למעלה מ-1,000 מפגינים הגיעו הבוקר לרחבת קריית הממשלה בבאר שבע במחאה על אי פתיחת שנת הלימודים בכפרים הבלתי מוכרים בנגב. ההערכה היא ש18,000 תלמידים לא התחילו את שנת הלימודים תש"פ. ״לא ניתן למשרד החינוך להמשיך להתעלם מהתלמידים שלנו"
מאת: ענת רסקין
הבוקר (5/9/19) הפגינו מעל 1,000 ילדים, הורים, מורים ותושבי הכפרים הבלתי מוכרים בנגב מול משרדי מחוז דרום של משרד החינוך בבאר שבע. זאת במחאה על כך שמשרד החינוך מתעלם מזה חמישה חודשים מפניות המועצה האזורית אל קסום להסדרת שירותי החינוך בכפרים הבלתי מוכרים. אלפי התושבים שהגיעו להפגנה הביעו תמיכה במהלכים שהובילה המועצה בחודשים האחרונים.
לאור זאת, עד היום לא נפתחה כסדרה שנת הלימודים בכפרים הבלתי מוכרים שעד כה קיבלו שירותי חינוך דרך המועצה האזורית אל קסום ששימשה קבלן משנה של משרד החינוך. בהיעדר תקציבים ראויים למתן השירותים ובהיעדר תנאים ראויים ללמידה – התריעה המועצה האזורית לפני מספר חודשים כי לא תאפשר פתיחת שנת הלימודים בתנאים האלה.
ראש מועצה אזורית אל קסום, סלאמה אל אטרש הגיע למקום להביע הזדהות עם המפגינים ואמר: ״לא נוותר על מה שמגיע לילדים שלנו. אנחנו אתכם. המועצה עשתה את כל המהלכים הנדרשים מול משרד החינוך, שממשיך לצפצף על זכויות הילדים תושבי הפזורה הבדואית בנגב. לא נשתוק יותר״.
מבנים שאינם ראויים לאכלס תלמידים ותקציבי עתק שלא מועברים ממשרד החינוך
הרקע למשבר החריף עם משרד החינוך נוגע לאופן תקצוב מוסדות החינוך הנמצאים בחסות המועצה האזורית אל קסום וממוקמים בכפרים הלא מוכרים. המבנים נמצאים במצב מזוויע, עם ליקויי בטיחות חמורים. מדובר בסכום של כ-35 מלש"ח שהמועצה נאלצה בשנים האחרונות להוציא מתקציבה מדי שנה על מנת להעניק שירותי חינוך הולמים לתלמידים שאינם תושבי המועצה. המשמעות: כ-20,000 תלמידים נשארו בבית ב-1.9 ולא פתחו את שנת הלימודים תש"פ.
המועצה האזורית אל קסום המונה למעלה מ-70,000 תושבים ממוקמת בנגב המזרחי, בין רהט למבואות ערד, לאורך כביש 31. תחת תחום השיפוט של המועצה נמצאים שבעה ישובים שהוכרו ע"י המדינה – תראבין, אום בטין, אל סייד, סעווה, דריג'את, כוחלה ומכחול.
מדובר במערך חינוך עבור תלמידים מהישובים הלא מוכרים, שפרוסים ממבואות ים המלח ועד צומת אשל הנשיא. בשונה ממועצות אזוריות אחרות המעניקות שירותי חינוך ביישוביהן בלבד, מוא"ז אל קסום משמשת גם זרוע ביצועית עבור משרד החינוך לאספקת שירותי חינוך לאוכלוסייה המתגוררת ביישובים לא מוסדרים מחוץ לתחום השיפוט של המועצה, בשטח רשויות מקומיות אחרות או בשטח גלילי, ללא שיפוט.
"אני מזמין את שר החינוך לבתי הספר שלנו. אם הוא יסכים שהבן או הבת שלו ילמדו כאן, אאשר לילדים שלנו לפתוח את השנה", אמר ראש המועצה האזורית אל קסום, סלאמה אלאטרש,
כבר לפני מספר חודשים, בחודש מאי האחרון, פנה ראש המועצה למנכ"ל משרד החינוך והתריע על הבעיה. במכתב פירט מהם המשאבים הנדרשים ממשרד החינוך על מנת שהמועצה תוכל להמשיך ולהפעיל את מערך החינוך עבור משרד החינוך, אך משרד החינוך בחר שלא להגיב לפנייה זו כמו גם לפניות נוספות שהגיעו בהמשך. במכתבים אלה דרשה המועצה סכום של כ-20 מלש"ח לתפעול שוטף של מוסדות החינוך ועוד כ-15 מלש"ח לשיפוץ והקמת מבני חינוך, שכן היום לומדים התלמידים במבנים יבילים, רובם ישנים ואינם ראויים לאכלוס תלמידים, ללא כיתות מחשב, ללא מעבדות וחמור מכך – ללא מגוניות. על אף שבשטח אחד ממתחמי החינוך המדוברים נפלה בעבר רקטה שנורתה מרצועת עזה.
"כעת", דורש סלאמה, "משרד החינוך צריך לקחת אחריות על הילדים הללו. משרד החינוך גרם למועצה להגיע לגירעון עמוק בשל היעדר התקצוב. לא אסתפק בהבטחות ריקות מתוכן. נציגי משרד החינוך הגיעו אלינו השבוע ללא הצעות מעשיות ולכן, לצערי, הודעתי להם שלא נפתח את השנה. עד שלא נתוקצב – הילדים הללו לא ילמדו".
המועצה האזורית לכפרים הבלתי מוכרים: "אנו תומכים בשביתה, ונציגי הוועדים בכל הכפרים הבלתי מוכרים הללו הודיעו לשר החינוך שהם עומדים מאחורי דרישות המועצה לשפר את תקציבי החינוך. אלו דרישות בסיסיות ומוצדקות המיועדות לצמצם את הפערים הבלתי נסבלים ולהבטיח חינוך ראוי לילדינו. אנו לא נהסס וניאבק על מנת לממש שיפור משמעותי בתקציבי החינוך!"
מה אשמתו של הילד שהוא גר בישוב לא מוכר?
בחודש דצמבר 2018 נערך בכנסת "יום הנגב". ח"כ טאלב אבו ערער, יוזם "יום הנגב" בכנסת, אמר כי 4718 ילדים בגילאי 3-5 אינם רשומים במערכת החינוך. "רק בישראל קושרים קבלת זכויות בסיסיות כמו חינוך להסדרה של יישובי הבדואים. ייקח עוד שנים רבות עד שנגיע להסדרה, ובינתיים מי שסובלים הם הילדים. מה אשמתו של הילד שהוא גר בישוב לא מוכר? הילדים הללו חשופים לתופעות שליליות ולסכנות".
בישיבה בנושא המחסור בגני הילדים בכפרים הערבים הבדואים בנגב שהתקיימה (18.12.18) בוועדת החינוך לציון "יום הנגב" עלה כי למרות שמשרד החינוך פתח מספר גנים בישובים הבדואים, הבעיה אינה קרובה לפתרון. ראשי הרשויות בנגב אמרו כי הגנים מרוחקים מהישובים והילדים הצעירים צריכים לנסוע בהסעה לא בטיחותית בדרכים לא סלולות במשך למעלה משעה. עוד עלה כי למרות שמשרד החינוך התחייב להקים 97 גנים חדשים, טרם הוקמו כל הגנים כמובטח.
לדברי ח"כ מאיר כהן, תושב הנגב ובעבר ראש עיריית דימונה, "צריך לשנות את המציאות שבה ילדים אינם מגיעים לגנים באופן מידי. אם הילדים בישובים הבדואים לא יקבלו את אותן הזכויות שהתלמידים בירוחם, בדימונה ובשדרות מקבלים- כל הנגב יקרוס".
עופר דגן מעמותת סיכוי חשף כי פתרון ההסעות אינו מספיק טוב ועלותו בטווח הארוך – כ400 מיליון ₪, גבוהה יותר מאשר הקמת מרכזים חינוכיים בתחומי הישובים.
יו"ר הוועדה ח"כ יעקב מרגי הודיע אז כי יקיים ישיבה נוספת בנושא בתחילת 2109 אליה יוזמנו מנ"כל משרד החינוך, מנ"כל משרד החקלאות, נציגי משרד האוצר ומנהל התכנון. עוד ביקש ניירות עמדה מכל המשרדים לגבי הקמת מרכזי שירות (שיספקו שירותים לתושבים כולל חינוך) לטובת התושבים בתחומי היישוב.
זה לא הוגן להפיל את כל המצב על משרד החינוך
כך אמר יו"ר וועדת החינוך ח"כ יעקב מרגי לציון "יום הנגב". למרות העיסוק בנושא ונתונים שהעביר מרכז המחקר והמידע של הכנסת בנושא "החינוך הבדואי בנגב 2018" (דצמבר 2018) ולמרות פניות חוזרות ונשנות של ראש המועצה האזורית אל קסום, סלאמה אלאטרש דבר לא נעשה עד כה לפתרון הבעיה. כנראה מכיוון שהבעיה הפוליטית הקשורה למעמד הבדואים בנגב ועל אדמות הנגב עדיין לא נפתרה.
לראייה לאחרונה עתרה תנועת "רגבים" לבית המשפט בבאר שבע נגד משרד החינוך ומועצת נווה מדבר בטענה שהם מקימים בית ספר לא חוקי במתחם המיועד בקרוב להעתקה לרהט. לדבריהם בשבועות האחרונים התחילה מועצת נווה מדבר שבדרום, בעבודות אינטנסיביות לבניית בית ספר תיכון במתחם בדואי לא חוקי שעל פי הצהרת המדינה בבג"ץ, הוא מיועד לפינוי בזמן הקרוב לשכונה חדשה שרשות הבדואים מקימה עבורם בעיר רהט. העבודות כוללות הכשרת שטח גדול, הצבת מבני כיתות, מבני שירות ועוד.
בעקבות פניית רגבים לרשות להסדרת התיישבות הבדואים בנגב, הגיבו ברשות לפניית רגבים כי הרשות מתנגדת להקמת בית הספר, "שכן לשיטתה אין מקום להקמת בית ספר זמן לא רב לפני מעבר התושבים לשכונת הקבע".
בעקבות פניית רגבים ליחידה הארצית לפיקוח על הבניה, הוצאו צווי הפסקת עבודה למועצת נווה מדבר, ובמקביל עתרה רגבים לבית המשפט המחוזי בבאר שבע, כנגד משרד החינוך ומועצת נווה מדבר.
"זוהי התנהלות שערורייתית של גופים רשמיים במדינת ישראל שהחליטו על דעת עצמה לבנות בית ספר בלתי חוקי, ללא היתרי בניה כחוק, ואף בניגוד חריף לעמדת רשות הבדואים", מציינים בתנועת רגבים. "התושבים אמורים לעבור למגורי קבע בעיר רהט בהתאם להחלטת המדינה ובג"ץ, ובינתיים יש עבורם בית ספר חוקי במרחק 5 דקות נסיעה. לא מן הנמנע שהקמת בית הספר הבלתי חוקי, היא לא רק צורך חינוכי, אלא כרוכה באינטרסים פסולים מאחורי הקלעים".
ראש המועצה האזורית אל קסום, סלאמה אלאטרש הגיש ב-2 לספטמבר מכתב לראש הממשלה נתניהו ובו דרישה להקים ועדת חקירה ממלכתית בנושא שירותי החינוך בכפרים הבדואים הלא מוכרים בנגב. במטרה לחקור את התפקוד הכושל של הגורמים שניהלו את מערך שירותי החינוך לאורך שנים בכפרים הלא מוכרים, התנהלות שהביאה לכך ששנת הלימודים הנוכחית לא נפתחה כסדרה. "שכן המדינה קבעה ילדי הכפרים הבדואים הלא מוכרים זכאים לקבל שירותי חינוך בדומה לכל ילדי ישראל".