(צילום-ענת רסקין)
עדכון אחרון
הסתיימה השביתה במפעל 'יוניליוור' אחרי 25 ימים בהם שבתו העובדים. העובדים, שאיישו במשמרות, 24 שעות בימממה, את אוהל המחאה שעמד מול המפעל, חזרו לעבוד היום (6/1/2011) עם תוספת בשכר ותנאי רווחה שאוגנו בהסכם לארבע השנים הקרובות. יו"ר ועד העובדים נפתלי אטיאס: "ישרנו את ההדורים שהיו במחלוקת. אנחנו שמחים שהשביתה הסתיימה ואנחנו יוצאים לדרך חדשה".
ביום א' 12.12.10 הכריזו ועד העובדים של מפעל יוניליוור בערד וההסתדרות המרחבית על השבתת המפעל.
הנהלת יוניליוור: "אנו קוראים לנציגי העובדים במפעל ערד וההסתדרות המרחבית להתעשת ולחזור לשולחן המו"מ – המקום היחיד בו ניתן להגיע להבנות והסכמות לטובת כל הצדדים". יוסי הובר, יו"ר מרחב הנגב המזרחי של ההסתדרות: "אנחנו מעוניינים במשא ומתן. הנהלת המפעל אינה מעוניינת כיוון שהיא הנהלה הרוצה למגר את העבודה המאורגנת. אנחנו ממשיכים במאבק הצודק למען זכויות העובדים".
כתבה וצילומים- ענת רסקין
עדכון אחרון – הסתיימה השביתה במפעל 'יוניליוור' בערד
אתמול (5/1/2011) אחרי 25 ימי שביתה של העובדים, הגיעו הצדדים להסכם המיוחל בו יקבלו העובדים תוספת שכר ותנאי רווחה שאוגנו בהסכם ל- 4 שנים. ההסכם הושג הודות למאמצים של יו"ר האיגוד המקצועי בהסתדרות עו"ד אבי ניסן-קורן, נציגות ההנהלה- המנכ"ל ניר אלוני, יוסי הובר, יו"ר מרחב הנגב המזרחי של ההסתדרות וקלריס ויניג רכזת האיגוד המקצועי בהסתדרות וחברי ועד העובדים: נפתלי,שמעון, בני, בוריס ושמשון.
יו"ר ועד העובדים נפתלי אטיאס מספר על 25 ימים קשים של שביתה בהם העובדים איישו את אוהל המחאה 24 שעות ביממה, במשמרות תוך שהם מתארגנים לארוחות, חימום והסדרי תברואה נאותים. "היה חודש קשה. תודה לכל העובדים שתרמו להצלחת המאבק המשותף ושמירה על עבודה מאורגנת במפעל. נהלנו מאבק צודק ועקבי מול הגזרות שהיו חלק בלתי נפרד מהסכסוך. הייתה לנו אמונה בדרך שהביאה לשביתה ולדרישת הזכויות המגיעות לנו בדין. עם זאת אני רוצה לפרגן ולהודות על הסיום המוצלח של הסכסוך להנהלת המפעל ובמיוחד אנג'לו טרוקיה יו"ר ומנכ"ל יוניליוור ישראל. ישרנו את כל ההדורים שהיו במחלוקת ואנחנו יוצאים לדרך חדשה".
עדכון 1
היום (28/12/10) נכנסים עובדי מפעל 'יוניליוור', תלמה, בערד לשבוע השלישי של שביתתם. העובדים יושבים מידי יום באוהל השביתה שהוקם מול המפעל. היום תערך שיחה נוספת בין נציגי העובדים וההנהלה במטרה לסיים את השביתה. עידכון נוסף יובא עם תום השיחות.
שביתה בעקבות סכסוך עבודה במפעל 'יוניליוור' בערד
ביום א' 12.12.10 הכריזו ועד העובדים של מפעל יוניליוור בערד וההסתדרות המרחבית על השבתת המפעל. כבר לפני שנתיים הכריז יוסי הובר, יו"ר מרחב הנגב המזרחי של ההסתדרות, על סכסוך עבודה במפעל בו יש 250 עובדים, העובדים מסביב לשעון. לדבריו במשך השנתיים הללו הנהלת המפעל פגעה בשכר העובדים באופן חד צדדי ונקטה בסחבת ושקרים הנמשכים גם היום. "אחרי שנתיים של ניסיונות למו"מ השבתנו, בצדק, את המפעל. זהו מפעל יצרני וריווחי המחלק לבכירים בונוסים אבל לא מתייחס למשאב החשוב ביותר שלו – המשאב האנושי. עובדים, שעובדים במפעל 15 שנה משתכרים 4000 ש"ח ואין להם סולמות שכר. בפריקלס לדוגמא עובדים משתכרים פי 4 . הם חושבים שהם באפריקה. זהו מפעל עם הנהלה אנטי עובדים שרוצה למגר את העבודה המאורגנת, להוריד שכר, להכניס עובדי קבלן ושאפשרות הפיטורין יהיו רק בידיה".
מפעל 'יוניליוור שפע' בערד הינו מפעל דגנים בבעלות החברה הרב-לאומית יוניליוור, המייצר את חטיפים ומוצרי דגני הבוקר של החברה תחת המותג 'תלמה'. ביום א' השבוע פתחו עובדי המפעל בשביתה במסגרתה הופסקה כל פעילות הייצור והאספקה ולא מתאפשרת גישה למחסנים לשם הוצאת תוצרת מוגמרת. השביתה הוכרזה לאחר שהצדדים נפגשו בתחילת השבוע אצל הממונה על יחסי עבודה במחוז דרום של משרד התמ"ת, עו"ד מירב הלוי, אולם המשא-ומתן התפוצץ.
מהנהלת המפעל נמסר:
"לצערנו נקטו נציגי העובדים והעובדים בפעולות אשר אינן חלק משביתה לגיטימית (כגון חסימת שערים, כליאת רכבים וניתוק חשמל).
בבקשה לצו מניעה זמני שהוגשה אתמול, ביקשה החברה מבית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע להורות לעובדים להימנע מהפעולות הנ"ל. בית הדין קיבל את טענות החברה ונתן צו מניעה זמני בהתאם. בעקבות הצו שניתן פונה המפעל מהעובדים השובתים. יודגש כי החברה לא ביקשה צו מניעה כנגד השביתה בכללותה, אלא אך ורק כנגד פעולות אשר אינן לגיטימיות במסגרת שביתה חוקית.
מזה למעלה משנה וחצי מתנהל בין הצדדים משא ומתן במהלכו הציעה הנהלת החברה לוועד הצעות רבות ואף הביעה נכונות להתגמשות. יחד עם זאת ולמרות מאמצי החברה, סרבו ועד העובדים ונציגי ההסתדרות המרחבית לדון בנושאים אשר במחלוקת בצורה עניינית ובחרו לנקוט בדרך של שביתה.
ראוי לציין כי תנאי השכר והרווחה (הכוללים בין השאר שי לחגים בשווי שנתי של 2,200 ₪, מנוי לבריכת שחייה, השתתפות במעונות לילדי העובדים ועוד ועוד) של העובדים במפעל הינם מן הגבוהים בענף ובכל מקרה אין ולא היה בכוונת החברה לפגוע בתנאים אלה. כמו כן, הנהלת החברה לא העלתה בשום שלב של המו"מ דרישה כלשהי לפיטורי עובדים. מאידך, דורשים העובדים דרישות בלתי סבירות ובלתי הגיוניות כדוגמת תוספת שכר של 38% בתוך מספר שנים.
חמוטל דדיה, סמנכ"ל משאבי אנוש ביוניליוור ישראל: "מזה תקופה ארוכה אנו עושים מאמץ להגיע לידי הסכמה עם ועד העובדים ונציגי ההסתדרות המרחבית באשר להסכם הקיבוצי של העובדים. תנאי ההעסקה של העובדים במפעל הינם מן הטובים בענף ובכל מקרה אין בכוונתנו לפגוע בהם, על אף התחרותיות ההולכת וגוברת בענף, הדורשת מאתנו כחברה צעדי התייעלות. לצערינו בוחרים נציגי העובדים וההסתדרות המרחבית לנקוט בצעדים קיצוניים המסכנים את מקור הפרנסה של העובדים, בפרט באזור מוכה אבטלה כמו אזור הדרום.
אנו קוראים שוב לעובדים לחזור לשולחן המו"מ – המקום היחיד בו ניתן להגיע להבנות והסכמות לטובת כל הצדדים."
יוסי הובר: "זה לא נכון מה שהם מספרים. העובדים שובתים בחצר המפעל. חסמנו רכבי מנהלים אחרי שהם בזו לעובדים. ההנהלה מנהלת מסע הפחדה וכבר בבית המשפט איימו שיביאו חברת אבטחה אם לא נתפנה. חברת אבטחה זה אומר – בריונים שיכו את העובדים. כרגע אנחנו שובתים ואין מו"מ. אנחנו רצינו לשבת למו"מ וגם קראנו להנהלה לנהל מו"מ על השכר. לא בקשנו 38% אמרנו שדבר זה יקבע במו"מ. היום (יום ד' 14/12/10) יש דיון בבית המשפט ואנחנו מחכים לראות מה יפסוק השופט. 25 שנה אני פועל למען עובדים ואנחנו ממשיכים במאבק הצודק למעון זכויות העובדים".