(צילום-יח'צ)
1500 משפחות הפגינו היום 9/3/17 בירושלים מול משרד האוצר במחאה על האיום לסגור את מקומות עבודתם ולשלוח אותם לאבטלה! לעובדי מפעל "חיפה כימיקלים דרום" ברור שאם ירוקנו את מיכל האמוניה במפרץ חיפה, לפני שיקימו מאגר חלופי לאמוניה, המפעל שלהם בדרום ייסגר מידית.
מאת: מערכת עיתון "השבוע החדש" בדימונה וענת רסקין
החלטת בית המשפט המחוזי קבעה כי על "חיפה כימיקלים" לרוקן את מכל האמוניה המסוכן לחיי התושבים בחיפה. בעקבות ההחלטה לסגור את מיכל האמוניה בחיפה עובדי "חיפה כימיקלים" מיועדים לפיטורים מידיים ב- 01.04.17, ערב חג הפסח.
אך האמוניה הינה גם מרכיב מרכזי וחשוב בתהליכי ייצור הדשנים במפעל "חיפה כימיקלים דרום". ללא אספקה סדירה של חומר הגלם אמוניה לא יהיה יצור במפעל. נראה שהמאבק המוצדק לסגירת מיכל האמוניה במפרץ חיפה לא הביא בחשבון את עובדי "חיפה כימיקלים-דרום" החוששים מאוד למקום פרנסתם. קולם לא נשמע בסוגיה שמשפיעה ישירות על המשך עבודתו של המפעל בדרום.
מפעל "חיפה כימיקלים דרום" – שהקמתו הושלמה ב-1994, שוכן באזור התעשייה מישור רותם שמדרום לערד ומזרחית לדימונה ונמצא בתחום השיפוט של מועצה אזורית תמר. במפעל חיפה כימיקלים דרום מועסקים כ-500 עובדים. בספטמבר 2008 רכשה "קבוצת טראמפ" בבעלות האחים ג'ולס ואדי טראמפ את השליטה בחברת TRI ועמה את השליטה בחברת חיפה כימיקלים. האמוניה היא חומר גלם עיקרי בייצור התעשייתי במפעלי חיפה כימיקלים דרום, בלי אמוניה המפעל ייסגר.
באוקטובר 2013 החליטה ממשלת ישראל פה אחד להעביר את המכל לנגב, וביוני 2015 פורסם המכרז למפעל האמוניה החדש שיוקם במישור רותם שבנגב. בנובמבר 2016, נסגר המכרז להקמת מפעל האמוניה במישור רותם ללא הצעות, והזזת מכל האמוניה ממפרץ חיפה נדחתה. לאחרונה חברת כימיקלים פנתה לממשלה ובקשה לאפשר לה את הזמן לבניית מכל אמוניה בנגב שבנייתו מוערכת בכ-3 שנים אך התושבים והארגונים הירוקים מתנגדים נמרצות להשארת מכל האמוניה במפרץ חיפה אפילו לזמן מוגבל.
בעמוד הפייסבוק שפתחו העובדים הם כתבו: "אנו 1,500 עובדים, מצפון ומדרום הארץ, העתידים לאבד את מקור פרנסתנו. אנו שותפים לחרדות ולדאגת הציבור, ומקבלים בהבנה את החלטת בית המשפט. עם זאת, אנו דורשים מהממשלה ומכל הגורמים הרלוונטיים לשבת יחד בהקדם האפשרי ולגבש פתרון שימנע את הפיטורים המידיים."
יהודה פרץ יו"ר ועד עובדי חיפה כימיקלים דרום: "יונה יהב ראש העיר חיפה עושה פוליטיקה על חשבון תושבי הדרום" והוסיף וכתב בדף הפייסבוק שלו: "יש היום בעולם למעלה מ 70 מכלי אמוניה כאשר המכל בישראל נבנה בהתאם לתקני הבטיחות המחמירים ביותר. בצער רב אני אומר שזאת בושה גדולה למדינת ישראל שמפעל שהוא גאווה ישראלית, מפעל שמכניס מיליארדים לקופת אוצר המדינה, ואף אחד מהממשלה לא נזעק לטובת החברה, ובראש ובראשונה לטובת אלפי משפחות שמתפרנסות מהמפעל בנגב. אנחנו, עובדי חיפה כימיקלים דרום, נראה ליונה יהב ולממשלה איך עושים מלחמה על הבית על הפרנסה."
ארמונד לנקרי יו"ר מרחב נגב מזרחי בהסתדרות: "נעמוד לצדם של עובדי חיפה כימיקלים דרום במאבקם למניעת סגירת המפעל בגלל מחסור בחומר גלם האמוניה. לא נאפשר לממשלת ישראל לנטוש את מפעל חיפה כימיקלים דרום בגלל סגירת מיכל האמוניה במפרץ חיפה ולפגוע בפרנסה של מאות משפחות. האמוניה ואספקתה הסדירה למפעל היא חיונית ביותר ותאפשר את המשך הייצור במפעל והמשך העסקתם של מאות משפחות מדימונה, ערד ובאר שבע. אני לא אתן יד לממשלת ישראל להגדיל את האבטלה בדרום שגם כך היא גבוהה מאוד. נלחם על הבית, נלחם על התעסוקה ונציל את מפעל חיפה כימיקלים מסגירה"
בעקבות סכנת הסגירה של המפעל בדרום בו עובדים עשרות מתושבי ערד אמר ראש עיריית ערד, עו"ד ניסן בן חמו: "לאור איום פיטורי עובדים במפעל חיפה כימיקלים התחלתי ביחד עם ראשי הרשויות של דימונה ובאר שבע לפעול להסרת האיום והמשך פעילותו של המפעל. כבר התקיימו שיחות עם שרי האוצר והכלכלה וצפויות פגישות נוספות עם הדרגים המקצועיים כדי למצוא הסדרי ביניים עד למציאת פתרון מלא למפעל שמהווה עוגן תעסוקתי משמעותי בנגב, ולכן לכולנו חשוב לשמור עליו".