שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן בישר היום בביקורו בירוחם כי משרדו ביחד עם הנהלת מפעל "פיניציה" שבירוחם גבשו הסכם שימנע את פיטורי 250 עובדי המפעל ואף יסדיר את תעסוקתם ל-5 השנים הבאות, תוך פריסת חובות המפעל למדינה. לדבריו חסרים במרחב דרום 3,000 עובדים!
מאת: ענת רסקין
שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן בקר היום בירוחם ביחד עם מנכ"ל משרד הכלכלה שי רינסקי ויו"ר רשות ההשקעות נחום איצקוביץ' וגורמים נוספים במשרד הכלכלה ובמעמד טל אוחנה ראש מועצה מקומית ירוחם ובני ביטון ראש עיריית דימונה ובכירי מפעל "פיניציה", עדכן את נציגי העיתונות במצב התעשייה בדרום והפתרונות שנמצאו למשבר במפעל פיניציה שבירוחם.
"פיניציה" מפעל הבקבוקים בא.ת. ירוחם
מעסיק כ250 עובדים. שנים סבל מקשיים כלכליים. נרכש על ידי איש העסקים מורט מנדל ((Morton Mandel יזם, פילנתרופ, ומיליארדר אמריקאי-יהודי. ומאז התייצב מצבו. לאחרונה התבשרנו כי המפעל נקלע למשבר בעקבות חרם של קהילת גור שמסרבת לרכוש מוצרים העושים שימוש בבקבוקים של המפעל כיוון שלטענתם הבקבוקים מיוצרים גם בשבת. החרם החרדי הסב פגיעה של מיליוני שקלים והיה חשש לפיטורי 250 העובדים תושבי ירוחם והאזור ולמשבר תעסוקתי באזור.
עשרות שנים שהמפעל שומר על סטטוס קוו בנושא העבודה בשבת. "המדינה והרבנות מכירים בכך שהתנור חייב לעבוד בלי הפסקה. פעם בשבע שנים מכבים ומתקנים" כתב ח"כ מיכאל ביטון וראש המועצה לשעבר של ירוחם בדף הפייסבוק שלו. "מרבית העובדים הם חובשי כיפה והם לא מתאוננים" אמר אמנון כהן יו"ר ומנכ"ל פניציה והמשיך: "החרם החרדי מלווה את פיניציה שנים. תמיד מוצאים פתרון וזה חוזר. ישבנו עם רבנים למינם ודברנו על פתרונות. אנחנו מגלים נכונות לבוא לקראתם". מיכאל ביטון מוסיף לתיאור: "עכשיו שוב מאיימים על ספקים שקנו מפינציה בקבוקים שלא יקנו מהם יין ומוצרים אחרים. בקבוק שהם קונים מטורקיה גם מיוצר בשבת. בקבוק לא צריך כשרות. הצענו אפילו שאת הקו יפעילו לא יהודיים בשבת כמו בטורקיה, או שנספק להם בקבוקים שנוצרו ביום חול".
שר הכלכלה אלי כהן טען ש"אין הצדקה לחרם" ואימת שהחרם החרדי זו סוגיה שעולה ויורדת כל כמה חודשים. "95% מהחרדים רואים בפתרון של גוי של שבת פתרון סביר. מי שפועל בצורה צינית ופופוליסטית זה מיעוט ידוע. משרד הכלכלה לא נותן פתח לחרמות. כך עשינו גם במקרה של יקבי "ברקן" ומשבר העסקת העובדים האתיופים". אמנון כהן הוסיף שעובדה היא ש"תעשיית הזכוכית רק צומחת בעולם וגם בארץ יש לה אופק לצמיחה".
האם החרם החרדי הוא הבעיה האמתית של מפעל "פניציה"?
או שהוא פשוט מושך יותר תשומת לב של התקשורת והקהל ומשמש את הצדדים למניעיהם השונים: את החרדים לשם השגת הטבות כספיות בנושאים אחרים ואת פיניציה לשם העלאת המודעות למצוקתם הכלכלית?
מדברי השר מסתבר שמפעל פניציה קבל מהמדינה מענק של 15 מש"ח תוך התחייבות לעמוד בתנאי יצואנים כמתבקש לפי חוק. נחום איצקוביץ' יו"ר רשות ההשקעות דיווח שבנוסף הושקעו במפעל 220 מש"ח במצטבר במהלך השנים. מסתבר שהמפעל לא הצליח לעמוד בדרישות והמדינה בקשה שיחזיר את המענק עובדה שהכניסה אותו למצוקה כלכלית וסכנה של פיטורי 250 עובדי המפעל.
השר בישר כי ביחד עם הנהלת מפעל פיניציה התגבש הסכם שימנע את פיטורי 250 עובדי המפעל ואף יסדיר את תעסוקתם ל-5 שנם הבאות. הסדר זה התאפשר הודות להסכמת מפעל פיניציה להכניס שיפורים כך שהמפעל יעמוד בתנאי יצואנים המתבקש בחוק תוך פרישת תשלומים של 15 מש"ח שהמפעל התבקש להחזיר למדינה זאת כנגד התחייבות של ההנהלה להמשיך ולהעסיק את העובדים בחמש השנים הקרובות.
יו"ר רשות ההשקעות במשרד הכלכלה הדגיש שמדובר על הסדר מיוחד שגובש במהלך השנה האחרונה (ולא בימים האחרונים) ובחן "היבטים כלכליים, משפטיים וגם אנושיים". זאת בכדי למנוע פטורי עובדים ומתוך ניסיון להגיע להבנות עם המפעל ולפתרונות שימצאו במהלך שנות החסד הללו. "זהו הסדר ייחודי שלא נעשה אף פעם עם מפעלים- הקישור הזה בין הסדר החזרת מענקים, שיפור יכולת התחרות והתייעלות לבין תעסוקת עובדים".
מיכאל שוורץ מנהל מפעל פיניציה כעס על הרמיזות בדבר השימוש בנושא החרם החרדי. "זהו חרם אמתי ומוחשי שהביא להפסדים גדולים למפעל. הרמיזות- זה מעליב!"
ח"כ מיכאל ביטון כתב בדף הפייסבוק שלו: "בקיצור אסור להיכנע ולא ניכנע. כל אדם דתי מסורתי וחילוני שהמאבק הזה חשוב לו יקנה רק מחברות שקונות בקבוקים מפיניציה. רק כך ננצח. סמל המפעל חרוט בצדי תחתית הבקבוק האות "פ" בצורת משולש. אנחנו יחד עם העובדים וההנהלה נפעל בכל בכלים. אגב, הדתיים המתונים והרבנות לא יזמו חרם זה לכן חשוב לא להכליל כלל. קומץ קטן מתעתע בנו וניתן פייט רציני."
טל אוחנה ראש מועצה מקומית ירוחם הודתה לשר הכלכלה ועל ההיענות בזמן קשה בכדי לעזור ליציבות הכלכלית של הישוב. לדבריה "הפתרונות שנמצאו הם מרווח נשימה עבורנו, לפחות לשנתיים, בכדי להמשיך בתהליך.. תודה על הזמינות, הפתרונות והמקצועיות" כמו כן הודתה אוחנה לבני ביטון ראש עיריית דימונה על שותפות אזורית הנמצאת "בנימי נפשו".
משבר תעסוקתי בנגב המזרחי?
תלוי מאיזה צד מסתכלים. האיום בפטורי 250 עובדי מפעל פיניציה אינו האיום היחיד. גם מפעל "חרסה" בבאר שבע, יצרנית אסלות, כיורים וכלים סניטריים אחרים מקבוצת חמת, עתיד להסגר ולעבור ליצר בטורקיה ו100 עובדיו יפוטרו. אחרי 70 שנות פעילות המפעל ייסגר בעקבות הפסדים תפעוליים. מפעל אמיליה קוסמטיקס (לשעבר קרליין) בירוחם גם הוא עומד להסגר ו240 עובדיו יפוטרו. הנגב המזרחי עבר לכוננות ספיגה.
שר הכלכלה אלי כהן הסביר שבעיקרון זהו שוק חופשי. עם זאת משרדו פנה למפעל חרסה, נערכו כמה מפגשים שהשר יזם בסופם עדכנה הנהלת חרסה שהיא תמצא פתרון העסקה ל110 העובדים שיפוטרו. 65 עובדים יקלטו בסניפים אחרים של המפעל ו-45 עובדים יקלטו בב"ש. פנייה נוספת יזם משרד הכלכלה למפעל אימיליה והציע לבחון אתם כל מתווה לפתרון. לדברי השר "עד עכשיו לא התקבלה תשובה מהנהלת החברה". לדברי השר כנראה מדובר בבעיה בין ההנהלה לעובדים שאינה עסקית. בני ביטון יו"ר אשכול נגב מזרחי: "גם אם לא נהיה אנשי בשורה בנוגע למפעל אמיליה, ונקווה שלא ייסגר, יש מספר חלופות לתעסוקה למפוטרים"..
נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר המגזר העסקי, שרגא ברוש הרחיב והבהיר כי: "המצב הקשה של חרסה ופניציה מאפיין חברות תעשייתיות רבות בכל רחבי הארץ ובדרום בפרט, ואם המדינה לא תתערב, צפוי עוד גל רחב של פיטורים. לדבריו "לצד חרסה ופניציה, יש עוד שורה ארוכה של חברות תעשייתיות כמו נגב קרמיקה, ויסוניק, מגבות ערד ועוד שנאלצו לסגור את שעריהן בשנים האחרונות ולשלוח מאות עובדים למעגל האבטלה. זאת לצד חברות תעשייתיות רבות נוספות שעדיין ממשיכות לפעול, אך נמצאות תחת איום סגירה תמידי, כמו מלט הרטוב ויצרניות האוטובוסים הישראליות ארגז ומרכבים.
זאת אך ורק כי המדינה מקדשת את היבוא והוזלה של מוצרים בשקלים בודדים על פני קידום הכלכלה המקומית באמצעות ייצור מקומי ויצוא. כמו כן, על אף שבכל מדינה מתוקנת ישנה העדפה ממשלתית ברורה לתעשייה המקומית, רק בישראל מעודדים ומאפשרים יבוא בהיצף, לצד העלאה של עד מאות אחוזים בעלויות הייצור, כגון עלויות המים והחשמל, מה שמקשה על החברות התעשייתיות בישראל להמשיך ולשרוד ופוגע קשות בכושר התחרותיות שלהן בשווקים הבינלאומיים".
כמו שנשיא ארה"ב הצהיר ש "America first and only America first" כך על ראש הממשלה נתניהו להצהיר כי התעשייה הישראלית בעדיפות ראשונה!"
על פי נתוני אגף הכלכלה של התאחדות התעשיינים, העלויות המושתות על התעשייה עולות בשנים האחרונות באופן עקבי ומדרדרות את תחרותיות התעשייה ואת היכולת של מפעלים להתמודד.
- תעריף הארנונה רשם עלייה של כ – 25% בעשור האחרון, לא כולל העלאות חריגות והיטלים שונים.
- תעריף המים לתעשייה עלה בשיעורים ניכרים, מתעריף של פחות מחמישה שקלים בשנת 2010 ל – 7.7 שקלים כיום. כמו כן, רק לאחרונה חווינו העלאה של למעלה מ 5% בתעריף המים, כאשר התעשייה נדרשת לשלם את תעריף המים הגבוה ובכך מממנת את משק המים. העלות העודפת שהתעשייה נדרשת לשלם מוערכת על ידי רשות המים בעשרות מיליוני שקלים בשנה.
- השנה חווינו גם התייקרות במחירי החשמל שמשפיעה גם באופן ישיר על עלויות הייצור וגם באופן עקיף על מחירי המים ותשומות נוספות- רק בתקציב הממשלה האחרון אושרה העלאה של תעריף הבלו שתסתכם במיליארדי שקלים.
הצד השני של המטבע
זו הפעילות המוגברת של משרד הכלכלה והתעשייה לקידום הכלכלה בנגב המזרחי. מתחילת 2017 השקיע המשרד 596 מש"ח, השקעה ישירה (לא כולל הטבות המס) ורמת האבטלה במחוז דרום ירדה ל-3.9% בפעם הראשונה מזה שנים. המשרד הפעיל מספר תכניות לפתוח התעשייה והכלכלה במענקים, מסלולי העסקה והשקעות אחרות. המפעלים שהקמתם הסתיימה או אושרה: בדימונה 9 מפעלים, 6 מפעלים בירוחם ו-5 מפעלים בערד. אחד המפעלים בירוחם הוא "אינוטק" שקבל מענק בגובה של 3.7 מש"ח ויעסיק 20 עובדים במידי ועד 50 עובדים בעתיד. המפעל יתחיל לפעול בחודש אוגוסט הקרוב.
לדברי שר הכלכלה חסרים במחוז דרום 3,000 עובדים! כך שבמידה ועובדים יפוטרו "נוכל לסייע ולמצוא להם מקומות עבודה אחרים". עוד לדבריו חסרים מקומות באזורי תעשייה בדרום וכבר הכין המשרד תב"ע להרחבת א.ת. ירוחם.
בני ביטון ראש עיריית דימונה שבח את שר העבודה "למרות שאינו נמצא במפלגה שלי" על היותו דוגמא לשר חברתי שדאג לפתרונות גם לדימונה והוריד בה את האבטלה. "השר הקים בזמן קצר כמות אדירה של מפעלים בדימונה". "בואו לגור בנגב המזרחי!" קרא ביטון.
גם השר אלי כהן וגם בני ביטון הבטיחו לפעול להבאת חברות הייטק לנגב המזרחי. "הייטק צריך הטבות וכוח אדם" ציין השר, "השקענו 400 מש"ח במפעלים שיפתחו שלוחות בפריפריה" עדכן "ומשרד הכלכלה יתמוך במבנה ההייטק שנבנה בימים אלו בירוחם". מכללת סייבר נפתחה בדימונה ולומדים בה 120 איש וגם בערד פתחה חברת "רד בינת" מכללה ללימודי מחשב ולומדים בה כ-40 איש. ביטון המכהן גם כיו"ר אשכול נגב מזרחי הבטיח בלהט האופייני לו כי קריית המודיעין תעבור גם תעבור לצומת שוקת (למרות הידיעות על עיכוב או אפילו ביטול של מעבר זה) וכי הוא וראשי רשויות נוספים בנגב פועלים במלוא המרץ לשינוי החלטת הממשלה כך שבסיס נבטים יהיה זה שישמש כנמל התעופה המשלים לנתב"ג.