שיתוף פעולה חוצה יבשות בין משלחות חילוץ הגיע עד למרכז המשתלמים בערבה. בסופו, נקלט הסטודנט עבדאללה וואני מדרום סודן, ללימודים במרכז. זוהי פעם ראשונה שפליטים סודנים מקבלים הכשרה חקלאית בטרם יעזבו את הארץ.
מאת: אוסי ניר – דוברת מועצה אזורית ערבה תיכונה http://www.arava.co.il
(צילום: מ.א.ערבה תיכונה)
נתחיל מהסוף. עבדאללה וואני נוצרי, בן 30 , נשוי ואב לילדה בת 7 הוא פליט מדרום סודן והוא הסטודנט הסודני הראשון במרכז המשתלמים בערבה. אשתו ובתו חזרו לדרום סודן והוא הצטרף אליהם לאחרונה, ב-24/10/11.
הסיפור מתחיל בכלל בסודן לשם יצא צוות בהשתתפות אלעד סקר, מפקד יחידת החילוץ שלנו. אלעד מספר "בסוף חודש יולי הובלתי צוות סיוע רב לאומי לדרום סודן. הצוות יצא מטעם ארגון 'ישראייד- פירסט' ובשיתוף ארגון נוצרי אוונגליסטי- 'אופרשיין בלסינג'. הגענו לשם כשבועיים אחרי הכרזת העצמאות ולפנינו מראות קשים. ארץ קשה מאוד, עוני רב, רעב ומחלות. יחד עם זאת האנשים אופטימיים ומלאי שמחת חיים. ישנו במתחם מאובטח על גדות הנילוס ופעלנו בכפרים מחוץ לג'ובה, שם טיפלנו בחלוקת מזון ציוד וכילות ובנוסף, הדרכנו כיצד להקים אוהלים. כמו כן סייענו בהקמת מערכת לטיהור מים לבית החולים בג'ובה בירת דרום סודן, וסיפקנו כדורים לטיהור מים וכדורים נגד מלריה.
בדקנו גם את נושא הפוסט טראומה במקלט לנערות שעברו התעללות מינית קשה. בסוף יום מפרך שפתחנו את הברז במקלחת יצא בוץ מהנילוס במקום מים… כשמחליפים דולרים הכסף המקומי מגיע ארוז בניילון נצמד היישר ממכונת ההדפסה. נפגשנו עם אנשי ממשל ועם הבישוף האזורי ואחד הנושאים שעלו היה הדרכה חקלאית.
כחודש לאחר שובנו ארצה פנתה אלי אחת הבנות מהמשלחת וביקשה סיוע נקודתי לפליט סודני שמתגורר באילת ומעוניין להיות שותף בהקמת חווה חקלאית בסודן. סגרנו מעגל מהיר בינינו לבין הארגון ובסיוע מקצועי ואנושי של צוות מרכז המשתלמים. הבחור הוזמן ללימוד במסגרת הקורסים המוצעים כיום במרכז משתלמים!"
חני ארנון, מנהלת מרכז משתלמים מוסיפה: "פנתה אלי תמר מארגון 'אופריישן בלסינג' היושב בירושלים. הארגון מבצע מבצעי "חזרה מרצון" לפליטים המעוניינים לשוב למולדתם ולהתאחד עם משפחותיהם. ההערכה היא שבעקבות הכרזת העצמאות בדרום סודן, פליטים יבקשו לשוב לביתם. אחד הפליטים עליהם דיברה הוא עבדאללה וואני שחי כיום באילת. לדבריה, הוא עסק בעברו בחקלאות והוא מעוניין בהדרכה חקלאית בטרם ישוב למולדתו. לא היה לנו תקציב על מנת לפתוח קורס מיוחד לתלמיד בודד וההצעה שלנו הייתה, לאפשר לעבדאללה להשתלב וללמוד בהיצע הקורסים הקיים היום. פניתי גם ל'זרעים גדרה' שתרמו לו זרעים ולהם התודה.
עבדאללה התקבל אצלנו בחום רב והסטודנטים ממזרח אסיה קיבלו אותו בחיבוק גדול. הוא דובר שלוש שפות – עברית, אנגלית וערבית ומגיע יום יום הלוך וחזור מאילת. הוא מרשים מאוד, נעים הליכות ואני גאה להיות חלק ממערכת שמעבר לשיקולי תקציב יודעת גם לתמרן ולתמוך הומניטארית. תודה גדולה מגיעה גם למרצים במרכז המשתלמים שענו על שאלותיו ונתנו גם מעבר. זוהי סנונית ראשונה ואנו בהחלט סבורים שיש בסיס להמשך שיתוף פעולה וקליטת סטודנטים מאפריקה אצלנו".
ומה עבדאללה אומר על כל העניין ? ממש לפני עזיבתו קיימנו עם עבדאללה ראיון בעברית ובאנגלית. הראיון המלא מופיע באתר האינטרנט שלנו. במהלך הראיון מודה עבדאללה על ההזדמנות שניתנה לו ועל היחס שקיבל: "למדתי כמה דברים שאני יכול לעשות שם. האנשים טובים וכל אחד עוזר לשני. כל אחד שהולך למקום, מגיע הזמן שהוא צריך לחזור הביתה. ועכשיו הגיע הזמן שאני צריך לחזור הביתה, כי עכשיו יש לי מדינה ומדינה זה כמו אימא. מישהו שאוהב את אימא שלו, אוהב את המדינה שלו. תודה רבה לאנשים שפה, במדינה ובערבה".
(תודה לנועה זר, אחראית פיתוח משאבים ופני בן-דוד מנהלת טל"ק ערבה, על הראיון עם עבדאללה)