבים שלה ככוח חיזוק לעיר. 26 איש כבר בקרו בערד בסוף ספטמבר וערכו בה סיור קולינרי, שמעו הסברים על המרקם החברתי של ערד ונפגשו עם ראש העיר. לאחר המפגש שנערך במרכז הצעירים התחלקו הנוכחים למעגלי שיח בתחומי עניין שונים לפי המקצועות שלהם כדי לשוחח כיצד יוכלו לעזור לעיר. 18 איש החליטו לעשות שנת שירות בערד (6 זוגות ו-6 יחידים) תוך התחייבות לגור בעיר במשך שנה ולתרום מניסיונם לפי צרכי העירייה והעיר, והם יגיעו לערד בשבוע הבא (17/11/2024).
אלכס גליקסברג תושב ירוחם בשלוש שנים האחרונות ומנהל מחוז דרום של עמותת "אנובנו", פנה לפני חצי שנה לראש עיריית ערד יאיר מעיין וספר לו על תכנית השינשינים של הגיל השלישי. ראש העיר התלהב לדבריו והעירייה 'התגייסה' למאמץ.
מי הם אותם מתנדבים? נשים וגברים, זוגות או יחידים, אשר פרשו לגמלאות, עברו ראיון התאמה למיזם, ופנויים להתנדב כשלושה-ארבעה ימים בשבוע (לפחות כ-20 שעות שבועיות) במשימות שיוגדרו במשותף, תוך מחוייבות למגורים בקהילה החדשה. המתנדבים יקבלו דירות מגורים בערד מטעם העירייה. כלל המתנדבים ייהנו ממעטפת הכשרה וליווי לאורך הדרך.
ייחודיות המיזם – הרעיון הוא לגור ביישובי הפריפריה החברתית והגאוגרפית ולפעול בהם, תוך התאמת התנדבותם של האנשים לצרכי החברה ברשות המקומית כמו חיזוק בתחומי חינוך, חברה וכלכלה. ניצול מיטבי של הכישורים וניסיון החיים המשמעותי שצברו הגמלאים לטובת החברה תוך מציאת אפיק עשייה משמעותי שיאפשר לגמלאים לבוא לידי ביטוי.
חברי הקבוצה הגיעו מכל רחבי הארץ ומכל המגזרים- מקדומים, נתניה, רעננה, ירוחם וראשון לציון ועוד.. דתיים וחילוניים, אנשי חינוך, אנשי רווחה, אנשי עסקים, כולם גימלאים שמרגישים שהם יכולים עדיין לתרום מניסיונם ולהיות שחקני חיזוק לאנשי המקצוע בעיר.
הפרויקט תוקצב לניסיון של שנה. אם הוא יצליח יאריכו אותו. העירייה שכרה דירות מרוהטות מאנשים פרטיים, לפי רשימת דרישות שהעמותה העבירה, בהם יגורו המתנדבים שכבר החלו להתעניין מה יש לעשות בעיר בזמנם הפנוי.
שם העמותה ישר יעלה בזיכרונכם את מילות השיר העממי "אנו באנו ארצה, לבנות ולהיבנות בה" ששורשיו עוד בשנת 1920 . אנשי ראשית הציונות באמת האמינו בכל ליבם שיש "לבנות ולהיבנות" בארץ ישראל. הפכים משלימים. הבנייה מכוונת החוצה, היא יוצרת, מפתחת, מקימה בעולם הגשמי. לעומתה ההיבנות מכוונת להתפתחות וצמיחה פנימית, אישית וחברתית. משהו רוחני יותר המרמז על חוסן לאומי.
ואכן עמותת "אנובנו" שמה מטרה לפניה לחזק את העשייה והחוסן האזרחי-חברתי, בעיקר ביישובי הפריפריה, זאת ע"י רתימה של אנשי הגיל השלישי, גימלאים שכוחם עדיין במתניהם. יש להם מרץ, רצון לפעול ולעשות המשולב עם הרבה מאד כישורים, ידע מצטבר וחכמת חיים. אם כך- כל הצדדים יצאו מורווחים. יישובי הפריפריה המשוועים לעזרה מקצועית מצד אחד ואנשי הגיל השלישי שעדיין מעורבים בנעשה במדינה ורוצים להמשיך ולתרום ולעשות שינוי וכך להרגיש שהם עדיין בעלי ערך.
לפי נתונים שמביאה עמותת "אנובנו" בישראל חיים למעלה מ-1.15 מיליון אזרחים ותיקים (גמלאים) מגיל 65 ומעלה. מדי שנה יוצאים לפנסיה כ-85 אלף אזרחים ותיקים. החברה הישראלית מתייחסת לאזרחים הוותיקים כקבוצת גיל אחת בשם "הגיל השלישי". לעומת זאת, בעולם המערבי נהוג להבחין בין שתי קבוצות גיל: הגיל השלישי והגיל הרביעי, כאשר הגיל השלישי הוא בעל יכולת תפקודית ויש להתייחס אל אוכלוסייתו כנכס העשוי לתרום לקידומה של החברה.
אלכס גליקסברג בוגר ישיבת ההסדר הר עציון בגוש עציון, ניהל עד לפני שנה בית-ספר מרכז טכנולוגי לנוער בסיכון בבאר שבע. לפני כן היה מפקח מחוז ירושלים על החינוך הדתי (מחמ"ד) במשרד החינוך. לדבריו חי את השליחות החינוכית כיוון שיש בה כוח לשנות חיים והאתגר החינוכי האמתי הוא מתן הזדמנות שווה בחינוך לתלמידים. אלכס בעל תואר ראשון במנהל חינוכי ותואר שני בתלמוד ומשפטים וניסיון רב בעבודה עם מנהלים, מדריכים, מפקחים ומנחים וגיבוש תכניות עבודה שנתיות. עכשיו, לאחר שפרש לגמלאות לפני שנה, הוא מנצל את כישוריו גם בארגון השינשינים הגמלאים שקבוצה שלהם תגיע לערד בשבוע הקרוב.
ראש העיר ערד יאיר מעיין: "אנחנו רוצים אתכם כשותפים באתגר הציוני בנגב ושתעזרו להחזיר את ערד לימים הטובים. יש בעיר מחסור בנותני שירותים כמו: מורים, מורים מקצועיים, יזמים כלכליים, עובדים סוציאליים ועוד.. אנחנו תולים תקווה בקריית המודיעין ומעוניינים שיגורו בערד ושבוגרי התיכון שלנו ישתלבו במודיעין."
אלידור כהן, מנכל עיריית ערד: ""זה פרויקט מעניין ובמידה ויצליח זה יכול לעזור לעיר, לעשות טוב ולהזיז דברים קדימה בעיר"..
אלכס גליקסברג מנהל מחוז דרום של עמותת "אנובנו": "שאפו לעיריית ערד, לראש העיר, המנכ"ל וכל מנהלי האגפים ברווחה, חינוך והחברה הכלכלית שפעלו למעננו. אנחנו מתרגשים ונדהמים מהרצון הרב ומהלב הפתוח של אנשים אלו שתיקתקו דברים ועזרו לנו. זה הרשים אותנו. גילינו שיש רצון גדול מאד שהפרויקט יצליח וזה ממש חימם את הלב. אנחנו מודעים לאתגרים הגדולים של העירייה ולאתגרים החברתיים של קהילת ערד. חברי הקבוצה התחברו לאתגרים החברתיים של ערד וכבר מצפים בקוצר רוח להגיע ולהתחיל לפעול. השאיפה שלנו להיות מעורבים בקהילה ומקווים שהמתנדבים ימצאו את המקום לתרום שייתן להם הרגשה טובה והם יהיו שליחים נאמנים."
כל שנשאר זה לצפות ולראות אם ערד תוכל לבנות ו-להיבנות ולהוציא את המיטב מקשרי הגומלין המבטיחים הללו.