(צילום-ענת רסקין)
כ- 500 איש, אנשי עסקים, יזמים, קובעי מדיניות ואוהבי הנגב, התכנסו ביום (שני 5/11/12 ) לכנס השלישי של הוועידה הכלכלית של הנגב שהתקיים בירוחם ע"י חברת 'נגבקו'. ראש מועצה מקומית ירוחם מיכאל ביטון: "תדמית זה דבר חשוב אבל יותר חשוב לשנות מציאות. יש לנו חובה לפעול מלמטה, כישוב, כקהילה, ליזום ולהוביל".
מאת: ענת רסקין
WS214470-ראיון עם ראש מועצה מקומית מיכאל ביטון.mp3
ראיון עם גלזר מנכל נגבקו.mp3
ראש מועצה מקומית ירוחם מיכאל ביטון רואה בנגב הזדמנות גדולה, לעיתים מפוספסת ואומר שקריית ההדרכה (עיר הבה"דים) שתקום ליד ירוחם היא המאיץ וההזדמנות של ירוחם כמו גם המבחן של ירוחם להתחבר להזדמנויות ולצמוח בעקבותיהם. "אם נממש את ההזדמנות- נצמח ונשמור על היציבות".
ביטון ציין שחברת 'נגבקו' היא המנוע לקיום הכנס ומועצה מקומית ירוחם נותנת לה רוח גבית. "הוועידה הכלכלית של הנגב שנערכה בירוחם היא הזדמנות לפגוש אנשים משמעותיים בנגב ובארץ, לארח אותם בירוחם, כי מירוחם תצא תורה". כנס Negev Vision – הוועידה הכלכלית של הנגב, המתקיים זו השנה השלישית בירוחם, תחת הכותרת: "מהזדמנות עסקית למימוש כלכלי". מטרתו חשיפת הפוטנציאל הכלכלי והעסקי הקיים בנגב והצגת השינויים אשר ישפיעו בצורה חיובית על התפתחותו הכלכלית. הכנס התקיים במעמד מנכ"לית המשרד לפיתוח הנגב והגליל, אורנה הוזמן בכור, מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר, נציגים ממשרדי הממשלה, ראשי ערים ורשויות, בכירי המשק, אנשי אקדמיה מתחום הכלכלה והניהול, בעלי עסקים, משקיעים ויזמים.
העבודות בעיר הבה"דים (צומת הנגב) כבר החלו. בסיס ההדרכה הראשון מתוכנן להכנס בסוף 2014 ובסוף 2015 יכנס בה"ד האחרון. הקמת עיר הבה"דים ליד ירוחם גרמה לתנופת בניה בעיר המבודדת שבמהלך 60 השנה האחרונים נבנו בה בתי מגורים רק במימון ממשלתי. 100 יחידות דיור נבנו בשכונת 'צהלה' לאנשי קבע המתוכננים להגיע לבסיס ההדרכה, נבנים מגורים לצעירים להתיישבות בירוחם ("תוך שישה חודשים אושרה תוכנית הדיור של צמודי קרקע במינהל מקרקעי ישראל" מציין בפליאה ראש המועצה הרגיל כי תהליכים כאלו נמשכים זמן רב) וגם משרד השיכון מתכנן לבנות שכונה נוספת. מיכאל ביטון: "בעבר אמרתי כי עיר הבה"דים עלולה להיות אי בודד, עכשיו אני רואה יבשה".
שיתופי פעולה עסקיים מתקיימים בין עיר הבה"דים לבין חברות מירוחם כמו 'נגב קרמיקה', 'אקרשטיין' ו 'פיליציה'. בהמשך לתנופת הדיור מורגש הפתוח גם בתחום התיירות: צימרים קמים בעיר, מתוכנן לקום בית מלון עם 40 סוויטות (ע"י קרן ירוחם ועמרם מצנע) ובפארק ירוחם תבנה מנהלת פארק שתקדם את התיירות באגם ירוחם והפארק הסובב אותו.
ההשפעה לטובה ניכרת גם בתחומי חיים אחרים של ירוחם וראש המועצה מנה הישגי בגרות הנעים בין 70-100% של זכאים לבגרויות בשלוש התיכונים של העיר, השגת מקום 2 בעולם בתחרות רובוטיקה והמצאה מדעית לנוער ויציאה של 18 נערים, בני העיר, לשנת שרות "שינוי מנהיגותי אצל בני הנוער".
"אנחנו לא מתעלמים מהסדרת התיישבות הבדואים בנגב" אמר ביטון וספר על שיתוף פעולה מיוחד עם ראש מועצה מקומית חורה להסדרת ההתיישבות של קהילת הבדואים 'רחמה' היושבת ליד ירוחם.
"תדמית זה דבר חשוב אבל יותר חשוב לשנות מציאות. יש לנו חובה לפעול מלמטה, כישוב, כקהילה, ליזום ולהוביל".
עם זאת בקש מיכאל ביטון כי המשרד לפתוח הנגב ישקול הרחבת כביש 224 המחבר בין עיר הבה"דים לירוחם כדי שיהיה קשר פיזי משמעותי בין העיר הצבאית לעיר ירוחם שלידה. ורמז כי יש לבסס את ירוחם מהבחינה הכלכלית. אמנם חתם על תוכנית הבראה לירוחם "אבל אם לא ישולמו משכורות לעובדי המועצה- אז לא עשינו כלום"..
ראש מועצת ירוחם מיכאל ביטון הביע תקווה שירוחם תהפוך לפנינה בנגב. "השקעות בקהילות חזקות וברשויות חזקות הן תנאי למשיכת צעירים. המציאות הפוליטית מורכבת. לא סתם יש מחאות ודרישה להשקעה מוגברת בנגב. אני מקווה שבממשלה החדשה תהיה יותר הקשבה לנגב ויופנו המשאבים ויעשו המעשים הנכונים".