(צילום-ענת רסקין)
עיריית ערד נגד עמותת הספורט – הארכה במשחק שלא נגמר
עמותת הספורט בערד איימה השבוע להשבית את כל פעילויות החוגים בעיר כיוון שהעירייה לא מעבירה כספים לעמותה, לא מקדמת את נושא הפיכתה לעמותה עירונית וראש העיר פשוט לא נפגשת איתם.
עופר קינדל יו"ר עמותת הספורט: "לעמותה נשארו כספים להתקיים עד חודש פברואר. הגענו למבוי סתום. אנחנו לא יכולים לתפקד". "תפקידה של עירייה זה לדאוג לספורט בעיר אז איפה התקציב לספורט של ערד?"
עיריית ערד: "סערה בכוס מים".
כתבה וצילמה: ענת רסקין
איום השבתה של כול הפעילות הספורטיבית בעיר ריחף מעל ראשנו ביום ג' זאת לאחר שהמובילים התייצבו בכדי להעביר את הציוד של עמותת הספורט ממשרדיה בבנייני העירייה למשרדים במתנ"ס ערד. הנהלת העמותה התנגדה למעבר בטענה שלא ידעו אותה על ההעברה המתוכננת לאותו היום. לטענתם מנכ"ל העירייה איים שיפנו אותם בכוח.
מהות המאבק והדיון המשפטי המתנהל בין עמותת הספורט לבין העירייה מאז 2005 הוא על הפיכת העמותה, מעמותה פרטית לעמותה עירונית. רק כעמותה עירונית תוכל עמותת הספורט לקבל תקציבים מהרשות. אבל לעת עתה הכול תקוע והפתרון עוד לא נראה באופק.
"אין לעמותה כסף לגמור את שנת הפעילות. התחלנו את השנה כפוף להבטחות של תקצוב שינתנו לנו ב2010 ו- 2011 . העירייה לא העבירה כסף לעמותה ומתעלמת מן המצב. נראה שאין פתרונות. פלוסקוב היא ראש עיר נבחר, מותר לה לסגור את עמותת הספורט אם היא רוצה. אבל, אם אכן זה כך, צריך לעשות זאת בצורה מסודרת: להוציא מכתב, להסביר, לאפשר לתת פיצויים לעובדים, לשלם לספקים, להחזיר להורים תשלום עבור חוגים.. אי אפשר כך באמצע היום, בצורה בריונית, לבוא ולפנות" אומר דודי אוחנונה חבר מועצת העיר וחבר עמותת הספורט.
עופר קינדל יו"ר עמותת הספורט: "אנחנו כבר הגשנו מסמכים, בנושא הפיכתנו לעמותה עירונית, למשרד הפנים ואף קבלנו אישורים. היועץ המשפטי, הגזברית וראש העיר היו צריכים לקדם את הנושא ולא כך המצב. אנחנו נשארים במשרדינו בעירייה עד שיבהירו לנו מה קורה איתנו. אם יפנו אותנו בכוח נאלץ להשבית את חוגי הספורט בעיר. בכל מקרה, אם לא יהיה פתרון ולא יגיעו תקציבים, נאלץ בסביבות פברואר לסגור את עמותת הספורט ופעילותה בעיר".
דודי שושטרי מנכ"ל עמותת הספורט: "המצב רגיש. לא מעוניין להיות חלק מזה. לא רוצה להתראיין". יש לציין ששושטרי מחזיק בנוסף לתפקידו כמנכ"ל עמותת הספורט גם בתפקיד מנכ"ל המתנ"ס בערד, הוא עובד המתנ"ס ועובד העירייה ונמצא בין הפטיש לסדן גם בגלל העובדה שהוא צריך לתת דין וחשבון על המצב להורים שילדיהם רשומים בחוגי עמותת הספורט.
עמותת ספורט פרטית
את הפעילות הספורטיבית בעיר ריכז בתחילת הדרך מזכיר הפועל בערד. כשההסתדרות התפרקה אנשים שאיכפת להם הקימו עמותת ספורט פרטית כדי לשמור על הספורט בערד. במשך שנים טיפחו אותם מתנדבים את הספורט בעיר ושמרו על המשכיות קיומו לפעמים עד כדי מתן ערבויות אישיות כדי לעבור זמנים קשים.
הספורט בערד התפתח והתרחב לבלי הכר והוכיח כמעט בכל ענף, שהוא מן הטובים בארץ! וראוי לתקצוב מיוחד.
כדוריד – הנוער עלה לליגה עלית, בכדורסל – הנערות זכו באליפות מחוז דרום, בהאבקות – הישגים מרשימים של חניכים שזוכים במקומות הראשונים בכל התחרויות הארציות והבינ"ל ובקרוב ישלח חניך המועדון לייצג את ישראל באולימפיאדה, בשחייה – מדליות והישגים בכל תחרות, אליסה ציפין מהפועל ערד הגיע לרמה ארצית ובינלאומית ותאיר מימון הולכת בעקבותיה. גם שאר ענפי הספורט מראים בשנים האחרונות הישגים מרשימים שלא מביישים את העיר כולל כאלו שלא שייכים ישירות לעמותת הספורט כמו: טניס, ריקודים סלוניים או הוקי רולר.
בשנה האחרונה, במסגרת הצמצומים וההתייעלות של עמותת הספורט הורכבה מחדש קבוצת הבוגרים בכדורסל רק מבני ערד והוקם בי"ס לכדורגל וקבוצת נערים שיהוו את שחקני ההמשך של קבוצת הבוגרים בכדורגל שאמורה לייצג את ערד.
פן אחר להצלחה – בני הנוער מדריכים את חוגי הספורט והעסקתם גם חוסכת וגם יכולה להוות גורם משיכה לחזרה לערד אחרי שיסיימו את הצבא ואירועי הספורט העממי היו להצלחה, עוררו את העיר ופרסמו אותה לטובה בכל הארץ.
"להחזיר את ה-ס' למתנ"ס"
כבר ביולי 2005 התקבלה החלטה במליאת מועצת העיר בדבר הפיכתה של העמותה, מעמותה פרטית לעמותה עירונית. בעוד מצב המתנ"ס היה בכי רע ולא אפשר היה לשלם לעובדיו משכורות באופן סדיר עמותת הספורט הרוויחה יפה והיא פרחה ועלתה עד כדי כך ששימשה כלי עזר כלכלי לעירייה. צינור לקידום פרויקטים והעברת כספים בעירייה שהייתה במצב של מצוקה כלכלית.
עם היכנסו לתפקיד של גדעון בר-לב, ראש העיר הממונה, הוחלט למזג את עמותת הספורט עם המתנ"ס או כפי שנהג בר-לב להגיד: "להחזיר את ה-ס' למתנ"ס". אליה וקוץ בה – גם אם תהפוך העמותה לעמותה עירונית יסבלו הענפים התחרותיים כיוון שקבוצות תחרותיות לא יכולות לקבל תקציב מהמדינה אם הן נכללות במסגרת המתנ"ס.
המיזוג היה אמור לאפשר למתנ"ס להנות מהכספים שנחסכו ע"י עמותת הספורט. חברי עמותת הספורט, בעיקר המתנדבים שבה, שהחזיקו על כתפיהם במשך שנים את העמותה, לא אהבו את התוכנית. כאמצעי הפעלת לחץ לא הרשה בר-לב לעמותה להעסיק עובדי עירייה ואף טען שהנוכחות שלהם בבנייני העירייה הינה שימוש אסור בנכס העירייה כמו גם השימוש באולמות ובמתקני הספורט למיניהם. הטענה הייתה שעמותה פרטית אינה יכולה להשתמש בנכסים עירוניים ללא רשות כיוון שמדובר בתמיכה עקיפה של העירייה בעמותה וזה בניגוד לחוק.
בשנת 2009 העביר בר-לב 1 ₪ כתקציב שנתי לעמותת הספורט (במקום 600,000 ₪ לשנה שהעירייה הייתה מעבירה בדרך כלל) זאת במטרה לאלץ אותה להשתמש ברזרבות הכסף שהיו לה. מעבר לכך עמדו לרשות העמותה כספים של ההורים המשלמים לחוגי הילדים והקייטנות, הקצאות מן ה 'טוטו' ותרומות..
במסגרת ההוצאות שהיו לעמותת הספורט: קניית ציוד מתקדם, ארועי הספורט העממי שנערכו במהלך השנה: מרוץ השדה, צעדת ערד-מצדה, מרוץ איליה לאופניים, סובב ערד באופניים וליגת בתי הספר. הכשרת בני נוער כמדריכים מוסמכים, הקמת היכל הספורט, שדרוג מתקני ספורט כמו אולם הכדוריד הישן, מגרש האתלטיקה והמיני אתלטיקה והקמת המתקנים העממיים בפארקים.
מאבק משפטי קשה וממושך
בעקבות התנהלותו של ראש העיר הממונה הגישה עמותת הספורט צו מניעה נגד העירייה לבית המשפט והתחיל מאבק משפטי קשה וממושך. ההמתנה להחלטת בית המשפט העמידה את עמותת הספורט במצב קשה. מנהל העמותה דודי שושטרי טען לא פעם שכספי העמותה הם 'כספים צבועים' המיועדים לתשלום פיצויים לעובדים. מצד שני, למרות תלונות של הורים על גובה התשלומים לחוגי הילדים בערד, עדיין תשלומים אלו נמוכים בהרבה מתשלומי הורים במרכז הארץ (למשל חוג תחרותי בכדורסל עולה בערד קרוב ל- 2000 ₪ ובמרכז הארץ נע בין 3000-4000 ₪), מה שאומר – תקציב קטן שקשה לקיים איתו ספורט תחרותי משמעותי. אין ספק שהענפים התחרותיים ספגו מכה קשה והקשיים הצפויים בשנה הקרובה לא מקלים איתם.
בסופו של דבר הוחלט על תהליך הפיכת העמותה מעמותה פרטית לעמותה עירונית. ההחלטה התקבלה במועצת העיר בתקופת בר-לב ואושררה גם אחרי בחירתה של פלוסקוב לראשות העיר. הוחלט להמשיך בתהליך ולפני כ-שלושה חודשים מועצת העיר הנוכחית בחרה 9 נציגים (3 עובדי עירייה, 3 מתנדבים, 3 חברי עמותה) שישבו בהנהלת העמותה ונקבעה פגישת עבודה באוקטובר עם פלוסקוב. הפגישה נדחתה ע"י פלוסקוב כמו גם 2 פגישות נוספות שנקבעו לאחריה. האחרונה ביניהן, לפני כשבועיים, בוטלה בדקות האחרונות. מאז לטענת חברי הנהלת העמותה: "לא מנכ"ל העירייה, לא היועץ המשפטי ולא ראש העיר פנויים לשיחה או למתן הסברים". תהליך הפיכת העמותה לעמותה עירונית – תקוע.
בעקבות הנתק שנוצר עם בכירי העירייה החליטה הנהלת העמותה, חד משמעית, להפסיק כל שיתוף פעולה מצידה עד שיפגשו עימם ויבהירו להם כיצד מקדמים את נושא העמותה העירונית ואילו תקציבים יעמדו לרשותם. בין השאר החליטו בעמותה כי לא יעבירו את משרדיהם למתנ"ס אם תהליך הפיכתם לעמותה עירונית אינו נמשך. זאת למרות תכתובת בין שושטרי ומנכ"ל העירייה רמי נבון, בה סוכם בין השניים כי העמותה תעזוב את משרדיה בסוף אוקטובר וכי 'אנחנו בספורט מוכנים על ארגזים'.
בעיריית ערד, עקב מצוקת דיור קשה במיוחד במחלקת הרווחה, הוחלט לנצל את חלון ההזדמנויות ולהוציא את עמותת הספורט לטובת העובדות הסוציאליות. ביום שני הובאו למשרדי העמותה ארגזי קרטון וביום שלישי התייצבו המובילים לשם ביצוע המעבר למשרדי המתנ"ס. עופר קינדל יו"ר עמותת הספורט: "לא יידעו אותנו בנושא. התכתובת הייתה בין שושטרי ומנכ"ל העירייה. אנחנו נשארים במשרדינו השכורים בעירייה עד שיסגרו איתנו את נושא התקציבים לעמותת הספורט וישוחחו איתנו בנושא הפיכתנו לעמותה עירונית. אם יש בעיה בנושא שימצאו אלטרנטיבה לעמותה העירונית, שימצאו פתרון אחר. אני מוכן לדבר בכל זמן ובכל מקום וגם אמרתי זאת לראש העיר אבל היא לא מדברת איתנו".
אנחנו נעקוב אחר השתלשלות הארועים ונעדכן אתכם בנושא.
תגובת העירייה: " מדובר כאן בסערה בכוס מים, אין כל סכסוך בין העירייה לעמותת הספורט. משרדי עמותת הספורט אינם נסגרים, הם מועברים לבניין המתנ"ס שם הוכנו התשתיות לקליטתם. העברת המשרדים תואמה מראש עם מנכ"ל העמותה מר דודי שוסטרי אשר הודיע בכתב למנכ"ל העירייה רמי נבון כבר ב – 28 לאוקטובר כי העמותה מוכנה להעברה.
יש לציין, עניין העתקת המשרדים עלה עוד במכתבו של ראש העיר הקודם מר גדעון בר לב ואף נדון בבית המשפט המחוזי בבאר שבע שדחה את עתירת העמותה. כמו כן, מדובר בעמותה פרטית שאינה יכולה להשתמש בנכס עירוני, הדבר מנוגד לחוק!
כל ניסיון לעוות את העובדות הוא פסול מעיקרו, מי שרוצה לעשות הון פוליטי על גבם של ילדי ערד לוקח על עצמו אחריות גדולה. ראוי להדגיש עוד, כי הצורך במשרדים אלה נובע ממצוקת הדיור של העובדות הסוציאליות במחלקת הרווחה העירונית, ולמען מתן סיוע לתושבים הזקוקים לשירותי המחלקה.
נושא הפיכת עמותה פרטית לעירונית הינו נושא מורכב, מתמשך ובעל עלויות כספיות גדולות, מאחר וקיים חוסר וודאות לגבי מענקי הממשלה לרשויות המקומיות בשנים הקרובות ובשל העובדה כי קיימות חלופות ראויות אשר אינן דורשות התחייבויות נוספות מצידה של העירייה, נמצא הנושא בימים אלה בבחינה מקצועית."