קול יצא ממתנ"ס ערד וקרא לתושבים להצטרף לפרויקט צילום קהילתי. וכך התאספנו, תושבים מערד, במטרה לצור עבודה משותפת. להביא את עצמנו אבל בו בזמן ליצור משהו קבוצתי שגם יעביר מסר חיובי לקהילה בחוץ- לחברה הערדית. תערוכת צילומים ייחודית, תחת השם "ארט קפה קיץ בערד" מוצגת בימים אלה במתנ"ס ערד. התערוכה כוללת צילומים ומסכמת פרויקט קבוצתי קהילתי בהובלת צלם העיתונות אדוארד קפרוב.
מאת: ענת רסקין
משוררת, מנהל בחברת 'רותם אמפרט', צלם העיריה, פנסיונרים, מורה, ספרנית, עיתונאית ועוד. צלמים חובבים ואנשים שלא צילמו מחייהם. אנשים שעסקו ביצירה לצד אנשי עבודה, התאספנו לסדנת הצילום הקהילתית. כערך מוסף של הפרויקט הקהילתי נוצרה קבוצה חברתית חדשה שהעמיקה את ההכרות האישית בין חבריה, יצרה אווירה נעימה וחברית מלווה בשמחת היצירה.
במפגש הראשון בלט הרצון של מרבית חברי הקבוצה ליצור משהו שיהיה מענה לסרט של ענת זלצר על העיר ערד. סרט שהוקרן בעיר ובטלוויזיה (ערוץ1) זמן קצר לפני הסדנא ונתפס כמי שעושה עוול לעיר. אחרי חצי שנה של פעילות נשארנו עם חווית החיפוש אחר הסיפור האישי והסיפוק מההתמודדות עם המטלות הטכניות של הצילום ובעיקר עם חוויה קבוצתית מהמפגש בין אנשים שונים ונקודות המבט השונות על העיר ערד.
אנשים הגיעו לסדנא ממניעים שונים:
דורון אורגיל מנהל קשרי קהילה והסברה של כי"ל רותם, בחר לצלם את העיר על רקע נופיה: "כל אירוע, סדנא או קורס צילום בעיר מושך אותי. כצלם חובב מילדות אני מבקש להעשיר את הידע ולפגוש צלמים אחרים בעיר למפגש של ידע ועניין משותף. הפרויקט בנוסף מסתיים בתערוכה. זוהי הזדמנות להציג את הצילומים בעיר בנוסף לפרסום בפייסבוק. האפשרות להציג ולשוחח עם הצופה, לשמוע דעה והערכה מילולית פנים מול פנים, בעיני יש לה משקל רב ובוודאי רב מלייק בפייסבוק."
אורלי שלזינגר, מורה בתיכון, גם היא שמחה לקבל תגובות חיוביות לצילומים שלה, "העובדה שזו סדנא קהילתית שחררה אותי מהלחץ הטכני והצורך בידע בצילום וצילמתי בהנאה רבה. התרכזתי בנושא של טבע וחפצים דוממים המושלכים במרחביו ובנוף אורבני".
יושי יועץ טכני ברותם תעשיות בחר לצלם יום בשוק של ערד: "ערד חשובה לנו כמקום לגור בו. הן בגלל הסביבה הייחודית והן בגלל הנוף האנושי. סדנת הצילום נתנה לי כלי נוסף באמצעותו ניתן לקדם את התדמית של העיר ולהאיר את המיוחד שבה מנקודת מבטי הסובייקטיבית".
אילנה פורת יו"ר הוועד למען החייל בערד, בחרה לצלם דמויות של וטרנים ואת הפער בין מה שהיה ובין מה שהיום: "במסגרת פעילותי בוועד למען החייל אני מעורה בקהילה. פועלת בבתי הספר, בתים מוגנים, עם חיילים ועוד ומכיוון שצילום הוא אחד מהתחביבים שלי הרגשתי שזה יכול להיות מעניין להצטרף לסדנא קהילתית ולהציג זווית ראייה שונה, שנראה פאן אחר של העיר".
מרים אהרון, משוררת, בחרה לצלם נשים עם מטפחות: "בערד יש אוכלוסייה מגוונת שחושפת פסיפס נשי שבה לידי ביטוי במטפחות הראש לפי מגדר, עדות, דת.. שפע מטפחות וצורת חבישה מהשמרניות ועד הססגוניות. כמשוררת צלמתי במילים, שהן הכלי המתווך בין מראות לתיאורים. בצילום קיימת עין מתווכת של המצלמה. אבל נקודות המפגש בין שירה לצילום הן העין המתבוננת, בחירת האובייקט וקביעת זווית הצילום".
מנחה הסדנה אדוארד קפרוב הוא צלם עיתונות העובד עם עיתונים כמו גלובס, מסע אחר, אל-פאיס וידיעות שעבר השנה להתגורר בערד: "האמת שלא ידעתי למה אני נכנס.. אני מלמד כבר שבע שנים קהל צעיר של תכניות 'מסע' של הסוכנות היהודית. אתם קהל שונה בגיל, ברקורד האישי ובידע בצילום. מרבית האנשים בקבוצה לא ידעו לצלם. לא הייתה צפייה לידע בצילום וכמעט שלא נגענו בדברים טכניים. אבל היה ניסיון ללמד אתכם לדבר בשפה אוניברסלית למרות נקודות המבט האישיות. זה היה אתגר עבורי וגם הופתעתי לטובה מהתוצאות".
במפגש הסיכום של הסדנא ציינו חברי הקבוצה את האתגרים והלמידה שלהם מהנחייתו של קפורוב:
"כל אחד קבל העשרה טכנית בצילום בכדי שיוכל לשפר ביצועים". "קבלנו העשרה בתחום האומנות", "נחשפנו לביקורת אומנותית מאנשי מקצוע". "למדנו לצלם ספור". "לשאול לפני הצילום 'למה אני מצלם את מה שאני מצלם?' ", "ללכת לצלם עם מטרה בראש". "לצלם תוך מחשבה על יצירת סדרת צילומים". ובעיקר לראות ערד אחרת.. או כפי שהטיבה להתבטא המשוררת מרים אהרון: "אדוארד עשה לקבוצה חשיפה לאור ונוצרו גוונים שונים ועושר של תמונות שונות".
אורן עמית מנהל התרבות במתנ"ס ערד שיזם את הסדנא הקהילתית: "אנחנו חיים את החיים ויש חוויות שעוברות.. אבל כשיש מצלמה היא מצלמת ונוצר ספור שהוא גם יכול להיות ספור של עיר. כל אחד בקבוצה פגש אנשים בדרך שהשאירו עליו את רישומם, כולל אנשי מקצוע מהדרגה הראשונה בתחום הצילום כמו: נורית ירדן, עמית שעל, ענבל אברהם והדס קידר. כל אחד עשה כברת דרך וכול הכבוד לאלו שעשו את המסע עד סופו (13 במספר)."
בפרויקט קהילתי משתתפים חברי הקהילה בחוויית יצירה שמטרתה ליצור גאווה מקומית וסולידריות בין התושבים. הסדנא החווייתית בערד בחרה להביא לידי ביטוי, באמצעות מדיום הצילום, את נקודת מבטם האישית של התושבים על עירם. נוף, אירועים, אנשים ברחוב, אומנים, בעלי מקצוע היו חלק מהנושאים שנבחרו לצילום. העשייה העשירה ולכדה אותנו, חברי הקבוצה, הביאה לידי ביטוי את יעדיה של הקבוצה וייחודיותה ומהווה לנו מקור להזדהות וגאווה.
המשתתפים בסדנא הם: דורון אורגיל * מנחם גלבגיסר * צביאלה ויושי שמש * ענת רסקין * אילנה פורת * ויויאן גריס * דורית נצר * אדוארד שפילט * מרים אהרון * חוה לוי * אורלי שלזינגר*אלימלך ממה מור.
תוצאות הסדנא מוצגות בתערוכה קבוצתית במתנ"ס ערד החל מתחילת אוגוסט ועד סוף אוקטובר.