(צילום-משרד הכלכלה והתעשייה)
273 מלש"ח יושקעו בהקמת 15 מפעלים חדשים, בסיוע של כ-80 מלש"ח של משרד הכלכלה, שיביאו ליצירת כ-514 משרות חדשות ישירות זו פעילות משרד הכלכלה והתעשייה לקידום הכלכלה בנגב המזרחי עם הרשויות המקומיות ערד דימונה וירוחם.
מסיבת עיתונאים משותפת התקיימה ביום שני ה-8/1/18 בדימונה בהשתתפות שר האוצר, משה כחלון, שר הכלכלה, אלי כהן וראשי הערים דימונה, ירוחם וערד, מנכ"ל משרד הכלכלה ומנהליו הבכירים ובהשתתפות תעשיינים ויזמים אשר הצטרפו לתוכנית משרד הכלכלה והחליטו להשקיע באזור.
נחום איצקוביץ' מנהל הרשות להשקעות במשרד הכלכלה: "מסלול נגב מזרחי נועד לסייע בצמצום פערי התעסוקה הקיימים בין הנגב המזרחי לשאר חבלי הארץ. אזור זה, אינו משופע במפעלי תעשייה רבים וקיים בו שיעור אבטלה גבוה באופן יחסי. נעשה כאן מאמץ איכותי משותף לרכז השקעות חדשות בנגב המזרחי תוך שת"פ מעניין ואיכותי עם הרשויות המקומיות ערד דימונה וירוחם ואנו גאים היום בהישג משמעותי לאזור ותושביו".
שר האוצר, משה כחלון: "את הפערים בין מרכז לפריפריה צריך לחסל במעשים ולא בדיבורים. כשהגעתי לכאן לפני שנתיים וחצי ושמעתי מראש העיר את אחוזי האבטלה נחרדתי. הצלחנו לחתוך את האבטלה בחצי בתקופה הזו ונמשיך לייצר עוד מקומות עבודה עם פתיחת והרחבת המפעלים. כשרוצים לפתור בעיה צריך להשקיע כסף. מי שחושב לפתור בעיות בנאומים והבטחות טועה. הכותרות בעיתונים סובלות הכל אבל כשרוצים פתרונות שמים כסף וזה בדיוק מה שאנחנו עושים. הכלכלה בישראל חזקה ואנחנו עושים הכל על מנת להמשיך ולחזק את התעשייה הישראלית ולפזר אותה בכל הארץ כדי שכולם ייהנו מפירותיה".
שר הכלכלה, אלי כהן, בישר בפתיחת דבריו, כי הרשות להשקעות במשרד הכלכלה, אישרה בימים האחרונים, במסגרת מסלול ייעודי לנגב המזרחי וחוק עידוד השקעות הון, הקמתם והרחבתם של 15 מפעלים – 3 בדימונה, 5 בירוחם ו-7 בערד, בהשקעה כוללת של 273 מלש"ח, בסיוע מענקי המשרד בגובה כ-78 מיליון שקלים, אשר יביאו ליצירתן של 514 משרות חדשות וישירות בתחומים שונים. מפעלים אלה, יצטרפו ל-4 המפעלים שהקמתם הסתיימה בשנת 2017.
"פיתוח הכלכלה והתעסוקה בפריפריה הנו חובתה הכלכלית והחברתית של הממשלה. אנו מביאים היום בשורה חשובה לתושבי הנגב המזרחי ונמשיך לעודד ולתמרץ יזמים ותעשיינים, להשקיע באזור. התעשייה היא מכפיל כוח, כאשר בנוסף על יצירת תעסוקה והכנסה באופן ישיר, היא מייצרת מעגלי צמיחה ופעילות כלכלית שממריצה את האזור כולו".
במהלך שנת 2017 כולה, השקיע משרד הכלכלה באזור הנגב בכללו, כ-350 מיליון שקלים במענקים להקמת מפעלים, פיתוח תשתיות עסקים קטנים וקידום מו"פ וחדשנות, הצפויים לגדול בשנים הקרובות" – אמר שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן.
סה"כ השקעה בנגב בכלל עומדת על 342 מלש"ח הכוללים מענקים למפעלים, השקעות בתשתיות אזורי תעשייה, השקעות בעסקים קטנים ובינוניים והשקעה לחדשנות. סה"כ תוספת עובדים עומדת על כ- 2,176
נתוני האבטלה במחוז דרום מראים על מגמת ירידה באבטלה מאז שנת 2014 מ-6.9% ל 4.5% בשנת 2017 כאשר ממוצע האבטלה ביישובי הנגב המזרחי בשנה זו עמדו על 7.5% (נתוני שרות התעסוקה והלמ"ס).
בשנה החולפת 18 מפעלים הוקמו או שאישורם הסתיים- 7 מפעלים בערד, 6 מפעלים בדימונה ו-5 מפעלים בירוחם. מדובר בהערכת תוספת של כ-514 עובדים חדשים. כמו כן העניק משרד הכלכלה מימון בסך של 2.5 מלש"ח למנהלת תעשייה באשכול נגב מזרחי ולהקמת מנהלת לאזור תעשייה ירוחם עוד 1.5 מלש"ח.
בערד:
מפעלים שקמתם הסתיימה- אלביט מערכות יבשה ותקשוב בע"מ עם 88 עובדים.
מפעלים בהקמה- אלון הארץ אחזקות עם 61 עובדים, גרין או. סי. ישראל (מחזור פסולת) עם 27 עובדים, נגריית שיוביץ עם 21 עובדים, דוד-אל החזקות בנאמנות (מוצרי מזון) עם 52 עובדים, המזקקה הדרומית (משקאות חריפים וקלים+טבק) עם 24 עובדים, טלטלים בע"מ (מוקד טלפונים-בטוחים) עם 75 עובדים.
בדימונה:
מפעלים שקמתם הסתיימה- על-בד משואות יצחק בע"מ עם 50 עובדים, אבגול בע"מ עם 69 עובדים ו-דלק סן מחזור בע"מ עם 3 עובדים.
מפעלים בהקמה- תעבורת אחזקות עם 27 עובדים, חברת מחצבת ורד עם 43 עובדים
מפעלים בהרחבה- זי.טי. אר. אלקטרוניקה עם 14 עובדים.
בירוחם:
מפעלים בהקמה- אגאת מינרלים (כימיקלים לתרופות וצבעים) עם 20 עובדים, נגב תעשיות (מוצרי מתכת) עם 30 עובדים,
מפעלים בהרחבה- אסף-צור אביזרים (מוצרי מתכת) עם 2 עובדים ומפעל לה נוגטין (מוצרי מזון) עם 8 עובדים
העתקה- ברנד תעשיות (מוצרי מתכת) עם 22 עובדים
מסלול נגב מזרחי, פורסם על ידי הרשות להשקעות במשרד הכלכלה בחודש אוקטובר 2017, במטרה למשוך מפעלים, יזמים ותעשיינים, להעתיק פעילותם או לייצר פעילות תעשייתית חדשה, תוך פיתוחן הכלכלי של הרשויות המרכזיות בדרום – ערד, דימונה וירוחם.
המדובר במסלול מנהלי, ולא עפ"י החוק לעידוד השקעות הון. למסלול נגשו 14 חברות, 12 מהן אושרו לקבלת מענקים במסלול זה לפי הפירוט הבא:
בערד אושרו 6 תכניות בהשקעה כוללת בסך 147,156,500 ₪ ובמונחי מענק משרד הכלכלה – סך כולל של 47,146,950 ₪.
בירוחם אושרו 4 תכניות השקעה בהשקעה כוללת של 42,581,200 ₪ ובמונחי מענק – 12,774,360 ₪.
בדימונה אושרו 2 תכניות השקעה בהשקעה כוללת של 43,413,245 ₪ ובמונחי מענק – 13,023,973 ₪.
סה"כ השקעה כוללת בשלושת האתרים מסתכמת ב- 233,150,945 ₪ ובמונחי מענק – כ-73 מלש"ח ₪.
3 חברות נוספות, אשר ביקשו להשקיע באזור הנגב המזרחי, קיבלו מענקים במסגרת החוק לעידוד השקעות הון.
ובסך הכול מדובר ב-15 מפעלים, בהשקעה כוללת של כ-273 מלש"ח הממנפים מענקים של משרד הכלכלה בגובה כ-78 מלש"ח, אשר מייצרות 514 משרות חדשות.
מנכ"ל משרד הכלכלה, שי רינסקי: "נתוני האבטלה בערי הנגב המזרחי נמצאים אמנם במגמת ירידה, אך יש לנו עוד הרבה עבודה. בשנת 2017 השקיע משרד הכלכלה באזור הנגב בכלל, למעלה מ-350 מיליון שקלים במענקים להקמת מפעלים, פיתוח תשתיות באז"ת, עידוד צמיחתם של עסקים קטנים ובינוניים וקידום מו"פ וחדשנות."
ראש העיר דימונה, בני ביטון: "היום זכו העיר דימונה בפרט והנגב המזרחי בכלל, לקבל בשורה שלא נשמעה במקומותינו שנים רבות. אחרי 8 ממפעלים שהוקמו בארבע השנים האחרונות, זוכה העיר דימונה בעוד 3 מפעלים שיוקמו במהלך שלוש וחצי השנים הקרובות. גם הנגב המזרחי ייהנה ממספר מפעלים, שיעסיקו מאות עובדים. המפעלים החדשים בדימונה יעסיקו 514 עובדים, ובכך יצמצמו את האבטלה מפחות מ-7.5 אחוזי אבטלה. מבחינתי, כל מובטל שחוזר למעגל העבודה הוא עולם מלואו, ועל כך אני מודה לידידיי השר כהן והשר כחלון.
ראש העיר ירוחם, מיכאל ביטון: "זהו יום חג לנגב המזרחי – ההשקעה האדירה בתעשייה ובמפעלים. חברי שר הכלכלה אלי כהן, ראיתי אותך בגדולתך, כשותף מרכזי במאבקנו בסוגיית נגב קרמיקה. יש תעשייה טובה בנגב צריך לשמור עליה: פיניציה, פריגו, אקרשטיין.. שר האוצר משה כחלון תודה גם לך על שותפות רבת שנים למען ירוחם ותושביה הטבעת חותם כמו ששר האוצר דאז פנחס ספיר".
ראש העיר ערד, ניסן בן חמו: "יום היסטורי ומרגש לנגב המזרחי ולערד בפרט, היום התבשרנו על הקמת של 6 מפעלים נוספים בסיוע משרד הכלכלה והמשרד האוצר. מפעלים אלו מצטרפים כבר ל-3 מפעלים קיימים שהוקמו במהלך 2017 במילה אחת – מהפכה!"