(צילום: ענת רסקין)
ביום שלישי 6/7/10 הגיע שר הרווחה, יצחק (בוג'י) הרצוג לביקור בכפר הילדים 'נרדים' שבערד. בפתח – פרויקט עבודה קהילתית בפזורה הבדואית ליד תל ערד אותו יפעיל כפר נרדים.
כתבה וצילמה: ענת רסקין
שר הרווחה יצחק הרצוג, מלווה במנכ"ל משרד הרווחה מנחם איצ'קוביץ נפגש עם ראש העיר טלי פלוסקוב, יו"ר אגודת s.o.s יצחק אגסי, אחיטוב גירשנסקי מנהל אגודת s.o.s ישראל, מנהל כפר נרדים מתי רוז וצוות העובדים של הכפר, קבל הסבר מפורט על כפר הילדים בסיכון, הפעילויות הנערכות בו, צוות העובדים המגוון והמיומן הפועל במקום ועל פרויקט הדגל: תוכנית בית הבוגרים המלווה את בוגרי הכפר מהתגייסותם ועד גיל 24 ומעניק להם בית חם וליווי בתחילת חייהם כבוגרים עצמאיים, קרש קפיצה לעולם המבוגרים.
כמו כן שמע השר על הקשיים ששיש לארגון s.o.s העולמי בגיוס כספים (המהווים 25% מתקציב הכפר, השלמה לתקציב המועבר ע"י משרד הרווחה) ל-2 כפרי הילדים בישראל לאור הארועים הפוליטיים האחרונים ועל המאמצים הנעשים למצוא תורמים.
לשר ולפמליה נערכה ארוחת צהריים קלה פרי עמלו של צוות המטבח בכפר. לאחר מכן הוקרנו מצגות קצרות על החיים בכפר, המסע המרגש של תלמידי י"א-י"ב מהכפר לפולין ונערך סיור התרשמות בכפר הילדים עצמו. השר הרצוג גילה התמצאות רבה ועניין רב בנעשה בכפר הילדים ושאל שאלות הבהרה ממוקדות. בסיום המפגש המשותף אמרה ראש העיר טלי פלוסקוב: "נעשה פה משהו מיוחד. יש כאן צוות חם שנותן את הנשמה להצלחת המקום. כפר נרדים הוא חלק מן העיר ערד" השר הרצוג הוסיף: "אתם היאנוש קורצ'אקים של הדור הזה".
פרויקט חדש שהשר בוחן הינו הפרויקט של שנת 2010/11 –
עבודה קהילתית בפזורה הבדואית שליד תל ערד בשיתוף פעולה עם מועצה אזורית אבו-באסמה, שרות ילד ונוער ובפקוח משרד הרווחה. מדובר בשלב ראשון, בהקמת פנימית יום ל- 50 ילדי הבדואים מתוך מטרה לעזור לילדים אלו במקום הקרוב לביתם ומשפחותיהם. המקום יופעל ע"י כפר נרדים עם צוות בדואי שיוכשר בהתאם. פתיחת הפנימייה תהיה כנראה בשבועות הקרובים.
בהמשך שנת הלימודים הקרובה יפתח שלב שני של הפרויקט והוא הפעלת 3 מועדוניות יום במקום לכ-45 ילדים נוספים. השאיפה היא להגיע לשלב השלישי של הפרויקט בו מטפלים גם במשפחות הילדים, מחזקים אותן, נותנים הכשרה מקצועית להורים ומיומנויות לחיים. כל זאת במסגרת תוכנית אב של משרד הרווחה, 'עם הפנים לקהילה' , בה האידאל לטפל בילד כמה שיותר קרוב לביתו עם שירותים קהילתיים תומכי משפחה.
יצחק אגסי יו"ר אגודת s.o.s : "הטיפול בבדואים הינו משימה לאומית, חברתית המבוססת על ערכי התנ"ך".
כפר הילדים 'נרדים'
הכפר שייך לארגון s.o.s העולמי אשר לו 550 כפרים לילדים בסיכון ברחבי העולם. שניים מהם בישראל.
כפר 'נרדים' – משתרע על 30 דונם. בכפר 127 ילדים מגיל 5-18 (קליטת ילדים נעשית עד גיל 12) המתגוררים ב-10 בתים עם אם בית. "גורלן וגורל הילדים גורל משותף", "בתאכלס, זה הבית שלהם". בית נוסף משמש לקלט חרום של ילדים בכפר.
הילדים משולבים במערכת החינוך של ערד. אחה"צ הם נהנים מעזרה בשיעורי הבית, שעורים פרטיים לפי צורך, חוגים, פעילויות חברתיות, חממות וטיפוח הגינות, טיפולים ברכיבת סוסים, דראמה, אומנות. את הילדים בכפר מלווים פסיכיאטר ואנשי מקצוע אחרים. הילדים תורמים לקהילה ומתנדבים במשמר האזרחי של העיר. במהלך השנה נערכים 3 טיולי השרדות לשכבה הבוגרת ומסע לפולין לתלמידי י"א-י"ב של הכפר.
3 בתים נוספים משמשים את בני הנעורים בגילאי 16-18 , את אחד מהם תרמה משפחת לוכסמבורג, ובית נוסף מיועד לבוגרים מגיל צבא ועד גיל 24 . מרביתם ממוקמים בשכונות העיר בהם מנהלים הבוגרים את חייהם באופן עצמאי בליווי אם בית ומדריך.
בכפר 32 עובדים קבועים, קומונה של 15 ש"ש מכל רחבי הארץ המגיעים דרך התק"מ ואחראים לפעילויות החברתיות. "יש מילה טובה כשעצוב וצריך".
יצחק אגסי יו"ר אגודת s.o.s: "העובדים משקיעים בילדי הכפר יותר מאשר בילדים הביולוגים שלהם".
מתי רוז מנהל כפר נרדים מאז 2002 חי בכפר עם משפחתו (4 ילדים וחייל בן נרדים שאימץ): "תפקיד הכפר לתת הגנה ותחושת מוגנות אמיתית לילדים שעברו דברים הכי קשים שיכולים להיות. נדאג שעתידם יהיה שונה, אחר ובטוח."
מנתונים שפורסמו ע"י הכפר:
תקציב הכפר – 9.5 מיליון שקלים. (75% ממנו מגיע ממשרד הרווחה).
80% מהילדים מגיעים בצו חוק הנוער.
56% ללא עורף משפחתי. 7% ללא הורים כלל.
40% מהילדים הינם ילדי עולים (כמעט ואין מהקהילה האתיופית).
63% תחת מגבלות יציאה של עובדת סוציאלית. הילדים יוצאים לחופשות למשפחה הביולוגית שלהם. ישנם כאלו שאינם יכולים לעשות זאת מסיבות שונות וכ-20 משפחות מערד ורחבי הארץ מארחות ילדים אלו שלא יכולים לצאת הביתה בחופשות ובחגים.
גאוותו של מתי רוז מנהל הכפר: 40% מהילדים מקבלים תעודות הצטיינות בתחומים שונים בבתי הספר! ובוגרי הכפר מתגייסים לצבא ויש ביניהם חיילים קרביים, קצינים, 3 לוחמי הנדסה, לוחמת בקרקל ועוד.
כפר נרדים הוא הבית אליו הם חוזרים.