(צילום-מדריך חוג סיירות עמק יזרעאל / צילום-יחידת חילוץ הר נגב)
אתמול בשעת אחה"צ הוזעקה יחידת חילוץ הר נגב לעזרת ילד בן 12 שהוכש ע"י נחש אפעה בנחל חווארים שליד שדה בוקר.
הילד שהיה חלק מקבוצת מטיילים של חוג סיירות מהצפון שיחק עם חבריו על דיונות החרסית כשהם יחפים. אלא שגם את שעת המנוחה שלהם למרגלות הדיונה, ליד הסלעים המשיכו להיות יחפים. והא הוכש באצבע ברגלו ע"י הנחש שהסתתר בין הסלעים.
ביחידת חילוץ הר הנגב עזבו הכול כששמעו על המקרה ורצו להצטלבות הכביש עם הנחל תוך שהם מזעיקים בדרך ניידת מד"א. מההצטלבות רצו כ-1 ק"מ אל קבוצת הילדים בנחל. נתנו טיפול ראשוני לילד ונשאו בריצה את האלונקה לכיוון האמבולנס שכבר חיכה להם בכביש ביציאה מהנחל ופינה אותו להמשך טיפול בבית חולים.
דובי רול מתנדב מיחידת חילוץ הר הנגב ספר שברגע ששמעו שמדובר בילד ובעקיצת נחש אפעה הבינו שיש לפעול במהירות רבה, "עוזבים הכול ורצים", ואכן בתוך זמן שיא של 14 דקות הם כבר היו ליד הילד והגישו עזרה! לדבריו נחש האפעה הינו נחש שכיח באזור הנגב ומניסיון היחידה צפויים להם כ-5 חילוצים בשנה בעקבות הכשת נחשים.
לידיעת המטיילים-
עונת המעבר באביב היא העונה בה יוצאים הנחשים החוצה לאחר תנומת החורף. לרוב הם יצאו לקראת הערב. לרוץ על הדיונות יחפים אין בעיה- אבל כאשר אתם יושבים לנוח אין לעשות זאת ליד סלעים, שם מסתתרים הנחשים מחום היום, וחשוב לנעול נעליים! נחש האפעה הינו נחש שכיח באזור הנגב.
מה עושים אחרי הכשה ועד הגעת העזרה?
יש להשכיב את האדם שהוכש, רצוי במקום מוצל. לקרר את המקום במים (לא עם קרח וכו'), לא לעסות את המקום! לא להזיז! יש לדאוג שהאדם ישכב במנוחה עם כמה שפחות תזוזה. יש להזעיק עזרה. במידה ואפשר כדאי לצלם את הנחש/עקרב או לזכור את תיאורו דבר שיכול לעזור בהגשת התרופות נגד כאשר מטפלים בו.