(צילום-ענת רסקין / תמונה-היחידה לאיכות הסביבה נגב מזרחי)
יומיים של פסטיבל סביבתי בחוה"מ סוכות בערד, אפשרו למאות המבקרים שהגיעו לרובע האומנים, ליהנות מהצגות, מופעים, קרקס ירוק, דוכני הסברה, סדנאות יצירה אקולוגיות, שוק יד שנייה, דוכני אומנות מקומית ובנוסף סיורים במוזאונים וגלריות של הרובע, שדרת עצים מחומרים ממוחזרים, שתילת פרחים באדניות במתחם הירוק, הכנת קישוטים לסוכה, תערוכה צילום "טבע עירוני" של צלמי ערד, ועוד..
מאת: שרית כהן-מויאל רכזת חינוך והסברה ומיכל ברגמן רכזת מחזור וקיימות, מהיחידה לאיכות הסביבה נגב מזרחי
בחוה"מ סוכות התקיים פסטיבל אקולוגי ברובע האומנים בערד-"פסביבל ערד" . הפסטיבל התקיים בשיתוף המשרד להגנת הסביבה, והיחידה לאיכות הסביבה נגב מזרחי, עיריית ערד וחברת חשמל והיווה את יריית הפתיחה לפרויקט הפרדת פסולת לשלושה זרמים בעיר. רובע האומנים לבש חג ונצבע כולו בצבעים ירוק, כתום וחום שהם צבעי הפרויקט. המבקרים בכניסה קיבלו חולצות עם לוגו הפרויקט של משפחת מחזורי שתלווה את תושבי העיר לאורך הפרויקט, תיק בד אקולוגי ועלון הסברה על הפרויקט.
מכל קצוות הארץ הגיעו המבקרים ונהנו ממגוון סדנאות מקסימות מחומרים ממוחזרים שהעבירו אומני הרובע. דמויות שטח אקולוגיות של "תאטרון הקרון" ו"ראש חוצות" הסתובבו ושעשעו את המבקרים. על הבמה התקיימו המופעים "המסע להצלת הכדור" שלימד בצורה חווייתית את הצופים לשמור על הכדור שלנו. ההצגה "טוני קרטוני" של תאטרון חוויה לימדה על החשיבות של הפרדת פסולת ולהקת "תיפוף ירוק" של חברת "שיגעון הקצב" הקפיצה את הקהל במופע תיפוף על מגוון כלי הקשה בשימוש חוזר. משפחת מחזורי חיכתה לבקרים בסטודיו של נירה רובין שם הצטלמו כל בני המשפחה למגנט גדול המסביר על תהליך ההפרדה בבית ומה לשים בכל פח.
מתחם שלם הוקדש לנושא האנרגיה שמלווה את העיר כבר מספר שנים. לפרויקט התייעלות אנרגטית שותפים חברת חשמל שמלווים את הפרויקט מחיתוליו. במתחם הוצבו עמדות סולאריות חווייתיות שנתנו הסבר על הדרכים לייצר אנרגיה נקייה, בנוסף נהנו המבקרים מהפרחת בועות סבון ענקיות, מעמדה לתיפוף על כדורי ענק ירוקים ומדווש על אופניים המייצרות חשמל לבלנדר שהכין עבור המדוושים שייק פירות צונן אותם שתו בתום הדווש.
ערד מפרידה וממחזרת-פרויקט הפרדת פסולת למען הסביבה יוצא לדרך – "הפרדה במקור"
בימים אלה מתחילה ערד בתוכנית הפרדת האשפה לשלושה זרמים, פח חום לפסולת רטובה – אורגנית, פח כתום לפסולת אריזות ופח ירוק לשאר סוגי פסולת שאינם ניתנים למחזור. את הפרויקט מבצעת עיריית ערד בשיתוף המשרד להגנת הסביבה והיחידה לאיכות הסביבה. בכך נרתמת ערד להגנה על משאבי הטבע ולהפחתת זיהום הסביבה.
למה צריך את זה?
• מעל 40% ממשקל האשפה הביתית בארץ הם חומרים אורגנים ( שאריות מזון)
כאשר חומרים אלו מוטמנים באדמה הם יוצרים נזק סביבתי בלתי הפיך כגון: זיהום מי תהום, זיהום קרקע והיווצרות גזי חממה אשר תורמים לזיהום האוויר והתחממות כד"א. בטיפול נכון ניתן לייצר מפסולת זו אנרגיה או דשן טבעי מצוין לחקלאות, ותוך כך להקטין את הנזק הסביבתי.
• פסולת אריזות מהווה כ 50% מנפח האשפה שאנו מייצרים. פסולת זו ניתנת למחזור. הפרדת האריזות ומחזורן תקטין את נפח ההטמנה ותסייע לצמצום השימוש במשאבי כדור הארץ.
אז איך עושים את זה?
ההפרדה תעשה כבר בתוך הבתים, פסולת אורגנית שמקורה בשאריות מזון תושלך לפח חום קטן שיחולק לכל בית אב. כמו כן, תחולק שקית רב פעמית לאריזות אליה יושלכו אריזות כגון: קרטון חלב, גביע קוטג', קופסאות שימורים, שקיות, מגש קלקר ופלסטיק נצמד של העוף וכד', את תכולת השקית מרוקנים בפח הכתום.
ומה עם הפח הרגיל/הירוק? אליו נפנה את כל מה שלא יכול להיזרק לפח הכתום או החום כגון טיטולים ולכלוך .
מחוץ לבתים ימוקמו פחים של שלושת הזרמים: פח חום לפסולת אורגנית, כתום לפסולת אריזות והירוק לפסולת יבשה ללא אריזות המיועדת להטמנה עבור כל מה שאינו ניתן למחזור.
כבר בתחילת השבוע תתחיל העבודה על הטמנת פחים בבניה הרוויה. בבניית צמודי קרקע יוצבו מקבצי פחים במהלך החודשים הקרובים.
פרויקט נוסף המתנהל בערד הוא פרויקט התייעלות אנרגטית – "ערד יש אנרגיה באוויר"
עיריית ערד והיחידה לאיכות הסביבה בשיתוף חברת החשמל, המשרד להגנת הסביבה ותפוח פיס מובילים זו השנה הרביעית את פרויקט התייעלות אנרגטית בעיר. והשנה, העשייה בבתי הספר גדולה מאוד: סדנאות, הרצאות, ימי שיא, פעילויות חקר, יצירה, סיורים, צילומים, ועוד פעילויות רבות המלמדות על חשיבות ניצול האנרגיה והתייעלות אנרגטית.
משמעותה של התייע¬¬¬לות אנרגטית היא שמירה על רמת החיים ואורך החיים שלנו תוך צמצום והורדת כמויות החשמל והדלק להם אנו זקוקים בחיי היום יום. ניתן לעשות זאת על ידי החלפת נורות ומכשירי חשמל בנורות חסכוניות ומכשירי חשמל חסכוניים, במקביל לאתר מכשירי חשמל שאינם תקינים וכדומה.
המוטיבציות להתייעלות אנרגטית כוללות חיסכון כלכלי , שהרי ההשקעה באמצעים טכנולוגיים מוחזרת תוך פרק זמן מסוים בצורה של חיסכון בחשבונות החשמל. תועלות נוספות קשורות בהגנה על הסביבה, הפחתת גזי החממה והצטרפות למאמץ הגלובאלי למניעת שינויי האקלים.
תודה לכל המבקרים שבאו ליהנות ולשמוח יחד איתנו. תודה לאומני הרובע שפתחו בפנינו את ביתם ותודה ענקית לעובדי העירייה שעבדו ימים ולילות להפקת הפסביבל