מלגות בסך של 200,000 ₪ מאת ארגון בני עקיבא, מפעל הפיס בשיתוף משפחת קוקיא, ע"ש סמל רון קוקיא ז"ל שנרצח בערד, חילקה משפחת קוקיא לחברי כפר הסטודנטים בני עקיבא בערד על תרומתם החברתית. את הנר הראשון הדליקה המשפחה עם תושבי ערד בחנוכיית הענק שהוקמה במקום הרצח להנצחתו.
מאת: ענת רסקין
היום בערב, ערב חנוכה תש"פ, הדליקה משפחת קוקיא נר ראשון של חנוכה עם תושבי ערד, ראש העיר ניסן בן חמו ונכבדים. פינת זיכרון הוקמה לאחרונה במקום הרצח ובה ספסלים היוצרים את השם 'רון' וחנוכייה גדולה, בה מדליקים בנוכחות קהל רב נר ראשון של חנוכה בכל שנה מאז הרצח. את החנוכייה הגדולה הקבועה, עיצב ותרם אומן הברזל איציק גמליאל מערד, והיא הוצבה במקום הרצח כהנצחה לסמל רון קוקיא ז"ל שנרצח בערד בתאריך 30/11/2017. האם לבנה קוקיא אמרה: "זהו מקום לרווחת התושבים, מבוגרים ילדים ונוער, שיבלו את זמנם פה בשמחה והנאה. מקום שיהיה למשמרת העיר ותושביה הרואים ברון כאחד מתושביה".
בתאריך 17/12/19 נערך טקס חלוקת מלגות ע"ש סמל רון קוקיא ז"ל. המלגות ניתנו ע"י ארגון בני עקיבא, מפעל הפיס בשיתוף משפחת קוקיא. ההורים לבנה ובועז חילקו לחברי כפר הסטודנטים של בני עקיבא בערד את המלגות ביחד עם ראש העיר ערד ניסן בן חמו בנוכחות שר החינוך הרב רפי פרץ (הבית היהודי), ח"כ מוטי יוגב (הבית היהודי), נציגי חטיבת הנח"ל ורבנים. 20 חברים זכו במלגה, בסך של 10,000 ₪ כל אחד, בזכות תרומתם יוצאת הדופן לקהילה.
מאז רצח סמל רון קוקיא נקשרה משפחת קוקיא בעיר ערד בפעילות חברתית. במסגרת פעילויות ההנצחה של רון כבר תרמה המשפחה ערכות הצלה לארגון "איחוד ההצלה" בערד, השתתפה במאמץ לרכישת "חוות אביר" שבכניסה לערד למען "השומר החדש", כמו כן בשיתוף אוניברסיטת בן גוריון הוקמה תכנית למחשבה ציונית ע"ש רון קוקיא שתוקדש "לחיזוק הציונות והבטחת עתידה של מדינת ישראל". בתאריך 25/11/19 נערך כנס הפתיחה עם דיון ראשון בנושא "אתגר שילוב הבדואים בחברה הישראלית".
בועז קוקיא ציין כי הם שמחים לסייע לעיר ערד תוך כדי הנצחת בנם בנושאים שמביאים גם תרומה לחברה. עם זאת הוסיף "לא חשוב רק לעשות טוב ולהנציח- צריך גם להילחם ברוע"… "הביטחון האישי והלאומי הוא מעל לכול". והוסיף כי "יש לעשות גישורים, חיבורים ושיתופי פעולה בין ארגונים".
ראש עיריית ערד עו"ד ניסן בן חמו ברך על פרויקט כפר הסטודנטים בערד אשר פועל ותורם מהבחינה החברתית לעיר ערד וכבר מתוכננת עבורו שכונה ייעודית בעיר. "רב קהילתיות זה יתרון ולא חיסרון של עיר כל עוד יש כבוד הדדי בין האחד לשני" . עוד הוסיף ראש העיר וציין שהאתגר הדמוגרפי הוא האתגר הגדול של העיר ערד וכי הוא שמח שהקהילה של הציונות הדתית לאומית הגיעה לערד שכן היא מתאפיינת כ "קהילה יצרנית, תומכת, נרתמת וצומחת". בן חמו ספר שכמי שגדל בערד היה זה טבעי לגדול בחברת הבדואים והרצח גרם לשבר הן בעיר והן אצל הבדואים בסביבת ערד.
ח"כ מוטי יוגב שליווה את פרויקט הקמת כפר הסטודנטים בערד מתחילתו לפני 4,5 שנים, ברך על היציאה לדרך והעלה זיכרונות אישיים מזמן שירותו בסיירת שקד שחדר ההנצחה שלה היה באולם ההתכנסות. שר החינוך שהגיע לאירוע בהפתעה, ברך על ההתפתחות של ערד והקמת גרעין כפר הסטודנטים שכולל כ-40 משפחות אשר "מחדש את פני העיר". השר ציין לשבח את משפחת קוקיא שבחרה בחיים, בחרה להמשיך לצעוד בדרך תוך הנצחת בנם רון ולא לשקוע באבלם. "ועל רון צריך לומר השם יקום דמו שעל כן כל חובש מדים שנפגע הוא קדוש ישראל ונשמתו עולה למקומות הכי קדושים".
מתוך גרעין בני עקיבא בערד שכולל כיום כ-40 איש, מתוכנן להקים כפר סטודנטים שיכלול כ-36 יחידות דיור קטנות ומבנה קהילתי. בגרעין אומרים: "הרעיון הוא למשוך סטודנטים לגור בערד במשך תקופת לימודיהם כדי שיתחברו לקהילה ויבחרו בהמשך להשתקע בעיר. כיום 80% מבוגרי הכפר שלנו בחרו להישאר בעיר ערד".
הרב קוק כתב: "צריך שכל איש ידע ויבין, שבתוך תוכו דולק נר, ואין נרו שלו כנר חברו, ואין איש שאין לו נר. וצריך שכל איש ידע ויבין, שעליו לעמול ולגלות את אור הנר ברבים, ולהדליקו לאבוקה גדולה ולהאיר את העולם כולו".
מאז רצח סמל רון קוקיא נוהגת המשפחה להדליק את הנר הראשון של חנוכה ביחד עם תושבי ערד ונכבדיה במקום הרצח. פעילויות ההנצחה הענפות של המשפחה הן לא רק נר זיכרון לבנם רון ז"ל אלא מפרסמות את ניצחון הרוח על פני הרוע והן מאירות ברבים כאבוקה גדולה את העולם כולו.