פארק יערות להב, ובהמשכו יער יתיר, מהווים את הרצף המיוער הגדול ביותר בישראל. ברחבי האזור כולו תוכלו למצוא פינות חמד ואינספור אפשרויות לטיול וחוויה. אתרי טבע ומורשת, פעילויות, אירועים ותרבות, מסלולי טיול ורכיבה, מסעדות ואטרקציות.
דרכי גישה אל יער להב: דרך כביש צומת דבירה-להב (325) דרך כביש 31 צומת להבים-שוקת
*כדאי להצטייד במפת סימון שבילים מס' 12 .
(נרשם ע"י ענת רסקין)
פארק יערות להב
פארק יערות להב כולל את יער להב, יער דבירה ויער כרמים. הוא מתחיל במערב באזור צומת דבירה, עם נחל שקמה המתפתל ושביל האופניים שלאורכו, ומסתיים במזרח בסמוך לישוב מיתר הנושק ליער יתיר. בתוך המרחב שוכנים הקיבוצים דביר, להב, שומריה וכרמים, והישוב הקהילתי סנסנה. האזור מאפשר פעילות כמעט כל השנה. באביב, פריחות מרהיבות ממלאות את השטחים הפתוחים ושמורות הטבע. בקיץ אפשר לברוח מהחום בשטחי היער המוצלים, ובחורף המרחב כולו ירוק משדות חיטה מאופק לאופק, עם ימים רבים של שמש חורפית חמימה.
ביער להב תוכלו לנפוש בצל העצים ולנצל את החניונים הרבים. דרכי היער מסומנות והאתרים החשובים משולטים. באחדים מן החניונים הוצבו שולחנות מיוחדים הנגישים לאנשים בעלי מוגבלויות. באזור זה מסלולי אופניים משולטים שהוכשרו על ידי הקרן הקיימת לישראל. ממצפה להב מסתעפת דרך עפר, שפונה לשיפולים המערביים של היער ופניה אל מישור החוף הדרומי.
למרגלות המצפה, מהלך חמש דקות, שוכנת חורבת אבו חוף. בחורבה נותרו שרידי ישוב מן התקופה הביזנטית ובכללם כנסיה, שעמודיה המרשימים מוטלים על הקרקע. בחורבה התגלה מבנה קולומבריום – מבנה בעל כוכים קטנים, בדמות שובך יונים.
חורבת רימון שוכנת בשיפולים המערביים של היער, מדרום לקיבוץ להב. המקום מזוהה כעין רימון, יישוב יהודי מימי הבית השני (מוזכר בספר נחמיה, פרק י"א, פסוק 29) שתושביו נמנו על שארית הפליטה, שלא גלתה לבבל.
ביער להב פריחת הכלניות מתחילה באזור פברואר ואפשר להנות משילוב מעורר השראה של עצי יער, מרבד דשא ירוק ופריחת הכלניות המנוקדת בפריחת מיני פרחים נוספים בצהוב, סגול וורוד כמו: עיריות גבוהות הגבעול, אירוס עוזיהו וכמובן מרבדי פריחת החרדל. הדרום אדום נמצא גם ליד ביער להב בכניסה מכביש 31 ובלי הצפיפות של המבקרים בשמורת פורה!
הטיול ביער להב מאפשר סיור בתוך הטבע עם רכב פרטי, אופניים, הרפתקאות קלות עם 4*4 ושילובו עם סיורים בין עתיקות, מגדל תצפית על הנוף המדהים, פיקניק, הכרות עם תרבות הבדואים וההתיישבות בנגב במוזיאון ג'ו אלון ואפילו רכיבה על סוסים. במרכז ג'ו אלון, במידה ואתם קבוצה, תוכלו להזמין אצל עודה הגשש סדנת גששות לעת ערב.
דרכי גישה אל יער להב:
דרך כביש צומת דבירה-להב (325) –
1)כניסה הראשית ליער להב- אשר מציעה דרכים סלולות, חניונים מוסדרים (גם לבעלי מוגבלויות), ברזי מים, מצפורים וגישה למרכז הלימוד על ההתיישבות בנגב ותרבות הבדואים- מרכז ג'ו אלון. הדרך הסלולה תוציא אתכם בכביש 31 אחרי הישוב להבים.
2) קצת לפני כניסה זו (לפני השלט של הק"מ ה-7) ישנה דרך עפר הפונה ימינה לכיוון היער ומסומנת באדום. (בכניסה לשביל תוכלו לראות תיבת דואר גדולה ואדומה של חוות הבודדים היושבת מיד בכניסה) זהו שביל כבוש הסובב את היער ומתחבר לשביל השחור איתו תוכלו לצאת בכביש 31. הדרך מתאימה למכוניות פרטיות אם לא מתפתים להיכנס לעבי היער שם הדרכים משובשות ומתאימות רק לרכב 4*4.
דרך כביש 31 צומת להבים-שוקת: גם פה לפניכם שתי דרכים עיקריות לכניסה ליער:
1) הכביש הסלול- פנייה שמאלה מסומנת, המובילה דרך היער לחוות שבדרון, מרכז ג'ו אלון ומגדל התצפית וחניוני פיקניק מוסדרים עד ליציאה בכביש 325.
2) אחרי הישוב להבים וחניון להבים ישנה פנייה שמאלה לדרך עפר כבושה המסומנת בשלט של קק"ל. כאן תוכלו באופן מיידי להבחין במרבדי הכלניות והפריחה ולהנות מסיור רגלי ביניהן (בזהירות!) או בהליכה על השביל. זהו שביל המסומן שחור שבהמשכו מתחבר לשביל האדום היוצא בכביש 325 ליד חוות הבודדים. באזור פינות חמד לפיקניק אם כי אין שולחנות מוסדרים. יש צורך להביא מחצלת או שולחן לפריסה בשטח. אבל היתרון- הטמעות מוחלטת עם הטבע ובלי כל הבלאגן של שמורת פורה!