(צילום: ענת רסקין)
מרכז 'מעגן' בבאר-שבע לחולי סרטן ציין עשור לפעילותו המבורכת והעניק כבוד בקריאת המקום ע"ש אידי פרידמן ז"ל מניו ג'רסי-ארה"ב, מי שהגתה, יזמה תרמה והקימה את המקום לתמיכה בחולי סרטן ובני משפחותיהם בנגב. שותפים לפרויקט הפקולטה לרפואה אוניברסיטת בן גוריון בנגב, האגודה למחלמה בסרטן ועיריית באר-שבע. ביום רביעי 1/6/11 בבקר התאספו בכירי אוניברסיטת בן-גוריון, בכירים מבי"ח 'סורוקה' ותורמים לטקס גילוי הלוט במרכז 'מעגן', הממוקם בשכונת רמות באר שבע, שיקרא מיום זה ע"ש אידי פרידמן ז"ל. המרכז מיועד לחולי סרטן מכל רחבי הנגב, באר שבע והאזור ובני משפחותיהם. גם חולים מערד נוסעים על בסיס שבועי למרכז.
מאת: ענת רסקין
במרכז 'מעגן' משתתפים החולים בסדנאות יצירה מגוונים ובקבוצות תמיכה העוזרות להם להתמודד עם המחלה, תוצאותיה והשפעותיה עליהם ועל בני המשפחה. במרכז המהודר חדרי לימוד ומוסיקה, חדר טיפולים, מספרה המספקת גם פאות לנשים, קפיטריה, חדר מחשבים וספריה ואולם ארועים גדול. הכול ניתן ללא תשלום. הבניין משתלב בשכונת הווילות הטובלת בירק. הכול מרווח ומעוצב בטוב טעם תוך שימת לב לפרטים הקטנים שיכולים להקל על חייהם של החולים המבקרים במקום ולהשרות עליהם אווירה אופטימית וחמימה. עבודות היצירה של המטופלים משתלבים בעיצוב המקומי ומקשטים את הקירות. אבל הכי חשוב, מספרת יעל שבעלה נפטר והיא ממשיכה לבקר במקום, "זו הלבביות והחום שבו מקבלים אותנו".
פרופ' שוורצמן, מנהל מרכז 'מעגן' וראש מחלקת לרפואת משפחה וראש היחידה לשיכוך כאבים וטיפול בחולי סרטן סופניים בבי"ח 'סורוקה' סיפר כי מ-20 מבקרים במרכז בתחילת דרכו מגיעים כיום 400 מבקרים, יהודים וערבים. החטיבה לבריאות בקהילה בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון בנגב ראתה חשיבות עליונה לתת תמיכה לצרכיהם הרגשיים של החולים כחלק מחזונה על מעורבות הפקולטה בקהילה והקמת מרכז "מעגן" אפשרה להגשים מטרה זו.
ראש העיר באר-שבע רובי דנילוביץ' אמר בטקס: "זהו יום מרגש. סול ואידי פרידמן מסמלים את המצווה החשובה והגדולה של 'ואהבת לרעך כמוך'- המציגה את אורח חייהם, תפיסת עולם ומעשיהם. מה שנשאר לאדם בסופו של דבר זה שמו הטוב. אי אפשר לשכוח את אידי פרידמן ז"ל את חיוכה, מנהיגותה השקטה. תמיד עם חיוך רך והרבה בטחון ודרך חיים מגובשת ואוהבת. לאהוב בני אדם זו סגולה מיוחדת. אידי הייתה מהאנשים המתמודדים עם אתגרים והמסר- גם אם אנחנו שונים כולנו שווים וכולנו בנים לאלוהים. המקום ילווה אותנו כמקום שנותן אהבה, אהבת החיים ואהבת בני אדם, מקום של אופטימיות".
פרופ' רבקה כרמי נשיאת אוניברסיטת בן-גוריון, גב' מירה זיו מאגודה למלחמה בסרטן ופרופ' מרים כהן נציגת המטופלים ולשעבר דיקנית הפקולטה למדעי הטבע באוניברסיטת בן-גוריון, ספדו לגב' אידי פרידמן ז"ל ושיבחו את אישיותה ופעילותה המתמידה והנחרצת שגברה על בירוקרטיה וקשיים בדרך להגשמת החלום שלה והקמת מרכז 'מעגן'.
סול פרידמן נאם ארוכות ותאר את הדרך הארוכה אותה היו צריכים לעבור מרגע הגיית הרעיון על הקמת מקום תמיכה לחולי סרטן ועד הקמתו בפועל. מר פרידמן אמר כי הם החליטו להקים את המרכז בנגב כיוון שבנגב יש שיעור של תחלואה בסרטן הגבוה מיתר חלקי הארץ. הוא הודה למר יעקב טרנר ראש עיריית ב"ש לשעבר שעזר להם בדרך להגשמת הפרויקט שלהם. מר פרידמן אמר שאידי, בת זוגתו, שנפטרה בעצמה ממחלת הסרטן בינואר שנה זו הייתה עובדת סוציאלית בהשכלתה והאמינה כי תמיכה משפחתית ומקום עם אווירה ביתית בו מנהלים עם החולה שיחות מתוך כבוד הדדי וחום אנושי הוא המקום שיכול להקל על חולי הסרטן ובני משפחותיהם את ההתמודדות עם המחלה.
עודה סמענה מהישוב חורה, מרכז המגזר הבדואי במרכז 'מעגן', סיפר כי 42 ילדים מהמגזר הבדואי ובני משפחה מגיעים בהסעה למרכז. גם נשים חולות מגיעות לסדנאות ואף מתקיימות קייטנות. הכול מנוהל ע"י נערים וסטודנטים מעמותת 'אג'יק'- מ 'האוהל הבדואי' בב"ש. מתנדבים/ות הנותנים שנת שרות במוסדות שונים ביניהם גם ב 'מעגן'. שמונה מתנדבות מלוות את הילדים בהסעות ובפעילות מרכז 'מעגן'. עודה המרכז הגיע כסטודנט-מתנדב ממכללת 'ספיר' והמשיך לעבוד עם הילדים במשך 7 השנים האחרונות. "זו עבודה עם סיפוק עצמי רב".. "למרות הקושי וילדים שנפטרו במהלך ההכרות שלי איתם, קשה לי להפרד מהילדים. זהו עיסוק משני שלי.. זה לא הכסף והעבודה, זה מעבר, זו הנתינה לילדים שמחזיקה אותי פה".
פרופ' שוורצמן, מנהל מרכז 'מעגן' מלווה גם את חולי הסרטן מערד דרך סניף האגודה למען הסרטן הפועלת בערד בראשותו של דר' דני שור ובעזרתה של תרצה מרגליות-גולדמן. את הכספים לנסיעות החולים למרכז 'מעגן' בב"ש תרמה עד כה חברת 'מוטורולה-ערד' דרך ארגון 'יד לערד'. שינויים בבעלות החברה הביאו להפסקת התרומה. לאחרונה החלה האגודה למלחמה בסרטן לממן את נסיעתם השבועית של חולי הסרטן מערד למרכז 'מעגן'. תרצה: "בסרטן אדם מתמודד עם מחלה ארוכה. זו מחלה משפחתית ונושא התמיכה חשוב מאד. מרכז מעגן זה מקום שמקבל את החולה בזרועות פתוחות ומותר לדבר על הסרטן בחופשיות. עדיין יש אנשים ששומרים את קיום המחלה בסוד. בקהילה קטנה כמו ערד קשה להוציא לפועל פעילות כמו שמציע מרכז מעגן ועוד בחינם. במרכז עושים עבודה מקסימה עם המון מחשבה מאחוריה".
כתבות הקשורות לנושא: