(צילום: ענת רסקין)
חודש ניסן נחשב ביהדות כחודש הראשון בלוח השנה כנאמר: "החדש הזה לכם ראש חדשים, ראשון הוא לכם לחדשי השנה" (שמות יב, ב). וחגיגת המימונה בהחלט מייצגת חגיגה לכבוד שנה חדשה ומבטיחת טובות. יש האומרים כי השם 'ניסן' הובא מגלות בבל ומקורו במילה האכדית "ניסנו", מלשון ניצן שפריחתו באביב. כנאמר: "את חג המצות תשמר שבעת ימים תאכל מצות אשר צויתך למועד חדש האביב כי בחדש האביב יצאת ממצרים". (שמות לד,יח). שפע המזון בחגיגת המימונה מייצגת את חגיגת האביב של טבע מתחדש ופורה.
מאת: ענת רסקין
במוצאי החג השני של הפסח, יום שני (25/4/11) נחגגת המימונה המסורתית בקרב בני קהילות יוצאי צפון אפריקה שמארחים כמיטב המסורת חברים, שכנים ואת נכבדי העיר. יש מבין האורחים שנוהגים לעשות סבב ולעבור בין הבתים החוגגים את המימונה בערד.
אני מודה שעל המנהג הזה שמעתי וראיתי בטלוויזיה שהראתה תמיד את בכירי העם מתארחים בבתים בהם עורכים את שולחן החג המפואר לכבוד המימונה וטועמים מופלטה מול המצלמה. כשאמרה לי לראשונה ידידתי ריקי פוזיילוב שהיא עורכת מימונה בביתה קבלתי זאת כהתחלקות במידע ולא עשיתי דבר. הרי לא הוזמנתי מפורשות.. אתם בוודאי יכולים לתאר לעצמכם את ה'שטיפה' שקבלתי לאחר החג.
שנה אחרי הבטחתי לבוא וכמי שהוזמנה הבאתי אף מתנה לבעלת הבית שהרי לא באים להתארח בידיים ריקות.. אתם בוודאי משערים מה הייתה התגובה. בפעם השלישית כבר פשוט הופעתי בביתה, הצצתי פנימה בהססנות ואחרי רגעים ספורים כבר הוצגתי בפני האורחים, עשו לי סבוב הסברים במטבח וטעמתי מכל צלחת בשולחן המימונה וכמו פו הדוב לא האמנתי למזלי הטוב למראה מגוון הריבות, העוגיות ושאר המטעמים שעל השולחן המפואר. הכנסת האורחים והסבלנות של ריקי ומשפחתה נשאה פרי ושנה אחרי כבר צלצלתי לוודא שלא שכחו שיש מימונה..
רק בשנים האחרונות לקחה על עצמה ריקי את הכנת המימונה לאחר שאמה החליטה שדי לה, בעקבות פטירת האב. "מסורת של אירוח רחב לב ומשפחתיות חמה לא עוזבים בקלות", אומרת ריקי שהחליטה לקחת את הלפיד מאמה ז"ל שנפטרה גם היא בשנה החולפת, ולהמשיך במסורת במיוחד כדי שילדיה יחוו את חוויות הילדות שלה. בעלה, שבכלל מעדה אחרת, דווקא שיתף פעולה ואפילו בגדים מרוקאים מסורתיים הוא לובש בחגיגה.
"זה התחיל בכמה ריבות בודדות והמופלטה המסורתית" מסבירה ריקי שלא ידעה בתחילה לבשל את כל המאכלים המסורתיים. אבל משנה לשנה השולחן רק הלך וגדל ומגוון רב של מאכלים החלו לעלות עליו לתפארת מדינת ישראל: ריבות מלפת, דלעת, חצילים, ענבים ואפילו מגזר גמדי. סיגרים מתוקים עם שקדים ואגוזים, נוגת, עוגיות פיסטוק ואגוזים וכמובן המרציפנים המפוסלים לפרטי פרטים בצורת פרות וירקות.
השולחן העמוס כל טוב מקושט במערכת כלים מרוקאית מקורית. תה צמחים ושתייה חריפה מוגשים לאורחים ע"י בני המשפחה המסתובבים לבושים בבגדים מרוקאים מסורתיים והמוסיקה השמחה מתנגנת ברקע. חגיגה לחושים!
על המרקחות והמאפים עמלה ריקי שבוע ימים ועם צאת החג במטבח משפחת פוזיילוב החלו לטגן 4 קילו של בצק למופלטות – כי האורחים והנכבדים זורמים עד השעות הקטנות של הלילה.
"תרבחו ותסעדו" כן יהי רצון.