(באדיבות רשות העתיקות)
אזור הדרום מתאפיין ברב-גוניות מרתקת של שרידים ארכאולוגיים, המשתרעים לאורך ציר הזמן, למן התקופות הקדומות ביותר בארץ ישראל. למרבה הצער, רבים מהאתרים נתונים תחת איום מתמיד של שוד ופגיעה, איום אשר מתממש לעתים קרובות ומסב נזק בלתי הפיך, בעיקר במישור המדעי. היחידה למניעת שוד פועלת בדרום הארץ במגוון פעילויות, חלקן סמויות, במטרה למנוע ולסכל כל סוג של פגיעה באתרי עתיקות. מלבד פיקוח על פני המרחב, פועלת היחידה בשיתוף פעולה עם גורמי האכיפה, וכן מסתייעת במקורות מודיעיניים.
מאת: גיא פיטוסי, רשות העתיקות
תופעת השוד בדרום מתאפיינת בשני סוגי שוד: "קלסי" וחיפוש אחר זהב. מטרת השוד הקלסי לגלות עתיקות (בעיקר מטבעות) ממגוון תקופות ולמכור אותן לסוחרים ולאספנים דרך מתווכים; שוד זה נפוץ בעיקר בדרום שפלת יהודה, לרוב באתרים מימי הבית השני.
חיפוש הזהב מקורו באגדות על זהב אשר הטמינו הטורקים במנוסתם מפני האנגלים במלחמת העולם הראשונה. למרבה הצער, במקרים רבים מאמינים השודדים כי הזהב נמצא באתרי עתיקות הסמוכים לתוואי מסילת הרכבת הטורקית בדרום. החפירות לחיפוש הזהב מתאפיינות לרוב בנזק כבד, שכן הן מתבצעות בכלים מכניים גדולים.
בשנת 2012 התגלו כ-30 מקרי שוד בדרום בדרגות פגיעה אחדות. בחודש יולי למשל נתפסה חולייה של שלושה אנשים בחורבת שמריה, הנמצאת על גבעה בתוך נחל שמריה, מצפון לצומת גילת. החוליה נתפסה "על חם" בשעת לילה מאוחרת כשאחד החשודים נתפס שובר באמצעות "פטישון" קיר של בור מים מהתקופה הביזנטית. במהלך הפעילות נתפס ג'יפ ששימש את השודדים וכן גלאי מתכות, גנראטור וכלי עבודה. נגד השלושה הוגש כתב אישום.
חודש מאוחר יותר נתפסה חוליה של שלושה אנשים בנחל גרר, סמוך לתל שרע, כשברשותם שלושה גלאי מתכות וכלי חפירה. השלושה נעצרו ונחקרו, וגלאי המתכות נתפסו. בחודש נובמבר נתפס אדם שברשותו גלאי מתכות באזור החממות של היישוב שקף, בתוך תחום האתר המוכרז "שקף" וסמוך לחורבת מיש. החשוד הודה בחקירה כי חיפש עתיקות. המכשיר נתפס, והוא שוחרר בערבות.
במהלך חודש ינואר 2013, בעקבות פעילות שוד בבית הקברות הסמוך לתל חליף, חילצו מפקחי היחידה שלוש גלוסקמות; הן הועברו אחר כבוד למחסני האוצרות בבית שמש.
במהלך השנה התרחשו אירועי שוד בבית הכנסת הקדום שבחורבת רימון, סמוך לקיבוץ להב. השודדים השתמשו בגלאי מתכות ובמכושים, ופגעו בין השאר ברצפת בית הכנסת.
בחודש ספטמבר, לאחר חקירה ממושכת וניתוח הראיות שנמצאו בזירת השוד, נעצר חשוד מהפזורה הבדווית, ובביתו נערך חיפוש על ידי מפקחי היחידה, בשיתוף בלשים ממשטרת עיירות. החשוד לא הודה במעשה, אך החקירה עדיין לא הסתיימה ונראה כי השקט חזר למקום.
בתאריך 7.3.2013 נתפסה באישון לילה בתל מארבים חוליה של ארבעה אנשים. הם גרמו לאתר הרס חמור באמצעות שופל. הארבעה נעצרו ונחקרו באזהרה על ידי מפקחי היחידה. השופל, וכן ג'יפ ששימש את השודדים, נתפסו ומשמשים ראיות משפטיות נגד החשודים. כמו כן נתפס ברשות החשודים גלאי חודר קרקע משוכלל. כנגד הארבעה מוגש כתב אישום חמור על פגיעה באתר עתיקות.
יש עוד אירועי שוד אשר בגינם מתנהלות חקירות בימים אלה ממש, ויש אירועי שוד אחרים אשר הסתיימו ללא תפיסת חשודים. אין לי ספק, כי פעילות מאומצת ועקבית תביא בסופו של דבר למיצוי הדין גם עם אלה שעדיין לא נתפסו.
עבודת הפיקוח היא בעיניי מקצוע, המצריך ידע ושליטה בתחומים רבים, ובהם הבנת החוק ותחומי הסמכות, הפעלת מקורות מודיעין, ידע בחקירה פלילית, הכרת השטח, יכולת להפעיל כוחות מספר עד לתפיסת חשודים, ידע והבנת הארכאולוגיה של ארץ ישראל. כדי להצליח בעבודת הפיקוח הסיזיפית יש לרכוש מיומנות בכל התחומים האלה ולהתייחסמקצועית למשימת הפיקוח. כל התייחסות אחרת (שלעתים מקורה בדעות קדומות וזלזול) סופה להביא לכישלון עבודת המפקח בשטח ואי מילוי משימתו. כולי תקווה כי עבודתי תתרום בסופו של דבר לשמירת אתרי העתיקות של הארץ, ותאפשר לימוד והבנה מעמיקים של העבר לטובת הדורות הבאים.
*למאמרים נוספים בחוברת רשות העתיקות דבר עבר גיליון 20 אוגוסט 2014 ארץ הדרום