בפגישה של ראש העיר והפעילים סוכמו עיקרי שיתוף הפעולה לקראת חידוש הדיונים על התכנית להקים ולהפעיל את מכרה הפוספטים בשדה-בריר, שהקמתו והפעלתו מסכנות את בריאותם וחייהם של התושבים.
מאת: יעקב לקס, תושב ערד ופעיל סביבתי
להזכיר למי ששכח ולספר למי שלא הכיר…
פוספט הוא חומר גלם לתעשיית הדשנים וחמרים אחרים. הפוספט נמצא בטבע כסלע רך שניתן לכרות אותו ולעשות ממנו את המוצרים השונים. החברה היחידה הכורה ומעבדת פוספטים בישראל היא חברת "רותם-אמפרט" הנמצאת בשליטת האחים עופר.
מתחת לעירנו, ערד, וכמה קילומטרים מערבה משתרע שדה אדיר של פוספטים.
לפני כשלושים שנה זוהה השדה הזה ומאז רוצה תעשיית הפוספט (בעבר זו היתה חברה ממשלתית "פוספטים בנגב") לכרות ולמכור את הפוספטים האלה.
לפני שנים אחדות, בעקבות דיונים וועדות שונות, התמקדה "רותם-אמפרט" בשדה בריר שהוא בתחום המוניציפאלי של ערד ובמרחק של כ-3.5 ק"מ מבתי העיר.
לצורך הכרייה נערך תסקיר השפעה על הסביבה שאיפשר כרייה נסיונית מנוטרת למשך שנה.
משרד הבריאות ערער על ממצאי התסקיר בטענה שעובדות מסוימות, שיש להן השלכה על בריאות תושבי ערד, לא נבדקו.
עיריית ערד ביקשה וקיבלה חוות דעת ממומחים לבריאות הציבור. בחוות הדעת הזו נכתב שהפעלת המכרה תגרום לתמותה של כשבעה אנשים רק בערד, ועוד מספר בלתי ידוע באל-פורעה ובכסיפה. חוות הדעת הזו נסתרה ע"י מומחים שנשכרו לעניין ע"י "רותם-אמפרט". בהמשך נכתבו חוות דעת נוספות שלפיהן יהיה נזק בריאותי לתושבים וכאלה שטענו את ההיפך.
משרד הבריאות בחן את כל חוות הדעת האלה והגיע למסקנה חד-משמעית שהפעלת השדה מסוכנת לתושבים.
עיריית ערד החליטה פעמיים להתנגד לתכנית.
תוך כדי הבדיקות השונות של התכנית התברר גם שנפלו פגמים מהותיים בהכנתה, פגמים הגורמים לכך שהתכנית, לדברי המתנגדים, בכלל אינה חוקית.
שאלת חוקיות התכנית תובא להחלטת הוועדה המחוזית לתכנון. אם הועדה תחליט שהתכנית אינה חוקית, היא לא תדון בכלל בשאלה אם ייגרם נזק.
הדיון בוועדה המחוזית צפוי להתקיים בראשית חודש דצמבר.
ליצירת קשר עם מטה המאבק ניתן לפנות לשרית עוקד [email protected]