(צילום-ענת רסקין)
למראית עין הנחל ירוק ובגביו ניקווים מים המושכים את עדרי הצאן והגמלים של הבדווים בסביבה. שביל עילי עובר על מדרון הנחל ומאפשר טיול נינוח. זה נראה נחל אבל זה לא מריח נחל! המראות הפסטוראליים משקרים כיוון שהנחל אינו ירוק ממי גשם אלא ממי ביוב הנשפכים אליו משכונה הממוקמת מעליו.
מאת: ענת רסקין
נחל טבייה בערד הינו ערוץ נחל קניוני, אך קל למעבר, שתחילתו ברח' אחווה בערד וסיומו בכביש 31. לאחר שליש הקטע אפשר לצאת שמאלה ולעלות אל מעלה נוף או מצפור גורני. אורכו 5 קמ' (סימון שחור. מספרו במפת סימון שבילים-11247 ושביל מספר 9 במפת סימון שבילי סובב ערד).
נחל טבייה מנקז את הביוב של שכונת נעורים בערד הממוקמת מעל הנחל וכבר שנים שמערכת הביוב הישנה גולשת לעתים קרובות. השבוע למשל זרם הביוב לנחל במשך 3 ימים רצופים. השכנים מתלוננים על ריחות לא נעימים ועל מטרד של זבובים. נראה שהבעייתיות נובעת מהקושי של המערכת להכיל את מגבוני הטואלט הלחים למרות שהפרסומת מבטיחה שהם נשטפים באסלה. בפועל הם נאחזים בזיזי צינורות הביוב ואחרי זמן מה יוצרים פקק הגורם לגלישת הביוב. תאגיד 'מעיינות דרום', תאגיד המים והביוב האזורי, מטפל במפגע כשמודיעים לו, לאחר מספר שעות או ימים. במהלך הטיפול מי הביוב ותחולתם נשטפים לנחל. כך קורה שהנחל ירוק- ולא מגשם ומריח- ולא מפריחה. זהו מפגע סביבתי שראוי שיטופל ביסודיות!
נחל טבייה הוכרז כשטח פארק עירוני כבר בשנת 2011. רשות הניקוז ים המלח ביחד עם רשות הטבע והגנים מובילים ביחד גם תוכנית סיורים חינוכית בנחל לתלמידים מבתי הספר בערד. תושבי ערד נוהגים לטייל או לרוץ לאורכו ומטיילים מוזמנים לצעוד בו במסגרת פתוח התיירות בעיר. פעילויות חברתיות כאלו אינן הולכות ביחד עם ביוב!
גרי עמל מנכ"ל רשות הניקוז ים המלח דיווח שהם פועלים ביחד עם תאגיד 'מעיינות דרום' לפתוח ושימור הנחל. לדבריו יש להוציא את תחנת השאיבה הישנה ממקומה במרכז הנחל כיום ולהטמינה בדופן המזרחית של הנחל. אלא שמהלך שכזה דורש קבלת אישורי תב"ע- אישורים שהתהליך הבירוקראטי ליישומם הוא שנים רבות ונדרש לו עלות של כ-5 מליון ₪ . לפיכך באחריות תאגיד המים "מעינות דרום" ובהסכמת עיריית ערד (מהנדסת העיר וראש העיר) שיקם תאגיד המים את התחנה הקיימת וחידש אותה כמהלך ביניים (כפתרון מיידי לבעיה הקיימת ולמרות ההשקעה הכפולה) במסגרת המגבלות ההנדסיות הקימות במקום ועד לביצוע עבודה "יסודית" להטמנת התחנה בדופן המזרחית של הנחל.
תגובת העירייה: "שקום נחל טבייה כולל החלטה על שדרוג מכון הביוב של נעורים שנמצא בנחל טביה. השדרוג ותקציבי השדרוג הם באחראיות תאגיד מעיינות דרום. חשוב להדגיש, נושא הביוב כולל גלישות הוא באחראיות התאגיד."שעיה קרפ, מנכ"ל תאגיד 'מעיינות הדרום': "התאגיד פועל להסדרת מערכת השפכים בנחל טאביה, כאשר במסגרת זאת, אנחנו בשלבי סיום של פרויקט בעלויות גבוהות מאוד, לשדרוג תחנת השאיבה בנחל. בנוסף, הוחלף קו הולכת השפכים, הממוקם בנחל עצמו. במקביל, אנו מטפלים באופן שוטף, בגלישת שפכים משוחות ביוב הממוקמות מעל לתחנה. העבודות בתחנה אמורות להסתיים במהלך החודש הקרוב."
במהלך השבועות הקרובים, מספר גרי עמל, יכנס לביצוע שלב שיקום המבואה לנחל, מול הסקטיה ומרכז הטניס (רחוב אחווה פינת רחוב צבר). עבודות אלו יסתיימו כנראה במהלך דצמבר 2013 ובמהלך שנת 2014 תסתיים התוכנית כולה.
לאחר שנים של התעלמות נחל טבייה הוכר כאתר לשימור ושיקום ערכי הטבע והנוף. במסגרת זו הוחלט לטפל במפגעים ולהפוך הנחל מ "חצר אחורית" למשאב תיירותי וכחלון ללימודי סביבה ובית בטוח למערך אקולוגי במסגרת "התכנית החינוכית- סביבתית לנחלי ערד". יש לקוות שכל המוסדות הנוגעים לפרויקטים אלו: רשות הניקוז ים המלח, מעיינות הדרום, המשרד לאיכות הסביבה נגב מזרחי (שלא העביר תגובה לכתבה), רט"ג, רשות העתיקות ובעיקר עיריית ערד, יפעלו במרץ לפתרון בעיות בירוקרטיה וזירוז תהליכים לרווחת תושבי השכונה והמטיילים בנחל.
טיילתי היום בנחל טבייה. 7 שנים לאחר פרסום הכתבה. הסירחון, הביוב, הזוהמה עדיין שם. מעלה תחושות לא נעימות בלשון המעטה לגבי טיפול והתייחסות העיריה.