עלייה במספר המטיילים באתרי רשות הטבע והגנים. יותר מטיילים לנו ברשת חניוני הלילה (בתשלום). גן לאומי מצדה הוא הגן המבוקש ביותר (בעיקר בקרב תיירי חוץ) חצה את רף המיליון מטיילים, עם כ- 1,092,000 מטיילים בשנה! שיא של 50 שנה במספר ההכרזות השנתי של שמורות טבע וגנים לאומיים חדשים בישראל ביניהם- שמורת הטבע המכתש הקטן בנגב.
נתוני תיירות וטיילות
עלייה במספר המטיילים באתרי רשות הטבע והגנים: במהלך שנת 2019 ( מינואר עד דצמבר – כולל אומדן עד סוף השנה) טיילו בשמורות הטבע והגנים הלאומיים 13,251,258 מטיילים (ישראליים + תיירי חוץ) . נתון זה משקף גידול של 5% בביקורי מטיילים לעומת התקופה המקבילה בשנת 2018 ( 12,594,599 מטיילים סה"כ).
במספר המטיילים הישראליים היה גידול של כ-3%. עיקר הגידול במספר המטיילים במהלך 2019 חל בקרב תיירי החוץ – נתון זה משקף גידול של כ-10% במספר תיירי החוץ שביקרו השנה בשמורות ובגנים הלאומיים. יש לציין שהדבר נובע בין היתר משיתוף פעולה פורה עם משרד התיירות.
תיירות – הקמת יחידת טיילות חדשה ברשות הטבע והגנים
יחידת הטיילות הייעודית שהוקמה ברשות הטבע והגנים בשנת 2018 במטרה להעצים ולהנגיש עוד יותר את חווית הטיול של המטיילים בשטחים הפתוחים בישראל השלימה שנה ראשונה של פעילות בימים אלו. במהלך 2019 עסקה היחידה בהסדרת שבילי תיירות חדשים (הרי אילת תחילה) בשיתוף משרד התיירות, במסמכי מדיניות מגוונים בהם הסדרת נוהל הדלקת אש בשמורות הטבע והגנים הלאומיים והסגרת נוהל רכיבה על בעלי חיים בשטחים אלו, קידום תחבורה ציבורית לגנים לאומיים ושמורות טבע בעבודה משותפת עם משרד התחבורה ומשרד התיירות והנגשת מידע דיגיטלית של כ-200 מסלולי טיול בשמורות ובגנים הלאומיים בשטחים הפתוחים באמצעות מנוע חיפוש טיולים מתקדם באתר הרשות.
חילוצי ופציעות מטיילים
פקחי רשות הטבע והגנים לקחו בשנת 2019 חלק בחילוץ וסיוע למטיילים בשמורות טבע וגנים לאומיים בכ-479 מקרי תאונות וחילוץ שונים (404 בתקופה המקבילה אשתקד). מתוכם נרשמו השנה 343 אירועי סיוע למטיילים עם פציעות/פגיעות (289 בתקופה המקבילה אשתקד). בתוך כך נרשמו 136 אירועי חילוץ וסיוע למטיילים ללא פציעות ( 115 אשתקד).
14 מטיילים מצאו את מותם בשנת 2019 (11 אשתקד) בשטחי שמורות טבע וגנים לאומיים מסיבות שונות כגון טביעה באזורים אסורים לרחצה, נפילה/התאבדות, התייבשות ותאונות עם רכב. באחד המקרים הבולטים 4 נוסעי רכב/מטיילים מצאו את מותם באירוע התהפכות רכב/רייזר פרטי בשמורת הגלבוע.
240 אירועי שריפות התרחשו השנה בשמורות טבע וגנים לאומיים בשטח כולל של 28,100 דונם ( 13,000 מתוכם בעוטף עזה) לעומת 28,000 דונם בשנת 2017 . נתונים אלו נמוכים משמעותית לעומת 59,000 דונם שנשרפו בשנת 2016.
דירוג שמורות הטבע והגנים הלאומיים המבוקשים ביותר לשנת 2019:
אתרי רשות הטבע והגנים המבוקשים ביותר בדירוג הכולל – מטיילים ישראליים + תיירי חוץ לשנת 2019:
- הגן הלאומי מצדה עם כ- 1,092,000 מטיילים ( לראשונה השנה אתר מצדה חצה את רף המיליון מטיילים בשנה)
- הגן הלאומי קיסריה עם כ- 1,032,000 מטיילים
- שמורת הטבע בניאס עם כ- 730,000 מטיילים
- שמורת הטבע עין גדי עם כ- 691,000 מטיילים
- הגן הלאומי עיר דוד עם כ- 650,000 מטיילים
בשנה זו, הגן הלאומי מצדה חזר לראש הדירוג, לאחר שגבר במספר המטיילים על הגן הלאומי קיסריה.
אתרי רשות הטבע והגנים המבוקשים ביותר בקרב ישראלים בשנת 2019:
- הגן הלאומי קיסריה עם כ-473,000 מטיילים
- הגן הלאומי אשקלון עם כ-471,000 מטיילים
- שמורת הטבע הבניאס עם כ-404,000 מטיילים
- הגן הלאומי גן השלושה (הסחנה) עם כ-400,000 מטיילים
- הגן הלאומי ירקון תל אפק עם כ-382,000 מטיילים
אתרי רשות הטבע והגנים המבוקשים ביותר בקרב תיירי חוץ בשנת 2019:
- הגן הלאומי מצדה עם כ-819,000 תיירי חוץ
- הגן הלאומי קיסריה עם כ-558,000 תיירי חוץ
- הגן הלאומי קומראן עם כ-429,000 תיירי חוץ
- שמורת הטבע בניאס עם כ-326,000 תיירי חוץ
- שמורת הטבע עין גדי עם כ-316,000 תיירי חוץ
דירוגים אלו אינם כוללים את הגנים הלאומיים חוף פלמחים ואלו שאינם בתשלום כגון אתר הטבילה.
תיירות – חניוני לילה
בשנת 2019 (ינואר –דצמבר) לנו ברשת חניוני הלילה (בתשלום) כ-450 אלף מטיילים. זאת בהשוואה ל- 430 אלף בשנת 2018 בחניונים הקיימים.
נכון לשנת 2019 רשות הטבע והגנים מנהלת 18 חניוני לילה בתשלום בפריסה ארצית, מגן לאומי חורשת טל שבצפון ועד חי בר יוטבתה שבדרום. זאת בנוסף לעוד כ- 130 חניוני לילה שאינם בתשלום ברחבי הארץ. השנה בוצע שינוי ב-5 חניונים קיימים – בהם יהודיה, פארק כרמל והבונים שנסגרו ללינת לילה ו-פלמחים ובית ינאי בהם נכון לעתה ניתן ללון ללא עלות נוספת על דמי הכניסה לאתר.
בשנים האחרונות הרשות השקיעה רבות בשדרוג החניונים והנגשתם לכלל האוכלוסייה, כל זאת בשאיפה לשנות את תרבות הנופש בחיק הטבע והפיכת הלינה בטבע לחוויה ערכית, ידידותית ושווה לכל נפש.
בתוך כך הותאמו השנה מספר חניוני לילה של הרשות גם לקהל שומרי שבת בהם החניונים: אשקלון, מצדה מערב, חוות משמר הכרמל, מקורות הירקון והבשור (אשכול). חניונים אלו מציעים מעבר לחוויית הלינה בחיק הטבע גם עירוב של המתחם מאושר על ידי רב מוסמך, אזורי תפילה מוגדרים, ספר תורה (בשלב זה בחניוני אשקלון והכרמל), מיחמים, פלטת שבת ואף אפשרות יציאה מאוחרת משטח האתר ללא תוספת תשלום.
בנוסף, רשות הטבע והגנים פועלת להנגיש את השירות בחניוני הלילה ובהתאם מציעה ברובם גם שירות של השכרת אוהל משפחתי ומזרנים בהזמנה מקוונת, ואף עצים למדורה במקומות המותרים. רשות הטבע והגנים השלימה השנה יישום של הזמנות אונליין ללינות ב-18 מחניוני הלילה של הרשות, במטרה להפוך את תהליך ההזמנה לידידותי יותר בעידן הדיגיטלי.
תמונת מצב חיות בר בסכנת הכחדה:
אוכלוסיית צבאים בישראל:
צבי ישראלי: נכון ל-2019 מונה האוכלוסייה בישראל כ-4,212 פרטים בלבד. נתון זה משקף שמירת מגמה ויציבות ביחס לאשתקד.
צבי נגב: נכון ל-2019 מונה האוכלוסייה בישראל 1,435 פרטים בלבד. נתון זה משקף שמירת מגמה ויציבות ביחס לאשתקד.
צבי שיטים: נכון ל-2019 מונה האוכלוסייה בישראל 31 פרטים. נתון זה משקף גידול משמעותי לעומת שנה שעברה אז נספרו רק 22 פרטים. יתכן והדבר נובע מממשק הוצאת צבאי הנגב מגדרת צבי השיטים בערבה.
תמונת מצב אוכלוסיית נשרים בישראל: 11 נשרים נולדו ב-2019 בגרעיני רבייה של פרויקט 'פורשים כנף', המשותף לרשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע, חברת החשמל, גן החיות התנ"כי והספארי ברמת גן, שמטרתו לבסס את אוכלוסיית הנשרים בישראל ושאר העופות הדורסים בישראל (5 אשתקד). 45 קינוני הנשרים נרשמו השנה לעומת 46 ב-2018. 59 נשרים סומנו השנה למעקב (60 שנה שעברה). 13 נשרים שוחררו השנה בישראל לטבע (נתון זהה לשנה שעברה).
בתוך כך, נרשם בחודש מאי השנה אירוע חמור של הרעלת נשרים בגולן, ממנו נפגעו עשרה נשרים, ששמונה מהם מתו בעקבות זאת.
צבי ים – המרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים- המרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים הינו המרכז היחיד מסוגו בארץ, שנועד להגן על צבי הים שנפלטו אל החוף, להעניק להם טיפול רפואי, לשקם אותם ולהחזירם אל הטבע.
במהלך שנת 2019 טיפל המרכז ב-144 צבי ים (לעומת 101 אשתקד) , מתוכם 75 צבי ים שוקמו ושוחררו לטבע (67 אשתקד).
231 קיני צבי ים אותרו השנה בחופי הים בכל הארץ בעונת ההטלות (247 אשתקד).
ממוצע ביצים בכל קן הוא 80 ו-80% זה ממוצע ההגחות של האבקועים מכל קן.
השטח הכולל של 20 שמורות הטבע והגנים הלאומים שהוכרזו ב-2019 הוא 241,822 דונם. זאת לעומת 11 שמורות וגנים לאומים בשטח כולל של 75,622 דונם אשתקד.
בין השמורות והגנים הלאומיים הבולטים שהוכרזו השנה:
שמורת הטבע המכתש הקטן בנגב, בשטח של 38,402 דונם. המכתש הידוע גם בשמו מכתש חצרה, הוא מכתש אירוזי, סחיפה, השלישי בגודלו מבין חמשת מכתשי הנגב אשר מהווים תצורה גיאולוגית ייחודית בכל העולם. איפיון המכתש וצורתו כמעט מעוגלת, אורכו המרבי מגיע לכ-8 קילומטר, רוחבו לכ-6 קילומטר ועומקו לכ-400 מטר. המכתש מהווה חלק משמורות הטבע של מכתשי הנגב ומדבר יהודה ונחשב לערך טבע בעל חשיבות עולמית בזכות ייחודו הגיאולוגי ויופיו המרהיב. במכתש מתקיימת מערכת אקולוגית מיוחדת של צומח ובעלי חיים כגון יעלים, דורסים ונשרים ומגוון טורפים. במיקומו ומאפייניו הוא מקשר בין אוכלוסיית יעלים ממרכז הנגב למדבר יהודה וכן אזור קינון חשוב ונדיר לנשרים ועופות דורסים אחרים, המצויים בסכנת הכחדה. בנוסף המכתש הקטן ידוע במסלע אבן הצבעונית שבו, אשר משתנה בין צבעי לבן, אפור, חום, צהוב, אדום וסגול. צבעי האבן נובעים מכמויות זעירות של תחמוצות ברזל. המכתש הקטן מושך אליו במהלך השנה מטיילים רבים, ובתוכו עובר גם חלק משביל ישראל. מסלולי הטיול המוצעים כוללים מסלולים ברגל ביניהם מעלה עלי, מעלה חצירה ומצפור מכתש קטן. על פי הערכות ואומדנים של רשות הטבע והגנים בכל שנה מגיעים לאזור המכתש הקטן וסביבתו כ-400 אלף מטיילים.
שמורת הטבע נחל מיצר, בשטח של 27,790 דונם (הוכרזה זה עתה בנובמבר השנה). השמורה שבדרום רמת הגולן מאופיינת בבית גידול של בתה עשבונית, יער פארק מפותח של עצי אלון התבור ואלה אטלנטית ונחל אכזב הזורם בחודשי החורף. במורד הנחל נמצא מפל בגובה כ- 9 מ' ולמרגלותיו בריכת מים המחזיקה מים גם בסוף הקיץ. השמורה מהווה שטח מחייה ליונקים גדולים בהם צבאים וחזירי בר וכן לעופות דורסים כנשרים ועיט סלעים. שטחי הבתה עשירי צמחיה עשבונית מגוונת וציפורי סבך.
שמורת הטבע ים ראש הנקרה – אכזיב (שמורת טבע ימית – הוכרזה זה עתה בנובמבר השנה) , בשטח של 100,373 דונם. שמורת הטבע משתרעת מקו החוף מערבה עד כ-15 ק"מ בים, בעומק של כ-1000 מטר ויותר, מגבול ישראל בצפון ועד לגבול הדרומי של גן לאומי אכזיב בדרום. השמורה היא שטח ייחודי המאגד בתוכו שילוב נדיר של מגוון מבנים מורפולוגיים ועושר של בתי גידול ימיים: טבלאות גידוד, רכסי כורכר טבועים, מערות עמוקות, קינון תת ימי בעומק 700 מטר במרחק של 3 ק"מ בלבד מהחוף עם עושר מינים וצפיפות גבוהה.
שמורת הטבע הרי אביטל והר בנטל, בשטח של 5,334 דונם (הוכרזה זה עתה בנובמבר השנה). הרי השמורה הם חלק מרכס התילים המרכזי ברמת הגולן. ייחודם הגיאולוגי הוא במיקומם באזור קר ועתיר משקעים – דבר היוצר ייחוד בוטני, עשיר במינים אנדמיים (ייחודיים) לרמת הגולן, חלקם נדירים. גובהו של הר בנטל הוא 1,164 מטר מעל פני הים. הוא נוצר כתוצאה מהתפוצצות געשית של מבנה געשי חרוטי. חלקו המערבי של ההר התפוצץ, ובכיוון זה גם זרם קילוח הבזלת, עליו נמצא היום קיבוץ מרום גולן הסמוך. מטרת השמורה לשמר את נוף התילים הגעשי והנוף הנשקף ממנו אל הגולן והבשן ולאפשר ביקור חוויתי באזור עשיר בערכי טבע, מורשת ונוף.
שמורת הטבע נחל תבור בשטח של 22,548 דונם (הוכרזה זה עתה בנובמבר השנה). השמורה מהווה הרחבה של שמורת נחל תבור שהינה שמורה צרה השומרת על אפיק נחל תבור וסביבתו הקרובה. נחל תבור הינו נחל בו זרימות משמעותיות בעונת החורף והאביב ובחלקו הוא נחל איתן עם זרימה שמקורה במעיין (עין שחל) לאורך כל השנה. בשטחי השמורה צומח ספר ים-תיכוני של חברת צמחים עשבוניים עשירה במינים ובהם פזורים עצי אלה אטלנטית, שקד קטן עלים, שיזף השיח ושיזף מצוי. בחורף ובאביב שטחים אלו שופעים פרחים כמו כלנית מצויה, ותורמוס ההרים.
שטחי השמורה מהווים בית גידול למגוון חיות בר ביניהן קרקל, תן וזאב וכן בית גידול חשוב עבור חלק מאוכלוסיית הצבי הישראלי הגדולה בישראל. השטחים העשבוניים מהווים אזורים חשובים לשפע עופות כמו מושבות שרקרקים, דורסי יום כמו עקב עיטי וחיוויאי, דורסי לילה כמו אוח עיטי, ציפורי שיר כמו חנקן אדום ראש ואף מיני עופות מדבריים כמו שחור-זנב ורץ המדבר. המדרונות מהווים אזור לינה לאלפי חסידות בעונת הנדידה.
הרחבת שמורת נחל תבור מייצרת יחידה נופית מוגנת גדולה התומכת באוכלוסיות צבאים, טורפים ושל מגוון בעלי החיים המאפיינים את האזור. השמורה מהווה נדבך חשוב במסדרון אקולוגי ארצי (צפון-דרום) באזור ספר ים תיכוני הידוע במגוון הביולוגי הגבוה המאפיין אותו.
בשמורה מסלולי טיול רגליים כמו שביל הטיול בנחל דנה ושביל היורד מהגדה הדרומית שלנחל תבור עד לעין שחל וכן דרכי רכב מסומנות המאפשרות ירידה ועלייה לנחל תבור מגדתו הצפונית והדרומית.
שמורת הטבע הדום השומרון, על גבעות בשיפולי השומרון, בשטח של 15,576 דונם. שמורה המאופיינת בצומח עשבוני. בין פרחי השמורה: נרקיס מצוי, חצב מצוי, עירית גדולה, רקפת מצויה, סתוונית היורה ועוד. מאחר והאזור מוגדר כשטח אש ואזור גבול, הוא נשמר כמעט ללא פגיעה אקולוגית ושוכנת בו אוכלוסיית בעלי חיים מגוונת ביניהם צבאים ושועלים. מבין העופות שוכנים בשמורה דוגרי קרקע וסלעים, כגון חוגלה, צוקית בודדת ועוד. באזור פזורות חורבות עתיקות וכן שרידים חקלאיים עתיקים. כל שטח השמורה נמצא בשטח אש, הפעיל גם בשבתות, ואין להיכנס לשטח השמורה ללא תיאום מוקדם עם הגורמים הרלוונטיים.
שמורות טבע וגנים לאומיים נוספים שהוכרזו השנה: שמורות הטבע גבעות צפית, ברכת צרטה, נחל שורק (הרחבה), אלות סירין, הר שכניה, הר יבנאל, נחל ירמוך, נחל חגל, מערת שכניה, נחל דליה (הרחבה), ואלונה, והגנים הלאומיים הר חרת , עמק האלה והר בנטל.
לדברי שאול גולדשטיין, מנכ"ל רשות הטבע והגנים: "תהליך ההכרזה של שמורות וגנים לאומים הנו צעד חשוב ומשמעותי מאין כמוהו שמבטיח את שימור הטבע לדורות הבאים לצד הנגשת הטבע לציבור. מדובר בהליך מקצועי אותו מובילה רשות הטבע והגנים מול הרשויות המקומיות, מספר משרדי ממשלה ומנהל התכנון. התהליך ארוך מאד ולעתים ההכרזה מגיעה אחרי שנתיים ולעתים אחרי שני עשורים. אנחנו שמחים כי השנה הגענו לשיא הכרזות שלא היה כדוגמתו ב- 50 שנים האחרונות.
אני רוצה להודות לשר האוצר ח"כ משה כחלון, לזאב ביילסקי ראש מטה הדיור הלאומי ולדלית זילבר מנהלת לשכת התכנון ולצוותי המשרדים אשר תרמו רבות לקידום ההכרזות ובכך לשמירת הטבע, הנוף והמורשת לנו ולדורות הבאים".