(צילום: ענת רסקין)
ביום שלישי, פעמיים כי טוב, חגגו אלפי תושבים מהמועצה אזורית הר חברון 30 שנה לחידוש ההתיישבות בהר חברון ואת חנוכת בניין הקבע של המועצה האזורית הר-חברון בישוב מיתרים.
מאת: ענת רסקין
WS218701טקס 30 שנה להתיישבות בהר חברון.mp3
אלפי אנשים גדשו את רחבת בניין המועצה החדש במיתרים הכולל קניון קטן בקומת הקרקע מעבר למשרדי המועצה האזורית המאכלסים את שתי הקומות הנוספות. הארוע החל ביריד צנוע ובו דוכני מכירת אוכל ומוצרים מתנובת הר חברון. בהמשך נערך טקס קביעת מזוזות במשרדי ראש המועצה בהשתתפות הרב דב ליאור ורבנים אחרים, מצגת לייזרים מרהיבה על ההתיישבות באזור ומופע של התושבים בשיר ומלל. כמו כן הועברו בווידאו ברכות של יו"ר הכנסת רובי ריבלין וח"כ בני בגין.
תחילת ההתנחלות באזור הייתה בהנהגת כלב בן-יפונה עם כיבוש הארץ. הישובים היהודיים התקיימו באזור 800 שנה לאחר חורבן בית המקדש. 1200 שנה חולפות והיהודים שבים לאזור דרום הר חברון. בסוף שנות ה-70 ותחילת שנות ה-80 של המאה ה-20 מוקמים גרעיני התיישבות בירושלים ובקרית ארבע אשר כיוון עליתם הוא דרום הר חברון. הישוב הראשון שמוקם הוא בית יתיר. ראשית העלייה הייתה אל מחנה יתיר בתוך יער יתיר ומשם עברו למקומם הקבוע ע"י חורבת לוציפר ומשטרת לוציפר. בהמשך מוקמים הישובים מעון, כרמל, סוסיא, עתניאל, בית חגי, תלם, שמעה ועוד. כיום במועצה האזורית הר חברון ישנם 15 ישובים מכל מגוון הקשת החברתית בישראל: ישובים קהילתיים, חילוניים, דתיים, שיתופיים-חקלאיים, חוות ומצפים. הכוללים כ-7000 מתיישבים.
ראש המועצה האזורית הר חברון, צביקי בר חי שברך את הנוכחים ספר על מערכת חינוך מפותחת לכל הגילאים הקיימת במועצה ובנוסף 1000 תלמידים מכל הארץ המגיעים ללמוד במועצה ומרכז להתפתחות הילד שיוקם בקרוב. כמו כן מתוכננים לקום: מרכז חרום אזורי בישוב אדוריים, בסוסיא, שהוכרה כאתר מורשת לאומי, יוקם מרכז מבקרים ובתכנון מרכז נופש ותיירות בחיק הטבע שיוקם ביער יתיר וחבל יתיר יעלה על מפת התיירות עם אטרקציות היסטוריות, אומנות, טיולים ועוד..
מתצפית מעל גג בניין המועצה רואים את חברון בצפון ואת באר שבע בדרום וכמו כן יש קשר עין לערד ומיתר. צביקי בר חי ציין: "קשר העין לישובים מזכיר לנו שאנחנו חלק מהחברה הישראלית וחובה עלינו לשמור על קשר עם הישובים. יש לנו תורה אחת, ארץ אחת, עם אחד וחובתנו לשמור על שלמות החלקים היוצרת ביחד את השלם". כמו כן ציין כי במרחב בין אשכולות שבמערב המועצה לבין בית-יתיר שבמזרחה ייושבו מאות אלפי יהודים כשהמטרה בחגיגות ה-35 למועצה האזורית למנות כ- 10,000 תושבים.
"בחוץ עולם צבוע והתנכלות לזכותנו הטבעית לחיים בארצנו. מבית חולשת רוח שאינה תומכת בהחזקת ערש ההתיישבות היהודית ואתרי מורשת. אנו מחזקים את רוה"מ לעמוד בכל לחץ. לא כובשים אנו – חזרנו הביתה אחרי 2000 שנות גלות.. בין הירדן לים לא תהיה שום מדינה נוספת! זה יהודי – מוסרי – בטחוני ובעיקר – צודק!. " אמר ראש המועצה האזורית הר חברון צביקי בר חי בנאומו בטקס.
במהלך המופע המרכזי שהוצג על הבמה נערך טקס נוסף בו הוענקו אותות הוקרה לרב אליעזר וולדמן ולרב דב ליאור מראשי קריית ארבע וישיבת חברון. הרב ליאור עלה לכותרות בתקופה האחרונה בנושא שנוי במחלוקת שעורר סערה חברתית עם פרסום הספר 'תורת המלך' לפני כשנה וחצי, ספר שחובר ע"י הרב יוסף אליצור מיצהר ביחד עם הרב יצחק שפירא, העוסק במצבים הלכתיים שבהם מותר לכאורה להרוג גויים. הרב דב ליאור, נתן את הסכמתו לספר ונחשד בפרסום דבר הסתה לגזענות. השבוע נעצר לחקירה ומול בית המשפט העליון בירושלים נערכה עצרת תמיכה המונית. כאמור, מצאה המועצה האזורית הר חברון לנכון להעניק לו אות הוקרה בעיתוי זה והקהל במקום חלק כבוד המוני לרב.
תגובת מועצה אזורית הר חברון: "ההחלטה להעניק לרב ליאור ולרב ולדמן אות יקיר ההתיישבות התקבלה לפני כמה חודשים בעקבות תרומתו להתיישבות. רבים מתלמידיו נשלחו על ידו להקמת הישובים השונים. העיתוי אכן היה בכותרות אבל לא הכותרות הן שגרמו לראש המועצה להחליט על מתן האות. חבל שקרה מה שקרה אבל אין קשר בין הדברים".