(צילום-ענת רסקין)
עמותת כ"ן (כוח נשים), המקדמת מנהיגות נשים בישראל, פתחה השבוע (5/5/13) את הסניף הדרומי של 'המדרשה' שלה שיפעל בבאר-שבע בשיתוף פעולה עם מרכז השלטון המקומי וראש העיר רוביק דנילוביץ'. תוכנית הלימודים הייחודית מעניקה כלים והכשרה לנשים המעוניינות להיכנס לפוליטיקה המוניציפאלית. בכנס הפתיחה חלקו נשים, ראשי רשויות בדרום ובעלות תפקידים, מניסיונן בפוליטיקה המוניציפאלית, עמדו על הקשיים והאתגרים וחילקו טיפים להצלחות, לנשים בתחילת דרכן הציבורית או הפוליטית. ומסתבר שיש בדרום לא מעט כאלו!
מאת: ענת רסקין
טקס הפתיחה התקיים באולם מועצת עיריית ב"ש בנוכחות ראש העיר רוביק דנילוביץ' וסגניתו דר' חפצי זוהר, טלי פלוסקוב ראש עיריית ערד, סיגל מורן ראש המועצה האזורית בני שמעון, פלורה שושן ראש העיר מצפה רמון, סגנית ראש עיריית דימונה וקנין מרינט, מנכ"לית עמותת כ"ן יפעת זמיר ומייסדת העמותה גב' מיכל יודין. כמו כן נכחו באולם עשרות נשים מרחבי הנגב חלקן סיימו את תוכנית ההכשרה וחלקן מתעתדות להצטרף אליה.
מיכל יודין מי שייסדה את עמותת כ"ן הייתה פעילה ציבורית בתפקידים שונים ומנהלת בכירה בארגון 'ויצו'. לפני 12 שנים הקימה את עמותת כ"ן כי לדעתה שוויון בנטל וצדק חברתי צריכים להיות קודם כול במוקדי קבלת ההחלטות. לכן העמותה מנסה לקדם נשים לפוליטיקה בכנסת וברשויות המקומיות. לדברי יודין יש כבר שינויים המורגשים בשטח ולראייה בכנסת הנוכחית יש 27 חברות כנסת ו- 360 חברות במועצות של הרשויות המקומיות. אלא שלפי נתונים אלו של העמותה עדיין המספרים מצביעים על אחוז קטן יחסית של נשים הפעילות במוקדי הכוח הציבוריים. שכן חברות המועצות הן רק 12% מתוך כלל חברי המועצות של הרשויות המקומיות. ומתוך 265 ראשי רשויות בישראל רק 6 הן נשים ז"א 2.2% בלבד (נתונים מתייחסים לשנת 2012).
"עמותת כ"ן הציבה לה יעד ש- 30 ראשי רשויות ו-1000 חברות מועצה בבחירות המוניציפאליות הצפויות להיות באוקטובר 2013- יהיו נשים." בכדי להשיג יעד זה העמותה מכשירה נשים לתפקידים ציבוריים במרכזים שלה ומלווה אותן בתחילת דרכן, פועלת להגברת המודעות בנושא מול הציבור הרחב ע"י העברת הרצאות, כנסים, חוגי בית (אפשר להזמין מרצים לחוגי בית שיגיעו לכל רחבי הארץ בהתנדבות!) וגם באמצעות קידום תיקון חקיקה של 'חוק מימון מפלגות' כך שכל מפלגה ורשימה יהיו חייבות בנוכחות של 50% נשים בכדי לקבל תמריץ כספי.
מיכל יודין: "נשים מביאות איתן ערך מוסף לתפקידים הציבוריים. הן רואות דברים מזווית אחרת. העולם הגברי ששלט- זו לא ברירה משמים. אני מקווה שבזכות הקואליציה הנוכחית בממשלה נצליח להעביר החוק ויהיו רשימות ריצ'רץ' (גבר-אישה-..) שהן רשימות מאוזנות יותר. העמותה שלנו היא אל מפלגתית! רוב הנשים שעברו את הקורס שלנו הן כיום פעילות חברתיות או נבחרות ציבור. יש לנו גם תוכנית מנטוריות, בה נשים שהיו או שמכהנות כחברות מועצה יהיו מנטוריות של חברות מועצה חדשות. אני מאמינה שנצליח".
יפעת זמיר, מנכ"לית עמותת כ"ן: "עמותת כ"ן זיהתה את הצורך למדרשה שתספק את תחומי העניין והלימודים עבור אותן נשים שרוצות להיות חלק בעשייה המוניציפאלית ביישוביהן ושקולן יישמע בתהליך קבלת ההחלטות. עבור אותן נשים, עד היום, לא הייתה כל אפשרות לקבל כלים מוסג זה באזור ומנגד הלכה וגברה המודעות שבחשיבות לייצוג מגדרי שוויוני בפוליטיקה המקומית. אני מאמינה כי המדרשה הזו בנוסף למדרשה שהקמנו במרכז הארץ, מזה מספר חודשים, יביאו בשורה משמעותית בכל הקשור לייצוג הנשי בבחירות שייערכו בסוף שנת 2013 והנשים יהפכו למודל חיקוי"
רוביק דנילוביץ' ראש עיריית ב"ש המארחת את פעילות העמותה בדרום ואף מרצה בתוכנית הלימודים ניסה לשתף מניסיונו בפוליטיקה המקומית. "אין בי"ס שהופך אותך למנהיג. זה משהו שטבוע בך. כשאתה אכפתי, מעורב, רוצה להיות חלק, רוצה לעשות משהו שיותר גדול ממך- צריך להעז בשביל להצליח!" לדעתו הגברים צריכים להיות חלק מהתהליך ולא להיות מועדון סגור. "אני לא עושה לכן, הנשים, טובה ולא שם אתכן כקישוט. אני רוצה לצידי אנשים נבחרים ומוצלחים. אני גאה שאני פותח חלון הזדמנויות והצלחת עיריית ב"ש זו הצלחה לחברה הישראלית. אבל גם אתן צריכות להתמודד, לשאוף, לחלום ולהעז גם אם זה כרוך בכישלונות." דנילוביץ' הילל את העשייה ברשויות המוניציפאליות שלדעתו מתאימה לאנשים שרוצים לנגוע בעשייה היומיומית וממליץ שיהיה שוויון מלא במועצות של הרשויות המקומיות. "תפרגנו לנשים שמתמודדות, נאבקות, בעיקר לאלו שראויות". גם פרגון של אישה לאישה חשוב מאד לדבריו כי הסביבה מתבוננת ויש בזה אמירה. "כשתצלחנה תפתחו את הדלת לנשים אחרות".
אזור הנגב יכול להתגאות במספר הרב של נשים הפעילות בתחום הציבורי והפוליטי-מקומי. מתוך 5 ראשי רשויות נשים בארץ 3 הן נשים המכהנות ברשויות בנגב: ערד, מועצה אזורית בני שמעון (שמלבד העומדת בראשה גם כל המועצה נשית!), מצפה רמון. (הנשים האחרות הן: מרים פיירברג בנתניה ומטי צרפתי-הרכבי במועצה אזורית יואב). בעיריית ב"ש ודימונה מכהנות נשים כסגניות. נשים אלו ישבו בפאנל והתבקשו לתת תשובות לשאלות המסקרנות נשים בתחילת פעילותן.
"למה להיכנס לפוליטיקה מקומית?"
טלי פלוסקוב ראש עיריית ערד: "למה לא?!", סיגל מורן ראש מועצה אזורית בני שמעון: "זה תפקיד הכי מרתק בעולם להיות ראש רשות. זה להשפיע על הבית, הכי שאפשר", דר' חפצי זוהר סגנית ראש עיריית ב"ש: "להיות טוטאלית זה לא רק בפוליטיקה. כך זה בכל עבודה שרוצים להיות מקצוענים. איכות הפוליטיקה נקבעת ע"י האנשים בפוליטיקה, לכן נשים צריכות להגיע לפוליטיקה". פלורה שושן ראש עיריית מצפה רמון: "בשביל הילדות והנכדות שלנו. בעלי היה ראש העיר לפני. כשהתפטר קפצתי על ההזדמנות כפעילה ציבורית ונלחמתי בתיוג 'אשתו של' ".
"מאיפה מביאים את הכסף לפעילות/לבחירות?"
דנילוביץ': "אני לא רציתי להיות חייב לתורמים אז משכנתי את הבית שלי". סיגל מורן: "גם אני לא לוקחת תרומות כדי לא למכור את נשמתי. גם כשפותחים עסק פרטי מחשבים סיכויים מול סיכונים ולוקחים הלוואות או פותחים חסכונות- והולכים כדי לנצח!", פלורה שושן: "כסף הוא מהותי לקמפיין וזה חלק מהבעיה המגדרית. צריך שתהיה אמונה בדרך ולדעת שלוקחים סיכון. היום יש כלים חדשים, כמו פייסבוק, שאפשר להשתמש בהם וגם צריך להיות יצירתיים כשאין כסף.. או להצטרף למפלגה".
"תנו דוגמא להישג שלכם שהוא בא מהמקום המגדרי, מהיותכן נשים"
טלי פלוסקוב: "כשנכנסתי לתפקיד הרגשתי שליחות ציבורית ומכיוון שאני פסיכולוגית חשבתי איך אני יכולה להפוך את התושבים למאושרים? השקעתי בדברים תחושתיים". סיגל מורן: "במסגרת מבצע 'עמוד ענן' התפקיד שלנו היה לתת תחושת ביטחון לתושבים ולטפח את הסובלנות של העורף כדי שהצבא יעשה את עבודתו. הבנתי שצריך לפתוח מסגרות לילדים כדי לאפשר לאמהות פסק זמן. זו חשיבה נשית, מהעיניים שלי כאימא, כרעיה. זו נקודת מבט אחרת על החיים". דר' חפצי זוהר: "קבוצות הומוגניות רואות דברים באופן דומה. פריצות דרך באות מזווית ראיה שונה, חדשה. זה מה שנשים מביאות. הן מביאות משהו אחר ואז השיח משתנה". פלורה שושן: "לי יש מועצה גברית. אני הבאתי קודם כול עידון למועצה. מצפה רמון מבסיסה זו עיר של גברים עובדים ונשים שלא עובדות. יזמתי קורסים מקצועיים והזדמנויות לנשים בעיר".
"האם שלמתם מחיר אישי בהגשמת החלום שלכן?"
וקנין מרינט: "העבודה שלי דרשה ממני שעות רבות של עבודה והיעדרות מהבית מה שהוביל בסופו של דבר לגירושין. כמו כן בתפקיד ציבורי את שייכת לציבור ואין לך פרטיות". סיגל מורן: "בכל נקודת זמן את כאישה בוחרת. שלמתי מחיר בכל הצטלבות בחיי. עם זאת צריך להסתכל על המקום שעכשיו את נמצאת בו ולשאול: האם את מאושרת עכשיו? אני מאושרת". אילנה גינזבורג מחזיקת התיק למעמד האישה בעיריית ב"ש: "כשלא התאים לי לקחת על עצמי מחויבות גדולה סירבתי לתפקיד שהוצע לי. אני מוכנה להמשיך לשלם המחיר באהבה גדולה כי אם לא הייתי עושה- הייתי משלמת מחיר יותר גדול". דר' חפצי: "את וכל המשפחה מוותרים על היותכם אדם פרטי. הייתי בוחרת בדיוק אותו דבר בגלל ההנאה והסיפוק. נשים בתפקידי מפתח- זה אתגר גדול!".
לסיום ניסו הנבחרות לתת טיפ לנשים היוצאות לדרכן בפעילות ציבורית או פוליטית. טלי פלוסקוב: "צריך להאמין שאני הולכת לנצח". סיגל מורן: "תיקחו ניסיון שלכן מהעבר בניהול פרויקטים ותתייחסו לזה כאילו זה פרויקט- לתכנן, לקחת אנשים..". דר' חפצי: "צריך אומץ להעז ואמונה בעצמכן. צריך להגיע עם הרבה מאד תשוקה ורצון לקדם דברים וגם תקווה". אילנה גינזבורג: "להיות נאמנות לעצמנו. כי מי שאת זה הכי נכון. ללכת עם האמת הפנימית". וקנין מרינט: "צריך נאמנות ואמינות ותוכיחי שאת שווה!". פלורה שושן: "דבקות במטרה, חשובה במיוחד בתחילת הדרך, ותשוקה- אלו דברים חשובים בהגעה אל היעד. לכו בכול הכוח ותכבשו את היעד".
לימודי המדרשה נמשכים על פני מספר חודשים ותוכנית הלימודים המסובסדת, כוללת תחומים שונים ומגוונים: תכנון אסטרטגיה וקמפיין, ניהול תדמית פוליטית וגיוס תומכים במדיה החברתית, היבטים משפטים של ההתמודדות לרשות, גיוס כספים, מיומנויות תקשורת ועוד. אם את אישה בעלת ניסיון כלשהו בעשייה ציבורית, אפילו בוועד השכונתי, ואת רואה עצמך כמנהיגה בזירה הפוליטית והציבורית בואי לקבל כלים להצליח!