ביום שישי 12.3.10 נערכה צעדת מצדה המסורתית ה-45 במספר בשיתוף מכבי ישראל ועיריית ערד. מסלול של 21 ק"מ מערד ועד מצדה בחום של 28 מעלות בתנאי שרב ואובך שהגביל את הראייה, לא הרתיעו את הצועדים. רק חבל שתנאי מזג האוויר פגמו במעט ביכולת להתרשם ולהנות מן האביב שבמדבר. אחרי הגשמים הרבים שירדו לאחרונה באזור הגוון הירוק שולט, היכן שבדרך כלל אנו רואים רק צהוב. גמלים ובכריהם רועים בכרי הדשא והיו אף מטיילים שנהנו לטייל דווקא על גב הגמלים. כתבה וצלמה: ענת רסקין
צעדת מצדה ה-45
כתבה וצילמה: ענת רסקין
כ-50 חיילי פלוגת הפלחה"נ של 'גבעתי' היא הפלוגה עליה פיקד רס"ן יובל וינשטיין ז"ל עת נפל ב-1990 בקרב בלבנון, הגיעו לצעידה, תלמידי בתי הספר של ערד, קבוצת הצועדים המאורגנת של התעשייה האווירית שמרה על צעידה מסודרת לאורך כל המסלול תוך שהם שרים ומתופפים בתופי מרים והשנה נוספו לצועדים 184 צועדים מהולנד שפתחו במסורת צעידה חדשה בישראל. מצעדת מצדה הם ממשיכים לצעדת ניצנים ולצעדת הגלבוע. כך מספר יו"ר איגוד הספורט העממי, חגי הרצל.
שמואל וינשטיין: "הצעדה ע"ש בני יובל מתקיימת מאז 1991 כמה חודשים לאחר שנהרג. יוזמה של מחלקת הספורט של העירייה לשם הנצחה. הרעיון מצא חן בעינינו כי רצינו פרויקט הנצחה משפחתי ועירוני וגם מכיוון שיובל אהב לצעוד בנערותו בצעדת מצדה.
יש הענות לפרויקט ההנצחה ובתי הספר בערד משתתפים באופן קבוע. זה הפך למפעל חינוכי. כל שנה המורים מספרים על יובל במסגרת ההכנות לצעדה. למשפחה זה מאד חשוב".
יובל מונצח גם בתחרות ותיקי ערד בכדוריד כיון שהיה שחקן כדוריד מכתה ד' , "גם בחופשות מהצבא היה מגיע לשחק עם הקבוצה". אלו שני מפעלי ההנצחה המרכזיים ע"ש יובל בערד.
הפלוגה שומרת על קשר עם המשפחה ונציגיה מגיעים תמיד לצעדה. במשך השנים אנשים מתחלפים אבל הקרב בו נפל יובל נכנס למורשת הקרב וחיילי פלחה"נ גבעתי לומדים אותו.
"הקשר מחזק וחשוב לנו כי ליובל זה היה חשוב. אחד הדברים שמחזיקים הורים שכולים זה הרצון שדברים יעשו איך שהבנים היו רוצים שיהיו. להמשיך את הדרך. השנים לא משכיחות שום דבר. אנחנו סוחבים, כל אחד, את הזיכרונות והחוויות והגעגועים – הנורא מהכול – אבל אין מה לעשות. הקשר עם הצעירים עושה טוב. לפני שנתיים נגש אלי ילד כבן 12 הושיט לי יד ואמר: "אני מאד גאה לצעוד בצעדה של הבן שלך".
קובי אוחיון, מ"פ פלוגת פלחה"נ 'גבעתי' הנוכחי שהגיע עם חייליו לצעדה מספר כי פלחה"נ (= פלוגת חיל הנדסה) היא משפחה חמה. למעלה מ- 20 חיילים נפלו בפלוגה לאורך 25 השנים שהיא קיימת. החיילים שומרים על קשר עם משפחות הנופלים, באים לאזכרות, עורכים ריצת ניווט לזכר הנופלים לאזרחים וחיילים. פעם בשנה נפגשים בפיקניק משפחתי עם כל המשפחות השכולות. כל שנה מגיעים לצעדת מצדה. ד"א מסע הכומתה של חטיבת גבעתי מסתיים במצדה. "מורשת הקרב של הפלוגה מועברת לחיילים הצעירים. יש אווירה מאד משפחתית בפלוגה".
האם חשים בירידה בהתגייסות בקרב הנוער בזמן האחרון? אוחיון: "לא חשים בירידה בהתגייסות אלא להיפך מאז מבצע עופרת יצוקה מתגייסים רוצים להגיע אלינו יותר ויותר. אנחנו יחידה מיוחדת בתוך יחידת גבעתי שעוסקת בחבלה. נמצאים תמיד לפני הלוחמים, בחוד החנית. להתקבל אליה צריך לעבור גיבוש בחטיבה. חיילים עם כושר גופני יותר גבוה, חיילים איכותיים שכיף לעבוד איתם כמפקדים".
לסיום מבקש לציין המ"פ שלמרות שהחיילים חזרו מאמון ברמת הגולן מתרגיל חטיבתי מסכם שהסתיים אתמול בצהרים בו הלכו עם משקלים גבוהים לאורך עשרות קילומטרים היה חשוב להם להגיע לצעדה.