העיר ערד בנויה על המדרגה האופיינית של דרום מדבר יהודה- שיפוע מתון העולה ממערב עד לנקודת הכפיפה החריפה של קמר כידוד. פיסגת הקמר בגובה 642 מטר, עליה בנויות 2 מאגרי מים ואנטנת תקשורת.
את מדרון הקמר מלווים מזרחה 3 ערוצי נחל . נחל כידוד הצפוני ונחל טביה הדרומי יורדים במתינות. נחל פראים המרכזי שביניהם והוא לא מהסס לגמוע בקפיצות "פראיות" את הפרש הגובה של 300 מטרים- עד שהוא מתעייף, מתמתן ולבסוף מתחבר אל נחל יעלים.
מאת: דב פוניו (9/2013)
מסלולי טיול ערוץ נחל פראים ועוקף פראים
במסלול "קופצני" כזה קל יותר לעלות מלרדת . כדי לאפשר ירידה מתונה אל נחל פראים, סומן נתיב " עוקף פראים". אלה שני שבילים בעלי שיפוע מתון- הצפוני מתחיל מאחרי הגדר של מלון מצדה העזוב (1)ו הדרומי ממצפה גורני(2). שניהם עוקפים את הערוץ משני הצדדים ונפגשים אתו בגמר הירידה התלולה באותה נקודה ממש(3)- ושניהם מסומנים אדום. מאותה נקודה פונה שביל מסומן שחור מערבה (!) הוא מוביל אל תוך הקניון הקופצני- איתו יגיע המטייל עד לגדר המזרחית של מלון יפה נוף- ולמפגש עם טיילת מואב(4). מרחק ההליכה בנחל פראים כ 2 ק"מ- עם שפוע ממוצע של 15% ואף יותר. מסלול יפה, קצת אתגרי. לא מומלץ למי שיש לו בעיות לב או ברכיים- בוודאי לא בשעות החמות של היום.
לאלה שעומדים בתנאים אלה, מתאפשר לעשות טיול יפה של כ 2-3 שעות: לרדת על אחת הזרועות של עוקף פראים ולעלות בערוץ. מי שמעדיף עליה מתונה, יכול לרדת ולעלות בנתיב העוקף כולו. הזמן הדרוש לטיול מעגלי עד חזרה למלון נוף ערד/מרגוע 3 שעות ואף יותר.
לרוכבי אופני שטח: מרבית השבילים שיורדים מרמת ערד בקמר זוהר/כידוד מזרחה הם שבילי גמלים- סביר להניח שהם היו בשימוש גם בימי קדם. שבילי גמלים תואמים לדרישות רוכבי אופני שטח ( יעידו על כך עקבות הגלגלים בשטח בשנים האחרונות). בגיזרה המדוברת , אלה הם המסלולים 11260, 11250 והמקשר ביניהם 11255. (ראה מפה) קיימת גם אפשרות של מסלול מעגלי- כמובן שמסלול זה מחייב גם עליה. במפה ראה נקודות (2) >(3) > (8) > (7) > (6) > (5). או להפך..
נחל פראים- למטיילים "מרחיקי לכת"
נחל פראים יכול לשמש מוקד למטיילים שרוצים לחדור קצת יותר לעומק המדבר. מדובר בתוספת של שעה- וגם באפשרות של בחירת מסלול לא מסומן בשטח.
אחרי שהשארנו את הרכב ליד בתי המלון, נגיע אל מצפור מואב(5)ונרד מזרחה בשביל הירוק- שביל גמלים לכל דבר ועניין. בתום הירידה נפגוש צומת שבילים ירוק –שחור(6). נמשיך ישר מזרחה עם השחור- אחרי 800 מטר נגיע אל אוכף (7)ממנו השביל יורד אל עמק נחל פראים. כבר בראש המעלה מבחינים בשרידי מבנים עתיקים והירידה עצמה נושאת אופי של שביל מעבר משופר על ידי בניה וסיקול. סביר להניח שנתיב זה היה קטע מדרך שירדה מתל קריות ועברה צפונית לערד ליד מאגורת רחמים,נחל דומיה ונחל כידוד.
השביל ( סימון שחור) מוביל אל עמק ובו המרפק של נחל פראים(8), נכנס אל הערוץ וחוזר בו מערבה. המשך השביל המסומן יחזיר אותנו אל העליה התלולה בנחל לאחר המפגש עם עוקף פראים(3).
קרוב לכניסת השביל השחור אל אפיק נחל פראים בנ.צ. 223986/573524 יש גל אבנים -רוג'ום-(9) מצדו הצפוני של הערוץ. זה הסימן לתחילת שביל גמלים לא מסומן שעולה בצורה ברורה צפון מערבה ולקראת סוף העליה מתחבר עם שביל עוקף פראים המסומן אדום. תוך כדי העליה מבחינים מערבה מעבר לערוץ בתעלה ארוכה עשוייה ביד אדם שבעבר הרחוק היה מגליש מים אל בור חפור בסמוך לערוץ נחל פראים. הבור כנראה התמוטט ונעלם, אך התעלה השתמרה לכל אורכה. שביל זה ,כאמור אינו מסומן ומתאים רק לבעלי ניסיון ניווט בשטח מדברי מבותר.
תוואי שבילים – רכוז נתונים ( עיין במפה המצורפת, בה הצמתים ממוספרים)
• נחל פראים-מסלול קצר(3>1). שחור/11255. 2 ק"מ. עליה תלולה. למיטיבי לכת.ילדים מגיל 8.
• עוקף פראים. מסלול יורד ומסלול עולה ( 1>3>2). אדום./ 11250. ביחד 5.5 ק"מ. אפשר לשלב לעליה בנחל פראים. עליה הדרגתית אך ממושכת. למיטיבי לכת בינוני . ילדים מגיל 8.
• ממצפה מואב לנחל פראים ומלון יפה נוף.(5>6>7>8>3>4).. ירוק/11260- שחור/ 11255. כ 7 ק"מ. מיטיבי לכת יודעי ניווט. ילדים מגיל 10.
• שביל קיצור לא מסומן בסיום המסלול הקודם. אורך המסלול הכולל 6 ק"מ. ליודיע ניווט והתמצאות בשטח.
[…] המלצה לשילוב מסלול טיול:אפשר להמשיך עם השביל המזרחי העוקף את מלון מצדה לטיול במסלול בנחל פראים […]
[…] המלצה לשילוב מסלול טיול:אפשר להמשיך עם השביל המזרחי העוקף את מלון מצדה לטיול במסלול בנחל פראים […]