ביום שישי ה-20/11/20 הגיעו במקביל כ-26 אנשים מקצה לקצה לטיול במערת המלח הספציפית- מערת הקולונל. אלו היו שייכים ל-3 גופים נפרדים: מדריך ושלושה מטיילים, מדריכה ו5 מטיילים ועוד 2 מדריכים עם 14 מטיילים. במהלך הטיול בין השעות 12:00 – 13:30 פקד את אזור דרום מדבר יהודה והר סדום גשם שוטף שגרם לשיטפון מקומי והצפת המערה כאשר 15 אנשים נמצאים בתוכה.
אירוע זה הסתיים בשעה 14:30 באותו היום ללא אובדן ופגיעות בגוף ובנפש.
תחקיר אמיץ ומקצועי זה בא להציג את השתלשלות האירועים מנקודת הראייה של המדריכים המובילים של שלוש הקבוצות השונות – בשמות בדויים עקב בקשה לכך מטעמי צנעת הפרט.
מערת הקולונל שוכנת מערבית לאגן הדרומי של ים המלח בין אזור מלונות ים המלח לבין מפעלי ים המלח, על האזור המכונה הר סדום אשר עשוי סלעי מלח. אלו פגיעים במיוחד למגע עם מים מתוקים ומתמוססים במגע איתם, כך שמלבד הסכנה המיידית של הצפה בתוך חלל המערה קיים חשש ברור להיכנס למערות מלח בזמן גשמים עקב התמוטטות של סלעים בפנים שטח המערה.
- למערה 3 משטחי עבודה אליהם תחקיר זה מתייחס:
מפלס עליון – מחוץ לפיר המערה, כלומר מדריכים ואנשים שטרם גלשו בכלל לתוך פיר המערה.
2. פיר הביניים – לאחר גלישה של 5 מטר, ישנו חלל של 25 מ"ר (לערך) שמה מתבצעת הגלשה בפועל של מדריכים לתוך פיר המערה המלא – בגובה 70 מטר לערך.
3. מפלס תחתון – לאחר הגלישה המשמעותית של 70 מטר, פיר המערה שבו ניתן לראות עשרות אלפי שכבות סלע שונות והמשך ההליכה במערה בחזרה ליציאה – מקום חניית הרכבים. - המסלול הוא מסלול מעגלי, ברגע שיוצאים מהמערה מגיעים למקום חניית הרכבים. החלקים האחרונים של המערה בעלי פתחים רבים – קטנים וגדולים אשר בזמן ההצפה גם הם זרמו, מבחינת מעבר אדם חלקיה האחרונים של המערה הם הצרים ביותר ומצריכים זחילה.
במערת המלח בהר סדום, פיר הנוצר מנחל במעלה ההר, מרגע כניסת מדריך 2 ו3 בשעה 10:40 למפלס הביניים ופיר המערה ועד שמי השיטפון פגשו אותם הם היו נתונים בתוך פיר המערה ובעבודה אינטנסיבית כך שהיה קשה מאוד אם לא בלתי אפשרי לזהות את התעבות העננים ושינוי מזג האוויר הקיצוני מחוץ למערה.
- עדויות המדריכים
מדריכה 1:
קבוצה – 5 אנשים (משפחה, 2 הורים ו3 ילדים)
11:00: תחילת הליכה מהרכבים אל הפיר של הקולונל.
11:45: הגעה אל הפיר. עומס רב של אנשים ולכן נאלצנו לחכות מעט.
12:05: תחילת השלפה (שיטת גלישה) מהמפלס העליון למפלס הביניים שמקדים את הפיר הראשי.
12:15: אני וכל הקבוצה שלי ירדנו אל השטח הקטן שלפני הפיר הראשי. בפיר היו 2 עמדות מכונה מוכנות להשלפה, התחלתי להשליף את הקבוצה שלי במקביל לקבוצה הנוספת (14 ושני מדריכים) שכבר הורידו מספר אנשים למטה.
12:45: אני משליפה את האחרון שבקבוצה שלי. נשארו עוד 8 אנשים למעלה בקבוצה השלישית, ו6 למטה. אני והמדריך לידי שומעים רעמים במקביל אני מתכוננת לרדת למטה בעצמי.
השמיים מתקדרים, אני והמדריך מתייעצים, למטה במערה בעצם אין מדריך עם האנשים. אנחנו מסכמים שאקח את כל מי שלמטה ונתקדם ליציאה מהר, המדריך הנוסף בנתיים יחכה לראות מה מצב מזג האוויר וכרגע לא ימשיך להגליש אנשים לפיר המערה.
12:50: אני מתחילה לרדת, באמצע הדרך אני מתחילה להרגיש טפטוף קל, אני מגיעה לרצפה ומתנתקת מהחבל במקביל – הגשם מתחזק מאוד, אני מוודאת מי נמצא למטה: חמשת האנשים של הקבוצה שלי ועוד 6 מהקבוצה של מדריך 2.
סה"כ 11 אנשים ואני, אני מתלבטת אם להתחיל הליכה אל המערה או להישאר בארובה ומחליטה בינתיים להישאר בכוך ליד הארובה המרכזית.
12:55: אנחנו שומעים רעש חזק מאוד מלמעלה, אני מספיקה לצעוק לכולם להתרחק ומפל חזק של מים נופל מהפיר וביחד אתו כמה סלעים בגודל מכובד (גודל ראש). לא ראיתי בדיוק מאיפה אבל ממדרגת הסלע וחול שנמצאת כמה מטרים מתחת לפיר עצמו.
האנשים נבהלים, אני אומרת לכולם להגיע אליי, סופרת אותם (אין נפגעים וכולם עם קסדות) ומעמידה אותם במקום שנראה לי הכי בטוח מפני קריסות. כוך קטן לפני שיוצאים מהארובה אל המשך המערה.
אני בוחנת את המצב. המפל יציב וזורם, הזרימה בגובה 10 ס"מ מעל הרצפה.
אני יודעת שמסוכן להיכנס למערה בזמן זרימה. אין לי קליטה כמובן. אני מחליטה שהמקום הבטוח ביותר לחכות לסיום הזרימה הוא בכוך שבו התמקמנו. אני עוקבת אחרי השעון ואחרי הזרימה באופן קבוע. אני דואגת לאנשים, מוודאה שהם שותים מים, מרגישים טוב, ומרגיעה כמה שיותר.
13:30: הזרימה נחלשת משמעותית.
13:45: הזרימה נגמרת לגמרי, כולל המפל.
אני והמדריך מצליחים לדבר בצעקות. הוא אומר שאקח את האנשים ואתקדם ליציאה. אני לא מסכימה ורוצה לקרוא יחידת חילוץ ומערכות הרמה למעלה. זאת משום שאני לא יודעת מה שטף המים חוללו למערה מבחינת סכנה לקריסות, והאם היציאה הצרה פתוחה ולא נחסמה מסחף. בנוסף האם יש סכנה לגשם נוסף והתחדשות זרימה.
13:55: מגיעים אלינו 2 חברה של יחידת החילוץ דרך המערה. אומרים שהזרימה הסתיימה ואין שום סכנה למערכת נוספת, והיציאה פתוחה לאחר שנאלצו לחפור קצת. כולנו יוצאים דרך המערה בזריזות המרבית.
14:20: כולנו בחוץ, כל 11 האנשים המטיילים ואנשי היחל"צ.
מדריך 2:
9:30: מפגש שלי עם הקבוצה בתחנת הדלק נווה זוהר, שם אני פוגש במקרה את מדריך 3 נפגש גם הוא עם עוד 3 מטיילים ומסכמים שניקח 2 מערכות חבלים (200%) ולא יותר כדי לא ליצור עומס חבלים ובלאגן בפיר המערה.
9:45: נסיעה בשיירה לכיוון המערה.
9:55: חניה בפתח היציאה של המערה, חלוקת ציוד ותחילת עליה במעלה לכיוון הפיר של המערה. מזג האויר נוח, חם, השמים יחסית בהירים ולא ניכרת היווצרות של עננים מעל הר סדום.
10:40: הגעה לפיר. מתחילים לבנות את התחנות: ביקשתי ממדריך 3 שיעגן את חבל 100 מ׳ אחד כך שירד ישירות אל הפיר מהבזנטים העליונים, אני ירדתי לערוץ המוביל אל המערה, עיגנתי חבל 50 מ׳ לבזנט שנמצא בכוך ולאורך הבזנטים שמובילים אל עבר מפלס הביניים, שם יצרתי משלף ראשון שיוריד את הגולשים את 5 המטרים הראשונים אל מפלס הביניים. מאותו חבל 50 מ׳ הוצאתי שינוי כיוון נוסף שמאפשר חיבור של חבל 100 מ׳ שני היורד אל הפיר כך שבסופו של דבר יש לנו שני חבלי 100 מ׳ שיורדים אל הפיר וחבל שלישי שמוריד במשלף את הקבוצה אל מפלס הביניים.
בזמן שאני מכין את התחנות מדריך 3 מנצל את הזמן לתת תדרוך בטיחות לשתי הקבוצות.
11:00 מתחילים להוריד את הקבוצה. מדריך 3 ואני יורדים אל מפלס הביניים. מדריך עזר נוסף נמצא בראש המפלס העליון ומוריד אנשים במשלף אלינו. מדריך 3 ואני מקבלים אותם ומורידים אותם דרך הפיר אל קרקעית המערה.
11:30 מדריכה 1 מגיעה עם קבוצה של 5 איש. מדריך 3 מסיים להוריד את הקבוצה שלו, אנחנו נפרדים, הוא יורד אל הפיר ומתחיל להוביל את הקבוצה שלו לאורך המערה, אני ממשיך להוריד את הקבוצה שלי.
11:40 מדריכה 1 מצטרפת אלי, מורידים ביחד את הקבוצה שלה. תוך כדי עבודה אנחנו שומעים פתאום רעם חזק מלמעלה וטיפות מתחילות לרדת עלינו. כיוון שכל הקבוצה של מדריכה 1 כבר למטה וחלק מהקבוצה שלי גם, אנחנו מחליטים שמדריכה 1 תרד אליהם ותוביל אותם החוצה כדי שלא יהיה עומס של אנשים מתחת לפיר. בזמן שמדריכה 1 יורדת אל קרקעית הפיר הגשם מתחזק משמעותית. יש המון רעש של גשם, אז כבר בלתי ניתן לשמוע מה קורה בתחתית הפיר. אני מניח שמדריכה 1 המשיכה אל תוך המערה. אני מרים את החבלים למעלה כדי להתכונן להוריד את המטייל הבא אך בגלל התחזקות הגשם אני מחליט לעצור את הורדת האנשים עד שנבין מה קורה. יש 5 איש אתי על מפלס הביניים. שאר הקבוצה למעלה במפלס העליון מחוץ לערוץ המוביל אל המערה. מדריך העזר נעלם מהעין ובגלל רעש הגשם לא שומע את קריאותיי. הוא מופיע שוב ואני צועק לעברו שאני צריך אותו מעכשיו כל הזמן בראש הקיר בלי לזוז כי הוא ה-׳עיניים׳ שלי ואני חייב לדעת אם מים מתחילים עומדים להגיע. באותו הרגע הוא מסתכל אחורה ואז שב אלי וצועק: ״מים באים!".
באותו רגע אני פורס רחב את ידיי ודוחף פיזית את 5 האנשים שנמצאים אתי במפלס הביניים אל עבר הקיר המרוחק ביותר מהפיר של המערה ואומר להם לא לזוז בזמן שזרם חזק של מים מתחיל לרדת אלינו מלמעלה. אני תופס את אחד החבלים של 100 מ׳ ויוצר עליו 5 פרפרים אלפיניים, שם עליהם טבעות ומאבטח כל מטייל עם סלינג אל אחת הטבעות כדי שהמים לא יסחפו אותם אל הפיר אם הזרימה תתעצם.
המים מתחילים לאסוף כל דבר שהיה קרוב לפתח הפיר ולסחוף אותו למטה, בעיקר את כל האבנים המשוחררות. שני חבלי ה-100 מ שהיו במצב אסוף על המדרגה מתחילים להתערבב עם המים. אני אוסף במהירות בעזרת המטיילים את יתרת החבלים ומוציא אותם מהמים אל נקודה שלא ייסחפו פנימה.
12:00 מחליט שעכשיו שכולם מאובטחים יחד ואין סכנה שהחבלים ייסחפו אל תוך הפיר, הדבר הבא שצריך לעשות הוא להוציא את המטיילים ממפלס הביניים. מסביר למטיילים שאני צריך לטפס כדי לבנות מערכת הרמה. מבקש מהמדריך עזר שיקשור את חבל המשלף הקצר, מאבטח את עצמי עליו עם ג׳ומר חזה וג׳ומר יד ומטפס אל ראש הקיר.
12:05 בונה מערכת הרמה מהירה באמצעות ערכת חילוץ אישית שיש לי תמיד עלי אשר מורכבת מ: מיקרוטרקשן, טיבלוק וגלגלת אישית. מדריך העזר בנה שינוי כיוון עם חבל עזר נוסף (כתום) סביב ה-׳גשר׳ הטבעי שנותר בסלעים ואני משתמש בשינוי הכיוון הזה כדי להרים את המטיילים באזור שאין בו זרימת מים על מנת שההרמה תהיה להם נוחה יותר.
12:30 כל המטיילים חולצו מהמרפסת. תוך כדי החילוץ זרימת המים נפסקת לחלוטין והשמים חוזרים להתבהר. אני שומע מלמטה את מדריכה 1 צועקת אלי ואני מבין לראשונה שהיא לא התקדמה עם המטיילים אלא נשארה בקרבת הפיר. אני שואל אותה אם כולם בסדר והיא עונה שכן, אבל שהיא רוצה שאבנה מערכת הרמה. אני עונה לה שזה יהיה מסוכן להרים 11 איש 80 מ׳ במערת מלח ועדיף שיצאו מהמערה רגלית עכשיו שהזרימה פסקה. אומר לה להמתין. אני עולה אל מחוץ לערוץ, מחפש קליטה בנייד ובודק:
1. את נראות השמים עם העיניים.
2) את מכ״מ הגשם. הכול נראה בהיר ואין שום סכנה מתקרבת.
אני חוזר לפיר ואומר למדריכה 1 שהשמים בהירים ושהם יכולים להתקדם רגלית אל היציאה מהמערה. מדריכה 1 מסרבת אז אני מציע לה שארד אליה ואעזור לה להוביל את הקבוצה החוצה. היא מסכימה, אני מסכם עם מדריך העזר כמה זמן הוא צריך להמתין עד שיקרא ליחידת חילוץ אם אנחנו מתעכבים לצאת מהצד השני, מתחיל לאסוף את החבלים מהבוץ כדי להתכונן לירידה ואז מדריכה 1 צועקת מתחתית הפיר שהגיעה אליהם יחידת חילוץ שתוביל אותם רגלית אל מחוץ למערה אז אין צורך שארד אליהם.
13:20 מסיימים לקפל חבלים ויורדים מההר רגלית אל עבר הרכבים.
14:00 הגעה שלי, של מדריך העזר ושאר המטיילים מלמעלה חזרה אל מקום חניית הרכבים.
מדריך 3:
09:30: הגעה שלי לתחנת הדלק נווה זוהר, מפגש שלי עם הקבוצה – כ3 מטיילים, בנוסף פגישה שלי עם מדריך 2 והעובדה שבמערה הולכים להיות עוד כ14 מטיילים בקבוצה ועוד כ5 עם קבוצה נוספת. אני ומדריך 1 מסכמים שנעלה רק עם מערכת חבלים 1, כלומר 2 חבלים לגלישת הפיר המלא ועוד חבלי עזר בנוסף כדי להגליש את המטיילים מהמפלס העליון למפלס הביניים ביעילות המרבית מתוך הבנה שיהיה עומס וצוואר בקבוק.
09:45: לאחר תדריך קצר עם הקבוצה על מה אנו עומדים לפגוש היום, העובדה שיש עוד קבוצות במערה מתחילים בנסיעה (כ5 דקות) עד לפיר המערה.
09:55: תדרוך קצר לפני העלייה, התארגנות על ציוד אחרונה ובדיקה שלכולם יש מספיק מים. רשימת המשתתפים והודעה ל"דסק החוץ" (ראו הערות ומסקנות) שאני מתחיל פעילות – צפי יציאה הכי מאוחר ב15:00, אודיע כשאצא. מבט אחרון בתחזית מראה סיכוי קטן לגשם בערד ב16:00, אין סכנת שיטפונות בנחלי המזרח הדלקת מכשיר לוויני ויציאה. כיוון הרוח – צפון מערבי.
10:40: לאחר בניית העמדה והתארגנויות אחרונות, תדריך בטיחות שלי לכלל הקבוצה שכוללת את מטיילי הקבוצה שלי – כ3 משתתפים ושל מדריך 1 – כ14 משתתפים.
11:00: תחילת עבודה וירידה למפלס הביניים.
11:30: תחילת עבודה ממפלס הביניים למפלס התחתון.
11:45: ירידה של אחרון המשתתפים מהקבוצה שלי למפלס התחתון.
11:50: ירידה שלי למפלס התחתון בתחתית הפיר וחבירה לקבוצה.
11:55: אני מחכה ל2 המשתתפים הראשונים של הקבוצה אחרי למטה, מתדרך אותם לקחת את שאר החברה אחורה מתחתית החבלים מחשש לאובייקטים נופלים, מתדרך אותם מתי להגיד "פנוי" ומתי להגיד "קרקע". קצת סקירה גיאולוגית על המקום והמשך הליכה במערה – היפרדות ממטיילי הקבוצה של מדריך 1.
12:05: תחילת תנועה במורד המערה.
13:30: לאחר מספר עצירות שתיה והתרעננות, עצירה אחרונה במקום קרוב ליציאה – מעין סככת עץ שנמצאת במרחק של כ20 מטר אווירי לערך מפתח היציאה ליד הרכבים – מקום בו ניתן לראות את 'האור בקצה המנהרה' כאשר מכבים את הפנסים. כחלק מעיבוד ואיסוף הידע של איך היה למשתתפים, אחת המשתתפות אומרת לי שהיא שומעת מים. יש לציין – לא היה לנו מושג שעד אותו רגע בכלל ירד גשם.
13:32: בעודנו מתקפלים גם אני מתחיל לשמוע מים, ומתחיל לזהות מים שמגיעים מכיוון תקרת המערה, בנוסף אני שומע מים "ממעלה" המערה שמצטברים מעל המדרגות שהובילו אותנו אל הסככה. אני קורא למטיילים – "אני אחרון, זה כיוון היציאה – טוסו החוצה!".
13:33: לאחר זחילה דחוקה ומהירה אנחנו יוצאים החוצה מלווים בזרימת מים, כאשר אני והמשתתף האחרון לוקחים אוויר ומכניסים את הראש לתוך המים הזורמים בפתח היציאה מהמערה – מקום זחילה צר במיוחד.
13:35: אני והקבוצה שלי כולנו בחוץ. אני שואל לשלומם, נראה שחלקם חווים מועקה גדולה וחשש לחיי המטיילים שהיו אחרינו במערה.
13:38: אני מודיע ל"שולחן האחורי": "אני בחוץ, אני בסדר, כל מי שאיתי בחוץ. יש שבר ענן מעל הר סדום וענני גשם שחורים שנעים מכיוון דרום מזרח למערב ויש עדין אנשים בתוך המערה".
13:40: מפגש שלי עם מטייל שעבר באזור שמקושר ליחידת החילוץ ערד – אני מעביר לו את המידע שברשותי: "אני ושלושת המטיילים שלי נתקלנו בשיפטון בתוך המערה כ20 מטר אווירי מפה בחדר האחרון, היו עוד קבוצות אחרי – אני לא יודע איפה זה תפס אותם אבל יש עוד 2 מטיילים בתחתית המערה בוודאות. תקרא ליחידת חילוץ!".
13:42: משטרה עוברת באזור: אני מעדכן אותם באותם הדברים.
13:50: מטיילים של מדריך 2 מתחילים להגיע מלמעלה (לא מתוך המערה), אני אוסף אותם, מרגיע אותם ומתדרך את כל מי שנמצא קרוב להתרחק מפתח המערה, להוציא את הרכבים ממקום החניה החולי שבקרוב יהפוך לבוץ כי הכול זורם.
14:10: המטיילים של מדריכה 1 מתחילים לצאת מהמערה עם היחל"צ, אני מתחיל לספור את כולם. כ11 מטיילים, המחלץ ומדריכה 1 יצאו מהמערה, השאר לא ידוע.
14:15: הגעה של שאר המטיילים של מדריך 2 עם שאר המטיילים לחניית הרכבים: כל המשתתפים לרבות מטיילים ומדריכים באירוע הגיעו לחניית הרכבים בריאים ושלמים.
14:30: תדרוך ראשוני, איסוף ציוד והכוונה של כלל המטיילים ע"י המדריכים, המשטרה ויחידת החילוץ להמשך נסיעה הביתה – דרך כביש 25 משום שכביש 31 סגור עקב זרימה בנחל זוהר.
14:50: תחקיר ראשוני של המדריכים, שיתוף החוויה של כל אחד ומה שראה מנקודת המבט שלו. הסכמה שיש לכתוב את תדריך זה.
15:30: תחילת נסיעה שלי צפונה – סוף אירוע.
- הערות, תובנות ומסקנות
- בעת שהיו מדריכה 1 ומדריך 2 במפלס הביניים, התבררה ההחלטה להוריד את מדריכה 1 אליהם כהחלטה נכונה וקריטית.
- ההחלטה לחכות בכוך המוגן אחרי הארובה ולא לנסות להתקדם – החלטה נכונה.
- תהיה – במידה שלא הייתה מגיעה יחידת החילוץ, האם היה נכון או לא נכון להתחיל לחלץ לכיוון מעלה המערה במערכות הרמה? צריך לזכור שהגלישה בגובה 70 מטר, העגונים הם בזנטים תקועים בקרקע (עגונים טובים ויציבים אבל…) ועבודה זו הייתה דורשת משאבים גדולים לחלץ 11 אנשים.
- אחריות המדריכים – תחזית מזג אוויר הראתה מערכת גשם חזקה ולא יציבה ברחבי הארץ, היא אומנם לא הראתה תחזית לגשם משמעותי באזור ערד ומורדותיה עד לשלב יחסית מאוחר של היום, השירות המטאורולוגי לא התריע על שיטפונות אך בכל זאת – אין להגיע להר סדום במצב של גשם, או סיכוי הכי קלוש לגשם. שיעור חשוב מאוד למדריכים באחריות.
- נוהל קבע – בדיקת תחזית מזג אוויר לפני כניסה לאזור מעוקי, נחל או מערה! יש להיעזר במודלים שמראים מפות רוח! אין שום סיכוי שהיינו ממשיכים בטיול אם היינו מודעים שמעלינו נוצר אפיק ים סוף מקומי.
- שולחן אחורי – כדרך קבע נהוג להודיע לאדם נוסף שלא נמצא בשטח – בשיחה או הודעה קולית: "אני… X, תחילת הליכה בשעה… צפי סיום משוער…" ומכשיר לוויני. בנוסף יש לוודא כי אותו אחראי שולחן אחורי הוא בעל ידע באקלים הישראלי והוא נמצא במצב פנוי לעקוב אחריו. ביום הטיול הזה – הודעה כזו נשלחה והמכשיר הלוויני היה נוכח ופעל אך לא היה מעקב פעיל אחר התפתחות תנאי מזג האוויר במקום – נקודת כשל.
- בין השעות 12:30 – 13:30 בלבד ירד גשם בהר סדום בכמות גדולה, כאשר מדריך 3 ירד למטה השמים היו כחולים והרוח הייתה צפון מערבית, כלומר שקע רגיל לעונה מכיוון צפון מערב אשר מכונה קפריסאי. בזמן השעה הקריטית הזו הספיקו להצטבר תנאים מפתיעים ולא אופייניים לעונה – אפיק ים סוף מקומי שהוריד משקעים רבים במיוחד בחבל הארץ בין נחל זוהר בצפון ועד לנחל אשלים בדרום. אירוע גשם זה מסוכן במיוחד ואופייני לאזור במיוחד בעונות מעבר ולא צפוי בסוף חודש נובמבר, בנוסף אזהרת שיטפונות הפתע ע"י השירות המטאורולוגי הישראלי נכנסה לתוקף רק בשעה 12:50 (ראו פרק נספחים) מה שמוביל לנקודה הבאה.
- בשנים האחרונות אנו רואים התרחבות של תופעות מזג אוויר ששייכות לעונות מעבר:
6/5/20 – שיטפון זורם בנחל רחף.
26/4/2018 – אסון נחל צפית.
20/11/20 – תאריך האירוע בהר סדום.
13/6/2018 – שיטפון זורם בנחל דרגה וחצצון.
אפיק ים סוף הוא לא תופעה אשר קורית רק בתקופות מעבר, אך היווצרות פתאומית שכזו מאוד מאפיינת את תקופת הסתיו ועוד יותר את האביב. מערכות הגשם הלא צפויות והאלימות במיוחד האלו נראות שחולשות על חודשים שעד לא מזמן החשבנו כבר כחורף או כקיץ ולא כחלק מעונת המעבר, מטיילים ובעלי מקצוע שיורדים לשטח צריכים לקחת את תופעות אלו בחשבון, להיות מודעים אליהם ולהירתע מהם בשל כוחם האדיר, כמות המשקעים ומהירות התעבות העננים שלהן. - חובה – על כל מדריך ערכת חילוץ אישית שלו – שהוא מכיר בה את האמצעים ויודע כיצד לעבוד איתה. ערכת החילוץ שהייתה על מדריך 2 הייתה קריטית.
- סיכום
- האירוע הוא אירוע חמור מאוד ומסוכן, כלל המדריכים והמשתתפים היו נתונים בסכנה בעת שהיו במערה שהסלע שממנה מורכבת מתמוסס במים בשעה שירדו גשמים כבדים על האזור ומלבד סכנה מסחף ומהשיטפון עצמו ישנה סכנה שאנשים ילכדו בחלל המערה כאשר היא מוצפת או כשיש התמוטטות בתוך החלל של המערה.
- כותבי התחקיר – המדריכים, אינם גיאולוגים אבל ממליצים לכל הטיילים ואנשי המקצוע: לא להתקרב למערות הר סדום עד לתאריך 1/12/20 מחשש לחוסר יציבות. גם לאחר תאריך זה – יש לבצע סיור מקדים ע"י אנשים בעלי הכשרה וניסיון במקום כדי לראות שהציר פנוי ומאפשר כניסה ויציאה בטוחה.
- צוות המדריכים מהגופים השונים מצר על האירוע ולוקח אחריות שהיה יכול להסתיים בצורה שונה לגמרי מהדרך שבה הסתיים – ללא נפגעים.
- יש להשתמש בתחקיר זה למען יראו וירעו, תא שטח זה יפהפה ומומלץ לטיול אך נתון במיקום ותופעות מזג אוויר קיצוניות שהופכות אותו בן רגע למסוכן ולא יציב – יש להיעזר באנשי מקצוע, הכשרה וידע קודם לפני שמגיעים אליו.
- יש להתרחק מאזור זה ולא לבצע בו טיולים ככלל אפילו בסיכוי קלוש למשקעים – ועל אחת כמה וכמה להופעת אפיק ים סוף.
- יש להתייחס לפרק המסקנות, להיעזר ב"שולחן אחורי" – זמין ופנוי, להשתמש בשלל מודלים לשלילת האפשרות לשיטפונות לפני כל טיול, לבדוק את אותם המודלים לפני כניסה לאזור מעוקי/ מערה / נחל.
- תודה מיוחדת ליחידת החילוץ ערד על הזמינות והמהירות שבה התבצעה הוצאה של אנשים מפיר המערה.