האם ערד ברשות יאיר מעיין עולה על המסלול המהיר? ראש העיר הנכנס של ערד עובד בקצב גבוה עד השעות המאוחרות של כל יום. פגישה רודפת פגישה. מעיין הוא ביצועיסט. כמי שיש לו רקע פקודי בצבא, ניסיון רב בהתנהלות ברשויות מקומיות גדולות וקשרים במפלגת השלטון הוא ממוקד מטרה, חותך דברים ומסמן וי בדרכו הלאה…
לאן הוא ממהר? לתפיסתו, לערד אין זמן. צריך לחזק את הנגב המזרחי וערד כעיר הספר המבודדת של המחוז. זו לא רק משימה מקומית אלא משימה בעלת חשיבות ארצית. לשם כך צריך להביא צעירים ממלכתיים לעיר, והרבה, ע"י בנייה במחיר למשתכן והקצאת מגרשים בהגרלה לבני ערד. צריך להרחיב את כביש 31 בירידות לים המלח, צריך להביא תעשייה וכך לחזק את החולשות הדמוגרפיות והכלכליות של העיר. זה בגדול. אבל הוא לא מזניח את העשייה בקטן- ז"א שחרור פקקים ביצועיים כדי לקדם פרויקטים פנים עירוניים שנתקעו או מדשדשים במקום. אז; המרכז העירוני יעבור ניקוי יסודי, המזרקה תעבוד 24/7 , השוק הבנוי בכניסה לעיר יעבור שיפוץ, לכל בית בעיר יהיה צימר ותוך חצי שנה יסתיים סוף-סוף שיפוץ קולנוע "אורון".
"על השבת, אם צריך, נשמור גם עם נשק. הסטטוס קוו בין חילוניים לחרדים יישמר!"
מאת: ענת רסקין
עדיין לא חלפו מאה ימי חסד וכבר היית מעורב בימים סוערים, גם בעקבות הכרזתך על העברת בית ספר "חלמיש" לגורניקים (ממנה חזרת בך) וגם בעקבות מתקפת הטילים והכטב"מים מאיראן. איך אתה מרגיש?
"מרגיש בסדר גמור. כמנכ"ל עיריית ירושלים במשך 3,5 שנים יש לי ניסיון ויכולת להתמודד עם האתגרים של העיר ערד, שהיא חצי מגודל שכונה בירושלים. [מתוך 30 שכונות בירושלים]. עיר סוערת? לא, ממש לא. 99% מהאוכלוסייה ומהזמן הכול רגוע. יש כמה קיצוניים בימין ובשמאל, דתיים וחילוניים, באיכות סביבה. לא צריך להיות פנאט בשום דבר. תגיד מה שאתה רוצה בלי להיות פנאט. הקיצוניים מידי פעם מדליקים אש, ניצוץ ויאללה בואו נעשה בלאגן."
למה בחרת בערד?
"עיר עם פוטנציאל מטורף. שלא ממומש. דומה לטבריה. גם בעיות דומות. אוכלוסייה חלשה, הרבה חרדים, אין כמעט עסקים, אין יזמות.. המיקום בנגב המזרחי- ערד קרובה לקו הירוק- לחברון, לגבול ירדן, ול- 80,000 בדואים. זו עיר ספר. בינה לבין ב"ש אין כלום. עיר מנותקת, מבודדת, מוקפת באוכלוסייה בדואית.
באירועי הביטחון האחרונים עם המתקפה האיראנית הייתה כוונה לסגור את הכבישים בגלל בסיס נבטים. אם זה היה קורה אז תושבי ערד היו צריכים להישאר בבית. יש בעיות גיאוגרפיה, קרבה לגבולות, דמוגרפיה אזורית, דמוגרפיה פנימית. לכן ערד צריכה להיות עיר מאד-מאד חזקה.
אורי אריאל, שר החקלאות ופיתוח הכפר לשעבר [היה גם הממונה על התיישבות הבדואים בנגב] כבר לפני 5 שנים דבר על זה שצריך לחזק את ערד והנגב המזרחי, גם מבחינת תעסוקה וגם מבחינת אוכלוסייה. אפילו ניסה להביא תעשייה ביטחונית לא.ת. נבטים אבל לא הצליח. כיוון שהייתי מנכ"ל הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב במשך 7 שנים הייתי קרוב לנושאים האלו."
מה הן החזקות של העיר?
"המדבר, הנוף והטבע, תיירות מדברית, אוויר נקי וקרבה משמעותי למצדה וים המלח אתרי תיירות הכי משמעותיים שערד צריכה לנצל".
מה הם הקשיים של העיר?
"ההרכב הדמוגרפי- כל הצעירים בין הגילאים 25-45 עזבו את העיר, אין ילדים ומוסדות החינוך התרוקנו. חולשה כלכלית של העיר- שכיר בערד מרוויח בממוצע כ- 30% פחות משכירים אחרים בפריפריה. זה גם בגלל שהצעירים עזבו. הקבוצה היותר מבוססת עזבה את העיר נשארה אוכלוסייה חלשה ככוח כלכלי. החרדים לא בתחשיב. רק השכירים שעובדים. אך הסיפור של גור משפיע גם על הדמוגרפיה וגם על הכלכלה של העיר."
ראש העיר הקודם שם דגש על תיירות ושכונות חדשות. מה יהיו תחומי העשייה העיקריים שלך?
"נמשיך לפתח תיירות- והרבה יותר. בשבועות הקרובים יפורסמו מכרזים על מגרשים הקשורים לתיירות, מלונאות, כבר סיכמנו עם שר השיכון שממונה על המנהל. מלון מרגוע ירחיב בעוד 120 חדרים וגם ישפץ 120 חדרים שקיימים. יהיה שיפוץ של הכבישים לים המלח ומצדה. צריך לקרב את ערד לים המלח בעזרת כביש דו-מסלולי מערד לעין-בוקק. בשלב ראשון הכביש יורחב עד חתרורים. העלינו את זה כבר לשר התחבורה ונפגש אחרי פסח. כך חלק מהתנועה מאילת תעבור דרך ערד ולא דרך דימונה. הכביש הרחב ישפר את בעיית הפקקים בדרך לערד.
צימרים- בשכונת נופים ניתן אפשרות ליותר צימרים לכל אחד מעבר למה שהובטח להם. אנחנו גם עובדים עם מהנדסת העיר על תכנית תקנונית כך שכל תושב בעיר יוכל לכלול בביתו צימר בכל השכונות."
בניית שכונות?
"נשווק 10-15,000 יחידות דיור. סגרנו כבר עם השר את השיווק . צריך להכפיל את העיר עם ציבור ממלכתי שמשרת בצה"ל, חילוני או כיפות סרוגות. הדירות יעלו פחות ממיליון שקל לדירה לצעירי ערד במחיר למשתכן מחיר מטרה. "
איך תוכל לשלוט בזה?
"הצעירים עזבו כי לא נתנו להם מחיר למשתכן, הם הלכו לדימונה ולנתיבות. אנחנו נשווק בשכונת רכסים 400 מגרשים צמודי קרקע עם עדיפות לבני מקום מחוסרי דיור לפי הגרלה.
עשרות מגרשים כבר נקנו ע"י בדואים ומאות מגרשים נקנו ע"י חרדים מגור. מי שקנה- קנה. אבל לא יוכל לקנות עוד פעם. בעירייה הקודמת מקורבים מהעירייה קנו 3 מגרשים, 6 מגרשים, ומכרו אותם ביד שנייה. 50% מהמגרשים שנשארו נקצה למחוסרי דיור. בשורה אדירה לילדי העיר".
שכונה 5 מצפון לשכונת חלמיש. – מיועדת לחרדים?
"שקר. האדריכל של התוכנית [אותה תכנן כבר לפני כ-10 שנים] שלח לי הודעה שזה שקר. יש שם בתים עם מגדלים של 10 קומות- זה מיועד לחרדים? 2,000 יחידות דיור- שכונה כזו זכאית לפי חוק למקווה, כמה בתי כנסת, בית ספר… ביהושפט הייתה בנייה לחרדים. דירות מדורגות זה מרפסת לסוכה. מיועד לחרדים. מי בנה את זה? לא אני."
חוץ מדירות לצעירים איך תמשוך אותם? למה שיגיעו לגור בערד?
"סגרנו 7 מגרשים למפעלים, 200 דונם עם לפחות 500 מקומות עבודה. תפקידים שונים- יש מנהלים ויש עובדי ייצור. באלביט תהיה הרחבה של 25 עובדים הנדסאים וגם רד-בינט מרחיבה עם 25 עובדים, טכנאי מחשב."
מחקרים מראים שעם נוכחות של מעבר ל 20% של קהילה מסויימת- עיר משנה את פניה.
"החרדים כבר כיום מהווים 42% מתושבי העיר. מישהו הוביל אותם לשם.. כל מה שניסן עשה היה להבריח את החילוניים ולהביא את החרדים. אני אשווק 5,000 יחידות דיור ואז יבואו לכאן רק 100 משפחות של גור בשנה [זו המגבלה שלהם] ויבואו יותר חילוניים וכיפות סרוגות. הם באים בהמוניהם. לגור יש מגבלה".
"להסביר את המתמטיקה- 1,000 זוגות מתחתנים בשנה בקהילת גור ברחבי הארץ. 100 זוגות בערד. מקסימום 100 משפחות בערד כל שנה בממוצע. ככל שנשווק יותר נגדיל את מספר המשפחות החילוניות שירכשו דירות".
איך תשמור על סטטוס קוו בין חילוניים לחרדים?
"על השבת אם צריך נשמור גם עם נשק. אף אחד לא יתערב בנעשה פה בשבת. כל אחד באמונתו יחיה. אף אחד לא יפריע לאף אחד. החנויות של הרוסים יהיו פתוחות, קאנטרי פתוח, כל אחד יעשה מה שהוא רוצה. ישמר הסטטוס קוו בשבת! גם הגורניקים ציינו זאת בטיוטה של ההסכם הקואליציוני. גם האדמו"ר שגר ברח' גלעד- לא בקש לסגור אותו שבת. כל אחד יחיה את החיים שלו"
תהיה אכיפה שוויונית על חילוניים וחרדים?
"הבנתי שבעבר זה לא קרה עכשיו זה יקרה. על כולם. יש עברות גם פה וגם פה. כשחרדי בונה זה לא חוקי? וכשחילוני בונה זה כן חוקי? נאכוף במלוא החומרה, לא תהיה אפליה". "נהרוס לכולם את הבתים!" מוסיף מעיין בבדיחות הדעת.
בזמן הבחירות קראו לך "בולדוזר", המנטרה שלך היא: "עכשיו ומהר", "עשייה, עשייה, עשייה". מצד אחד אם אפשר להוציא לפועל דברים, לעשות, לפעול, לקדם- זה מבורך. מצד שני- יש שיאמרו שאתה שלפן, קודם פועל ואח"כ חושב, שאתה מעגל פינות ואפילו יש החוששים שאתה פועל בתחום האפור… מה מרחב הפעולה הלגיטימי של ראש רשות?
מעיין: "המנטרה היא: תמיד כן ואין לנו זמן בערד. הרדימו אתכם 10 שנים, גנבו אתכם. בוחנים בן אדם לאורך זמן. 7 שנים הייתי מנכ"ל הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב ועוד 4 שנים כמנכ"ל עיריית ירושלים. צריך לבדוק מה אחוז ההחלטות הנכונות? ומה אחוז ההחלטות השגויות שהיו לי?..
דוגמא לפעילות שלי: כשהחלה המתיחות עם איראן רציתי לפתוח את המקלטים. אחראי הביטחון התנגד כיוון שכאשר המקלטים פתוחים אנשים גונבים ציוד מהם. כולל מזגנים. כאשר שמעתי שהנשיא ביידן חזר לבית הלבן התקשרתי ואמרתי: "לפתוח את המקלטים". אותו הדבר קרה עם ההכרזה על החזרה ללימודים. שמעתי על כך באמצע הלילה ושלחתי הודעה שבערד חוזרים ללמוד בבקר. ברשויות אחרות קמו בבקר, שמעו את ההודעה והחליטו שלא יחזרו ללימודים באותו יום.
דוגמא נוספת היא הלוואה של 7 מש"ח שעיריית ערד לקחה כדי להקים בניין משרדים בא.ת. במשך שנה וחצי שלמו ריבית של כ-300-400,000 ש"ח ולא בנו את הבניין, אפילו עוד לא תכננו אותו. אז בשביל מה לקחת הלוואה? לקח לי דקה וחצי ואמרתי: "להחזיר את ההלוואה". "
מה מרחב הפעולה הלגיטימי של ראש רשות בין: "היועץ המשפטי לא מרשה" לבין: "ככה אני רוצה"?
"אין דבר כזה היועץ המשפטי אומר שהוא לא מרשה לי. אין דבר כזה. אני פועל לפי חוק ורק על פי חוק. במקום שיועץ משפטי יגיד שאסור וזה בניגוד לחוק – אז לא נעשה . הוא לא יושב פה בדיונים וגם לא יישב. רק איפה שצריך אותו- סכסוכים משפטיים, תביעות כספיות, החלטות מועצה. העבודה השגרתית- זו לא עבודה של היועץ. לא שואלים על כל דבר מה היועץ המשפטי אומר. ממש לא."
ניקוי המרכז המסחרי- זה יקרה?
"עשינו שינוי דרמטי בנושא ניקיון העיר. אנחנו מביאים חומר מיוחד להורדת השחור מהעמודים במרכז המסחרי. אחרי החג החומר יגיע ויעשו מבצע ניקוי יסודי. כמו כן בתקציב הקרוב תאושר רכישה של 4 רכבי ניקוי עם לחץ מים שכל תפקידם יהיה להסתובב ולשטוף רחובות."
האם אפשר להפעיל את המזרקה שבמרכז המסחרי?
"המזרקה לא עובדת כי שברו את צינור המים בזמן העבודות באורון. אנחנו עכשיו מחפשים צינור מתאים והמזרקה תפעל 24/7 "
מתי יסתיים השיפוץ של קולנוע אורון?
"היום [15/4/24] הקבלן חזר לעבודה באורון. השקיעו באורון מעל 20 מש"ח. עד היום לא היו לו תכניות. היו עבודות שיפוץ והתוכניות השתנו ולא נתנו לו אותם. עשינו ישיבה עם הקבלן והמתכננים, נתנו לקבלן את התוכניות ובתוך חצי שנה יסיים את העבודה! נתנו לו אישור למרצפות, אלומיניום, כסאות.. דברים שלא נתנו לו קודם.. ככה ניהלו פה פרויקטים… אנחנו נתנו לו אישורים ואמרנו לו צא לדרך. "ככה שולפים" J ".
קאנטרי ערד- האם תשפצו את המלתחות וחדר הכושר?
"מהעונה הקרובה, מהקיץ 7/6 הבריכה החיצונית תהיה מחוממת. כולל הצללות חדשות. היא תפעל מהבקר מוקדם עד 9 בערב. עלות כניסה תעמוד על 12-14 ש"ח לאדם במנוי משפחתי!
חדר הכושר יורחב גם בקומה העליונה וגם התחתונה. בקומה התחתונה יתווספו מלתחות חדשות ואח"כ נשפץ את המלתחות הישנות. עד עכשיו לא תכננו כלום. תקצבו כבר לפני שנה ולא עשו כלום..
מעבר לכך- יוצא מכרז להפיכת המזנון לסנאק-בר מכובד עם אוכל ושתייה. כל שישי-שבת יהיו מתנפחים לילדים. הבריכה תהיה פתוחה עד אחרי שמחת תורה".
שכונת ראשונים- האם האצטדיון יישאר במקומו למרות הבנייה החדשה?
"כרגע יישאר במקומו. בעתיד נראה. לעת עתה עומדים להשקיע באצטדיון".
האם אפשר לפתח את מתחם השוק בכניסה לערד?
"כמנכ"ל עיריית ירושלים הייתי שותף בשדרוג משמעותי של שוק מחנה יהודה בירושלים. לשוק בכניסה לערד יש פוטנציאל אדיר לתיירות. צריך להביא תמהיל חדש של עסקים, נשדרג את המקום מתקציב של השווקים שנקבל מהמדינה, ישן מול חדש."
כל השנים אמרו לנו שזה מקום פרטי ואי אפשר שהעירייה תפעל שם…
"אנשים שאין להם מושג מהחיים שלהם ככה אומרים. גם שוק מחנה יהודה זה מקום פרטי ועשו שם הכול על-פי חוק. השבוע גם ירבדו מחדש את הכביש הסובב את השוק והחניון שלידו."
האם תקום ישיבה תיכונית בערד?
"בוודאי. נקים להם. נמצא מגרש ונעשה ישיבה תיכונית. כרגע תלוי בקבוצות של הכיפות הסרוגות."
"אנחנו הולכים להשקיע הרבה משאבים בנושא שיפוצים של מוסדות החינוך בעיר. התיכון, טללים, קדם אלו בתי ספר שצריכים השקעה. כבישים ומדרכות, פארקים וגני שעשועים נשדרג את כל העיר ושיפוץ מוסדות החינוך. ונתחיל דווקא מהקטנים. השקיעו 20 מש"ח במתנ"ס, 20 מש"ח באורון ו20 מש"ח בטיילת סף מדבר וכל השאר קבלו פירורים… "
תיכון אורט-צור. יש חשיבות גדולה לחינוך מקצועי ושת"פ עם התעשייה האזורית. אבל הם לא מצליחים להגדיל את מספר התלמידים בבית הספר. האם העירייה יכולה לעזור? לפרסם ולשווק את בית הספר החשוב הזה?
ראש העיר מסכים שחינוך למקצועות התעשייה הוא חשוב ," ננסה לעזור לשווק את ביה"ס. ניתן את כל העזרה הנדרשת".
רחוב מואב יתוקן?
השאלה נשארה ללא מענה.
האם תטפלו בתופעת התנים והכלבים המשוטטים?
"נפנה לרט"ג ונטפל. לגבי כלבים- עד עכשיו לא היה אפילו תקן ללוכד כלבים. בתקציב הקרוב של העירייה יהיה תקן ללוכד כלבים."
מה לקחת אתך מהשרות הארוך במגזר הבדואי?
"את היכולת לתקשר איתם, לדבר איתם, לכבד אותם, לדבר בשפתם ואיך אפשר לשתף פעולה איתם ולשמור על יחסי שכנות חיוביים. הרשות פעלה הרבה בישובים הבדואים המוכרים."
ומה עם אל-פורעה ?המדינה הכירה בישוב אבל עד עכשיו לא עשו שום דבר?..
"המדינה הקפיאה את הפתוח של אל-פורעה." למה? "בגלל טמטום. מ-2006 הם עדיין חושבים.. הרשות קדמה את הנושא והמדינה הקפיאה."
מה עם המכרה?
"אין מכרה". יהיה? "השאלה תשאל בשנת 2040 את המועמד שיהיה. אז יהיה רלווטי. כרגע לא רלוונטי. הבדואים גרים על המכרה ואף אחד לא מפנה אותם, אז זה לא רלווטי. באופן עקרוני אנחנו נתנגד לכל דבר שיסכן את הבריאות של תושבי ערד".
משפחתך תגיע לערד? "בעזרת השם. כולנו תקווה שהמשפחה תתאחד ביחד בקיץ".
שאלון אישי
איזו פינה אתה אוהב בעיר?
"את הכניסה לגבים. הפארק מאד יפה"
איזו מוזיקה אתה אוהב?
"מוזיקה עברית, מזרחית, למרות שאני אשכנזי אני מתערבב בכל העדות."
יש שיר שאתה אוהב במיוחד?
"השיר "גם בשעות החשוכות של הלילה". אני נוהג לבלות פה בלשכה בשעות האלו. מתאים לי…"
"עוד יבואו ימים טובים אני מבטיח, עוד יבואו ימים טובים" מבטיח השיר שבחר ראש העיר מעיין ושהפך לאחד מהמנוני מלחמת "חרבות ברזל", בה שרת מעיין במילואים בדרגת סא"ל, כמפקד במרכז האש האוגדתי בצאלים ובפיקוד הדרום בהפעלת האש לסיוע לכוחות.
איזה ספר קראת לאחרונה?
"אני קורא הרבה ספרים. ספרי מתח בעיקר".
מי הגיבור שלך, דמות ספרותית או קיימת?
"הלוחם מאיר הר ציון. דוגמא לאדם של נתינה לעם ישראל ומדינת ישראל ושל אין דבר בלתי אפשרי"
ברכת ראש העיר יאיר מעיין לחג הפסח:
"חג שמח. אני מברך את תושבי העיר ערד שיהיה לנו שקט בטחוני ושיהיה שקט ויחסי שכנות הכי טובים של סובלנות אחד בין השני. שכל הקהילות יחזקו את הקהילות שלהן ובעיקר שכל קהילה תקבל את הקהילה האחרת וכך יהיה לכולם הרבה יותר טוב. אנחנו בעיריית ערד, כרשות העיר, נעשה כל מאמץ לחזק את כל הקהילות השונות במשאבים וגם לדאוג שיוכלו להימנע ממאבקים בין קהילות על משאבים כי יהיה מספיק לכולם. יש מספיק לכולם".
תגובת ראש העיר לשעבר עו"ד ניסן בן חמו:
"כרגיל אמירות בעלמא מבלי לבדוק לעומק את הדברים כפי שמאפיין אותו בהחלטות האחרונות שנלקחו בשליפה מהמותן.
ועכשיו לעצם הטענות:
לגבי שיכון למשתכן ובנייה בכלל בערד:
1. שוק הדיור בערד קרס לחלוטין בין השנים 2010-2014 ונשלט לחלוטין על ידי ועדת הדיור של חסידי גור שקבעו רף מחיר נמוך לכל הדירות בעיר. התוצאה הייתה שקבלנים ויזמים הדירו את רגליהם מהעיר עקב חוסר כדאיות כלכלית. בין השנים 2015-2016 נכשלו בזה אחר זה ארבע פעמים מכרזי מחיר למשתכן עקב חוסר כדאיות כלכלית ליזמים. רק לאחר הפעולות שאנחנו ביצענו, אישוש כלכלי של הרשות המקומית, זכייה בפרס חינוך, השקעות במרחבים הציבוריים (הקמת פארק יהושפט והמרכז לגיל הרך) היזמים חזרו לתמונה ואכן השכונה הראשונה שבה הצלחנו לשווק הייתה שכונת יהושפט, מקביל מחירי הדיור החלו לעלות (הצלחנו לשבור את מונופול הוועדה החסידית) והיזמים חזרו לתמונה עם שיווק של שכונת נופים, רכסים וראשונים.
לגבי קניית מגרשים ע"י מקורבים לעירייה:
2. הטענה גובלת בהוצאת דיבה ולא סתם נאמרה בכלליות מבלי לנקוט בשמות. המגרשים בשכונת רכסים היו בשיטת הגרלה לנרשמים, כל ההגרלות בוצעו על ידי רשות מקרקעי ישראל וכן הודעות הזכייה הגיעו מרמ״י ללא קשר לעיריית ערד וללא שום יכולת להשפיע על זהות הזוכים.
לגבי שיפוץ השוק הבנוי:
3. אכן השוק הבנוי הוא לצורך העניין כמו בניין משותף עם שטחים משותפים לכלל הדיירים. בשוק ישנו מספר רב של בעלויות ולאורך השנים לא הצלחנו לייצר שיתוף פעולה. העירייה ככלל אינה רשאית לפעול בשטחים הפרטיים של הדיירים."