שר התיירות מזהיר- ישראל תהפוך בלתי רלוונטית לתייר המרפא
שר התיירות ערך סיור באזור ים המלח לבחון את התקדמות הפרויקטים לפתרון בעיית עלית מפלס המים בדרום ים המלח. השר לנדאו: "נהפוך את ים המלח לאטרקציה תיירותית מן המובילות בעולם". השר לנדאו יצא במתקפה חריפה על כוונת משרד האוצר להטיל מיסים על תיירות מרפא במסגרת הצעת התקציב: "מיסוי תיירות המרפא יגרום נזק בלתי הפיך לענף התיירות ולתדמית ישראל בעולם; הנפגעים הראשונים – החולים בישראל ועסקים קטנים ובינוניים".
שר התיירות, ד"ר עוזי לנדאו, סייר ב6/10/14 באזור ים המלח וכן נכח בישיבת דירקטוריון ראשונה בראשותו של יו"ר החברה להגנות ים המלח (חל"י) החדש, מיכאל שניידר, שכיהן בעבר כדירקטור בחברת כימיקלים לישראל ובחב' מפעל הפייס, היה חבר מליאת רשות ניירות ערך והינו עו"ד שותף במשרד עו"ד קרמר-שפירא-שניידר.
החברה להגנות ים המלח הוקמה כזרוע מתכננת ומבצעת של משרד התיירות כדי לפתור את בעיית עלית מפלס המים בדרום ים המלח, ושימשה למן הקמתה לטובת פיתוח האזור כולו. המשותף לכל הפרויקטים שנעשו עד כה ולאלה שצפויים לצאת לפועל בזמן הקרוב, הוא החזון לחדש את האזור כולו ולפתוח את ים המלח לכולם- לצעירים, למבוגרים, למשפחות, לתיירות מרפא וכמובן לתיירות חוץ.
הקמת חופי הרחצה החדשים בעין בוקק במשולב וכחלק מפעולות ההגנה כנגד עלית מפלס המים מהווים סנונית ראשונה בפעילותה של חל"י. החל מרגע כניסת הדחפור הראשון בינואר 2014, הוקמו ברצועת חוף ארבעת המלונות בעין בוקק חופי רחצה מודרניים מהמתקדמים בארץ, מונגשים ונגישים לכלל הציבור הרחב בזמני ביצוע יוצאי דופן לפרויקט תיירותי בסטנדרט כזה.
שר התיירות, ד"ר עוזי לנדאו ציין כי ״המטרה היא השבחת החופים והבאת אזור המלונות למצב תשתיתי ראוי על מנת שהציבור יוכל ליהנות ממנו. משרד התיירות ימשיך להשקיע באזור הזה. בעוד מספר שנים ים המלח שכולנו הכרנו יהפוך לאטרקציה התיירותית המובילה בישראל, ולאחת המובילות בעולם כולו".
"שחיטת תרנגולת המטילה ביצי זהב", כך מכנה השר לנדאו את הכוונה להטיל מיסים על תיירות המרפא, ותוקף על הכוונה למסות את תיירות המרפא במסגרת הצעת התקציב. תחת זאת, לנדאו קורא להסדרת תחום תיירות המרפא, באופן שהשירות לציבור החולים לא ייפגע. "אין הגיון בהטלת שורת גזירות על תחום שתורם, בראש ובראשונה, לציבור החולים הישראלי, לעסקים קטנים ובינוניים, לקופת המדינה ולתדמיתה" והוסיף: "ההחלטה- לא זו בלבד שלא תכניס כסף לקופת המדינה, אלא תגרום לאובדן הכנסות של למעלה ממיליארד ש"ח בשנה למשק, וכן לאובדן של למעלה מ-60,000 תיירים בשנה".
הצעת משרד האוצר מדברת על הטלת מס של 15% (לפחות) על תיירות המרפא; הטלת מע"מ על שירותי תיירות מרפא (עוד 18% למחיר) ובפועל- מניעת צמיחת התחום בעתיד על ידי מיסוי שבין 30% ל-67% על הגידול. לפי גורמים בסביבת השר, המהלך של משרד האוצר נעשה שלא על דעת משרד התיירות.
במשרד התיירות טוענים, כי הנחת משרד האוצר, לפיה צעד זה ייצר הכנסות של 130 מיליון ש"ח לקופת המדינה, הינה שגויה ומופרכת. הצעדים המוצעים- לא רק שלא יביאו לגידול בהכנסות אלא יחסלו את תיירות המרפא בישראל כענף, ויביאו בעקבות כך לפיטורי אלפי אנשים ולפגיעה בעסקים קטנים ובינוניים".
שר התיירות לנדאו מזהיר מפני הפיכת ישראל לבלתי רלוונטית לתייר המרפא. "אם מעלים את המחירים בשיעור של כ-35%- התיירים יפסיקו להגיע. עמם יפסיקו להגיע גם ההכנסות. מה שכן יגיע הוא פגיעה בעסקים: בבתי מלון, במסעדות, בשירותי הסעה ומוניות, בסופרמרקטים וחנויות מכולת, וכמובן- בציבור החולים ובהכנסות מדינה של קרוב למיליארד ₪". "מדינות בעולם משקיעות משאבים רבים לטובת חיזוק תיירות המרפא, ואנחנו מחסלים אותה במו ידינו", אומר לנדאו.
לנדאו התייחס גם לתרומתה המשמעותית של תיירות המרפא לתדמיתה החיובית של ישראל בעולם. "לא בכל יום מתגלגלת לידינו הזדמנות לתרום לתדמיתה החיובית של ישראל בעולם. מדינת ישראל משקיעה משאבים אדירים לטובת מאמצי הסברה, רבים מהם נופלים על אזניים ערלות. תיירות המרפא מזמנת לנו הזדמנויות יקרות מפז להסברה חיובית".
ענף תיירות המרפא מביא לישראל כ-60,000 תיירים בשנה- המטופלים ובני משפחותיהם או מלוויהם, וההכנסות ממנו מוערכות בלמעלה ממילארד שקל.
במשרד התיירות טוענים, כי הטלת מיסוי ומניעת הגידול יביאו לחיסול תיירות המרפא, שהינה הראשונה להתאושש לאחר תקופות משבר. לטענת המשרד, המרוויחים העיקריים מתיירות המרפא הם דווקא ציבור המטופלים בישראל, שכן ההכנסות לקופות בתי החולים מאפשרים להם להצטייד במכשור חדיש, ולאוצר – להפנות משאבים לשיפור השירות לאזרחי ישראל. במשרד מזהירים מפני "שפיכת התינוק עם המים", ומתריעים כי אם הכוונה תיושם, "נמצא את תיירי המרפא מגיעים לתורכיה ולגרמניה במקום לישראל- ואלפי עובדים בענף התיירות מובטלים".