(צילום-באדיבות יחידת חלוץ ערד)
ארגון פירסט: "מרגישים כי נעשה פה משהו שהוא מעבר למילים הנכתבות בדוחות היומיים שאנו מפיצים", "להביא את התרופה ליפן הינו מעשה שעשה הרבה טוב לפירסט, ישרא-אייד ולמדינת ישראל בכלל". אלי שגיא, מפקד יחידת חילוץ ערד שהיה ביפן: "המטרה הייתה גם ללמוד מהיפנים וליישם אצלנו בישראל. יש לנו הרבה מה ללמוד מהיפנים".
מאת: ענת רסקין
בחודש האחרון עסוקים ביחידת פירסט- היחידה הישראלית להחשת פעולות סיוע, חילוץ והצלה, בה חברות כל יחידות החילוץ בארץ, בניסיון ליצור קשרים עם גורמים רשמיים ביפן במטרה לבדוק כיצד אפשר לעזור ליפנים בעקבות אירועי רעידת האדמה והצונאמי שאירעו ב-11 למרץ.
אבי בכר – יו"ר העמותה, אלעד סקר – מוביל צוות חו"ל וגבי ברששת – מנהל הצוות בארץ אמרו כי הם "מרגישים כי נעשה פה משהו שהוא מעבר למילים הנכתבות בדוחות היומיים שאנו מפיצים".
"בעצם מיד עם היוודע דבר רעידת האדמה התארגן צוות חלוץ בהובלתו של אלעד סקר מיחידת חילוץ ערבה שיצא ליפן ומטרתו הייתה לבחון את הצורך במשלחת ליפן ואם כן לאיזה סוג. בבדיקות המעמיקות יותר שעשה הצוות השני שיצא ליפן הובהר כי אין צורך במשלחת לחילוץ ו/או רפואה, נושאים בהם פירסט (First) התנסתה ופעלה בעבר, אך מנגד כן הועלה צורך משמעותי וחשוב באספקת תרופה מיוחדת, שתוכל לעזור לאנשים רבים נפגעי הקרינה".
דר' גילת רייש, רופאת ילדים המתמחה בטיפול בטראומה אצל ילדים יצאה ליפן עם אלי שגיא מפקד יחידת חילוץ ערד מטעם ארגון פירסט ועם עוד שני מתנדבים מטעם ארגון Isra-aid המתמחה בנושא השיקום. ישרא-אייד יצרה קשר עם גורמים רשמיים ביפן באמצעות הקהילה היהודית בטוקיו ואלי כהן שגריר ישראל לשעבר ביפן.
הסתבר כי בית החרושת לתרופות ביפן, המייצר את התרופה המיוחדת לטיפול בבלוטת התריס הנפגעת מקרינה רדיואקטיבית, נהרס באסון הצונאמי ומלאי הכדורים שהיה ברשותם חולק ונגמר. כנראה שבגלל חוקי התנהגות תרבותיים נמנעה יפן לבקש עזרה או אפילו לקנות בעצמה את התרופה. אך הסכימה באופן מיוחד, כתוצאה מהקשרים המיוחדים עם הקהילה היהודית ביפן, לקבל את עזרת ארגון פירסט בנושא.
הכדורים ניקנו בגרמניה ע"י חברת ישרא-אייד והועברו לאיש הקשר ביפן – דר' צ'וצ'וצ'ירה, מנהל בי"ח Fugi Toranomon Orthopedic Hospital שבעיר סנדאיי הנמצאת מצפון לעיר פוקושימה. 130,000 כדורים שיספיקו ל-1500 איש עבור שבוע טיפול נרכשו והוטסו ליפן. "העברת התרופה ליפן הינה לדעתנו מעשה הומניטארי ממדרגה ראשונה – אנו גאים להיות שותפים למהלך ולדעתנו מהלך זה ייתן את אותותיו גם בהמשך".
בתאריך 12/4/11 נערך טקס מכובד בבית החולים לכבוד הצוות הישראלי שהטיס את התרופה. בטקס השתתפו כ-100 רופאים ממספר בתי חולים, אנשי תקשורת ואחרים. לדברי אלי שגיא מיחידת חילוץ ערד שנכח במקום, היפנים הרגישו כי נעשה דבר גדול והטקס היה מבחינתם מרגש ביותר ו"אפילו ניגנו את ה'תקווה' לכבודנו". היפנים הודו מקרב לב לישראל ולחברי המשלחת על הרצון לעזור בכל דרך ותכנית על המשלחת שלנו ליפן תוצג בטלוויזיה המקומית.
"רק עכשיו כולנו מבינים עד כמה זה נדיר מצד היפנים ויוצא דופן מצידם לקבל סיוע מגורם חיצוני כלשהו (ראו מה קרה למשלחת הצבאית הענקית שנשלחה ליפן), דווקא בגלל זה אנו מבינים מדוע הממשלה היפנית לא פנתה לגורמים פורמאליים לקבל את התרופה שכל כך חשובה להם ולמה בעצם הם פנו לארגון כשלנו", הוסיפו בגאווה אנשי פירסט.
חברי המשלחת מספרים על שינוי בצורת הקשר עם היפנים וכי כעת יש הרבה יותר "התחברות וחום". אלי שגיא שהיה מיועד בתחילת הדרך לצאת עם משלחת החילוץ, אמר שהוא מבין שזה לא פחות חשוב, ואולי הרבה יותר, להביא את התרופה ליפן "מעשה שעשה הרבה טוב לפירסט, ישרא-אייד ולמדינת ישראל בכלל".
ביום רביעי (27/4/11) דיווח שגיא למתנדבי יחידת חילוץ ערד על הארוע וספר מחוויות השהייה במקום מוכה האסון. שגיא ספר כי היפנים אנשים סגורים מאד וכי יש להם כללי טקס קפדניים לכל ארוע ומפגש וכי על הישראלים היה לנהוג ברגישות, כבוד ועדינות רבה בכדי לרכוש את אמונם. עוד ספר כי במשך השבוע בו שהה הצוות בסנדאיי חוו ארבע רעידות אדמה וראו שטחים נרחבים של הרס.
אם כי למראית עין נראה כי אין פעילות במקום ההרס ולא רואים כמעט אנשים העובדים בפינוי ובחיפוש הסתבר להם כי היפנים מאד מאורגנים וכי הם עובדים לאט ובשיטתיות בסימון הבתים שסרקו, במיון הזבל לפי סיווג וגריסתו עם מכונות בהתאם, דחפורים פינו את צירי התנועה הראשיים ואנשים שבתיהם שרדו נכנסים ומתחילים בפינוי 70 הסנטימטרים של אדמת סחף מתוך בתיהם.
בעיר אין ביזה ואם כי אין סריקות אחרי נעדרים אין ריח של גופות באוויר. משרדי ממשלה זמניים נפתחו בשכונות ומתנהל רישום מדוקדק של הנזקים לפי דיווח שקט ומאופק של התושבים. במקומות בעיר שלא נפגעו ממשיכים אנשים ללכת לעבודה והחיים מתנהלים כסדרם. ראש עיריית סנדאיי אמר לשגיא כי כמות הזבל בעירו שווה לכמות זבל הנצברת במהלך 100 שנה וכי המשימה שהציב לעצמו היא – פינוי הזבל תוך שנה ובנייה מחדש של העיר.
אלי שגיא: "נתקלנו ביפן באי הבנה של מושג ההתנדבות ובנושא זה אנחנו יכולים לתרום ליפנים. אך המטרה שלנו הייתה גם ללמוד מהיפנים איך להתארגן, להערך ולפעול בשעת אסון של רעידת אדמה וליישם זאת בשעת צורך בישראל ובערד בפרט. ארבעים אנשי יחידת חילוץ ערד מתאמנים בנושא ואנחנו התחלנו להערך למצב חרום זה עם תיק נוהלי חרום מסודר וזוכים להיענות גם מראש העיר".
עוד מדווחים אנשי First כי יש ביפן התעניינות רבה בנושא הטיפול ב"פוסט טראומה" ויתכן מאוד כי בתחילת חודש מאי תצא משלחת רופאים המתמחים בנושא, אשר יעבירו השתלמות למדריכים יפנים שיעבדו עם ילדי המקום.