אתמול (7/12/17) הסתיימה השבעה על מותו של החייל סמל רון קוקיא ז"ל שנרצח בשבוע שעבר בתחנת איסוף החיילים שבערד ע"י שני בדואים מהפזורה. בערב הקריר הסתופף קהל רב במקום הרצח ונערכה תפילה ציבורית לעילוי נשמתו. עשרות תושבי העיר, נשים גברים וילדים, ראש העיר עו"ד ניסן בן חמו ובכירים מעריית ערד, בהובלת הרב אלבו הרב הראשי של ערד ורבנים נוספים עמדו נושאים דגלי ישראל ותפילה.
מאת: ענת רסקין
במשך כול השבוע החולף מאז הרצחו של החייל שזעזע את תושבי ערד באו ועלו משלחות בדואים מאזור הנגב המזרחי אל ראש עיריית ערד עו"ד ניסן בן חמו, כדי להביע את השתתפותם בצער המשפחה וערד ולגנות בכל פה את המעשה. נציגים שלהם אף הגיעו לבית משפחת החייל .
בבקר יום שלישי ה- 5/12/17 נפגשו ראשי רשויות הבדואים במרחב עם ראש עיריית ערד ניסן בן חמו. בין ראשי הרשויות היו: טלאל אל קרנאווי-רהט, מוחמד אל נבארי- חורה, ג'בר אבו כיף- אל קאסום, נאיף אבו עראר- ערערה, סאלם אבו רביעה- כסייפה.
אחה"צ של אותו יום הגיעה קבוצה של כ-12 שייחים נכבדים מרחבי הנגב המזרחי שנפגשו עם מנכ"ל עיריית ערד גרי עמל, בכדי להביע תנחומים ולגנות את הרצח. בין השייחים המכובדים היו: עקל אל-אטראש, מחמד אבו רביע, עלי אל-קורעאן, אברהים אבו עייאד, פאיז אל-סייד, יצחק אבו חמאד, מחמד אל-מסרי, מחמד אבו פריחה, סגר אבו עיאדב, יחיד אל-אוזייל, סלאמה אל-אטראש, עזאת דריג'את.
ביום חמישי 7/12/17 התקיים מפגש נוסף בין מנהלי בתי ספר בדואים מהאזור והמפקח על החינוך הבדואי מר סולימאן אלעמור לבין ניסן בן חמו ראש עיריית ערד ומנהלת מחלקת החינוך אורנה אלישע. המנהלים מהישובים הבדואים: אבו טלול, אלפורעה, אלנג'ח, קסר אסר, אבו קרינן, דריג'את, הגיעו גם הם להביע תנחומים ולציין חד משמעית שהם מוקיעים את מעשה הרצח: "אנו מזדהים עם הכאב של המשפחה ותושבי ערד. הכאב שלכם הוא הכאב שלנו. המקרה זעזע אותנו ואנו מתנצלים בשם כל המגזר הבדואי ומגנים את המעשה. כמנהלי בתי ספר נמשיך בדו-קיום ובפעילויות המשותפות".
מרקם החיים העדין בין היהודים לבדואים בנגב נבנה ונארג במשך עשרות שנות קיומה של מדינת ישראל. נציג שבט אבו-רביע ידע לספר שלפני הקמת ערד הגיע בייגה שוחט לאזור, נפגש עם שבט אבו רביע ובקש את עזרתו. השבט ספק לא רק פועלים אלא גם שומרים. כיום העיר ערד משמשת כמטרופולין מרחבי. היא מספקת לבדואים שירותי קופ"ח, בנקים, דואר, מקום מסחר בו הם קונים וגם מקיימים חנויות סחר. יש מהם הגרים בערד וילדיהם לומדים בבתי הספר שבעיר. מנהל בי"ס בדריג'את ספר שהמזכירה שלו מערד ואלו המזכירה של המנהל מאל-נג'ח מדימונה. ניסן בן חמו ספר שאשתו מורה לכימיה בתיכון ומנהלת פרויקט לימודי בכימיה בכסייפה. לאט לאט פרשו הספורים מארג עדין של דו קיום אזורי בין היהודים לבדואים.
הרצח זעזע את אמות הסיפין של האזור דווקא בשל כך. נכון יש חילוקי דעות על אדמה והריסת בתים היו טענות על תרבות נהיגה בכביש 31 אך כול באי המשלחות היו בדעה אחת כי "ישראל היא מדינה משותפת לכולנו ואין לנו מדינה אחרת"… "גם אם יש חילוקי דעות, ציינו, גם אם ישנם ויכוחים בין הבדואים למדינה אלו ויכוחים לגיטימיים שנעשים במסגרת החוק תוך קבלת ריבונות מדינת ישראל, לשם השגת פתרונות ולא יעלה על הדעת מעשה של רצח שכזה."
פינת הרחובות חברון-קנאים היא פינה שקטה במרכז העיר המשמשת מקום התכנסות קבוע של חיילי ב"אח נח"ל המחכים במקום להסעות לבסיסי הנח"ל שבקרבת ערד. ביום חמישי (30/11/17) בשעה 21:30 לערך התקבל דיווח במוקד המשטרה על בחור דקור שנמצא מוטל בצומת רחוב הקנאים-חברון בסמוך לקניון ערד, מצבו קשה מאד ונשקו נחטף ממנו.
למקום הוקפצו כוחות משטרה. כוח רפואי הגיע למקום בניסיון לעשות החייאה. חובשים ופראמדיקים של מד"א העניקו טיפול רפואי ולאחר מאמצי החייאה קבעו את מותו של צעיר כבן 20 שפצעי דקירה בפלג גופו העליון. כוחות משטרה ויס"מ נפרשו בעיר ערד וערכו סריקות, כולל מהאוויר, בפעולה לאיתור הדוקר/ים והועבר מסר לתושבים הנסערים לא לחשוש אך להישאר בבתיהם ולדווח על כל אדם חשוד. במהלך הלילה הודיע דובר צה"ל כי נהרג חייל צה"ל, סמ"ל רון יצחק קוקיא ז"ל, והודעה נמסרה למשפחתו.
הסריקות על הקרקע ומהאוויר החלו שוב עם בקר יום המחרת בשיתוף לוחמי יחידות מיוחדות הסורקות את האזור במעגלי סריקה רחבים, תוך בצוע פעולות במישור הגלוי והמודיעיני לאיתור החשודים שנמלטו מהאזור. בתום פעילות מודיעינית ומבצעית מאומצת של שירות הביטחון הכללי בשיתוף משטרת ישראל נעצרו בליל יום שישי (1/12) ע"י לוחמי שב"כ וימ"מ, שני תושבים מאזור הפזורה הבדואית שליד ערד בחשד למעורבותם ברצח החייל. להערכת גורמי החקירה, הממצאים שנאספו עד כה במסגרת החקירה בשב"כ מצביעים כי מדובר בפיגוע טרור שבוצע על רקע לאומני ולא ארוע פלילי שהסתבך בשל חטיפת נשק מחייל. במהלך החקירה קשר עצמו אחד החשודים לביצוע הרצח ואף הוביל את חוקרי השב״כ להסגרת נשקו של החייל.
תושבי ערד לא ידעו את נפשם מאירוע רצח החייל בעיר השקטה שחייה משולבים בחיי הבדואים במרחב הנגב המזרחי. עם גמר החקירה החלו להתקבץ באופן ספונטני במקום הרצח להתפלל לזכרו, להניח פרחים, נרות נשמה ופתקים אישיים. קבוצות הפייסבוק המקומיות סערו- תושבים הביעו זעזוע, צער, והיו גם הקיצוניים שדברו בגנות הבדואים בכלל והצורך להוציא אותם מהעיר…
עם היוודע זהות הרוצחים החלו להגיע לעיריית ערד משלחות בכירים בדואים שבאו להביע תנחומים למשפחה להשתתף בצער העיר ערד שבתחומה ארע הפיגוע ולגנות את הרצח מכל וכול. על דעת כולם, נציגי עיריית ערד ונציגי הבדואים, הוסכם שיש לטפל בקיצוניים משני הצדדים המנסים להלהיט את הרוחות ולגרום נזק למרקם היחסים העדין בין יהודים ובדואים בנגב המזרחי!
בעקבות המפגשים הללו התקשר ביום רביעי 6/12/17 נשיא המדינה ראובן ריבלין לראש העיר, עו"ד ניסן בן חמו. בשיחה ביניהם אמר הנשיא שהוא "מעריך את המעשה האמיץ של מפגש המנהיגים מהמגזר הבדואי ומערד שנערך אתמול בכדי להעביר מסר של אחדות"…"במקום להתלהם ולהסית את הציבור כפי שהורגלנו בעבר במקומות אחרים, ידעת לעמוד ולהרגיע את הציבור. אני מאוד מעריך אותך, זו יוזמה של מנהיג אמתי", אמר הנשיא. ראש העיר הודה על התמיכה וההערכה.
ראש עיריית ערד הודה לכל הנכבדים שהגיעו לערד ב"צעד חשוב ואמיץ". הוא ציין את חשיבות המפגשים שהתקיימו בערד עם מעגלי המנהיגים, מכובדים ואנשי החינוך. "כל המדינה הסתכלה עלינו בכדי לראות מה יקרה פה" ספר למנהלים. "זה שכל המנהיגים התאחדו כדי שלא תהיה אלימות, כדי שמארג החיים לא יתפרק, בכך הראינו למדינה שאפשר גם אחרת וזה משליך על הכול. מעשיכם הוא מעשה של מנהיגים וזה גם מה שמצופה מכם." עוד אמר בן חמו כי "השטח יכתיב מה רוצים ולא הם לנו".
המנהלים הבדואים ציינו גם הם שעל המנהיגים במדינה ללמוד מהעם. ושתפו בחוויית בקור משלחת בדואית בבית משפחת החייל. הם הגיעו בחששות רבים מפני כעסם והופתעו לטובה לפגוש את טוב לבם של ההורים ואת חוזקם. "קודם כל צריך להיות בני אדם" אמרו בהערכה. בן חמו החזיר וספר למנהלים שהורי החייל התרגשו מאד לשמוע על המפגשים עם הבכירים הבדואים בערד. "מפה תצא הבשורה" הביע בן חמו את תקוותו ובקש להוציא טוב מרע ולהתחיל בפעולות של קרוב לבבות ושיתופי פעולה בין ערד ליישובי הבדואים באזור. כאשר לשם התחלה הוא מעוניין לעשות סבב בבתי הספר באזור ולשוחח עם תלמידים על משמעות החיים בנגב בדו-קיום.
במעמד התפילה הציבורית נקרא מסר שהעבירה משפחת קוקיא לתושבי ערד: "משפחת קוקיא מבקשת להודות לתושבי ערד על תנחומיהם הכנים. אנו מחוזקים מכם ומחזקים אתכם. זכינו בחיבוק גדול מן התושבים ואנו מברכים אתכם על כך. המשפחה תגיע לאחר השבעה לעיר".
שבוע סוער עבר על העיר ערד ותושבי האזור. שני צעירים בדואים העמידו בניסיון את עמידות היחסים בין יהודים לבדואים במרחב. עשרות שנים לקח בכדי לעצב ולבסס יחסים אלו. אך יחסי כבוד, שיתופי פעולה וחיים ביחד באזור הוכיחו שהם התשובה לעמידה האיתנה מול ביטויים קיצוניים והרסניים במזג האוויר האנושי שמאיימים לשנות את התנאים האקלימיים באזורנו. כמו גם חשיבותה של הנהגה שיודעת להוביל באומץ את הקהילות, הבדואית והיהודית, להמשך חיים של דו-קיום.