(צילום-ענת רסקין / צילום-כתרי מעוז)
קואליציה רחבה ויוצאת דופן, הכוללת את: החברה להגנת הטבע, התאחדות המלונות, ההסתדרות החדשה, המועצה האזורית תמר, המשרד להגנת הסביבה, מפעלי ים המלח וחברי כנסת, הביעה היום (שני, 16/5/11) תמיכה חד משמעית בחלופת קציר המלח. אולם בחברת הגנות ים המלח מסרבים לפרסם את הדוח או להעבירו למבקשים ומנכ"ל חברת ההגנות אף לא הגיע לדיון היום.
ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, בראשות ח"כ דב חנין, קיימה היום (שני) דיון בנושא ההגנה על מלונות ים המלח מפני עליית מפלס המים. זאת לקראת פרסום המלצת שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, לממשלה, לפתרון המועדף על ידי המשרד לעליית המפלס. המלצה הצפויה להתקבל בימים הקרובים.
בדיון הביעו שורה ארוכה של גורמים תמיכה חד משמעית בחלופה של קציר המלח – כלומר איסוף של המלח והעברתו בחזרה לים. החלופה עדיפה מבחינה סביבתית וזוכה לתמיכה רחבה הכוללת את החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, התאחדות בתי המלון והמועצה האזורית תמר, שהמפעלים נמצאים בשטחה.
גם מפעלי ים המלח עצמם הביעו תמיכה בפתרון זה למרות ההוצאה הכספית הגבוהה שתוצב לפניהם. נעם גולדשטיין, סמנכ"ל מפעלי ים המלח, אמר בדיון: "תומכים בחלופת קציר המלח, זו החלופה היחידה. כל עוד לא תהיה החלטה, הזמן עובר והמפלס עולה."
בדרומו של ים המלח נמצאת בריכת האידוי מס' 5, ששטחה כ-80 קמ"ר. בריכה זו הינה הבריכה העיקרית הנמצאת בשימוש מפעלי ים המלח. כתוצאה מתהליכי הייצור וההפקה, מדי שנה שוקעים כ- 20 ס"מ של מלח ומצטברים בקרקעית הבריכה, במקביל ממשיכים המפעלים להזרים לתוכה מים הנשאבים מהאגן הצפוני ומפלס הבריכה עולה בהתמדה.
מפלס המים העולה מאיים להציף את תשתיות החוף ואת מתחם התיירות בחמי זוהר-עין בוקק המהווה את מוקד התיירות המרכזי באזור, בהיקף של כ-4,000 חדרי מלון.
הבעיה מוכרת ונדונה לאורך שנים אך לא התקבלו עד כה החלטות ארוכות טווח.
בקרוב עתיד שר התיירות להחליט מהו הפיתרון הנכון לבעיה הקשה. לשם כך הוקמה חברת הגנות ים המלח, בראשות שימי דניאל, על ידי המדינה- כדי לספק פתרונות לעליית מפלס המים בבריכה 5.
שתי האפשרויות העומדות כיום על הפרק הן: הריסת המלונות והזזתם אחורה וקציר מלח. חברת הגנות ים המלח הזמינה חוות דעת מקצועית סביבתית, לגבי הפתרון המועדף, מצוות של שלושה מומחים – פרופ' אלון טל, מוטי קפלן ופרופ' אורי מינגלגרין, שסיימו לאחרונה את עבודתם והגישו את המלצותיהם לחברה.
אולם בחברת הגנות ים המלח מסרבים לפרסם את הדוח או להעבירו למבקשים ומנכ"ל חברת ההגנות אף לא הגיע לדיון היום.
החברה להגנת הטבע פנתה בימים האחרונים לשר התיירות מיסז'ניקוב, בבקשה לחייב את חברת הגנות ים המלח להעביר לרשותו את חוות הדעת ולא לקבל החלטה או לפרסמה לפני חשיפת הדוח וממצאיו, על מנת שהמלצתו תתקבל על סמך המידע המקצועי הרחב והמלא ביותר.
דב ליטבינוף, ראש המועצה האזורית תמר: "אני חושב שזה זלזול שמנכ"ל חברת ההגנות לא מגיע לדיון. נוצרה פה קואליציה של ארגוני סביבה, בתי מלון, מועצה אזורית, וכולם מתגבשים סביב פתרון אחד לעליית המפלס. פעם ראשונה שיש כזאת קואליציה."
בשם חברת הגנות ים המלח השיב רועי אלישע, עוזר מנכ"ל: "כולנו רוצים שהשר יקבל את החלטתו ויקדם אותה כמה שיותר מהר.. לגבי הדוח הסביבתית – הטיוטא הסופית התקבלה רק אתמול בלילה, הוא יופץ כפי שהובטח בימים הקרובים, עד סוף השבוע. החברה בחברה בהליך של שקיפות שאין תקדים לו בפעילות של יזם ממשלתי. בחרנו שלא להפיץ חומר עד שהוא לא יושלם."
בדיון היום אמר ח"כ חנין: "הזמן הוא קריטי ואנחנו צריכים לגבש מהלך לביצוע מיידי, התהליך הוא אכן מורכב, אבל זה לא צריך להיות שם קוד ללא לעשות שום דבר, עד שנגיע לקטסטרופה אמיתית. ברור לחלוטין שקציר מלח יצטרך להתבצע בסופו של דבר. אין אופציה אחרת מבחינתנו לקציר המלח, השאלה מתי יעשו אותה. זו לא שאלה של האם, אלא מתי ניגש סוף סוף לעשות בים המלח את מה שצריך לעשות".
ירון ארגז, הממונה על התכנון התיירותי במשרד התיירות: לשתי החלופות השלכות של תוך כדי ביצוע ואי אפשר לדעת אותן עד שיש כבר קבלן מבצע. דרום ים המלח אמור להיות אזור עבודה בשנים הקרובות, ללא קשר לאיזו חלופה תתקבל. בכל אחת מהחלופות תתבצענה עבודות נרחבות בשטח. לנו ברור כי כל פתרון שעליו יוחלט, יחייב שיתוף פעולה והסכמה ממגוון רחב של בעלי עניין."
עו"ד ורד וייץ, נציגת ההסתדרות החדשה: "אנחנו מתנגדים לכל מהלך שמשמעותו הפסקת עבודת המלונות. הקציר צריך להיעשות".
עמדת החברה להגנת הטבע הפתרון הנכון: קציר מלח – חלופת "קציר מלח" משמעותה שמירה על מפלס בריכה קבוע ע"י איסוף המלח השוקע בתחתית הבריכה והעברתו לים. קציר המלח אינו דורש הגבהת הסוללות ומכאן שאינו כרוך בפעולות כרייה וחציבה הפוגעת בערכי טבע ונוף. חלופה זו, צפויה לתת מענה ארוך טווח ליחסים המורכבים בין התעשייה, התיירות והסביבה בדרום ים המלח. חלופה זו נתמכת על ידי ארגוני הסביבה המלונאיים, המועצה האזורית וגורמי התכנון, כאשר עורכי תכנית המתאר הארצית לים המלח ממליצים על חלופה זו. אולם, חלופה זו נתקלת בהתנגדות מצד גורמים שונים, בעיקר בשל העלויות הכרוכות בה.
לכל החלופות מחיר סביבתי כבד אך החברה להגנת הטבע מכירה בכך שאין במקרה זה חלופת אפס ולכן חלופת קציר המלח בבריכה מס' 5 – היא הדרך היחידה לקיום משותף בין התעשייה, המלונאות והסביבה בים המלח.
כתבה נוספת בלנושא: מיטת סדום של ים המלח